fbpx Skip to content

Tegnap este az Apple bejelentette a MacBook Pro modellek új generációját, amelyek egyik fő újdonsága az OLED Touch Bar. Én kifejezetten vártam ezt a bejelentést, hiszen már elég régen nem volt termékfrissítés a retina kijelzős MacBook Pro modellek esetén, és terveztem azt is, hogy váltanék az új modellre.

screen-shot-2016-10-27-at-20-32-50

Jelenleg egy late 2013-as 15″-ös retina MacBook Pro-t használok, és igazából nincs gondom vele. Bár a 8GB RAM néha kevés – köszönhetően a Safarinak, ami hajlamos boldogan felfalni bármennyit belőle. Elnézve azonban a csütörtöki keynote-ot, nem csak az új gépek ára az, ami elrettentő. De hadd szedjem sorba.

MagSafe

A mágnesesen “felcuppanó” töltő csatlakozó szerintem zseniális dolog. Gondolom, nem csak nekem volt úgy, hogy nem egyszer mentette már meg mind a gép, mind a töltőadapter életét az, hogy egy rossz mozdulat során egyszerűen elengedett a csatlakozás.

Értem én, hogy az USB-C csatlakozó ennél sokkal több mindenre képes, de számomra jelentős mínusz pont, hogy az új gépeken nincs MagSafe. Persze biztos vagyok abban, hogy ahogyan az iPhone-ok esetén például ott van az x-connect vagy más hasonló megoldások, úgy itt is lesz majd valami pici dugasz egy harmadik féltől, ami folyamatosan az egyik portban tartható – és visszaadja a MagSafe nyújtotta egyszerűséget és kényelmet.

USB-A

Az Apple azzal, hogy mindössze kettő illetve négy USB-C csatlakozó mögé rejtette a Thunderbolt 3-at, egyúttal megtette azt az abszurd lépést is, hogy immár önmagával sem kompatibilis.

Ha valaki vett iPhone 7-et, majd most, nagyjából 1 hónappal később lecserélné a korábbi Mac-jét az új modellre, akkor előáll az a szokatlan helyzet, hogy az iPhone-ját nem fogja tudni adapter nélkül összekötni a Mac-kel. Nyilván ez a Wi-Fi szinkronizálás miatt az adatok esetén nem feltétlen nagy tragédia – csakhogy a Wi-Fi szinkronizálás engedélyezéséhez először kábellel össze kell kötni a készüléket az iTunes-szal

És persze előfordulhat olyan szituáció is, amikor kénytelenek vagyunk a lemerült iPhone-t a számítógépünkről feltölteni. Ezt viszont az új MacBook Pro esetén szintén nem fogjuk tudni csak úgy megtenni, hiszen a Lightning-kábel végén ülő, szabvány USB-A csatlakozót nem lehet bedugni az USB-C foglalatba az új gépen. (Az iPhone 7 mellé kapott Lightning-csatlakozós füleshez pedig már vehetnénk is elő a Lightning-jack adaptert – na de várjunk csak, hiszen azzal a jack-csatlakozós fülest tudnánk a Lightning-csatlakozóba bedugni, fordított esetű adapter meg nincs…)

És így míg az iPhone 7 mellé jár a Lightning-jack adapter, amivel legalább a régi, jack-es füleseket össze tudjuk kötni az iPhone 7-tel, addig az elképesztő árú új Mac mellé nem adnak legalább egy USB-C–USB-A adaptert. Pedig az árak viszonyában az iPhone 7 mellé gyakorlatilag arányaiban többe kerül a cégnek a Lightning-jack adapter, mint amennyibe az új Mac mellé lenne a sima USB-re való átalakító.

…és a többi

A HDMI illetve a régebbi Thunderbolt portok mellett az új modelleken már a kártyaolvasó sem kapott helyet. Én személy szerint még utóbbit is alig használom, nemhogy a HDMI-t vagy pláne a Thunderbolt portokat, de külső monitorhoz azért volt már, hogy jól jöttek.

Ha nem USB-C-s csatlakozójú a monitorunk (és ugye legtöbb esetben nem ilyen), akkor annak csatlakoztatása az új Mac-ekhez adott esetben már egy még sokkal drágább, multiportos adaptert igényelhet, külön-külön adaptereket venni meg pláne sokba kerül.

Verdikt?

A keynote után én némileg csalódottan álltam fel. Nyilván ez most nem a soha semmi sem jó helyzet, de én valahogy többet vártam az egésztől. Talán most is az vette el a WOW-faktort, hogy már megint gyakorlatilag minden kiszivárgott előre, így nem volt meglepetés.

Ettől függetlenül a MagSafe hiánya számomra eléggé fájó. Az új érintőpanel esetén egyelőre nem érzem azt, hogy világmegváltó dolog lenne, de hát ez pont egy olyan dolog, ami úgyis használat közben derül majd ki, hogy milyen, és nyilván nagyon sokban függ attól, hogy melyik alkalmazások és pontosan milyen funkcióikkal fogják támogatni. A Touch ID jópofa lenne, de a feloldáshoz ott az Apple Watch-om, az Apple Pay meg hazai kártyával egyelőre amúgy sem érhető el. A konvencionális csatlakozók hiánya első blikkre szintén eléggé merész húzás, hiszen szinte minden eszközünk, így még az iPhone 7 esetén is USB-A végű a kábel, amit meg ugye átalakító nélkül be sem tudunk dugni az új gépbe.

Mondjuk az is biztos viszont, hogy kíváncsian várom, mit fog tenni az új MacBook Pro, ha egyszerre minden portjába bedug valaki egy-egy töltőt. 🙂 Kell legyen benne hülyeség elleni biztosítás.

A vékonyabb és egyre könnyebb gép voltaképp jó pont a hordozhatóság szempontjából, ugyanakkor ha maradt volna a vastagsága a korábbi modellé, és az így megmaradó plusz térfogatot akkumulátorcellákkal töltötték volna ki, akkor biztosan bőven túl tudta volna lépni a gép a 10 órás akkuhasználati időt.

Az új gépek árszabása meg már egyre inkább azt a mintát követi, hogy egyre kevesebbet kapunk egyre drágábban – ami most ráadásul még szó szerint is igaz, hiszen vékonyabb és könnyebb is lett az új termékvonal elődeinél.

Olvasd el a hozzászólásokat is

52 Comments

  1. Jó írás volt, ezekre nem is gondoltam. Nekem az jön le, hogy egyre jobban zár az Apple. A 2012-es MacBook Pro-m még bővíthető volt. A 2014-es retina már annyira nem.
    Azt mondják sokan hogy nem kell kábel, mert minden a levegőben zajlik. Ezt annyira komolyan veszi az Apple, hogy lassan már tényleg egy csati sem lesz rajta.
    Azért kipróbálnám az új gépet a Touch Bar-ral. Csak nem tudom mennyire lesz nehézkes a használata hogy folyton le kell oda tekintgetni.
    Egy kis OFF: Tegnap néztem a bemutatót Handrásék közvetítésében. Nevetséges volt amikor kiröhögték és lefikázták azokat akiknek hiányzik a világító alma logo (hozzáteszem nekem nem). De pár perccel előtte Handrás azon vinnyogott, hogy miért nincs monitor, neki nem kell LG. Tegyék bele az LG-t egy alma házba, mert neki az kell.

  2. de jack maradt!!! (egyébként nem értem, miért…)

  3. Kéretik nem hivatkozni a ZNAPS-re, mert elég lehúzós kis csaló cég. Ha ránéztek a neten, mennyi csalódott ember ostorozza őket, megértitek. Nekem konkrétan 2015. júliusa óta le van adva a rendelésem, kifizettem és a mai napig semmit sem kaptam, de 6 havonta valami álságos kérdőívvel próbálják az időt húzni, de nem szállítanak senkinek sem.
    Mire esetleg valóban leszállítják, már Lightning csatlakozók sem lesznek.

  4. @taky1974: A fenti gép szerintem nem Pro felhasználóknak szánt gép. Illetve azt mondom a 15-ös az. 900.000Ft-ért. Mert ugye annyiba kerül a kisebbik, amibe mondjuk már egész értelmes videókártya került. Aztán persze miért is nevezzük Pro-nak? Azért mert jobb a processzor, több a memória, jobb a videókártya, van rajta egy rakat csatlakozó… wait. Számomra nincs SD kártya olvasó, nincs sima USB, nincs HDMI, illetve mindezek vannak egy átalakítóval, többel. Minap az ismerős kiszámolta 60.000Ft-ot kéne beleraknia az átalakítókba.

    Én fotózom, nekem az SD kártya foglalat is kell, heti szinten használom. Ha nincs SD, akkor USB-n kötném rá a gépet, ja bocs, ahhoz meg átalakító kell. Oké a 6D-m tud Wi-Fi-t, de a 30mb-os RAW fájlok egy nem AC képes 6D-n nem fognak gyorsan átjönni, még ha a Retina MacBook Pro tudja is.

    Nem beszéltem még Touch Bar-ról. A Pro felhasználók tudják a billentyűzet kombókat, a A Pro felhasználók nem fognak lenézni a kijelzőről gépelés közben, akkor inkább oda kattintok, mint elvegyem a trackpadről a kezemet és vissza. Persze az emojikat onnan kattintanám, de ezért 900-ezer? 😀

    Nem mondom, hogy nem fogok cserélni, mert idővel úgy is fog az ember, de alapból az USB-C-re nem készült még fel a világ, illetve az Touch Bar sem jó még semmire. Idővel majd ezek mind jók lesznek és mehet mindenkinek a csere. Évek.

  5. @murdock25: a ZNAPS csak példaként volt említve (de kivettem akkor), egyszerűbb volt azt megtalálni, mint valami noname kínai utánzatát.

  6. “Az iPhone 7 mellé kapott Lightning-csatlakozós füleshez pedig már vehetjük is elő a Lightning-jack adaptert.”
    Az iPhone 7 mellé kapott Lightning csatlakozós fülest nem lehet az új MBP-n használni a mellé csomagolt Lightning-Jack adapterrel, mert Jack-Lightning átalakító kell hozzá – de az nincs se az iPhone 7-hez, se a MBP-hoz csomagolva.

    Ha Lightning csatalkozó lenne az MBP-n, és a régi Jack-es fülesünket akarnánk használni vele, akkor lenne jó az iPhone 7-hez csomagolt Lightning-Jack adapter.

  7. @admin: Teljesen egyetertek. Muszaj cserelnem a regi gep miatt meg a csere lehetosegeim miatt (tamogatas) de basszus.. Legalabb 2 USB-A maradt volna a 4bol.. Meg lehetett volna hagyni a MagSafe2-t is a masik mellett… De valoszinu az Aliexpressrol rendelek majd jo kis atalakitokat es akkor ez az atalakitos dolog dokkolokent fog mukodni. Kulso monitorhoz is rendelhetek uj kabelt mert az sima DisplayPortos… OLED kijelzot meg kulso monitorral meg nem is lehet hasznalni. Vicc.

  8. @Vikitorony: igen, ezt épp ebben a pillanatban egészítettem ki, lemaradt onnan két fél mondat.

  9. A masik: olyan durvan sok RAMot zabalnak mar a programok foleg a Safari es tarsai hogy azon gondolkodom hogyha idotallo gepet akarok venni akkor kenytelen leszek meg tovabbi tizezreket a +16GB RAM-ba olni…

  10. jajj ne már…

    végre 1 fajta csatlakozó van egy gépen (most a jacket ne vegyük ide)? már 10 éve így kellene lennie… még akik értenek hozzá, azok is összekavarodnak a sok hülye csatlakozó fajtán, verzión, mi mire jó, mire nem. Végre egy, ami minden tud.

    Az elején kényelmetlen lesz 1-2 dolog (mint i7nél a jack hiánya)? Tuti. De biztos vagyok, hogy anno, amikor kihagyták az optikai olvasót, akkor ugyanez ment, hogy jajj most mi lesz, meg külön kell megvenni, meg cipelni stb. Aztán most meg tudjuk mi van és mindenki meghajol, hogy mekkora lépés volt megtenni. Ez 5 év múlva ugyanilyen lesz. Mindkettővel (csak usb-c, jack kivétele) legalább kicsit felkavarja a piacot. Már most mindenki wireless fülesen dolgozik ez tuti. Azaz egyre nagyobb választék és egyre olscóbb lesz majd végül pedig ciki lesz már a vezetékes füles. Azt ne mondja nekem valaki, hogy ez rossz, mindenki utálja a kábeleket.

    Abban is biztos vagyok, hogy 1-2 verzión belül az iPhoneba is usb-c lesz, csak még egyszerűbb és biztosabb volt a lightningot meghagyni. Inkább a lightning bevezetése volt rossz az Appletől, bár nem igazán volt más választása, anno sajnos.

  11. Teljes mertekben egyetertek az irassal. Terveztem, hogy a Mac minim melle veszek egy MacBookot, dehat ezek szerint maradok az iPadnel, ami a hordozhatosagot illeti, mert igy, hogy kisporoltak a csatlakozokat, nem igazan nyujt tobbet szamomra. A kartyaolvasot meg az USB-A portokat rendszeresen hasznalom a minimben. Atalakitokkal meg nem fogok bohockodni meg pluszban arra kolteni, hogy az iPhoneomat es az iPademet csatlakoztatni tudjam a gephez. Szoval ez nem volt fair toluk szerimtem.

  12. @RKG: nekem csak az jut eszembe, hogy ha másokkal együtt akarsz dolgozni az új géppel, akkor adapterek nélkül nincs más lehetőséged, mint a vezetéknélküli vagy internetes megoldások az adatátvitelre. hiszen ha valaki hoz egy pendrive-on vagy külső HDD-n egy rakat adatot, akkor azt nem tudod bedugni, és lemásolni, csak ha van adaptered, mert ezeknek elenyésző része USB-C-s jelenleg. ez pedig jelentős kényelmetlenséget okoz. persze, meg fogjuk szokni, pláne úgy, hogy most mindenkinek lenyomja a torkán az Apple, és előbb-utóbb az olcsóbb PC-ken is szériatartozék lesz az USB-C, és a sok promóciós pendrive is megkapja ezt a csatlakozót. de ez még évek kérdése. addig meg sok esetben bizony kényelmetlen lesz.

  13. @RKG: En nem utalom a vezetekeket, legalabbis attol fuggoen hogy mi megy rajta. Ha nem csak facebookozni kell hanem nagy fileokat mozgatsz mindket iranyba, egy gigabites RJ45 a minimum, mert a wifi sokszor elegge lassu tud lenni. Szuper a valtas de itt a lenyeg hogy most onmagaval sem kompatibilis (iPhone7) a gep kabel szinten.

  14. @Jadeye @kchris
    és végre a usbC-s pendriveokból is több lesz 😀
    Persze, igazatok van, de én azért örülök nagyon, hogy az Apple meglépte ezt, mert így nem 5 évet kell várni, hogy az usbC és a wireless technológiák elterjedjenek és rohamosan fejlődjenek, hanem, remélhetőleg, 1-2 évet. Legjobb példa erre az usb3. Még mindig alig van elterjedve, pedig már 6 éve van a piacon. Persze közrejátszott, hogy jött az usbC, de emlékszem, amikor megjelent, úgy várta mindenki mint a messiást, aztán csak teltek az évek és még mindig alig volt usb3-as pendrive, meg olyan alaplap, amin nem 1db volt.

    A gond inkább az, hogy még mindig nincs olyan tökös és/vagy fafejü cég, aki ezt meglépte volna előbb és csak húzták volna évekig megint a váltást, így viszont az Apple felkavarta a piacot és nekünk ez minden szempontból jó, tény, hogy az elején kényelmetlen vagy a zsebünkbe kell nyúlni 1-1 adapterért (bár külföldön ez azért kisebb gond 🙂 ).

  15. @admin:
    Amikor kijött a MacBook, akkor többen felvetettük hogy egy USB-C csatlakozó az vicc. És ha jól emlékszem efdani írta hogy haladni kell a korral, minden a felhőből jön és hogy senki nem használ már pendrive-ot, stb.. Azzal sem akkor, sem most nem értettem egyet. Ez a szűkítés pedig már vicc. Ez a gép nem Pro, csak a nevében. Feleslegesen hagyták le a csatikat, annyi sok periféria igényli (még) ezeket, hogy az igazi pro user elgondolkodik. Értem én hogy még vékonyabbat, még könnyebbet szerettek volna, de én mondjuk a 15-ös retinámmal elégedett vagyok mind súlyban, mind méretben. Felesleges volt csinálni egy AirPro öszvért. Egy DVD meghajtót elhagyni nem egyenlő ezzel. Ott egy komponensről beszélünk, itt millióról.
    És egy erősebb gépért itthon kiadni adapterekkel együtt minimum 1.100.000 Forintot… Már a mostaniért is szívtam a fogam.

  16. Sziasztok! Nàlatok sem muködik a mac appstore frissités fule?

  17. Nekem megvan a WOW -faktor (foleg az ara !), de maga a gep is nagyon tetszik. Viszont a 13″ bol egy CTO modell amire szuksegem lenne, es hogy idotallo vas legyen (i7 / 16G), az ~ 840K HUF. Plusz az atalakitok.

    Sajnos, a betoltott munkam nem teszi elerhetove hogy ennyiert Notebookot vegyek. Persze nem is koveteli meg hogy az utolso Apple vassal dolgozzak 🙂 .. Igy maradnak a jelenleg hasznalt, kicsit utott kopott modellek (15″/2012 , 13″/2013).

    Nalatok mennyi a Macbook vasarlas lelektani hatara ? En ha jol emlekszem 450K HUF -ert vettem a legdragabbat (hasznaltan), illetve Macbook 12″ -t 400 ert, de azt hamar eladtam, tul keves volt ott a vas.

    Van valakinek bejaratott modja, kontaktja hogy kulfoldrol (Szlovakia, UK?) vasarolva EU VAT -al (vagy akarhogy), jobb arat kapjon az Apple.com -os lista arnal?

    Hulye kerdes tudom, persze hogy annal csak jobb ar letezik 🙂 De hatha megis..

  18. @mrlespaul:
    De igen.

  19. @mrlespaul: manuálisan frissítsd a Pages, Numbers, Keynote appokat, és akkor rendben lesz.

  20. @twentyonetwo: Ha melora hasznalja az ember akkor le lehet irni koltsegkent. En megdumaltam a munkaltatommal hogy legalabb az AFAt fizesse belole ha nem is fizeti a gepet (amugy kapnek egy home kategorias DELL-t). Igy az AFA lejon belole. Sokkal jobb ar max USA-bol lenne, szamla nelkul.

  21. @twentyonetwo: Nekem ez a 650 lesz kb a lelektani hatar. Igy kb 200ba fog fajni a csere a “regi”-hez kepest (2014es), de – foleg ha raszanom magam a +8GB RAM-ra – ha cserelem ezt az ujat nem fogom 4-5 evig eladni az tuti. Nem eri meg varnom hogy legyen hasznaltan ez az uj mert AFAmentes arnal jobbat nem tudnek sehogy sem kihozni.
    Kerdes: szerintetek kell a+8GB RAM? EN nem csinalok semmi extrat (csak safari max 10 fullel), mail, xcode sima projecttel kb hello world kategorias programmal, es igyis SIMAN telemegy a 8GB RAM. Szerintem kell a 16GB. Foleg hosszu tavra.

  22. Hali!

    Ird meg, hogy mit szeretnel es irok neked arat. Ha sikerul megegyezni, akkor dec 25- jan 8. kozott atveheted a geped Budapesten.

  23. @twentyonetwo: Nekem a lélektani határ az az Air ára körül mozog, csak én a “szeretnék egy Macbook-ot, de (jelenleg) nem munkára” kategóriába tartozom, ezért egy darabig maradok ezen az állásponton, aztán egyszer majd lesz Macbook-om.
    Keress meg hardverapró-n, és mondok egy kontaktot. Ugyan ezzel a névvel vagyok ott is. Most az alap 13-as Air 279k-ba van nála. (Csak az arányok miatt írtam az árat)

    Régebben volt egy Late 2008-as Macbookom, de már eljárt felette az idő…

  24. @admin: 5 év múlva felkészül rá a világ, amikor az USB-C kidöglene, mint a Firewire mert a kutya nem használja? Vagy amire jutott volna a TB is, ha nem vált az USB-C dizájnra…
    Van végre egy olyan szabvány, ami tényleg jó, erős, jó a dizájn is és az összes gyártó felsorakozik mögötte. Erre megy a sírás, hogy miért….

  25. Kivették a jacket az i7-ből, mondván hogy 50 éves technológia… Majd belerakják egy hónappal később a vadiúj MacBookba… ???? vell dán gúd dzsáb.

  26. Igen, egyetértek azzal, hogy a Mac árába belefért volna egy USB C-A kábeles átalakító.
    Ezen kívül azonban mivel remélhetőleg ez lesz az új szabvány egy darabig, azokat a bizonyos méregdrága átalakítókat elég lesz egyszer megvenni, és utána az összes további Macbookkal használni, amik USB-C csatlakozóval vannak szerelve. Van amúgy USB – Lightning kábelből is C-s az Apple webshopjában, vagy lehet választani az említett multiportos A/V átalakítót is (3 az 1-ben). Szóval kiválaszthatja mindenki a neki tetszőt, és el is lehet adni, ha már feleslegessé vált. Az előnyöket is nézzük azért: tetszés szerint 1-4 monitor is csatlakoztatható vagy a töltőkábel is bármelyik oldalon lóghat. Szerintem nem rossz.
    A mágneses csatlakozással az a helyzet, hogy vagy az összes USB-C csatlakozót ellátják vele, vagy csak egyet. Mindkettő elég furcsán nézne ki. Egyébként az USB-A mechanikai ellenállásából kiindulva az USB-C is hasonló nagyságú erőhatásra válik szét, mint a Magsafe.

  27. @rgbx: emelj meg egy USB-csatlakozót a kábel irányára merőleges irányban, vagy tetszőleges szögben. 🙂 nyilván ha a kábel irányával azonosan húzod ki, akkor rögtön kijön. ha viszont bármilyen szögben eltérsz bármelyik irányba ettől, akkor az a port vagy a kábel, vagy mindkettő sérülését eredményezheti. a MagSafe-et bármely irányba el tudod mozdítani, és elenged.

    én annak is örültem volna, ha marad egy külön MagSafe rajta, de hát az meg ugye megint csak nem megoldás annyira. 🙁

  28. @RKG: “Azt ne mondja nekem valaki, hogy ez rossz, mindenki utálja a kábeleket.”

    Ez igaz, de az átalakítókat még jobban utáljuk, pláne, sok pénzért külön kell megvenni őket.

  29. Úgy őszintén mi a f@sznak a vékony design, a könnyű súly, ha egy bőröndben kell hordanom, hogy elférjen benne a sok átalakító, kiegészítő?
    Nem tudom a nagy vízen túl mi a helyzet, de itthon pl. mindennapos dolog, hogy a prezentációhoz kapsz egy 15 tűs csatit. Köszi. Erre most még a hdmi-t is száműzték. Persze, jó fej vagyok, veszek én új C-s pendrive-ot, de oszt mire fogom használni? Mert a legtöbb helyen bután néznek rá, hogy ezt hova kell dugni.
    A MagSafe az elmúlt évtizedek legzseniálisabb találmánya volt, szerintem ezt mindenki elismeri, aki csak egyszer is belerúgott a zsinórba. Ez se kell. Külső monitor, vegyél újat.
    8GB RAM, ennyivel adják az alap Air-t is. Méghogy Pro. Kac-kac. Pedig rákészültem, hogy lecserélem az Airt- de eszemben sincs. Max egy új Air-re, amíg még lehet kapni. A legjobb üzemidejű készülék, van magsafe, rendes usb portok, kártya olvasó, s még az iPhone-nal is össze tudom kötni. 🙂 Ja és nem kell hozzá külön füleSE. 🙂

  30. Ha akarnék új gépet (nem akarok), a lélektani határ kb.300e. Nem több. Ebből viszont semmilyen mac nem jön ki. 2 éves dell laptopom i7-tel, 8gb memóriával, ssd-vel van ennyiben, és brutál fürge. 1 milla már egy jobb autó árának fele, miről beszélünk?:)

  31. Hello
    En par honapja vettem egy macbook 12 8/512ssd 1 usb -c portal 🙂
    Nekem elsorendu szempont volt a passiv hutes h soha ne fujon! 🙂
    Mukara hasznalom de csak office celoka , net,mail,szovegzerkesztes,kis youtub , tokeletese megfelel, de egyutt erzek ettol fuggetlenul mindekivel minden kritikaval ,mert tenyleg ez amit most bemutattak jo szep jo, de tobb negativum mint a pozitivum ami most problemat plus kiadast hoz magaval!
    Pendrivere tudok ajanlani egy univerzalisat
    En is majd akarok venni egy ilyet ami sima usb meg usb-c is
    https://www.kingston.com/en/usb/personal_business/DTDUO3C

  32. A legnagyobb gondot abban látom, hogy az Apple eldönt valamit, és annak úgy kell lennie. Semmi kompromisszum nincs ebben a gépben. Biztos nagyon jó az új USB-C csatlakozó, de nem hiszem el, hogy nem fért volna el egy USB-A azonn a gépen. Így lenne lehetősége az új gép tulajának, hogy szépen átálljon az új szabványra.
    Jelenleg szerintem egyik MacBookPro tulaj sem rendelkezik szerintem egy darab USB-C-s eszközzel sem.

  33. @mremil: Átállt valaki a Firewire vagy a (korábbi) Thunderbolt portokra? Nem. Ha ott van a régi, senki sem használta volna kizárólagoson (de leginkább sehogy) az újat, az meg a másik kettő sorsára jut. Nagy ötlet.

  34. Nekem egy 2011 2,8GHz i7 Macprom van amit szeretnék cserélni viszont egyszerűbnek látom ha veszek egy 15 ös retinás 2,5 i7 est. Az új gép nem fogott meg nagyon.

  35. Javítsatok ki, ha tévedek: de ez gyakorlatilag egy IPad Pro, macOS-el, meg egy billentyűzettel.

  36. @Balta Tamás: tévedsz. például: egyetlen iPad Pro-val sem fogsz tudni restore-olni egy másik készüléket.

  37. @Jadeye: Annak semmi köze a hardware-hez, mert OS függő. Amit írtam is.

  38. @Balta Tamás: Megosztanád velünk, hogy mire alapozod ezt az állításodat?

  39. @Jadeye: én értem mire gondol, de le is írta. Ha az iPad Pro-ra fel lehetne tenni egy MacOS-t, kész lenne az új MacBook Pro. Erre akart célozni a kolléga.

  40. Szeretem ha bárki oda tud nekem adni bármit egy nyomorult pendriveon. Ha pl. az asszonyt meglepném egy ilyen Pro-val, kiakadna, jogosan. SEMMIT nem tudna beledugni a mostani cuccok közül. SEMMIT. Értem én, hogy fejlődni kell, haladni, stb. De ez TÚL NAGY lépés volt. Túl korai.

  41. @Kovács Péter: Köszönöm, egyedül te értettél meg. A többiek leragadtak a részleteken. 🙂

  42. @Kovács Péter: ilyen eset gyakorlatilag nincs, tehát eleve értelmetlen.

  43. @Jadeye: Igen, én is tudom, hogy gyakorlatilag nincs, ez egy felvetés volt. Egy példa arra, hogy mennyire közel áll a két termék egymáshoz – bizonyos nézőpont alapján, ami a csatlakozási lehetőségekről szól. De ezt te is jól látod, szerintem, de ha egyszer ennyire fontos, hogy neked legyen igazad: elnézést, hogy ilyen értelmetlen dolgot vetettem fel. 🙂 Az “értelmetlen” kifejezéssel meg óvatosan, mert az igazán jó dolgok döntő többségét nem azért csináljuk, mert értelme van… 😉

  44. Hét igen az Apple mindig erős volt abban hogy a Mac forradalmian új csatlakozoit áteröltesse a PC-kre lásd TB, FW. Amig a PC gyártok nem tüntetik el teljesen az USB-t HDMI-t etc addig nem lesz áttörés, és hát valljuk be miért tennék pláne az alsó szegmensben ahol a bazi vastag laptoba bármi belefér. Semmiképpen nem keverném össze az iPhone által tolt újításokat egy marginális prémium számítógépipari termékcsalád újításaival. Mindenképpen ajánlom visszanézni a várakozásokat az öt évvel ezelőtti TB bevezetésekor. Épp a multkor akartam venni egy TB docking stationt, de brutális horror áron vannak.

  45. @pbando: Persze, hogy brutális áruk van, hisz nem használta senki, mert ott volt mellette az “álom port”.
    A TB3, USB-C messze nagyobb esélyekkel indul. Már csak azért is mert milyen csatlakozó is van az új telefonokon/tableteken? Bizony…

  46. 1.029.990 Ft a full konfig. Ebben benne van az 1 év garancia 😀 Na most komolyan, erre mit lehet mondani??? Meddig lehet még felfelé nyomni az árat? Minden új modell drágább mint az előző volt. 🙁

  47. @ef-dani: pár év kellett volna még és jobban fogyna az új MB is ha nem kéne még egy halom adapter hozzá.

  48. Az miért lehet, hogy a 2008-as 15″-os MacBook Pro-mon felajánlja az App Strore, hogy firssíthetek a macOS Sierra-ra, mikor úgy tudom, hogy ez már nem támogatott modell? Vagy időközben mégis bekerült ez a gép a rendszerkövetelményekbe? Yosemite-t használok, korábban folyton ajánlgatta, hogy frissítsek az El Capitan-ra, kollégák tapasztalataiból kiindulva nem szerettem volna ilyen régi laptopra telepíteni. Mikor megjelent a végleges macOS Sierra, akkor már egyáltalán nem ajánlott fel semmilyen upgrade lehetőséget az App Store és még az El Capitan-t sem tudtam már letölteni.

    http://kepkuldes.com/images/2df72126be20d361063f0de051f830b7.png

  49. @Kovács Péter: A kezdeti időben biztos, hogy nagy szívás ez az adapterezés. Viszont valamely nagy cégnek meg kellett lépnie, mert különben pár év múlva is ott tartanánk, hogy 1-2 gyártó tesz 1-1 C-s USB-t a 2-4 USB-A mellé, és senki nem használja a C-t, mert a 3.0-ás Type-A is elég gyors. Így kiegészítőgyártók sem nyomatnák annyira az új csatlakozót, mert “úgyis mindenki a régit használja”…
    Mellesleg az Android-os telefongyártók is kezdenek átállni a Type-C-re, szóval ez az irány a jövő iránya.

    Amazonon 6,45 €-ért találtam 2 db-os átalakítót, amivel a jelenlegi USB-A-s eszközöket lehet rádugni USB-C-re. Ez egyáltalán nem egy ökör ára, és pendrive-ból is bőven kaphatóak már olyanok, amin mindkét szabvány csatlakozója megtalálható, így azokhoz még átalakító sem kell. Igen, ez jelenleg beruházást igényel, de így ha átszoknak az emberek, akkor idővel átalakul a piac, egyre több lesz a C-s eszköz, és egy idő után szépen lassan elkezd kikopni az A-s csatlakozó.

    Persze ettől függetlenül az iPhone 7-hez adott USB-A-s Lightning kábel ezek után óriási nagy öngól. Annak alapnak kéne lennie, ha megveszed a legújabb Macbook Pro-t és a legújabb iPhone-t, akkor össze tudd kötni a kettőt – akár úgy, hogy az iPhone mellé betesznek egy olyan átalakítót, amit Amazonon találtam.

  50. @RKG: Egy csomó csatlakozó szállt már a sírba, amiket az Apple talált ki, lásd ADC, FW, TB, remélem ez lesz a sorsa ennek is. Röhejes, hogy egy “legvékonyabb evör” PRO gépet egy kistáskányi adapterrel lehet csak összedugni létező eszközökkel, beleértve a saját vadiúj telefonjukat és a kifejezetten PRO cuccokat is. Mai nappal egy kurva létező monitort nem tudsz rádugni, ennyi pénzért. Hát menjenek a ‘csába 4 év fejlesztés után.


Add a Comment