fbpx Skip to content

Kilenc béta és három GM verziót követően az Apple a korábbi bejelentés alapján mindenki számára elérhetővé tette az OS X új verzióját, aminek mostantól a neve macOS.

macOS-Sierra-cover

Az Apple 15 év után hagyott fel az OS X név használatával, és érthető okokból az aktuális trendekhez igazította az asztali operációs rendszer nevét is. Innentől tehát az iOS, watchOS és tvOS mellett már hivatalosan is macOS-ről fogunk beszélni. A névváltozáson kívül azonban sok új dolgot is hozott magával a rendszer, ezeket fogjuk most röviden összefoglalni.

Siri a Mac-en

A macOS Sierra egyik legnagyobb újdonsága a Siri. Működés szempontjából hasonlít az iOS-ben megismertekre: a dock vagy a menüben Siri ikonjára kattintva máris utasításokat adhatunk neki naptári bejegyzések rögzítésére, üzenetek komponálására, alkalmazások megnyitására, de akár sportstatisztikák lekérésére is.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.56.24

Amiben mégis többet tud az iOS-es társánál, az a keresés. Siri képes keresni a fájljaink között, a találati eredményeket pedig el is menti az értesítési központba.

Feloldás Apple Watch-csal

Mostantól a Mac képes lesz feloldani a zárolást az Apple Watch segítségével. Ehhez először az Apple ID-nk esetén be kell kapcsoljuk a kétlépéses azonosítást, ha eddig nem tettük volna meg.

Ha ez mind megvan, akkor egyszerűen csak menjünk a Mac beállításai között a Biztonság és adatvédelem menüpontba, ahol először oldjuk fel a módosítások zárolását a bal alsó sarokban a lakatra kattintva és a jelszavunkat megadva, majd tegyük be a pipát A Mac feloldásának engedélyezése az Ön Apple Watchának opció elé:

Kép: A Mac feloldásának engedélyezése az Apple Watch használatával opció a macOS Sierra Rendszerbeállítások alatt.

Ezután ha felnyitjuk a hordozható Mac-ünk kijelzőjét, a rendszer automatikusan képes belépni, mintegy helyettünk beírva a felhasználói fiókunk jelszavát:

 

Vágólap az eszközök között

A vágólap univerzálissá nőtte ki magát: mostantól ha az egyik készüléken másolunk ki valamit, akkor azt a többi készülékünkön már be is tudjuk majd illeszteni mindenféle átküldözgetés nélkül is.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.55.38

A funkció működéséhez ugyanazzal az Apple ID-val kell legyünk belépve az iCloud menüpontban az összes készülék esetén, amin ezt használni szeretnénk.

iCloud újdonságok

Az iCloud esetén az Apple igyekszik könnyebbé tenni a fájlok menedzselését, ezért elsőként lehetővé teszi a dokumentumok szinkronizálását és megtekintését több eszközön, akár egy iPhone és PC között is. Ezzel lehetőségünk nyílik az asztalunk és a dokumentumok mappa tartalmát elérni a

Ami viszont sokkal izgalmasabb, az az iCloud automatikus helyfelszabadítási funkciója. A macOS Sierra-val együttműködve az iCloud képes a régi fájljainkat automatikusan törölni a Mac-ről, a felhős párját továbbra is meghagyva, ha szükség volna rá mégis a jövőben. Ez jó hír lehet azoknak a felhasználóknak, akik a 128GB SSD-vel szerelt MacBook modellek valamelyikét használják.

Üzenetek: újdonságok Mac-en is

Ahogyan az iOS 10-ben, úgy a macOS Sierra esetén is újdonságokkal bővült az Üzenetek app.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.55.20

A Sierra-ban lehetőségünk nyílik nagyobb méretű emojik használatára, azok odabiggyesztésére az üzeneteink végére, valamint a különböző linkek és videók alkalmazáson belüli, azonnali megtekintésére, lejátszására.

Apple Pay a weben

A Safari egy kisebb frissítés következményeként immár lehetővé teszi a fizetést az Apple Pay használatával az interneten, egészen addig, amíg azonosítás céljából az iPhone a Mac közelében tartózkodik.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.56.01

Ez ugyebár számunkra sajnos továbbra sem lényeges, mert a közeljövőben a jelek szerint nem is igazán várható, hogy hazánkban is elindítja az Apple a saját fizetési módját. Alternatívák azonban addig is vannak, amikről írtunk is már korábban.

Okosabb Fotók app

Az iPhoto és az Aperture helyett az Apple az új Fotók app használatára akarja átszoktatni a felhasználókat, ami – lássuk be – sok esetben nem igazán opció.

Screen Shot 2016-06-14 at 13.56.10

Ettől függetlenül természetesen a Fotók is kapott némi vérfrissítést, aminek köszönhetően könnyebbé vált a fotókon lévő személyek és helyek keresése.

Kép a Képben a Safariban

Biztos sokszor volt már olyan, hogy valami internetes videómegosztón néztünk épp valamit, viszont közben böngésztünk volna tovább. A kép a képben funkcióval a Safariban lejátszott videókat tehetjük ki külön “ablakba”, amelyet átméretezhetünk, és a képernyő négy sarkába húzva helyezhetjük el a megfelelő helyen.

pip-02

A legtöbb esetben erre külön kis ikon van a videómegosztók lejátszásvezérlői között, de ha nincs, akkor a videóra “jobbklikkelve” érhetjük el ezt az opciót. YouTube esetén a HTML5 lejátszóban a második jobbklikkre jön elő ez a menüpont:

pip-01

Kompatibilitás

A macOS Sierra az alábbi Mac-ekre telepíthető hivatalosan:

  • MacBook: late 2009 vagy újabb
  • iMac: late 2009 vagy újabb
  • MacBook Air: 2010-es vagy újabb
  • MacBook Pro: 2010-es vagy újabb
  • Mac Mini: 2010-es vagy újabb
  • Mac Pro: 2010-es vagy újabb

Funkciók működőképessége

Handoff, Instant Hotspot és Univerzális vágólap

Ezek a funkciók az alábbi Mac-modelleken használhatók:

  • MacBook (2015 eleji vagy újabb)
  • MacBook Pro (2012-es vagy újabb)
  • MacBook Air (2012-es vagy újabb)
  • Mac mini (2012-es vagy újabb)
  • iMac (2012-es vagy újabb)
  • Mac Pro (2013 végi)
  • A Handoff funkció Lightning csatlakozóval rendelkező iPhone, iPad és iPod touch készülékekkel használható iOS 8 vagy újabb rendszeren.
  • Az Instant Hotspot funkció iPhone és mobilhálózaton is működő iPad készülékekkel használható iOS 8.1 vagy újabb rendszeren. A mobilszolgáltató által engedélyezett Személyes hotspot szolgáltatásra van szükség.

Automatikus feloldás

  • 2013-as vagy újabb Mac-modelleken használható.
  • watchOS 3-as rendszerű Apple Watch és iPhone 5 vagy újabb szükséges.

Siri

Szélessávú internetkapcsolat és (beépített vagy külső) mikrofon szükséges.

Apple Pay az interneten

Az alábbi Mac-modelleken használható:

  • MacBook (2015 eleji vagy újabb)
  • MacBook Pro (2012-es vagy újabb)
  • MacBook Air (2012-es vagy újabb)
  • Mac mini (2012-es vagy újabb)
  • iMac (2012-es vagy újabb)
  • Mac Pro (2013 végi)
  • iOS 10-es iPhone 6 vagy újabb modell, vagy watchOS 3-at futtató Apple Watch szükséges hozzá.

Összességében tehát a macOS Sierra egy kevésbé látványos, de annál inkább hasznosabb frissítés lett, ami mindenki számára ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból.

Akik PPTP VPN-t használnak, ne frissítsenek a Sierrára, mert az már nem támogatja ezt a nem kellően biztonságos VPN típust.

[appstore id=”1127487414″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

35 Comments

  1. sziasztok, 16a323 a végső build?

  2. Amúgy fene se érti, miért kellett kivenni. Pont ezzel szoktam otthonra VPN-ezni. Elég lett volna egy figyelmeztetést elhelyezni a VPN beállításoknál, hogy “nem javasolt a használata” aztán ennyi. Benne volt, plusz munkát fektettek bele, hogy kiszedték. Érthetetlen. Na majd kiváltom valamivel.

  3. Sziasztok, jelenleg El Capitan 10.11.6 van fent a gepemen. ez elvileg valamilen developer beta. Kérdés, hogy ha az appstore-ban letöltöm a sierra-t akkor fel tudom rakni a dev verziós rendszerre? Másik kérdés, hogy korábbi installok, nem konkrétan appok, hanem pld, python libary-k vagy egyéb mindenféle dolog eltűnik? Köszi!

  4. Sziasztok!

    Nálatok is frissült a Safari 10-re?

  5. @sullerj: Ez engem is érdekelne!

  6. @talamasca: Közben megvan a válasz: Build 16A323.

    Tehát, akinek a legfrisebb GM volt fent, kész is a frissítés! 😉

  7. @Force555: igen frissült

  8. Sziasztok!
    Régebbi gépekre is fel lehet telepíteni, ha a követelménynek megfelel? Nekem MacBookPro3,1 van és El Catain fut rajta, 4GB RAM-ja van. Az App Store-ból nem engedi letölteni, mondván az én gépen nem alkalmas rá. Ha lehet upgrade-lni, akkor azt hogyan kell, honnan tölthetem le?
    Köszönöm!

  9. Sziasztok! A páromnak van macbook pro gépe. Neki valami biztonsági frissítése érkezett ma. Magát a m Nagy frissítést nem látja a mac apstoreban tudnátok küldeni valami olyan linket amit én továbbítanek neki telefonról hogy ha rányom akkor lejönne neki is a frissítés? Segítségeteket előre is köszönöm.

  10. @Dalotti Tibor: Fel lehet tenni regebbi gepekre is, de a Te MacBookPro3,1 modelleden nem fog elindulni. Nem kompatibilis a processzor, de a 4,1 mar megfelelo lenne.

  11. @ Jadeye köszönöm szépen a válaszod. Így már tökéletes. Sikerült.

  12. Macbook pro 15 2011 latera erdemes ranyomni ? Nem lassitsa be mint iphonoknal az uj verziok ? Mert jelenleg elegge elvagyok vele

  13. @diario: En MacBook Pro (Early 2008) es iMac (Mid 2011) gepeken hasznalom, mindenfele problema nelkul. Igaz, a MacBook Pro SSD-vel, az iMac pedig Fusion Driverol uzemel.

  14. Sziasztok!

    Van egy olyan problémám az új rendszerrel, hogy mióta feltelepítettem a Sierra-t ha töltőn van a gép és éppen nem fut a Fotók app elindul egy magát photoanalysisd nére keresztelt folyamat csoport. Ezzel nem is lenne baj csak 11 szálon fut már 3 órája és nagyon dolgozik. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e tudni mit csinál ez és várhatóan ezt mikor fejezi be? A1502 MacBook Pro

  15. @Rotokiller: Ha vegzett az osszes keped analizalasaval a Photos.app -ban. Ez a folyamat vegzi az arc es tartalmi felismerest.

  16. @Czo: Köszönöm! Tényleg irja is a fotók ban a személyeknél 😀 4 ora alatt végzett is kb a felével 😀 az 4700 kép.

  17. Hali!
    Érdemes clean install-al szórakoznom vagy megteszi a sima update is az appstoreból?
    Van valakinek tapasztalata esetleg?
    Köszi

  18. @osy: En 10.4 ota csak upgradelek, es volt kozben tobb arhitekturavaltas is (PowerPC – Intel es geprol gepre koltozes is). Meg is orulnek, ha clean installt kellene nyomni.

  19. @Link-out: Tényleg nem bántásból vagy bármilyen más hátsó szándékból, komolyan kérdezem. Mi alapján használ 2016-ban valaki egy ilyen VPN-t, amit kis túlzással olcsóbban feltöretek egy külsőssel, mint amennyibe az implementáció kerül? 😀

  20. Igggennn! Van “Folders On The Top” a Finder-ben!!!

  21. Sziasztok!

    Elkezdtem telepíteni a sierrat, de közben leállt, hogy nincs elég hely a lemezen. Újraindítottam, csináltam helyet bőven és azóta nem tudom elindítani a telepítést. Az appstore-ban annyit ír a sierranal, hogy letöltve. Se előre se hátra. Ilyenkor mi a teendő? Van ötlete valakinek? Hogy tudom újra elindítani a telepítést? (Macbook air 2015 eleje)

  22. @Juhász Péter: és a telepítő ott van a /Applications alatt?

  23. @Jadeye: Szia! Nincs. Ha rámegyek a sierrara, azt írja, hogy letöltve és nem találok olyan opciót hogy telepítés. De a megvásárolt/letöltött alkalmazások listájában sincs benne a sierra.

  24. Sziasztok, jelenleg El Capitan 10.11.6 van fent a gepemen. ez elvileg valamilen developer beta. Kérdés, hogy ha az appstore-ban letöltöm a sierra-t akkor fel tudom rakni a dev verziós rendszerre? Másik kérdés, hogy korábbi installok, nem konkrétan appok, hanem pld, python libary-k vagy egyéb mindenféle dolog eltűnik? Köszi! Valaki lszi mondjon valamit..:(

  25. @solarenqu: fel tudod tenni. a frissítéssel minden adatod, alkalmazásod, beállítás megmarad.

  26. Köszönöm a választ!

  27. sziasztok, fel akartam rakni a sierrat, de gondoltam elotte nyomok restoret a gepre. Kitoroltem a meghajtot meg minden es instalallasnal azt irja ki, hogy: This item is temporarily unavailable Try again later.
    Probalkozok mar 1 napja de ugyanaz a helyzet… Valami otlet esetleg a megoldasra ? elore is koszi

  28. Sziasztok, ész nélkül elindítottam tegnap az Air-en ( late 2015) a Sierra upgradet, és a Mail nem válaszol ( mail not responding ). úgy láttam páran már találkoztak a problémával, és egy megoldást írtak, de nem használt – tötölni kellett a library/containers……. -ben. Nincs valakinek ötlete? Vagy egyszerűen vissza az egész, míg ki nem jön egy frissítés 🙁 Dolgoznom kellene, és elég macera így az egész….Előre is köszi

  29. Érdemes már frissíteni El Capitan-ról? A héten vettem egy amd videókártyás 2015-ös MacBook Pro 15″-t. Most még élvezem, hogy gyors, mint atom és alig melegszik 🙂 Valahol olvastam egy pár hónappal ezelőtti posztot, hogy mintha a Sierrával jobban melegedne. Ez most is igaz vagy azóta már javult a helyzet? Továbbá, akinek van tapasztala a Blenderrel kapcsolatban, az tudna nyilatkozni, hogy javult-e már a teljesítmény, ha az AMD Radeon R9 M370X kártyával szeretnék rendereltetni? Mert jelenleg a CPU render ezerszer gyorsabb, mint a GPU ami így csak 1 szálon végzi a számolást és a fényeket is rosszul jeleníti meg. De Premiere-n rendesen muzsikál az OpenCL 🙂

  30. Sziasztok! Rossz akkumulatoros gepemre Sierrat szeretnek telepiteni,denem engedi.Azt az uzit kuldi hogy nem csatlakozom a tapellatashoz es nem enged tovabb lepni. Tapellatas nelkul nem is indul a gepem . Valaki tud segiteni? Koszi!

  31. sziasztok!

    nemrég telepítettem fel a sierrát és azóta filmnézés közben is alvó módba kapcsol a kijelző. korábbi osx-ek esetén sosem tapasztaltam ilyet. nem tudjátok, hogy mi lehet ennek az oka? egy 2015-ös macbook air-em van amúgy.

    a válaszokat előre is köszi!


Add a Comment