fbpx Skip to content

Gondolom, senkinek sem kell részletesen ecsetelnem azt az állandó harcot, amit nap mint nap vívunk a hordozható Apple termékeink akkumulátorainak töltöttség-százalék indikátoraival.

MIT-Solid-Energy-Systems_0

Személy szerint én is, mint az ismerőseim döntő többsége, a nap során mindenhova egy külső akkumulátorral, illetve töltővel megyek, de úgy tűnik, hogy ennek hamarosan vége lehet.

A héten elterjedt egy rendkívül izgalmas hír, miszerint az MIT-ből kivált SolidEnergy Systems csapatának sikerült egy olyan technológiát alkotniuk, amely a jelenlegi sztenderd lítium-ion akkumulátoroknak a kétszeres kapacitását ígéri a jelenlegi méretük megtartása mellett.

A technológia legnagyobb előnye, hogy nem egy teljesen új eljárásról van szó, hanem egy olyan megoldásról, amely gond nélkül beépíthető a ma elterjedt akkumulátorgyártási megoldásokba, tehát gyakorlatilag már 2017-től találkozhatunk majd a technológia hétköznapi felhasználásával.

Az áttörés lényegét alapvetően az okozta, hogy a kutatók kicserélték a grafit anódot lítium fém fóliára, ami lényegesen sűrűbb azonban mégis vékonyabb és könnyebb, mint a hagyományos lítium fém, grafit, szén és szilícium anódok. Ennek köszönhetően kétszer nagyobb kapacitással rendelkezhetnek az akkumulátorok, miközben az új elektrolitnak köszönhetően sokkal kevésbé melegednek, így biztonságosabbak is az esetleg kigyulladások tekintetében.

Tudom, hogy ennek a hírnek láttára most mindenkinek a kétszer hosszabb akkumulátor idő jut eszébe, azonban az Apple-t ismerve arra fogják használni ezt a technológiát, hogy még vékonyabb készülékeket gyártsanak a jelenlegi használati idő megtartása mellett.

Applecar1-700x238@2x

Ha azonban jobban belegondolunk, a hordozható kütyük mellett az elektromos autók tekintetében lehet igazán nagy áttörés ez az új akkumulátor technológia, ahogyan a SolidEnergy Systems igazgatója, Qichao Hu is mondta:

“Az ipari követelmény jelenleg az, hogy egy elektromos autó legalább 200 mérföldet tudjon megtenni egyetlen töltéssel. Mi olyan akkumulátorokat tudunk készíteni, amik mind méretükben, mind pedig súlyukban fele akkorák, mint a jelenlegi megoldások, mégis azonos távolság megtételéhez képesek elegendő energiát biztosítani. Azaz, hogy ha ugyanakkora akkumulátorokat gyártunk, mint a mostaniak, akkor azzal akár 400 mérföldet (több mint 640 kilométer) is meg lehet majd tenni egyetlen töltéssel.”

Ti mit gondoltok? Szerintetek az Apple inkább növelni fogja a termékeik akkumulátoridejét vagy arra fogják használni ezt a technológiát, hogy még vékonyabb készülékeket gyártsanak?

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Hetente kétszer megvan a nagy áttörés az akkumulátorokat illetően… Hagyjuk már…

  2. meg a levegőből nyerik az áramot…

  3. #monthlybatterybreakthrough

  4. Amúgy ja, a híres borotvagyártó is minden reklámban továbbfejleszti a tökéletest és ezt így meg is mondja. Ha tovább szeretnék vékonyítani a készüléket, nem elég az akksi méretét csökkenteni, ha belenézel a készülékbe látod, hogy kijelző, majd alaplap, majd hátlap, ezek közül is vékonyítani kell valamit, nem az akksi a legvastagabb.
    Annyi sírás van emiatt, hogy nem elég az üzemidő, mert folyton vékonyítják a készüléket, a plus meg a pro meg mittomén mi mellet kiadhatnának még egy változatot, ami mondjuk 7 mm helyett 9 mm, oszt háromszor addig bírja. De nem teszik :-(.

  5. A jövő apple termékei… Majd… Talán…
    Amúgy meg, új emojik.

  6. Ha működőképes is az új technológia drágább lesz, és ez biztos korlátozni fogja a terjedését…NiCd ről is hány év kellett mire Li-ion lett belőle…

  7. @FFeller: “ha belenézel a készülékbe látod, hogy kijelző, majd alaplap, majd hátlap, ezek közül is vékonyítani kell valamit, nem az akksi a legvastagabb.”
    javaslom, nézd végig mondjuk ifixiten az egyes iPhone készülékek kijelzőit. jelentősen vékonyabb lett az évek során. a készülékben az akkumulátor a legvastagabb.

  8. @FFeller: de ugye az megvan, hogy az alaplap több milliméteres bakokon ül, és nem fekszik rá közvetlenül a hátlapra, mint az akku?

  9. Igen, de tartsd szem előtt, hogy a nyák mindkét oldalán vannak alkatrészek. Persze van valamennyi rés, de gondolom arra szükség is van. Biztos van a neten videó arról, hogy félbevágnak egyet, akkor látszik. Úgy emlékszem volt is ilyen, mikor a hídon építették az iPhone 7-et a srácok.
    Persze lehet, hogy egy pár generáción belül, kitalálnak valamit, mondjuk, hogy azokat a Faraday-kalitkákat ki lehet alakítani a házból is (most csak mondok valamit) és akkor könnyen vékonyítanak még.
    Egyetértek veled abban, hogy valószínűleg az akksi a legsarkalatosabb pontja a vékonyításnak, én csak azt mondom, hogy valszeg kisebb változások kellenek majd az alaplapon is.

  10. @FFeller: szedtél már szét iPhone-t? mert én rendszeresen. az akkumulátor vastagabb, mint az alaplap. szerdán lemérek neked pár típust.


Add a Comment