fbpx Skip to content

Az innováció jegyében az Apple folyamatosan kísérletezik, és a hasznosnak vélt funkciókat rendszeresen beépíti legújabb termékeibe. A közelmúltban sokan támadták őket, hogy az utóbbi időben rendszeresen elmaradt az a bizonyos, forradalmi újítás, pedig ha jobban belegondolunk, szoftveres és hardveres megoldások sora gördült le a futószalagokról.

Borítókép: A Magic Mouse vázlatos felépítése.

A Force Touch (vagy 3D Touch) egy ilyen funkció a sok közül, mely immáron szerves részét képezi az aktuális termékpalettának. MacBook, iPhone 6s, Magic Trackpad 2, Apple Watch: mindegyik rendelkezik  a nyomás erősségétől függő funkciókínálattal, egy új Apple szabadalom pedig arra enged következtetni, hogy hamarosan az új Magic Mouse-ban is üdvözölhetjük ezt a funkciót.

A közkedvelt Magic Mouse széria nem is olyan rég, 2015 októberében esett át komolyabb ráncfelvarráson: Bluetooth 4.0, beépített, Lightning-csatlakozón tölthető akkumulátor, új párosítás és megnövekedett üzemidő jellemzi az új modellt, funkciók szempontjából azonban nem kaptunk semmi újat.

A Force Touch alapvetően egyszerű, de nagyszerű találmány. Az új MacBook esetén a kattintás érzetének biztosítása mellett (amit a Haptic Engine-nek köszönhetünk) a Trackpad nyomáserősségétől függően nyújt számunkra eltérő funkciókat, melyeket testre is szabhatunk.

Az iPhone 6s készülékeken – ahol egyébként 3D Touch a neve – az ikonok határozottabb nyomására egy új menü ugrik fel, ahol néhány, alkalmazásspecifikus tevékenység közül választhatunk, mint például a megújult Szifon appnál a keresés, de a játékok esetében is hasznosnak bizonyulhat a használata, amennyiben támogatott.

Az Apple Watch esetén ez a funkció az iPhone-hoz hasonló képességekkel bír, azonban itt menü helyett egyszerűbb feladatokat hajthatunk végre: értesítéseknél az összes értesítés törlése egy mozdulattal, vagy például az óraszámlapoknál pedig a testreszabást teszi lehetővé.

Mivel egyre inkább igazolódik a funkció praktikussága, így várható volt, hogy az Apple igyekszik kiterjeszteni azon termékekre is, amelyeknél extra kényelmi funkcióként, vagy produktivitásunkat segítve szolgálhat a Force Touch.

A Magic Mouse-t tekintve a szabadalom azzal az indokkal áll elő, hogy alapértelmezésben az egér használatát tekintve bináris: vagy csinálunk vele valamit vagy nem. Kattintunk, nem kattintunk, kijelölünk, nem jelölünk ki.

Mi lenne akkor, ha mindezt átmenettel végezhetnénk? A nyomás erősségétől függően tranziens állapotok alakulhatnak ki, így akár egér használata mellett is szabályozhatjuk folyamatosan például rajzolás közben a kontúr erősségét, ami sokkal kényelmesebb használatot eredményezhet még azon készülékek esetén is, amelyek nem Force Touch-kompatibilisek.

Ahogy már többször is említettük, a szabadalmak sosem nyújtanak garanciát arra, hogy a bennük foglaltak valaha is meg fognak valósulni. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy érdemes figyelemmel követni őket, ugyanis sok termék esetén köszönt vissza egy-egy évekkel ezelőtt elfeledett Apple szabadalom. A Force Touch-csal megspékelt Magic Mouse gondolata pedig sokunk számára lehet majd csábító.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Érdekes. Nagy hasznát OsX-hez, per pillanat nem érzem…de ha lesz ilyen ű, valahogy biztos megoldják, hogy csorogjon a nyála a népnek…

  2. Kell!

  3. Magic Teackpad 2 -nek milyen előnyei vannak? Mivel lehet kihasználni pl. egy macbook esetén? Tényleg kíváncsi vagyok, mert így nem tudom mivel nyújt( force touchon kívül) többet mint a beépített trackpad. Köszi


Add a Comment