fbpx Skip to content

Felröppent korábban a hír, hogy az Apple a márciusi 21-i eseményén új szíjakat is be fog mutatni az okos órájához. Azt már biztosan tudjuk, hogy a sötétebb színű rozsdamentes acél Apple Watch-hoz is kapható lesz színben passzoló milánói szíj, de a pletykák NATO szíjakról is szólnak.

southern-straps-cover

Gondoltam, még a keynote előtt megnézem, milyenek is lehetnek ez az úgynevezett NATO szíjak az Apple Watch-hoz, ezért kicsit elkezdtem kutakodni az interneten, milyen lehetőségek is vannak. Amikor lassan egy évvel ezelőtt az Apple Watch a piacra került, még nem igazán volt hozzá minőségi, külső gyártó által készített szíj, viszont ma már rengeteg cég foglalkozik ezzel. Elég hamar rátaláltam a San Franciscó-i Southern Straps-re, akik okos órákhoz kínálnak NATO szíjakat.

A NATO szíjakkal bizonyára már mindenki találkozott, ha észrevette, ha nem. Ezek azok a sok esetben színes, csíkos nejlon szíjak, melyek a milliós svájci óráktól a hétköznapi karórákig mindenen mindenen megállják a helyüket. Két néven szokott ez a szíj fajta szerepleni: az egyik a NATO (Nato Stocking Number NSN), a másik pedig a G10, ami a G1098-as nyomtatványról kapta a nevét, amit kitöltve a brit hadsereg katonái igényelhettek ilyen szíjat. Sokak szerint nem méltó egy ilyen szíj egy igazán márkás órához, de ezeket az emberek fel kell világosítanom, hogy a 007-es ügynöknek, James Bondnak is nem egyszer volt ilyen szíjas Omega Seamaster órája, de az amerikai űrhajósok is ilyenekkel rögzítették az Omega Speedmaster óráikat.

southern-straps-1

A Southern Straps kínálata azért fogott meg már az elején, mert nem csak Apple Watch-hoz, hanem Pebble és Android Wear okosórákhoz is kínálnak szíjakat. Az Apple Watch szíjak előnye és hátránya is egyben az, hogy az óratest vájatába kell az szíj végét becsúsztatnunk. Ezt én nagyon praktikusnak tartom, viszont ha nincs megfelelő adapterünk, akkor nem tudjuk mivel az órához kapcsolni a szíjat. A Southern Straps-nél viszont minden szíjhoz alapból jár szíj adapter, pontosan olyan, mint az Apple által kínált klasszikus és modern csatos szíjakhoz. Az adapterek színe megegyezik az Apple Watch színeivel (rozsdamentes acél, asztrofekete, arany), de sajnos a Sport modellek és rozéarany Edition tulajok számára nincs színben passzoló adapter a kínálatban.

southern-straps-4

A klasszikus NATO szíjak nem két részből állnak, mint ahogy a többi óraszíj, így nem az óra két végén található úgynevezett stiftre (a két oldalt benyomható végű rudacska amire a szíjat ráhúzzuk) csatlakoznak, hanem az óratest alatt, a stift és az óratest közt áthúzva hordják. Az Apple Watch pulzusmérő funkciói miatt ez a megoldás itt nem alkalmazható, ezért maradt a két részes szíj megoldás.

Sok NATO szíj esetében csak a szíj csat illetve adapter felőli része van levarrva, viszont a Southern Straps szíjai esetén az egész szíj dupla, visszahajtott és végig varrott, ami egy plusz tartást ad az egésznek. Ráadásul mivel itt a teljes hosszában vissza van hajtva a szíj anyaga, nem fordulhat az elő, hogy a visszahajtás és varrás kicsit nyomná a bőrünket. Az olcsó, nem igazán minőségi NATO szíjak esetén a lyukak, amibe a csat nyelve bemegy, nincs utókezelve, így egy idő után a lyuk mentén az anyag elkezdhet szétjönni. Szerencsére a Southern Straps-nél tudják, hogyan kell minőségi NATO szíjat készíteni, ezért a lyukak belseje körbe van ragasztózva, aminek köszönhetően nem fog szétfoszlani a sok használattól ott az anyag.

southern-straps-3

A legtöbb két részes szíjon két bujtató található, amik a csaton túl lógó rész fogását biztosítják, hogy ne lifegjen csak úgy a levegőben. Más NATO szíjaknál azt láttam, hogy ez a két bújtató fix helyre van rögzítve, ezért ott a túllógó részt ezek alá szokták visszahajtani. A Soutern Straps szíjai – ahogyan már írtam – duplák, így nem lehet visszahajtani a végüket, ezért a második bújtató szabadon mozgatható, ahogyan a klasszikus, egy részes NATO szíjaknál is. Külön tetszik, hogy a csaton és a lyukas szíj belsejében is megtalálható a cég logója.

Két negatívumot találtam csak a Southern Straps szíjai esetén, az egyik, hogy nem mindegyik Apple Watch fajtához van színben passzoló adapter, a másik pedig, hogy a 42mm-es óra esetében picit csúszkálni tud a szíj az adapteren, de ez nem olyan vészes, sőt, a 38mm-es óra esetében ilyen egyáltalán nincs.

southern-straps-5

Jelenleg 6 különböző NATO szíj közül választhatunk az Apple Watch-unkhoz, amik közt megtalálható a már említett James Bondos Omegánál használt fekete-szürke is. Android Wear és Pebble esetében további 2-3 plusz színkombináció is megtalálható. Tavaszra és nyárra kifejezetten divatos kellék tud lenni egy ilyen szíj, amibe ráadásul sokkal kevésbé izzad bele az ember csuklója, mint egy bőr szíjba és ez még könnyedén mosható is akár.

A Southern Straps volt olyan kedves és a Szifon.com olvasóinak 20%-os kedvezményt biztosít minden szíj árából, amennyiben a ‘SZIFON’ kódot használjátok vásárláskor. Én már rendeltem is egy harmadik szíjat a képeken látható szíjak mellé. 🙂

Neked melyik tetszik?

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. A sötét szebb.

  2. Mennyi idő alatt érkezik meg?

  3. @Agent_H: egy hét alatt megjöttek nekem

  4. Egy kérdés: azt írod nincs a sport modellekhez adapter, de van spaceblack színben. Most akkor nem értem, ha nekem sport 38mm spaceblack van, akkor ahhoz miért nem lesz színben illő adapter?

  5. @Kovács Péter: Space Black (fekete rozsdamentes acél) órához van passzoló, de a Space Grey-hez (sötét Sport változat) nincsen 100%-osan passzoló. Melyik van neked a Sport vagy a rozsdamentes változat?

  6. Hello!

    Mennyibe kerül a szállítás?

  7. @itanczos: a fizetés előtt az oldal kiírja, és így ellenőrizni tudod.


Add a Comment