fbpx Skip to content

Nem múlhat el év úgy, hogy az Apple ne állítaná össze az adott évben az alkalmazás boltjaiban megjelenő programok toplistáját. A napokban összegyűjtötték iPhone-ra, iPadre, Mac-re, Apple Watch-ra és természetesen az új Apple TV-re megjelent legjobb idei appokat. Minden listán van egy-két kiemelt és még rengeteg egyéb, említésre méltó alkalmazás is, de itt most csak a fontosabbakról tennék említést.

best-of-2015-cover

Fura módon egyelőre a magyar App Store-ok közül csak a Mac-esben érhető el a toplista, így iPhone, iPad és Apple Watch esetén az amerikai listával kell most beérnünk. Remélhetőleg hamarosan a többi lista is elérhető lesz nálunk is, ami mindig egy kicsit el szokott térni az amerikaitól.

iPhone

Az év alkalmazása: Periscope

periscope

A Twitter élőközvetítős megoldása, a Periscope lett az év alkalmazás iPhone-ra. Ennek az alkalmazásnak a segítségével Twitteren keresztül tudsz bármiről élőben tudósítani. Bár szerintem ez itthon kevébé lett népszerű, mint az Egyesült Államokban, így lehet pont itt lesz eltérés a magyar listában.

[appstore id=”972909677″]

Dobogósak voltak még:

Enlight

Enlight_cover

Az Enlight igaz lecsúszott a dobogó csúcsáról, viszont számomra az egyik leghasznosabb, legnagyobb tudású alkalmazás volt 2015-ben. Ez az a fotós alkalmazás, amire bátran lecserélheted az összes eddig használt appodat. Nem kell külön filterező app, nem kell külön keretező és szerkesztő alkalmazás se, hiszen az Enlightban minden benne van, amire szükséged lehet, sőt, még annál is több. Bővebben itt olvashatsz az Enlight funkcióiról.

[appstore id=”930026670″]

[appstore id=”938003185″ store=”US”]

Leginnovatívabb alkalmazás: Workflow

wwdc2015-screenshot-workflow_2x

A Workflow egy hatalmas tudású alkalmazás, mellyel az OS X-ból ismert Automatorhoz hasonló funkciókat kapunk iOS-en, vagyis rengeteg munkafolyamatot tudunk automatizálni. Aki iOS-re keres automatizáló alkalmazást, az mindenképp olvassa el korábbi cikkünket a Workflow-ról.

[appstore id=”915249334″]

Legjobb alkalmazás iPhone 6s-re és 6s Plus-ra: Instagram

instagram-3dtouch instagram2-3dtouch

Az Instagram nem egy új alkalmazás, hiszen már több mint 5 éves, de ebben a kategóriában nem is ez számított, hanem hogy hogyan tudták a fejlesztők minél jobban beépíteni az alkalmazásukba az iPhone 6s-ben található nyomásérzékeny kijelzőben rejlő lehetőségeket. Az Instagramban minden jelenleg elérhető 3D Touch funkció megtalálható már az új készülékek megjelenésétől.

[appstore id=”389801252″]

Az év játéka: Lara Croft GO

lara-croft-go-best

Az év játéka a Lara Croft GO lett, mely a Hitman GO-hoz hasonlóan teljesen egyedi módon tudta átültetni a névadó játék hangulatát. Itt is amolyan társasjátékszerűen, lépésről lépésre tudunk haladni, minden lépésünkre a pályán található szörnyek is lépnek egyet, így nem elég a rejtvényre rájönnünk, hanem azt is ki kell taktikáznunk, hogyan tudnánk túljárni az eszükön. A Lara Croft GO-ról hamarosan bővebben is írni fogok, ugyanis pont a napokban sikerült végigjátszanom.

[appstore id=”971304016″]

Dobogós játékok:

[appstore id=”991153141″]

[appstore id=”955157084″]

Leginnovatívabb játék: Dark Echo

DarkEcho_Screen_C

A Dark Echohoz hasonló játékkal még sosem találkoztam, hihetetlenül eredeti ötleten alapul. A játék lényege, hogy vaksötétben kell haladnunk különböző pályákon, ahol úgy „látunk”, hogy a lépteink által keltett hanghullámokat látjuk vizuálisan pattogni a falak közt. A karakterünkből csak egy pár fehér cipőnyomot látunk, az általunk keltett hanghullámok fehérrel jelennek meg, míg minden más piros, sárga, kék színekkel. A pályákon mindig meg kell találnunk a kijáratot és oda kell eljutnunk anélkül, hogy meghalnánk. Itt kezdődik a Dark Echo hátborzongató része. Korábban írtunk egy hosszabb beszámolót már a játékról, így akinek az érdeklődését felkeltette, az mindenképp olvassa el.

[appstore id=”951177560″]

Legjobb játék iPhone 6s-re és 6s Plus-ra: Warhammer 40,000: Freeblade

warhammerfreeblade

Az Apple szereti minden évben bemutatni az új iPhone keynote-ján a készülékben és az új iOS-ben rejlő lehetőségeket egy játék keretében. Idén a Warhammer 40,000: Freeblade volt az a játék amivel a 6s képességeit a színpadon megmutatták. A játék gyönyörű, de sajnos freemium, ami sokat ront az élvezhetőségén.

[appstore id=”1043640363″]

iPad

Az év alkalmazása: The Robot Factory

therobotfactory

A gyerekeknek szóló, oktató jellegű alkalmazások fontos részét képezik az App Store-nak, főleg iPad vonalon, így nem meglepő, hogy az év alkalmazása is ebből a kategóriából került ki. Ebben az alkalmazásban különböző, jópofa robotokat lehet alkotni, melyekkel utána mindenféle okos dolgot lehet csinálni, miközben a gyermek különböző képességeit lehet fejleszteni és nem utolsó sorban a tanulásban is segít.

[appstore id=”936966605″]

Dobogósak voltak még:

[appstore id=”971265422″ store=”US”]

[appstore id=”976690555″]

Leginnovatívabb alkalmazás: LiquidText

liquidtext

Az iPad megfelelően használva egy teljesen használható munkaeszköz lehet a megfelelő alkalmazásokkal kiegészítve. PDF nézegetőből és szerkesztőből eddig se volt hiányunk, viszont a LiquidText egy teljesen új, gesztusvezérelt kezelést hozott ebbe a kategóriába rengeteg hasznos funkcióval. Érdemes vetni rá egy pillantást.

[appstore id=”922765270″]

Legjobb alkalmazás iPad Pro-ra: uMake

UMake_iPadPro-11

Nem véletlenül kapott az iPad Pro külön kategóriát, ugyanis az Apple Pencillel kiegészülve már tényleg egy teljes mértékben használható munkaeszközzé vált, főleg a kreatív szakembereknek. A uMake segítségével skiccekből kiindulva modellezhetünk 3D-ben, de a fejlesztők még nagyon sok funkciót ígérnek.

[appstore id=”1042246861″]

Az év játéka: Prune

prune-cover

A Prune egy zseniális játék, melyről már korábban mi is írtunk. A játék lényeg, hogy okos metszegetéssel segítsük a fa növekedését, hogy elérje a fényt és virágba borulhasson, majd elvirágozhasson, amivel teljesítjük a páylát. Elsőre nem tűnik túl nehéz dolognak a fanevelés, de a pályák során előrehaladva egyre több akadályba ütközünk és ha facsemeténk nem tudja az ágait megfürdetni a tápláló napfényben, akkor bizony hamar elszárad.

[appstore id=”972319818″]

Dobogós játékok:

[appstore id=”1043589663″]

[appstore id=”870322730″]

Leginnovatívabb játék: Her Story

Her-Story-Screenshot-Desktop-A

A Her Story egy nyomozós játék, amiben egy régi képcsöves monitor előtt ülve kell rájönnünk, hogy ki lehet a tettes, úgy, hogy különböző bizonyítékokat és kihallgatási anyagokat kell végignéznünk. A történet fix, így csak egyszer játszható igazából, de rendkívül lebilincselő így is.

[appstore id=”952658953″]

Legjobb játék iPad Pro-ra: Zodiac: Orcanon Odyssey

zodiac-orcanon-odyssey_004

Nem volt még szerencsém a Zodiac-hoz, de ahogy néztem, ez egy igazi, vérbeli szerepjáték hősökkel, gonoszokkal, szörnyekkel. A rajzos látványvilága mellett a történet kidolgozottsága és kezelhetősége miatt kerülhetett ki győztesként. Az Orcanon Odyssey ráadásul egy újonnan induló sorozat első része csak.

[appstore id=”933199580″]

Apple Watch

Az év alkalmazása: Darky Sky

dark sky

Az Apple Watch hivatalosan ugyebár nem kapható hazánkban, így nem meglepő, hogy a Dark Sky-t nem találjuk meg a magyar App Store-ban, viszont tengerentúlon elég nagy felhasználói tábora van, nem véletlenül. Az alkalmazás rengeteg időjárási információval látja el a felhasználóját, ráadásul mindezt egyszerű, letisztult grafika és gyönyörű animációk mellett. Az Apple Watch-on is bármikor megtekinthetjük, hogy mikor milyen idő várható, mikor fog esni mondjuk a hó, stb. és mindezekről értesítést is kérhetünk.

[appstore id=”517329357″]

Az év játéka: Rules!

awgames_rules

A méltán népszerű, szabályokra épülő puzzle játék, a Rules! is megjelent az órára, persze természetesen csak korlátozott funkciókkal, de még így is remek szórakozást tud a rajongóknak nyújtani, már amennyiben képesek elég ideig maguk előtt tartani a kezüket. Az Apple Watch-on minden nap egy 2×2-es napi feladvány teljesítésére van lehetőségünk.

[appstore id=”840811083″]

Mac

Az év alkalmazása: Affinity Photo

affinity-photo

Amennyiben számítógépes fényképszerkesztésről van szó, mindenki egyből az Aperture, Photoshop, Lightroom egyikét mondja, holott rengeteg nagyon jó alternatíva létezik már OS X platformra is. Az Affinity Photo funkcionalitásban megközelíti az konkurencia megoldását, és mindezt egy sokkal kedvezőbb áron, ráadásul itt nem előfizetéses modellben tudjuk megvásárolni.

[appstore id=”824183456″]

Dobogós volt:

[appstore id=”1055273043″]

Az év játéka: Pillars of Eternity

pillars-of-eternity

Az év játéka Mac-re egy klasszikus RPG lett, melyben a régi nagy nevekhez (például Diablo) hasonlóan fix kameraállásból, előre renderelt környezetben kalandozhatunk a hat különböző faj karaktereinek egyikével, mely 11 féle kaszthoz csatlakozhat. A Pillars of Eternity gyönyörűen retró és a története is magával ragadó, hiszen döntéseink befolyásolják az eseményeket.

[appstore id=”979217373″]

Dobosgós volt:

[appstore id=”1013024895″]

Amerikában dobogós volt: Middle Earth: Shadow of Mordor

mordor

A Gyűrűk Ura szerelmeseinek ez a játék egy igaz gyöngyszem. Egy akciódús, gondolkozós RPG-t kapunk a “csekély” 57 GB-tal, mely a könyvtrilógia előtti időkben játszódik a Harmad korban. Talionnal, egy gondori hőssel kell Szauron és orkjai ellen harcolunk úgy, hogy főhősünket a játék elején családjával együtt lemészárolják Szauron Mordorba való visszatérésének estéjén, de hősünk feltámad és lelke összekapcsolódik egy túlvilági lénnyel, így képessé válik az árnyvilágba belépni és vissza, ami a játék egyik alappillérét jelenti. A játékmenet nem lineáris, ugyanis teljes mértékben mi alakítjuk az eseményeket, azzal, hogy épp kivel szimpatizálunk és kiket haragítunk egymásra. A gépigénye viszonylag magas, így mielőtt megvennéd, nézd meg, hogy menne-e a Mac-eden!

[appstore id=”948293565″]

Apple TV

Az év alkalmazása: HBO Now

hbo-now

Az HBO Now segítségével Apple TV-n is élvezni tudjuk a csatorna teljes kínálatát, sőt minden extra tartalmát is. A teljes szolgáltatás természetesen csak előfizetéssel élvezhető. Abban biztos vagyok, hogy a magyar listában nem ez lesz az első helyen, hiszen nem érhető el nálunk.

[appstore id=”971265422″ store=”US”]

Az év játéka: Rayman Adventures

Rayman_Adventures_KeyArt

Rayman egy igazi klasszikus, hiszen már 1995 óta az Ubisoft egyik legismertebb és legkedveltebb hőse, akivel már számos kalandot élhettünk át. Mostantól pedig már Apple TV-n is játszhatunk ezzel a remek platformer játékkal.

[appstore id=”1043589663″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. enlightot nagyon nyomatjá(to)k…, nekem nagyon nem jött be – marad a snapseed…


Add a Comment