fbpx Skip to content

Pár napja vált elérhetővé az új típus, amiről mi is írtunk itt korábban. A Retina 4K iMac egy új világot nyit az asztali Mac-ek felé ezzel a felbontással és árcédulával. Vagy mégsem?

Screen Shot 2015-10-17 at 10.15.29

Az iFixit szétszedte, a DetroitBORG pedig készített egy rövid videót az új készülékről. A külföldi kollégák pedig gyors teszteket is elvégeztek rajta, és több apróság is kiderült az új készülékről.

Az első természetesen a készülék felépítése. Az iFixit 10-ből egyetlen 1 pontot adott a szészedésre, javításra. Konkrétan minden integrált rajta, kivéve a merevlemez, az cserélhető, azonban a memóriáról és a többiről pedig ne is beszéljünk. Így aki iMac-et vesz, nem fogja “tuningolni”, ez a gép nem is erre való.

A másik, szerintem érdekes lépés az Apple részéről, hogy az új perifériákat (amelyekről itt írtunk korábban) nem adja automatikusan az új gépekhez. Külön felárat kell fizetni értük, ami egyenesen röhejes egy 500-800.000Ft-os gépnél.

Ahogy írtam, a Geekbench-en is megjelentek az első mérések a gépről, ami bizony gyors:

Geekbench-2015-iMac-4K

Az előző generációhoz képest 20%-kal lett gyorsabb az új típusú processzornak hála. Ez a sebesség egyébként a legtöbb ember számára több, mint elegendő, a jelenlegi 2013-as rMBP-m (ha nem lenne szervizben) ugyanezt a sebességet produkálja, ha megnézzük a Geekbench pontszámait. Így azt tudom mondanám, hihetetlen gyors lett a gép, HA SSD lenne benne.

Screen Shot 2015-10-17 at 10.27.20

Nos, ahogy látjátok a klasszikus 1TB-os merevlemez – még ha az Fusion Drive is – akkor sem egy Ferrari. A probléma az, hogy az új, “olcsóbb”, beépített Fusion Drive csak 24GB SSD tárhelyet tartalmaz, ami éppen hogy elég mondjuk a rendszernek, illetve a cache-nek. Amennyiben már adatokat szeretnék mozgatni, meg kell elégednünk a fenti számokkal. Az Apple megint spórolt.

Teljesen megértem, hogy muszáj lennie néhány különbségnek a 21,5″-es és a 27″-es iMac között, de ez így nagyon enyhén szólva is elég sovány. Amennyiben nagyobb, 2-3TB-os Fusion Drive-ot választunk, minden rendben van, ott 120GB-os az SSD rész, de itt 1TB-os méretben ez vicc.

Ettől függetlenül egyáltalán nem tartom rossz gépnek a 4K-s, 21,5 colos iMac-et, mert gyors – legalábbis ha videót vágunk, vagy olyan alkalmazásokat használunk, ami processzorfüggő és nem a háttértárra ír. Így egy irodába több, mint elegendő gép lett.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. 5400-as fordulatszámú merevlemez 2015-ben?
    Ez önmagában vicc, de valahogy még sem tudok nevetni rajta 🙁

  2. SSD? Hát nem Flash-Drive?

    Sajnos szerintem is rossz ez az irány. Az 5400-as vinyó is vicc, nem is értem minek bele, de
    a bill és egér külön ára meg egyenesen felháborító.

  3. Amíg lóxar van, veréb is akad…. Az sem normális aki ezért pénzt ad.

  4. Nem drága csak keveset keresünk.

  5. Thunderbolt SSD dokkolo en igy hasznaltam eddig az osszes iMac -em

  6. Őszintén szólva, számomra ezek a gépek, laptopok csak arra jók, hogy alaposan elgondolkoztassanak, hogy bármennyire is szeretem az iPhone-t, vajon nem egy átbaszott zombi vagyok-e valójában, és az iPhone is ugyanekkora, méregdrága átkúrás? Persze nem érzem annak, de aki át van verve, az ugye miért is érezné…?
    Ezek a gépek szánalmasak ennyi pénzért. A hibrid meghajtók meg pont semmire nem jók az égvilágon.

  7. Allandoan megy a hiszti hogy milyen dragak az Apple cuccok.

    1. – Nem kotelezo megvenni, senki sem kenyszerit. Lehet venni sokkal szebb szamokkal rendelkezo, amde hihetetlenul idegesito kacatot Windows 10 -el. (Itt jegyzem meg, hogy szamitogepek javitasaval foglalkozom, es nagyon jo kis penzt csinalunk a lassu Windowsos gepekbol, amiket azert hoznak be mert virus/felugro ablakok/lassu/idegesito/hasznalhatatlan) Ezek a dolgok pont teljesen ismeretlenek a Apple gepeken.

    2. – Sokadszor is leirom, lem Magyarorszag az Apple termekek celkozonsege, a celkozonseg orszagaiban egy uj 21.5 4K iMac 2 heti fizetes. En egy ileynben elek, nem keresek sokat, inkabb atlag alatt, de 2 heti fizum fedez egy uj 4K iMacet. Ha szarabb hetet szamolunk akkor 3. Tehat az Apple termekek nem dragak, csak bizonyos orszagokban azok a fizeteshez kepest. Ez ervenyes az Apple telefonokra is.

  8. Kicsit elnéztétek a dolgokat mert a Magic Keyboard és a Magic Mouse 2 alap tartozék, jár a géppel!

    Itt van:
    “Summary
    21.5-inch iMac with Retina 4K display
    3.1GHz quad-core Intel Core i5, Turbo Boost up to 3.6GHz
    8GB 1867MHz LPDDR3
    1TB Serial ATA Drive @ 5400 rpm
    Intel Iris Pro Graphics 6200
    Magic Mouse 2
    Magic Keyboard (English) & User’s Guide
    Accessory Kit”

  9. @farrvince: Valóban, akkor a régihez nem járhat és azt néztem. Köszi!

  10. Nem szép ez a 5400-as merevlemez, de szerencsére van megoldás egy kis tuningra. Kell egy 128Gb-os vagy 256Gb-os SSD, és egy USB 3.0-ás külső keret, és már lehet is csinálni házi Fusion Drive-ot. Nem egy nagy ördöngösség, kb 5 perc.
    http://appsolute.hu/2013/02/15/fusion-drive-beallitasa-korabbi-apple-gepekben/

    Nálam egy 27-es iMac 2012-es megy így már több mint 1 éve, csak tesztként akartam, de azóta is megbízhatóan megy. Read 250Mb Write 300Mb körül mozog, de egy Samsung 850 Pro-val, mértem már gyorsabbat is, egészen el lehet menni 400-430Mb-ig is.
    120Gb-os SSD 15e, USB keret 3e, és máris van Fusion Drive

  11. Én Amsterdamban láttam a gépet a hétvégén. A képernyője hihetetlenül szép. Az új billentyűzettel és egérrel volt kiállítva. Nem olcsó és igazatok van abban, amit fent írtok. Ennek ellenére sokat el fognak ebből adni. Nézegették is a hollandok rendesen…


Add a Comment