fbpx Skip to content

Az Apple megállapította, hogy az iPhone 6 Plus modellek egy kis százaléka esetén a készülék hátoldali, iSight kamerájának egyik komponense meghibásodhat, ezzel az elkészített fotók életlenné, elmosódottá válhatnak. Az érintett készülékek értékesítése 2014. szeptembere és 2015. januárja között zajlott, és a készülékek sorozatszáma egy bizonyos tartományba esik.

iPhone-6-Plus-iSight-csere-01

Amennyiben az iPhone 6 Plus készüléked életlen, elmosódott képeket készít, és a sorozatszáma alapján az érintett eszközök közé esik, az Apple díjmentesen kicseréli benne a hátoldali kamerát.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

A hiba megléte esetén a fotók elmosódottak, életlenek lesznek, mint például az alábbi képen:

iPhone-6-Plus-kameracsere-pelda

Videó esetén pedig az alábbihoz hasonló, hullámzó kép tapasztalható:

Jogosult vagyok-e?

Ha a készüléked hátsó kamerája nem működik megfelelően, írd be az alábbi oldalon a mezőbe a készüléked sorozatszámát, hogy kiderüljön, jogosult vagy-e a díjmentes kameracserére.

iPhone-6-Plus-iSight-csere-03-ifixit

Az iPhone készüléked sorozatszámát nagyon egyszerű megtalálni. Ez a támogatási dokumentum részletesen leírja, hol találod. Amennyiben jogosult vagy, úgy a program részleteit alább találod.

Ha jogosult vagy, ezt fogja írni:

The serial number you entered is eligible for this program. Please choose one of the service options below.

Lefordítva – A megadott sorozatszám alapján a készülék jogosult a programban való részvételre. Válassz egy szerviz-opciót az alábbi lehetőségek közül.

Ha nem vagy jogosult, akkor pedig ezt fogja írni:

The serial number you entered is not eligible under this program because either:
– It’s not in the affected serial number range.
– Our records show that your iSight camera has already been replaced.
– Our records show it’s no longer eligible for a free replacement under this program. If you have questions, please contact Apple.

Lefordítva – A megadott sorozatszám alapján a készülék nem jogosult a programban való részvételre, mert:
– ez a sorozatszám nem esik bele az érintett készülékek csoportjába;
VAGY
– a rendszerünk adatai alapján a kamera már korábban cserére került;
VAGY
– a rendszerünk adatai alapján a készülék már nem jogosult a program keretein belül a díjmentes kameracserére. Ha ezzel kapcsolatban kérdéseid vannak, akkor vedd fel a kapcsolatot az Apple-lel.

A kameracsere menete

A javítás időtartama várhatóan most is nagyjából 4-6 nap lehet majd (természetesen ez hosszabb vagy rövidebb is lehet!) az iSTYLE oldalán az augusztus 24-én megjelent információk alapján 1-2 nap lesz, és az Apple hivatalos szervizpartnerei is ellenőrzik majd, hogy a készülék jogosult-e a javításra. Mielőtt leadnád a készüléked, mindenképp készíts az adataidról biztonsági mentést, majd törölj minden adatot a készülékedről.

Megjegyzés: amennyiben az iPhone 6 Plus készüléked sérült, tehát mondjuk a kijelző üvege be van törve, és így ez érintené az kamera cseréjét, előbb ezt a problémát kell orvosolni, aminek viszont díja lehet.

iPhone-6-Plus-iSight-csere-02-ifixit

Mit kell tenned?

  • Vidd be az érintett iPhone 6 Plus készüléked egy, a programban résztvevő, hivatalos Apple szervizpartnerhez (AASP-k, ezek listáját lásd alább).
  • Az iPhone 6 Plus készüléked esetén ellenőrzik, hogy az jogosult-e a program keretén belül a kamera díjmentes cseréjére.
  • A szervizes kollégák értesítenek, amint elkészült a kamera cseréje, és mehetsz a készülékért.

iPhone-6-Plus-iSight-csere-04

Megjegyzés: ez a program csak az Apple hivatalos szervizpartnereinél érhető el, a mobilszolgáltatóknál nem, tehát a mobilszolgáltatótól vásárolt készüléket is az Apple szervizpartneréhez kell bevinni. Bővebb információkért vedd fel a kapcsolatot a kívánt szervizpartnerrel.

Előkészületek a kameracsere előtt

Mielőtt leadnád a készüléked a kamera cseréjére, a következő lépéseket mindenképp tedd meg:

Egyéb információk

Az Apple korlátozhatja a javítást arra az országra, ahol a készülék eredetileg megvásárlásra került. Amennyiben a készülék az EGT (Európai Gazdasági Térség) tagországainak egyikében került megvásárlásra, úgy más tagországokban is elérhető a javítás.

Ez a program nem változtat a készülék eredeti garanciájának időtartamán, és a készülék értékesítésétől számított 3 éven belül érhető el.

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Enyém sajnos pont beleesik..
    Már eddig is furcsa volt, mert a hibajelenség tapasztalható volt nálam. Igaz a fényképek kiválóak voltak, de gyenge fényviszonyok mellett a filmezésnél fókuszálási problémái adódtak a készüléknek. Megtalálta a fókuszt, majd elengedte. Megint megtalálta és elengedte. Ez váltakozott 2 másodpercenként.
    Ezzel a 4-6 nappal van most már csak bajom… Cserekészülék nyilván nincs… Egy vidékinek fel kell utaznia Budapestre… Azért ez így nem egyszerű…

  2. Nekem azt írja,hogy jogosult vagyok rá és az érdekelne,hogy hol tudom cseréltetni Győr környékén.Bár nálam nem látom,hogy baja lenne a kamerának.Ha most nem viszem be vseréltetni,akkor később már nem tudom?Mert ha Győrbe az iDevice-üzletbe kell vinni,akkor inkább késsel kiműtöm a telefonból otthon

  3. @smschamp: hívd fel az Apple-t, hátha tudnak valami megoldást, ha más nem, hát akkor annyit, hogy futár viszi és hozza vissza (persze lehet, hogy erre nincs lehetőség): http://apple.com/hu/contact

    @smokerdawe: csak hivatalos szervizpartnerhez lehet bevinni, Győrben nincs ilyen – fentebb láthatod, hogy Magyarországon melyek ezek.

  4. Köszi Jadeye!
    Megpróbálom!

  5. Köszi a választ!Viszont így már nekem is probléma a 4-6 nap.Vicces,hogy ez miatt kétszer mehet az ember pestre

  6. @smokerdawe: akkor érdemes neked is felhívni az Apple-t, veszteni valód nincs.

  7. Sziasztok! Csak a kamerat csereleik vagy az egesz keszuleket? En nemetorszagban elek es ott vasaroltuk fuggetlenul Apple uzletben .

  8. @secret: csak a kamerát.

  9. Nem értem ehez a cseréhez minek kell 1 hét.
    Miért nem lehet megvárni, gondolom nem tart tovább fél óránál.
    Adnak-e cserelészüléket?

  10. @Acs Ferenc: azért, mert nem itthon cserélik ki a kamerát, hanem általában az Apple európai központi szervizében, ahova el kell küldeni, majd onnan vissza kell érkezzen. az Apple nem ír cserekészülékről. de bővebb információkért, ahogyan a cikk is írja, vedd fel a kapcsolatot a kiválasztott szervizpartnerrel vagy hívd fel az Apple-t.

  11. Lehet tudni h konkretan mi a baja? Mert nekem ugy tunik h rendben van a kamera, de a teszt szerint beleesek a csoportba…lehet h nincs semm baja ugye?

  12. Sziasztok! Ha még nem tapsztaltam a hibát akkor is cserélik??!! Meddig?! Vásárlástól számítva vagy a hiba bejelentése számít a csere kezdetének idejét??!!

  13. @ElHentel: az a baja, ha elmosódott vagy életlen képeket csinál, tehát valami az autofókusszal, az optikai képstabilizátorral, és ezek elektronikai alkatrészeivel van összefüggésben – tettem a cikkbe példaként képet és videót.

    @Sanyiman: szerencsére ez le van írva a cikk végén, idézem:

    Ez a program nem változtat a készülék eredeti garanciájának időtartamán, és a készülék értékesítésétől számított 3 éven belül érhető el.

  14. Mondjuk az a hullamzo video lazan nez ki:)
    Gondolom vmi a kepstabilizatorral lesz ha csak a 6 plusokat erinti a dolog.

  15. Nekem ebből a szempontból szerencsém volt. Ugyanis nálam már januárban jelentkezett ez a probléma, viszont csak július közepén vittem vissza a szolgáltatóhoz garanciális ügyintézésre.
    Másfél hét várakozás után egy új készüléket kaptam.

  16. Jaigen koszi…hat azert ha ilyen lenne, amugy is mennek garira hivatkozva… Ugyertem eleg latvanyos…

  17. @smschamp, @smokerdawe, @Acs Ferenc: időközben az iSTYLE oldalán az augusztus 24-én megjelent információk alapján: a kameramodul cseréje 1-2 nap lesz.


Add a Comment