fbpx Skip to content

Az elmúlt hónapokban úgy alakult, hogy az eddigi napi 5–6 óra, MacBook előtt töltött időm több mint 10–12 órára nőtt, így elkezdtem olyan megoldások után kutatni, amelyekkel sokkal kényelmesebbé tehetném ezt, az asztal mellett eltöltött időt.

jó

A MacBook használatának óriási előnye, hogy gyakorlatilag bárhová magunkkal vihetjük a számítógépünket és bárhonnan dolgozhatunk, azonban mikor otthon dolgozik az ember huzamosabb ideig, akkor a folyamatos, görnyedt testtartás igencsak komoly problémákat tud okozni hosszú távon.

Gondolom nem árulok el nagy újdonságot azzal, hogy az egyenes testtartás az asztalnál ülve mennyire elengedhetetlen, főleg azok esetében, akik napi 10–12 órákat töltenek el így.

Mivel jelenleg egy 15 colos Retina MacBook Pro számítógépen dolgozom, ezért egy másodlagos kijelző nem igazán volt opció esetemben, mert a retina kijelzőről egy “hagyományos” kijelzőre igencsak kényelmetlen kompromisszum lett volna visszaszokni, valamint a munkám szempontjából is tökéletesen elég a 15 colos méret. Ebből kifolyólag adott volt a feladat: szemmagasságba kell emelni a MacBookot.

IMG_7682

Az Apple Store oldalán találtam rá a Twelve South nevű cégre, akik már meglehetősen ismertek mind az iPhone, mind pedig Apple Watch állványaikról.

Rendkívül minőségi állványokat készítenek alumíniumból, amely teljes mértékig megegyezik az Apple termékek esetén használt alumínium kinézetével és érzetével, ezért kitűnően passzolnak az eszközeinkhez.

IMG_7702

Mint minden prémium termék esetén, a HiRise for MacBook csomagolása is kitűnő. Egyszerű, de mégis átgondolt csomagban kapjuk meg az univerzális állványt, amely az összes hordozható Mac számítógéphez tökéletes, egészen az új MacBooktól a 15 colos MacBook Pro modellekig.

IMG_7689

A HiRise további hatalmas előnye a többi állványhoz képest, hogy egy bizonyos határon belül szabadon állíthatjuk a magasságát, így mindenki a saját asztalának és munkaállomásának megfelelően be tudja állítani a kívánt pozíciót. Ez azért is fontos, mert nagyon sokan, akik másodlagos monitort használnak, szeretnék, hogy a MacBook és az extra monitor szélei és magassága tökéletes egyezzen, ezáltal még inkább egy egységes munkafelület alkotva.

84282882c2ccd504152941dce6346acd5b7cb095

Egyetlen hátránya talán az állványok használatának, hogy miután szemmagasságba emeltük a MacBookot, értelemszerűen többé már nem tudjuk használni a beépített trackpadet és billentyűzetet, így azokat mindenképpen be kell szereznünk, ha nincs otthon esetleg.

Összességében csak ajánlani tudom HiRise MacBook állványát, mivel hosszas keresgélés után úgy gondolom, ma ez a legjobb MacBook állvány, ami elérhető a piacon. Ha már meguntuk az asztal feletti görnyedést és elkezdett fájni a hátunk a helytelen testtartástól, de mégsem szeretnénk asztali gépre váltani és feláldozni a mobilitásunkat, akkor mindenképpen érdemes egy ilyen állványt beszereznünk.

Tény, hogy a HiRise for MacBook a hazai 19.949 forintos árával nem tartozik éppen az olcsó kiegészítők közé, azonban ha azt nézzük, hogy ez az állvány tökéletesen fog illeszkedni az összes jövőbeni MacBookhoz és gyakorlatilag elpusztíthatatlan, teljesen más megvilágításba kerül az ára.

A HiRise megvásárolható a hazai Apple Store oldalán.

Ráadásként pedig itt van néhány nagyszerű, ingyenesen letölthető háttérkép kifejezetten kétmonitoros rendszerekre optimalizálva.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Ez nagyon jó. Az én megoldásom kicsit olcsóbb volt. Konkrétan egy Synology DiskStation dobozán van a MacBook Pro-m. Írni is fogok róla egy tesztet hogy hogyan lehet rajta tárolni. Remélem lehozzátok.

  2. Nekem is ilyen van. Stabilan tartja a 13″ MBP -mat. Szerintem megér annyit az ember egészsége, hogy ne kelljen a gép előtt görnyedni.

  3. @sajtango: jéézusom 😀 hát ilyet nem raknék az asztalomra 😀

  4. Szerintem ha átgondolja az ember hogy mennyit kell dolgoznia asztali módban és mennyit amúgy akkor tud tervezni. Én emiatt 13″ rMBP-t vettem, amúgy az pont elég teljesítményben, és a fennmaradó kb 200 ropiból lehet külső monitort illetve billentyűzetet venni.
    A DELL nek van fényes hasonlóan kontrasztos kijelzőjű termékcsaládja és 100-120 ropi az elmúlt hónapokban piacra dobott kábé retina típusa… Ha akkor lett volna már ez a típus akkor biztos e mellett döntöttem volna.. És aztán ez mégiscsak egy rendes 24″-os kijelző amit az asztalon jobban nézeget az ember. Úton meg elég a 13″. Kinek hogy tetszik jobban, pl ha 100%ban autóval megy az ember lehet engem sem érdekelne az hogy 13 v 15″ a noti.

  5. Az en megoldasom ennel is olcsobb volt. 3 konyv, idiots..

  6. Kchris: mi a pontos tipusa a DELL monitornak? Mert az érdekelne.

  7. Imádom hogy 500e-t költötök egy laptopra nyílván mert design-os és jó is majd könyveken dobozokon és egyéb instabil, ordítóan low budget és csúnya cuccokon tároljátok! Ez nem is lenne baj a saját dolgotok de egy ilyen cikknél ami arról szól hogy van szép megoldás is rá kell kontrázni nyilvánvalóan nem összehasonlítható dolgokkal… De néhányatoktól ezt már megszoktam!

  8. Seaky77! Az enyém 600.000 volt. Nagyon nem érdekel hogy mire van rakva, mert munkaeszköz. Nem nézegetni vettem, hanem dolgozni. Megjegyzem még soha nem mondta a MacBook-om hogy ha drága tartóra teszem, akkor jobban megy majd. És hogy néhányan leírjuk a véleményünket, azért meg külön elnézést kérek.

  9. @taky1974: továbbra is várjuk a cikked róla.

  10. Én pont ellentétes megoldást szoktam erre alkalmazni, a széket állítom alacsonyabbra.


Add a Comment