fbpx Skip to content

Az Apple Watch megjelenéséig egyáltalán nem használtam az iOS 8 óta elérhető Egészség (Health) appot, aminek az volt az oka, hogy az egyéb fitnesz trackereim saját alkalmazásai általában pontosabb képet adtak nem csak a megtett lépésekről, hanem például az alvásról is.

Health_hero

Az alvást viszont önmagában sem az iPhone, sem az Apple Watch nem tudja figyelni jelenleg, míg az általunk korábban már bemutatott Jawbone UP vagy Fitbit Flex igen, ahogyan több más, viselhető fitnesz tracker is általában. De ha már a Watch miatt az Egészség app van használatban, akkor jó lenne minden ilyen adatot abban tárolni. Na itt kezdődnek a gondok…

A Fitbit már az elején gyakorlatilag ki is esik a játékból: a fejlesztők ugyanis úgy döntöttek, hogy nem építik be az appba a HealthKit-támogatást, inkább a saját okosórájukra, a Surge-re koncentráltak, amiben szintén van pulzusmérő. Így tehát alapból nincs mód arra, hogy a Fitbit által rögzített adatokat át tudjuk vinni az Egészség app alá. Ezt ugyan megoldhatjuk egy újabb app megvásárlásával (az érdeklődők erre például a Wristband Manager appot használhatják), ami képes arra, hogy a Fitbit appban lévő adatainkat az Egészség appba szinkronizálja, de az ideális az lenne, ha ez alapból működne.

Az UP appja ezzel szemben egy ideje már támogatja a HealthKitet, így a karkötő által rögzített lépéseket és az alvási adatokat rögtön át is adja az Egészség appnak. A lépések számát tekintve nincs nagyon lehetőség hibára, mert az gyakorlatilag csak egy számérték, mintha minden lépésnél egy strigulát húzna. (Viszont ha a telefont az asztalon hagyjuk, akkor az ugye nem mér lépést, de a karkötő meg ettől még általában a csuklónkon van, így adódhat pár lépésnyi eltérés.)

Az alvás már egy ennél bonyolultabb dolog: az UP (és általában a legtöbb más tracker is) az alvási “ciklus” alatt három féle adatot is rögzít: az első, amikor már alvó módba tettük a trackert, de még nem alszunk; a második a felületes alvás, ilyenkor sokat mozgunk, forgolódunk; a harmadik pedig a mély alvás, amikor alig mozdulunk meg. Ezekből pedig aztán három újabb adatot is ki tud számítani.

És itt jön elő az Egészség app egyik nagy hiányossága. Először is hasonlítsuk össze, mit mutat ugyanarról az éjszakáról az UP, és mi látszik ezután az Egészség appban.

UP_alvas

Az UP appjában a narancssárga részek jelzik, amikor ébren voltunk, a magas, sötétkék csíkok a mély alvást (sound sleep), az alacsonyabb, világoskék csíkok pedig a felületesebb alvást (light sleep), ráadásul azt is láthatjuk, hogy hány perc alatt tudtunk elaludni lefekvés után, összesen mennyi időt töltöttünk az ágyban, ebből mennyit voltunk ébren, és hányszor ébredtünk fel az éjszaka folyamán. Ezek pedig mind fontos részletek lehetnek akkor, ha folyamatosan fáradtsággal küzdünk, miközben úgy gondoljuk, hogy az alvásunkkal semmi gond nincs.

Az Egészség appban ezek után a következőt találjuk:

Health_alvas_01 Health_alvas

Látható, hogy a szinkronizálásnál az Egészség app összesen csak az ágyban és az alvással töltött időt “jegyezte fel”. Ráadásul manuálisan is csak e közül a két adattípus közül tudunk választani, ha magunk akarnánk felvésni ezt az adatot (bár nem hiszem, hogy valaki fel fogja tudni pontosan jegyezni magától, hogy mikor aludt el):

Health_alvas_02

Elvesztettünk tehát az UP által rögzített hat adatból négyet. Persze ha az Apple Watch tudná rögzíteni az alvási adatokat, akkor elég lenne azt viselni az éjszaka folyamán is – ugyanakkor az még nem oldaná meg az elveszett, de hasznos adatok kérdését. Itt tehát mindenképp érdemes lenne, ha az Apple részletesebb adatok hozzáadására is lehetőséget adna. Ugyanakkor mivel az Apple az éjszakát az óra töltésére szánja, így jó kérdés, hogy egyáltalán lesz-e alvásfigyelő funkció az órán a jövőben.

Az adatok egymással való összevetése is érdekes lenne, tehát például látva, hogy épp mély alvásban voltam, láthatnám alatta, hogy akkor mennyi volt a pulzusom. Ezzel szemben az Egészség app Dashboard nézetében csak csíkok vannak, melyeknek az értékeit a grafikonon nem lehet pontosan leolvasni. Így marad a manuális ellenőrzés: például egy képernyőkép a 10 percenkénti pulzusszámokról, és azt összevetni az UP appban az alvás grafikonjával, ez pedig nem túl elegáns megoldás.

Ezen felül az Egészség app felajánlhatná, hogy mely adatokat tegyük ki a Dashboard fülre, az alapján, hogy milyen adatokat fogad akár az Apple Watch-tól, akár más kiegészítőktől vagy appoktól – elvégre úgyis várhatóan csak azok az adatok fognak érdekelni minket, amelyeket begyűjtünk bármely forrásból.

Az adatok exportálása esetén kapunk ugyan egy ZIP-et, amiben két fájl, egy export_cda.xml és egy export.xml van, de arról nincs igazán sehol sem információ, hogy az így exportált adatokat milyen más alkalmazásba lehet importálni később. Ráadásul az exportálás a “mindent vagy semmit” elvét követi: nem lehet csak egyetlen adattípushoz tartozó értékeket exportálni, hanem csak az összes tárolt adatot. Így például ha bármi okból el szeretném küldeni valakinek a pulzusmérés által gyűjtött értékeket, azt nem tehetem meg, csak ha egyúttal odaadom mellé az összes egyéb adatot is, ami adott esetben egy “na akkor ezt inkább mégsem” eredménnyel zárul…

Azok számára viszont, akik nem használnak semmilyen fitnesz trackert, marad az adatok manuális beírogatása, ami rögtön kényelmetlenné teszi az app használatát, és így inkább csak feleslegesen van ott az ikonja, letörölni meg nem lehet. Így amit még megtehetne az Apple, hogy legalább lehetővé teszi az egyes gyári appok ikonjainak kikapcsolhatóságát, ahogyan az a beépített Nike + iPod esetén már a kezdetek óta lehetséges.

Az iOS 8 már a 8.3-nál tart, és már a 8.4 is itt van a küszöbön, és az Egészség app a vércukor értékeit kivéve nem igazán változott bemutatkozása óta. Kicsit olyan, mintha egy méltánytalanul elhanyagolt mostohagyerek lenne: rengeteg lehetőség van benne, de sajnos nem igazán jó.

Te használod az Egészség appot? Mik a tapasztalataid?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Igen. MyfitnessPal exportálja neki a táplálkozással kapcsolatos adatokat. Mozgást étveszi a runtastic- tól. Én lépés számlàlót pontosnak találtam. De sajnos a polar H7 es szivritmusmérővel nem kommunikál

  2. az alap elgondolasa tok jo szerintem az appnak hogy ilyen hub funkciot tolt be, de tenyleg lehetne kicsit fejlettebb…

  3. Nekem rendszeresen törli az adatokat, pedig amúgy tetszene, hogy az Endomondo értéketit így összefoglalva látom, már amikor. Persze aT is tudnám díjaNi, ha ez az app lenne iPadre meg OSX-re is, hogy ne csak kémyelmetlenül tudjam követni.

  4. Semmirevaló szar, ha valakit érdekel kifejtem bővebben 🙂

  5. fejtsd :). en mindenesetre szerettem volna ha ejszakai uzemmodban is hasznalhato a watch…

  6. @kchris: erre azért van esély, mert technikailag megoldható szoftverfrissítéssel. bár ugye mivel az Apple az óra töltését éjszakára tette, így nem lehet tudni, lesz-e ilyen funkció. mindenesetre én vettem fel erről feature requestet, aztán majd valami lesz.

  7. Nem rossz ez a Health…rengeteg potenciál van benne. Bár bevallom, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor is indítottam el, mióta i6-om van 😛

    Kicsit más:
    Arra van valakinek magyarázata, tapasztalata, megoldása, hogy nálam napok óta nem töltődnek le az AppStore frissítések a telefonon. Megjelennek, látom a kis piros pöttyös jelzést az AppStore ikon jobb felső sarkában, de ha rábökök az app frissítésére, csak pörög a kis kör, de nem kezd el a kék progress bar kör “megtelni”, azaz a frissítés letöltése nem indul el.
    (Az egyetlen megoldás eddig az volt, hogy a számítógépen iTunes-szal letöltöttem a frissítést, és kábellel szinkronizáltam vele az iPhone-t)

  8. @DJ Q-Cee:
    Beállítások, iTunes és App Store ki-/bejelentkezést próbáld meg. Hátha az segít. Vagy pin@jat.

  9. @taky1974:
    Sajnos a ki-/bejelentkezés nem segített…csak pörög a kör de “nem telik meg”, a letöltés nem indul meg.
    (illetve egyszer előfordult, hogy a kör pörgése megszűnt, de csak üres marad a kör, tehát a letöltés akkor sem indult meg.)
    iTunes-ban minden gond nélkül lejönnek a frissítések, és szinkronizálással tudom az app-eket frissíteni, de nyilván nem ez a normáis…illetve fogalmam sincs, mitől jött elő ez a problémám a semmiből ezen a héten?! :-/

  10. Egyébként most gondoltam bele, hogy a watch ugye gyorsan merül… Gondolom este mint minden kütyüd feltennéd tölteni, hogy reggel "fullon" indítsd a napot.. De ha felteszed akkor ugye nem méri az alvásof a karodon.. Érdekes dilemma

  11. @u.zsolt: annyira gyorsan nem merül. ha ma reggel levettem a töltőről, akkor holnap este elég lesz feltenni, és közbenső éjszaka is a csuklómon van. de ettől még nem mér alvást jelenleg.

  12. Én health mérleggel használom ott áthozza rendben az adatokat. A Health alkalamzásban nézem a lépésszámot és a lépcsőzést. Ugyanakkor van egy ebbe nem szinkronozáló Digicare -Erim.


Add a Comment