fbpx Skip to content

Hétfőn még többet tudtunk meg az Apple órájáról, így már elég sok információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindenki eldönthesse, akar-e vásárolni egyet vagy sem.

watchwater

A vízállóságot nem említették meg a keynote-on és az Apple honlapján is csak egy apró betűs rész szól róla, mint ahogy a kiterjesztett garanciáról is. Nézzük meg ezeket!

Vízállóság

Korábban fellebbentek olyan pletykák is, hogy az óra vízálló lesz, lehet majd benne zuhanyozni és úszni is. Nos, nem egészen. A honlap órának szentelt Health and Fitness szekciójának legalján, apró betűs részként a következő olvasható:

Apple Watch is splash and water resistant but not waterproof. You can, for example, wear and use Apple Watch during exercise, in the rain, and while washing your hands, but submerging Apple Watch is not recommended. Apple Watch has a water resistance rating of IPX7 under IEC standard 60529. The leather bands are not water resistant.

Az Apple Watch csepp- és víztűrő, de nem vízálló. Így például viselheted és használhatod az Apple Watch-ot edzés közben, esőben és kézmosásnál is, de vízbe meríteni nem ajánlott. Az Apple Watch-nak az IEC 60529 szabvány szerinti IPX7-es vízállósági besorolása van. A bőrszíjak nem vízállóak.

De mi is az az IPX7? A Wikipedia szerint vízbe merülés ellen korlátozott ideig védett, azaz 0,15–1 méter mélységig és maximum 30 percig. Tehát ha óvatosan zuhanyozol, akkor valószínűleg nem éri károsodás az órát. Reméljük.

Kiterjesztett garancia

Mivel nem olcsó kütyüről van szó, vásárláskor mérlegelni kell a garanciát is. Az Apple (ebben sem) kényeztet el minket. A Sport és a sima Apple Watch esetében mindössze egy év garanciát ad a hardverre, míg a 18 karátos aranyóra két évet kapott. Nem túl sokat.

APPLECARE-plus

Természetesen itt is vásárolható AppleCare+ szolgáltatás, amely egy eddig meg nem nevezett összegért kiterjeszti a garanciát plusz egy évre. Valljuk be, ettől sem esik hasra az ember. Ha kifizet valaki mondjuk 17 ezer dollárt egy óráért, akkor nehogy már csak két év garancia legyen rá és még egy zsák pénzt kelljen fizetnie plusz egy évért! Ez annyira nem nyerő… Ha az ember ugyanilyen értékben autót vásárol, külön garanciát kap rá.

Szóval az ördög a részletekben lakozik, vásárláskor ezeket a tényezőket is mérlegelni kell.

Akkucsere?

Az Apple Watch akkumulátora ugyanakkor a cég közlése szerint cserélhető lesz – már legalábbis nem a felhasználó, hanem az Apple által, így amennyiben az elhasználódott, nem leszünk kénytelenek teljesen új órát venni.

Próbáld fel!

Korábban Hori kollégánk már készített egy felpróbálható papírmodellt, de időközben az Apple Store app segítségével is “felpróbálhatjuk”, megnézhetjük, hogy melyik méret lenne számunkra az ideális. Ehhez az Apple Store appban nyomjunk az Apple Watch-ot mutató képre, majd a jobb felső sarokban a View Prices gombra, itt a középtájt megjelenő Compare case sizes szövegre, és már láthatjuk is a két méretet:

Apple_Store_Watch_38mm Apple_Store_Watch_42mm

Ezután már csak a csuklónk fölé kell tennünk a készüléket, és már látható is a viszonyítás.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Le a kalappal, végre nem egy fan cikk!

  2. ez a vízállóság megint olyan volt mint a plasztik zafír….

  3. Raadasul ezt az orat ajanlott csak bal kezen kordani, jobb kezes viseles eseten szerintem nehezsegekbe fog utkozni.
    Az egesz utobbi keynote inkabb Azsianak szolt, mint nekunk.

  4. Ezt nem akartam eddig elhinni. De szerintem ez nagyon gáz. Nem vízálló sportóra. Vicc kategória.

  5. Örüljünk, hogy egy sport órát használhatunk edzés közben is.:)

  6. Valaki mondja mÁr el, hogy lehet óvatosan zuhanyozni…én fiúból vagyok, és vagy zuhanyzok, vagy nem….esetleg cicamosdásnál vízálló????


Add a Comment