fbpx Skip to content

Az idősebbek még emlékezhetnek a COCOM-listára, amely a hidegháború idején a kommunista blokkot sújtotta. A lista azokat a csúcstechnológiai termékeket tartalmazta, amelyeket tilos volt az embargó alatt álló országokba exportálni, hogy azok így egyre inkább lemaradjanak a fegyverkezési versenyben.

apple-china

A listán az Apple Macintosh számítógépei is rajta voltak. A hidegháborúnak és a régi kommunista országoknak már végük van, azonban Kína a minap hasonló, importkorlátozó lépéseket jelentett be.

2013 elején kirobbant a Snowden-botrány, mely rávilágított az amerikai titkosszolgálat (NSA) cyber-kémkedési gyakorlatára. Sok olyan dolog derült ki, amely megrendítette az amerikai csúcstechnológiás eszközökbe vetett bizalmat is, hiszen a hírek szerint a technológiai cégek együttműködtek az NSA-val, így az hátsó kaput (backdoor) kapott a szoftverekhez, amit kihasználva üzleti és katonai titkokhoz juthatott hozzá. Az együttműködést ugyan a cégek a mai napig tagadják, de a híresztelés elég volt ahhoz, hogy a külfödieknek megrendüljön a bizalma.

A világpolitikában egyre nagyobb befolyással bíró kínai kormány is elgondolkodott a dolgon és néhány hónapja felállított egy listát, mely azokat a cégeket tartalmazta, amelyektől a kínai kormányszervek beszerezhetik eszközeiket.

Az Apple a minap lekerült listáról, így kínai hivatalnokok már nem élvezhetik a Mac és az iPhone kínálta előnyöket. A kínaiak olyan illusztris cégeket is levettek a listáról, mint például az Intel, a Cisco és a McAffee. Pár hónapja a távol-keletiek az kérték Tim Cook vezérigazgatótól, hogy tegye számukra hozzáférhetővé az OS X és az iOS forráskódját, hogy meg tudjanak győződni, vajon építettek-e hátsó kaput szoftvereikbe. A kiadásba a cupertinóiak bele is mentek. Mindez ellenére jött a kitiltás.

Az Apple-t annyira nem érinti érzékenyen ez a megszorítás, mivel termékeit javarészt magánembereknek adja el, nem kormányhivataloknak, így a kínai értékesítésen ez annyira nem fog meglátszódni.

Elterjedt vélemény szerint a tiltás valódi oka nem a kémkedéstől való félelem volt, hanem a kínaiak így akarják helyzetbe hozni saját vállalataikat. Mivel ők nem annyira az innovációról, mint inkább az ötletek ellopásáról és másolásáról híresek, csökkenteni a versenyt és védeni a hazai ipart. Persze ezeknek a vállalatoknak fel kell kötniük a nadrágot, ha hasonló minőségben akarnak szolgáltatni, de ez már az ő bajuk, kénytelenek lesznek fejleszteni. Pár év múlva meglátjuk mire lesznek képesek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. A hozzászólás szerkesztve lett, ne személyeskedjünk. – admin

  2. Szopás 😀

  3. Nem szemelyeskedes de akkor is olyan reszek vannak a cikkben amik bunkosagok. Nektek lehet bunkozni, masnak nem? 🙂

  4. Ezert nem szimpatikus kina… Ja meg azert is mert annyira szerencsetlenul vezetnek 😉 sztem nem latnak ki rendesen azon a kis nyilason 😉


Add a Comment