fbpx Skip to content

Lassan két hete egy iPad mini boldog tulajdonosa vagyok, amit nem is egy akármilyen alkalmazással próbálhattam ki. Az Earth A Primer egy, elsősorban 9-11 évesnek tervezett, földrajz oktató alkalmazás, de a felnőttek számára is sok érdekességet tartogathat.

earthprime

Az app nem csak azért keltette fel az érdeklődésem, mert a témáját érdekesnek tartottam, hanem mert rendkívül interaktív módon tudja bemutatni Föld kialakulást és működését. A alkalmazás végigvezeti az olvasót a Föld középpontjától, a kéreg lemezek mozgásán át egészen a biomok működéséig.

earthprimer_2

Gyönyörű képek mellett olvashatjuk a hasznos tudásanyagot, de az igazán izgalmas részek a felhasználó által irányítható interaktív modellek. A bolygó folyékony belsejét manipulálhatjuk, hogy megnézhessük, hogyan alakultak ki a vulkánok és az azokból kilövellő láva hogyan alakította a földfelszínt – de akár kéreglemezeket is ütköztethetünk egymásnak és megfigyelhetjük, hogyan gyűrődnek egymásnak és ezáltal hogyan alakítják ki a hegységeket.

earthprimer_3

Később az időjárás változtatásával nézhetjük meg, hogyan képes megváltozni az élővilág. Az interaktív, 3D-s modelleket szabadon forgathatjuk és a rendelkezésre álló eszközök segítségével szabadon alakíthatjuk is őket másodpercek alatt, amire a természetnek egyébként több ezer évre lenne szüksége. A világ átformáláshoz különböző eszköz vannak a segítségünkre, van amikor csak a hőmérsékletet, vagy a csapadékot, vagy épp a tengerszintet tudjuk manipulálni, de van, amikor több együttes tényező segítségével tudjuk csak a kívánt hatást elérni.

earthprimer_1

A könyvben való előrehaladás során az úgynevezett Sandboxban ezeknek az eszközöknek a segítségével mindenféle cél nélkül tudjuk megcsodálni, milyen apró változások hogyan befolyásolhatják Földünket. A különböző világformáló eszközökön kívül számos extra nézet közül is választahtunk, melyeknek a segítségével megtudjuk akár a páratartalom, talajvíz vagy épp a hőmérséklet változásait.

Az Earth A Primerhez az angol tudás elengedhetetlen, de egy kis szótárazással szerintem könnyen érthető lesz, főleg, hogy a 3D-s modellek segítségével gyakorlatban is kipróbálhatóak a leírtak. Aki kicsit is el szeretne merülni a témában, annak csak ajánlani tudom, kicsiknek és nagyoknak is hasznos lehet.

[appstore id=”956678532″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment