fbpx Skip to content

Igazán csodás ajándékkal lepte meg az Apple a budapesti felhasználóit. Végre fővárosunk elég nagyrésze, illetve az aglomeráció bizonyos részei is megkapták az Apple Maps 3D-s Flyover nézetét.

flyover_budapest_parlament

Az Apple az iOS 6-ban cserélte le a Google Maps-t a saját térképére, ami a kezdeti időkben nagyon nem úgy működött, ahogyan annak kellett volna. Tim Cook utólag elnézést is kért, hogy milyen állapotban adták ki a térképet. Az Apple Maps megjelenésekor csak pár nagyobb város (főleg az Egyesült Államokban) rendelkezett csak az úgy nevezett Flyover nézettel, ami egy 3D-s nézet.

flyover_budapest_var

A Flyover-es városok listája folyamatosan bővült az elmúlt kicsit több mint 2 évben, de Budapest eddig csak egy álom volt, ami ma végre valósággá vált. Érdekes, hogy az Apple Maps hivatalos oldalán még nincs is fent a listában Budapest, pedig már berepülhetjük azt kedvünkre. A képek tavasszal készülhettek, mert a 4-es metró kelenföldi végállomásánál már vannak buszok, illetve a Várkert bazár is még felújítás alatt van.

flyover_budapest_citadella

Az iOS 8 óta a Flyover-es városoknál egy vezetett berepülést is kapunk, ami az adott város nevezetességeit mutatja be, körbe repüli azt és ki is írja, hogy épp mit láthatunk. Külföldiek számára ez szerintem nagyon hasznos lehet, bár én még beletettem volna egy-két helyszínt ebbe a Flyover Tour-ba. Egész jóra sikeredett szerintem a háromdimenziós Budapest, de persze azért vannak bőven épületek, amik elég durvára sikerültek, ám ez akár a jövőben javulhat.

A Flyover Tour-t megnézéshez írjátok be az Apple Maps-ben, hogy ‘Budapest’, utána meg fog jelenni egy ‘3D Flyover Tour of Budapest’ felirat és amellett nyomjatok a ‘Start’ gombra. Az újítás iOS-en és OS X-en is elérhető.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. hát ez megjelenése óta semmivel sem lett jobb (mármint maga a technika, ahogy készítik). Mondjuk mostmár Hollywood-nak nem kell posztapokaliptikus városképeket kitalálniuk, csak megnézik ezeket és kész is 😀

  2. @RKG: Mi bajod ezzel? Azért a különböző szögből készült műholdképek alapján ilyen szintű 3D modelleket összehozni, a műholdképek alapján textúrázva nem kis teljesítmény!
    Nyilván ezt nem emberek készítik hanem szoftver, és utána max a kiemelt épületeket modellezik kézzel. Szerintem ezt technikailag nagyobb kihívás volt megcsinálni, mint a google street view-t. És élményben is többet jelent a használata, főleg hogy ez navigációban is használható, ahol nagyon előnyös.

  3. Az egész Dunakanyart megcsinálták Visegrádig!

  4. @attila.gyurman: nyílván nem várok egy teljesen realisztikus valamit (és nem is becsültem le a mögötte álló melót/szoftvert), de tényleg olyan az egész mintha egy atombombát dobtak volna az adott városra és így, szerintem, az élvezeti haszna zéró. Személy szerint kevésbé szembátónak tartom, amikor kis grafikai kockaházak mutatják 3D-ben navigáláskor.
    És ráadásul, ha jól tudom, nem műholdképpel van készítve, hanem repülővel és valami spéci kamerával.

  5. Érdekes módon pl. Szeged 3D épületeit már jó néhány hónapja lehet látni a Google earthben, de Budapestét még mindig nem.
    Egyébként fasza lett Apple maps 3D Budapestje. Szerintem határozottan ki lehet jelenteni, hogy Apple 3D épületei sokkal szebbek, mint Googlé.

  6. Hú de jó! Pont semmit nem ér a google-éhez képest. (Streetview)

  7. És Dunakeszi is kapott 3D-t 🙂

  8. @attila.gyurman: Ezt navigációban? :O Mire? Navigációra a sima térkép használható. Ez is meg a StreetView is csak egy játék, semmi több.

  9. A navigáció ott kezdődik , hogy nem kell hozzá internet !

  10. A navigacio ott kezdodik, ahol a legfrissebb adatokat szolgaltatja valami a netrol.

  11. ef-dani, nyilván nem használtál még mondjuk igo-t, ahol egyes épületek vannak 3D-ben és a Navigonban is kérhetsz 3D nézetet, amivel jobban azonosíthatod az előtted terülő tájat. Lehet ezt fikázni, de valós használat közben hasznos.

    Suckall88: A streetview nagyon jó, de teljesen másra. Az Apple megoldásával nagyon jól átnézhetsz egy egész várost, városrészt, sokkal jobban átlátod, hogy mi hol van, arányaiban milyen messze vannak egymástól, merre érdemes menni. A streetview arra jó, hogy egy adott ház, vagy utca milyen a valóságban, amit keresel.

    RKG: az Apple most indított az google-höz hasonló kocsikat, de úgy tudom nem streetview-ra lesz, hanem repülővel elkészített 3D adatbázist fogja finomítani. Várjuk ki, kijöhet belőle valami jó. Addig az Apple arra hajt, hogy az ismertebb épületeket finomítja. Addig a Vár, a Bazilika vagy a Parlament egész jó papírmasé. Egyébként érdemes kicsit várni, amikor ránagyítasz valamire, mert elkezdi finomítani.

  12. @fap fap fap: …. a navigáció ott kezdődik, hogy van-e net vagy nincs 🙂 … a navigáció ott kezdődik, hogy ha megállítok valakit és megkérdezem, az kedvesen válaszol, vagy az utcatáblákon az infók helyesek … és ehhez nem kell net, sőt telefon sem …

  13. @hang: Azért ezen vitatkoznék!
    Csak mert Ausztriában ha vmit lezárnak és sehol a tábla “umleitung” felirattal, míg a németeknél ez szinte mindenütt ki van rendesen pakolva, a hazai viszonyokat meg sem merem említeni! Azért elkel a navigáció ami friss adatokat is adhat, az pedig csak és kizárólag nettel lesz elérhető és még az is késik sokszor.

  14. Ja és a megkérdezés hogyan is megy pl az M7-esen ha áll a sor és nem tudjuk miért is és lemenjünk-e a következő kijáraton, vagy sem, stb? Na erre kell a netes navi és hozzá értelmesen használó userek.
    Csak mert a multkor kb 1 hete jöttem a balcsiról hazafelé és torlódtunk pár km-t amire a waze is annyit dobott az okosak beírásaiból, hogy út szélén álló autó, pedig lehetne azt is jelezni csak síma torlódás mert az elül menők bénák, stb.

  15. @gunar: “lehetne azt is jelezni csak síma torlódás mert az elül menők bénák”
    csakhogy a valódi ok számodra másképp mindaddig nem derül ki, amíg nem érsz el oda, ami miatt torlódás van. ha meg már elértél odáig, akkor már túl is vagy rajta. mivel közben mindenki haladt tovább, így az elöl levőket a sokkal mögöttük lévők nem fogják látni, így ki sem fog derülni, mi a torlódás oka.

  16. @Jadeye:
    Na most én pont a Waze-ban rejlő lehetőségekre gondoltam, abban ott a sok ikon között egy üzenet lehetősége amit mint jelzést olvashatnak a felhasználók, én ha lett volna hálózati elérésem a waze szerverrel akkor azon keresztül jeleztem volna amikor megindult újra a forgalom rendesen, abban leírható amit akar az ember. Csak ugye nem minden user tudja rendesen, ésszerűen használni sajnos azt amit a kezébe adnak


Add a Comment