fbpx Skip to content

Az Apple 2012 utolsó negyedévében jelentette be, hogy dolgozni kezdett saját, kézre, csuklóra rögzíthető eszközén, amit a szaklapok és a szakavatottak egyszerűen csak “iWatch”-ként kezdtek emlegetni. Már akkoriban látszódott, hogy az aktuális trendek alapján a jövő a mobilitás tekintetében ebbe az irányába fog leginkább elmozdulni, hiszen egy, már meglévő találmányt próbált ötvözni az ipar a jelenkor technológiájával (LCD vagy OLED kijelző, nagy teljesítmény, alacsony fogyasztás, sokrétegű funkcionalitás stb.), és hát valljuk be, rengeteg lehetőség is rejlett ezekben a megoldásokban.

iwatch-concept-nike

Elég csak belegondolni, hogy milyen rohamos mértékben csökkentek a különböző alkatrészek (alaplap, CPU, memória) előállítási költségei, csökkent a fogyasztás, a méretükről nem is beszélve. Mindezt persze úgy, hogy a chipek teljesítménye nem csökkent. Tehát a lehetőség adott volt a tervezők és fejlesztők számára: reformáljunk meg egy olyan eszközt, amit szinte minden ember magán hord, és ötvözzük egy másik, olyan eszköz képességeivel, amit bár ugyan nem helyettesít, de hasznos kiegészítőjeként és más egyéb funkciókat ellátó részegységeként tud majd szolgálni.

A konkurencia már hosszabb ideje képviselteti magát az okosórák piacán is, és született néhány elég ötletes megoldás, de az Apple inkább kivárt, még pedig joggal. Megfigyelte, hogy más gyártók milyen irányba indulnak el, milyen funkciókat fejlesztettek, milyen volt azok fogadtatása, és megpróbálták felmérni a fogyasztók látens igényeit.

Az elmúlt két év során rengeteg pletykáról, koncepciótervről és találgatásról olvashattunk már, ám a mai napig sem tudunk biztosat az iWatch külsejéről, funkcionalitásáról vagy akár a belső felépítéséről. Ám alig egy nappal az őszi keynote előtt, ahol minden bizonnyal debütálni fog az Apple féltve őrzött projektjének redménye, megpróbáltuk összeszedni nektek, hogy mégis mi az, amit jelenleg tudnk az új jövevényről.

Kijelző és a design

Rengeteg találgatás övezte az elmúlt hetek, hónapok folyamán az iWatch lehetséges designját, és a kijelzőjének minőségét és méretét.

A designról mindösszesen annyi derült ki, hogy az Apple egy olyan formavilág kialakításán dolgozott, ami igazodik a csuklónk formájához, kényelmes viselést, elegáns megjelenést kölcsönöz, és szinte elfeledteti az emberrel, hogy hord valamit. Ez így persze jól hangzik, de most, amikor a világ második retro korszakát éli éppen, bátor lépés lenne egy mondhatni futurisztikus megjelenésű eszközzel előállni. Meglátjuk.

A kijelzőről már némileg több információval rendelkezünk. A méretét tekintve az első hírek és pletykák 1,3″-tól 1,7″-ig terjedő átmérőről szóltak. Ahogy teltek a hónapok, ezek a méretek egyre kevésbé bizonyultak hitelesnek, és más egyéb, gyártó-közeli források az 1,8″ és 2,5″ közötti intervallumot célozták meg, ahol utóbbi az aktuális iPod nano kijelzőjének mérete is egyben, és talán ez tűnik a legreálisabbnak is.

iWatch-apple

Egy másik fontos tulajdonság a kijelző típusa, és hogy milyen anyagból került előállításra. Először számos helyről megerősítették, hogy az iWatch OLED kijelzővel fog érkezni. Az OLED kijelző lényege az LCD-vel szemben, hogy háttérvilágítás nélkül működik, épp ezért például a fekete színt sokkal kontrasztosabban tudják megjeleníteni, viszont cserébe a fényerő is jóval kisebb, de ez kevésbé releváns tulajdonság egy néhány col átmérőjű kijelző esetében. Egyedüli probléma az OLED kijelzővel a rövid akkumulátor élettartam volt, alig 2 nap elteltével már töltésre volt szüksége az iWatch első prototípusainak, így ezt az ötletet állítólag elvetették, viszont hogy mivel pótolták, arról nem esett szó azóta sem.

Az anyaghasználat egy érdekes kérdés. Az első hírek szerint az Apple a Corning – a Gorilla Glass-t is gyártó vállalat – legújabb fejlesztését, a Willow Glasst fogja majd felhasználni az iWatch-ban. A Willow Glass egy vékony, hajlékony, de szuper erős üveg, amely ideális alapul szolgálhatott volna, ám a Corning azt nyilatkozta, hogy még sok idő, mire ennek az üvegtípusnak a tömeggyártása beindulhat, és jelenleg még csak a kísérleti fázisnál tartanak. Ennek hatására röppentek fel azok a hírek, amelyről a napokban mi is említést tettünk: az Apple beszállítói szerződést kötött a GT Advanced vállalatával, akik javarészt zafírkristály-alapú kijelzőkkel foglalkoznak. Ezt követően sokan már készpénznek is vették, hogy az iPhone 6 is zafír kijelzővel érkezhet, de az ára miatt biztosabbnak tűnik az, hogy ezt az iWatch fogja megkapni.

Belső felépítés, szenzorok

A belső kialakítás esetében is számos találgatás övezi az okosórát. Nem tudunk biztosat a processzor sebességéről, a memória várható méretéről, és a szenzorok meglétére is csak a napvilágot látott hírekből tájékozódhattunk. Hallani lehetett viszont arról, hogy az iWatch tartalmazhat vezeték nélküli töltésre alkalmas modult, valamint az iPhone 6 mellett bele fog kerülni a sokak által várt NFC kommunikációs chip is, de ezekből jelenleg utóbbi tűnik a legvalószínűbbnek. Valamint ne feledkezzünk meg a Bluetooth-ról (nyilván Bluetooth 4.0 LE) sem, ami vélhetően a kapcsolatot fogja megteremteni az okosóra és az iPhone, vagy más kompatibilis eszköz között.

94cd

Az Apple rengeteg embert vett fel az elmúlt évek során, sok neves designer, kutató, fejlesztő, marketing szakember hagyta ott addigi munkaadóját, hogy az iWatch projekten dolgozhasson.

Mint azt tudjuk, az okostelefonokat és az okosórákat gyártók nagyon rámozdultak az utóbbi időben a fitnesz és egészségmegőrzés témakörére, amit már tapasztalhattuk az iPhone 5s M7 processzora kapcsán is, valamint a megjelenő iOS 8 tartalmaz egy Health nevű alkalmazást, ami képes lesz fogadni és tárolni a különböző szenzorokból, vagy akár külső eszközökből érkező egészségügyi adatokat.

Az iWatch nem titkolt célja, hogy az alapfunkciókon kívül (idő, naptár, hívások, üzenetek, értesítések megtekintése, stb.) átvitt értelemben személyi edzőként, szélsőségesen fogalmazva háziorvosként (tanácsadóként) is szolgáljon, és a nap 24 órájában folyamatosan figyelje egészségügyi állapotunkat, az erről gyűjtött adatokat pedig továbbítsa iPhone-unknak. A Health alkalmazást bemutató cikkeink során már láthattátok, hogy rengeteg féle adatot képes lesz majd tárolni, ám ahhoz, hogy ezeket használni is tudjuk, olyan szenzorokra lesz szükség, amelyek ezeket mérni is tudják.

Nos, az iWatch-ban az alap szenzorok – gyorsulásmérő, giroszkóp, magnetométer – mellett számos más, az egészségünket felmérő szenzor is helyet kaphat. Szóltak hírek arról, hogy az Apple szerződtetett olyan személyeket, akik előző munkájuk során olyan szenzorokkal foglalkoztak, amelyek mikrotűk segítségével voltak képesek az ember vérképének meghatározására. Továbbá szó volt arról is, hogy az iWatch rendelkezni fog bioszenzorral, amivel például a vércukor szintünk mérésére adódhatna lehetőség. Mindezeken felül pedig felbéreltek több alvásspecialistát is, valamint olyan szakembereket, akik a vérnyomást, pulzust mérő mikroeszközök tervezésével foglalkoztak.

iTruePrint-Cross

Bizonyára sokatoknak elsőre ijesztőnek tűnhet, hogy mennyi minden, az egészségünkkel kapcsolatos dologra alkalmas lehet majd az iWatch, de ha jobban belegondolunk, ez egyáltalán nem válhat hátrányunkra. Egyre több, a modern orvoslással foglalkozó jövőkutató bizonygatja azt, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben a mai, hétköznapi értelemben vett általános orvoslás drasztikus mértékben meg fog változni az új technológiáknak köszönhetően. Kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb lehet a betegállátás és szakápolás, valamint megóvhatjuk magunkat rengeteg, kezdeti stádiumú betegség komolyabb szövődményeitől is. Ebben pedig az Apple úttörővé válhat az iWatch debütálásával.

A fentebbiek persze mind pusztán spekulációk, de a rengeteg leszerződtetett kutató és a kiszivárgott információmorzsák kapcsán lehet sejteni, hogy valami nagyon nagy dobásra készülnek Tim Cook-ék.

Alkalmazások és fejlesztés

Az iWatch kapcsán ez egy szintén érdekes témakör. A legtöbb, jelenleg forgalomban lévő okosóra nagyon egyszerű operációs rendszerrel rendelkezik, ami bár képes önálló működésre is, de igazán akkor használható, ha a közelében van a gazdaeszköz is, amivel folyamatosan kommunikál.

Jelenleg nem tudjuk még, hogy az iWatch milyen rendszerrel fog érkezni, de források szerint egy mondhatni majdnem teljes értékű iOS verzió futtatására is képes lehet majd, ami magával hozhatja például a third-party alkalmazások fejlesztését, és azok telepítésének lehetőségét is (ez alól persze kivétel az Apple TV, ami ugyan iOS fut, de alkalmazások telepítése egyelőre nem lehetséges). Régebben pedig azt pletykálták, hogy az iPod nano-hoz hasonló, egyszerű kezelőfelületet fog kapni. Az alkalmazások telepíthetőségét támasztja alá az a hír is, hogy nemrégiben az Apple egy zárt fejlesztői csoport számára elérhetővé tett egy olyan előzetes SDK-t (Software Development Kit, avagy Fejlesztői Eszközkészlet), amely már lehetővé teszi egy bizonyos, viselhető eszközre történő alkalmazások fejlesztését. Ez abból a szempontból lehet kulcsfontosságú, hogy már akár a holnapi keynote során is bemutathatnak olyan alkalmazást, amelyet külső fejlesztő cég írt, és teljes mértékben kihasználja az iWatch-ban rejlő lehetőségeket.

ios-8-health

Hogy milyen lesz a rendszer megjelenése, vagy egyáltalán mi lesz a neve, hamarosan kiderül, de annyi már most biztos, hogy az iOS 8 és az OS X Yosemite képvilágához alkalmazkodni fog, és szoros együttműködésben lesz velük.

Gyártási nehézségek

“Természetesen” az iWatch-ot sem kerülték el a gyártási problémák. Az elmúlt időszakban több gond is adódott a tömeggyártással kapcsolatban, amelyek folyamatosan késleltették a nagy bejelentést.

Ilyen például az akkumulátor kapacitása. Ezzel a problémával már az iPhone 6-nál is szembesültek a tervezők, hiszen a vékony, illetve apró kivitel miatt nehéz megfelelő kapacitású akkut elhelyezni ezekben az eszközökben, az iWatch-nál pedig különösen fontos szempont, hogy lehetőség szerint ne kelljen naponta töltőre helyeznünk a használathoz. Az első híresztelések még 1-2 napos üzemidőről szóltak (részben az OLED kijelző miatt is), ám a legutóbbi információk szerint sikerült találni egy olyan megoldást, amivel 4-5 napig is üzemképes maradhat majd. A töltés módjáról jelenleg nem tudunk biztosat, mindössze annyit, hogy az elmúlt időszakban az Apple rengeteg vezeték nélküli töltési eljárást kipróbált, és vélhetően találtak egy olyan megoldást, amivel kényelmessé tehetik leendő okosóránk feltöltését.

redbattery

Problémák voltak továbbá az OLED-alapú kijelző fogyasztásával is, amiről már előzőlegesen szót ejtettem, valamint egyéb, gyártási technológiával kapcsolatos gondok is hátráltatták az iWatch elkészültét és megjelenésének pontos időpontját.

A megjelenés ideje

Mindent összevetve, a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy mikor húzhatjuk fel először a kezünkre, mikor fog az iWatch megjelenni?

A várható megjelenés, és a bejelentés időpontja a felmerült problémákkal arányosan folyamatosan tolódott, és mostanra már ott tartunk, hogy jobb esetben a holnapi esetleges bejelentést követően akár már az iPhone 6 debütálása mellett elérhetővé válik, de az elemzők többsége szerint az sem kizárt, sőt, talán valószínűbb, hogy a késői tömeggyártás megkezdése miatt a holnapi nap folyamán csak lerántják róla a leplet, de 2015 első negyedévéig biztosan nem fog polcokra kerülni.

invitation_negyzet

Holnap este remélhetőleg már mindenre választ kapunk, addig pedig várjunk türelemmel! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Ha lesz benne bioszenzor vércukor értékekkel, akkor lehet még sorba is alszom érte 🙂

  2. Ugyan ezt akartam irni!
    Ha cukrot tud merni mar nem is erdekel a tobbi funkcio meg a kulseje.
    200%-ban konnyebb lenne az eletem cukorbetegkent..

  3. Úgyis mondhatnánk, hogy az Apple lemaradt ebbe a karórás fejlesztési versenyben … Aztán ezt lehet szépíteni, sminkelni. Kedvenc idézetemmel élve, " benézte, mint molylepke a cintányért"

  4. @ilija: miért nézte be? te már előre tudod, hogy akkora bukás lesz az állítólagos iWatch, hogy az összes konkurens cég terméke jobb nála? honnan tudod, ha gyakorlatilag semmi nem szivárgott ki róla? láttad, hogy néz ki? tudod, mit tesz bele az Apple? tudod, mire lesz képes? nem. a fenti cikk is csak arra tud alapozni, amik kiderültek, de amint láthatod, abból az eszközről igen homályos képet lehet csak alkotni. így azt állítani, hogy az Apple lemaradt volna, elég nagy hiba. majd akkor lehet leírni a terméket, ha az Apple azt bemutatta, és abból az látszik, hogy esetleg tényleg semmire sem jó. de erre épp azért kevés az esély, mert az Apple kivárt, és így pontosan látta, hogy a már megjelent okosórák esetén mik a problémák. (ugyanez igaz lesz bármely olyan, adott esetben nem is Apple termékre, ami az iWatch megjelenése után kerül piacra: mert könnyen tanulhat az adott gyártó azokból a hibákból, amik az iWatch-ban adott esetben megvannak.)

  5. @jadeye: nem azt mondtam hogy szar lesz, hanem lemaradt, de azt úgy is lehet mondani hogy kivárta a többi gyártót… Nézőpont kérdèse. Ha Meucci vagy Bell kivártak volna, akkor ma nem lenne telefon…

  6. Ja, meg aki egy kicsit is nyitott az újdonságokra és teheti, már rég a harmadik óráját nyúzza… Annyira őket nem csigázza ez a zavaros mendemonda…

  7. @ilija: “Ha Meucci vagy Bell kivártak volna, akkor ma nem lenne telefon”
    nem összehasonlítható a kettő. az ipari kémkedés nem volt még olyan szinten (inkább segítették egymást a feltalálók levelezéseikben), és a piac maga is teljesen másképp nézett ki (vagy még nem is igazán volt). ráadásul itt nem arról van szó, hogy az adott cégnek nincs pénze szabadalmaztatni valamit, aminek a nyomdokain utána így más elindul. Meucci nem kivárt, neki nem volt pénze szabadalmaztatni, míg Bellnek igen. de az ötlet sem tőlük származik, és párhuzamosan többen is dolgoztak hasonló megoldásokon, az ötletet meg még Meucci előtt 20 évvel vetették fel, még a távírók hőskorában.

    attól, hogy valami elsőként megjelenik, legkevésbé sem jelenti azt, hogy jobb lenne a többinél, sőt, az azt követők tanulhatnak az előd hibáiból. így rosszindulatúan lehet úgy csavarni, hogy valaki lemaradt, aztán majd a termék sikeressége eldönti, valóban lemaradt-e az illető, vagy pedig csak kivárt a jobb eredményért. de ezt előzetesen megbecsülni sem lehet, maximum csak azoknak, akik tudják, hogy mit akarnak a piacra dobni. (ilyen erővel egyébként ha lesz is iWatch, nem feltétlen éri meg az első generációt megvenni, mert ha itt is feltételezzük majd az évenkénti frissítést, a 2. generáció a gyerekbetegségeket minimum javíthatja, ha plusz funkciókat nem is hoz)

  8. HealthWatch lesz a neve

  9. “Az Apple 2012 utolsó negyedévében jelentette be, hogy dolgozni kezdett saját, kézre, csuklóra rögzíthető eszközén,”

    Igen? :O

    @ilija: jelenleg az osszes okosora egy ipari hulladek, semmi tobb. Ha az Apple egy ugyanilyet hoz ki, akkor az ove is az lesz, a dizajntol fuggetlenul. Azonban ha meg tudja tolteni ertelmes dolgokkal, akkor nem marad le semmirol. Elad az elso hetvgen 10M darabot, a tobbiek ismet lemasoljak es megint ok lesznek az innovatorok.

  10. Srácok emlékezzünk vissza az első iPod és az iPhone megjelenésére. Az Apple körülnézett a piacon, átgondolta, hogy mivel lehet jobb a meglévő termékeknél, megcsinálta és bummm! Én erre számítok az okosóránál, ami lehet, hogy szemüveg lesz, ki tudja? 🙂

  11. Kéretik nem összekeverni az átmérő és az átló (képátló) fogalmát. 🙂
    Sajnos már több helyen láttam, hogy átmérőnek írják akár a TV képátlóját is, pedig matematikai és műszaki szempontból is helytelen.


Add a Comment