fbpx Skip to content

Számos hír, pletyka és koncepció látott már napvilágot az elmúlt hónapokban az iOS 8 újdonságai kapcsán, és ahogy egyre inkább közeledett az idei WWDC időpontja, úgy szaporodtak meg a különféle forrásokból származó képernyőképek és leírások is, amelyek a leendő funkciókról és alkalmazásokról voltak hivatottak lerántani a leplet.

iOS-8-Logo

Ezen pletykák többsége az iOS 8 bejelentését követően végül igaznak bizonyult, és a keynote során egymás után mutatták be ezen funkciók működését a beta 1-ben. Ilyen például az új Health alkalmazás, ami szinte teljesen új felületet kapott az előzetes híresztelésekkel ellentétben, illetve a Maps közösségi közlekedéssel való utazás tervezését lehetővé tévő új opció, vagy iPaden az osztott képernyős alkalmazások futtatásának lehetősége. Bár a keynote-on ez utóbbi kettő nem került részletes bemutatásra, de néhány lelkes fejlesztő talált az SDK-ban ezek meglétére és folyamatos fejlesztésére utaló jeleket. Nézzük hát meg ezeket részletesebben.

Healthbook

Az Apple nagy hangsúlyt fektet a különböző egészségmegőrzést elősegítő fitnesz funkciók és alkalmazások megtervezésébe. Ennek egyfajta következményeként került bele például az M7 koprocesszor az iPhone 5s-be, ami a különböző szenzorok adatait hivatott önállóan feldolgozni. Az iOS 8 újdonsága pedig az év elején, Healthbook néven látott napvilágot, célja pedig a különböző fitnesz alkalmazásokban tárolt adatok összefogása és megjelenítése egyetlen alkalmazás használatával.

Az iOS 8 beta 1 megjelenésével máris két változással szembesülhettek fejlesztők és a felhasználók. Az előzetes információkkal ellentétben az alkalmazás neve Healthbook helyett csak szimplán a Health elnevezést kapta, amelyhez egy végletekig egyszerű ikon párosul, a grafikus kezelőfelület pedig a március környékén felbukkant képernyőképektől jelentősen eltérő megjelenést kapott. Az alábbi képeken jól kivehetőek az eltérések a 9to5mac által kiszivárogtatott képek és a beta 1-es alkalmazás megjelenése között:

healthbook-book

health8b1_myhealth

Észrevehetjük, hogy funkcionalitásában sokban igazából nem, de megjelenésében annál inkább változott, és valószínűleg még fog is változni a rendszer végleges kiadásáig. Jelenleg egyébként még nincsen olyan alkalmazás, ami integrálható volna a Health-be, de a fejlesztők már biztosan gőzerővel dolgoznak ezen, illetve nem szabad megfeledkezni azokról a pletykákról sem, melyek szerint az Apple-nél tervben van egy, a testen viselhető és hordható eszköz, amivel a Health képes kommunikálni és a mért adatokat rögzíteni. Ez pedig mi más lehetne, ha nem az iWatch? Októberben vélhetően megtudjuk.

Maps

Amióta az Apple lecserélte a Google Maps-t a saját térképére, sokunkban hiányérzetet kelthet a közösségi közlekedés alapú útvonal tervezésének hiánya. Bár ennek kárpótlására számos egyéb alternatívát találhatunk az App Store-ban, az iOS 8 gyárilag is elérhetővé teszi ezt a funkciót, illetve kiegészíti ezt más szolgáltatásokkal is.

Ilyen például az úgynevezett “indoor mapping”, amely segítségével könnyebben tájékozódhatunk majd például a különböző áruházakban, állomásokon vagy repülőtéren, a Google utcanézetéhez (Street View) hasonló háromdimenziós nézetben. Az M7 koprocesszor segítségével pedig akár a Maps az alapján is képes lehet navigációs módból gyalogos módba váltani, hogy figyeli, mikor parkoltunk le és szálltunk ki az autónkból. Jelenleg belső politikai viszályokra hivatkozva ezek a hasznosnak ígérkező újítások még nem elérhetőek a beta 1 rendszerben, és várhatóan csak egy későbbi verzióban lesz lehetőség őket tesztelni. (Hogy aztán mindez a magyarországi közlekedést is támogatja-e majd, az még szintén kérdéses.)

maps-transit

Osztott képernyős multitasking iPaden

Pár hete felröppentek olyan hírek is, hogy az Apple fejlesztői dolgoznak egy osztott képernyős megoldáson, amely lehetővé tenné két alkalmazás egyidejű futását az iPadünkön. Mivel ez a WWDC során nem került bejelentésre, így az újabb információk szerint csak az iOS 8.1-ben tennék elérhetővé ezt a lehetőséget, vagy egy esetleges későbbi frissítés vagy újabb iPad-verzió kaphatná meg a funkciót.

Néhány lelkes fejlesztő azonban olyan sorokat vélt felfedezni a készülő rendszer forráskódjában, amelyek arról árulkodnak, hogy mégis zajlanak a munkálatok az osztott képernyős multitasking körül.

source_code

A forráskód alapján az iOS 8 maximum két alkalmazás párhuzamos futtatására lehet képes, a kitöltési tényezőnek pedig az 50-50% mellett az ¼ és ¾ felosztás állítható még be.

Ez a funkció még inkább elősegítheti az iPadek irodai berkekben történő elterjedését és alkalmazását, hiszen például sokkal egyszerűbben dolgozhatunk több különböző forrásból adatokkal anélkül, hogy váltogatnunk kellene az appok között, és természetesen otthoni felhasználás esetén is előnyünkre válhat, ha mondjuk kedvenc sorozatunk közben megszakítás nélkül szeretnénk válaszolni egy ismerősünk üzenetére.

Összegezve

Láthatjuk, hogy az Apple igyekszik a felhasználók igényeit figyelembe véve folyamatosan fejleszteni és egyre jobbá tenni az iOS rendszert, és biztos vagyok benne, hogy az őszi megjelenésig még számos meglepetésben lesz részünk az új rendszerrel kapcsolatban. Bár a funkciók többsége más platformokon és alkalmazásokban már régebb óta elérhető, mégis újdonságként hathatnak majd azokkal a plusz finomításokkal, amelyekkel az Apple képes hatékonyabbá varázsolni a rendszerét, vele egyúttal pedig a mindennapjainkat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Izgalommal várom az újabb bétákat!

  2. Engem ez a Health erdekelne mert nem vilagos.miket fog varhatoan tudni magatol a telefon kiegeszito(k) nelkul? Vagy mindenhez kell majd mondjuk egy Iwatch?

  3. @pete66: Nem feltétlen kell hozzá iWatch, rengeteg olyan alkalmazás van már most is, amelyek különbözö, az egészségügyi állapotoddal kapcsolatos adatokat gyüjtenek be, ilyenek pl. az Endomondo, SleepCycle stb. A Health app célja pedig nem más, mint ezen adatok begyüjtése és megjelenítése azon alkalmazásokból, ahol te ezt engedélyezted. Tehát a végcél az, hogy ne kelljen 4-5 alkalmazást folyamatosan figyelned, hogy képet kapj az aktuális “egészségügyi állapotodról”, hanem a Health megteszi ezt helyetted, összegyüjti az adatokat, feldolgozza, és látványos kis statisztikákat csinál belöle. Hogy a jövöben pedig ezt mire fogjuk majd konkrétan felhasználni, majd meglátjuk, szerintem számos lehetöség rejlik ebben az alkalmazásban, és biztos vagyok benne, hogy az Apple meg fog mutatni a helyes irányt ezzel kapcsolatosan is. (Illetve még ott lesz benne az Emergency Card, ami egyfajta betegkártyaként szolgál és elérhetö a lockscreenröl vészhelyzet esetén az alapadataiddal, bár reméljük ezt kell majd a legkevesebbet használni 🙂 )

  4. Nah kosz a valaszt! Skeepcycle-t en us hasznalokazt szeressuk remelem jo kis app lesz ez!majd szeptemberben kiderul


Add a Comment