Hasznos számológép alkalmazások, melyekkel hatékonyabb a számolás

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A számokkal való bűvészkedés a melós napok során sokunk számára napi rutinnak számít, ám mégis vannak olyan esetek, amikor nem elegendő, vagy nem tudjuk az adott feladatot fejben olyan könnyen elvégezni. Ilyenkor hívhatnánk segítségül a jó öreg számológépünket, de ez ugyebár nem feltétlen lapul mindenkinek a zsebében vagy táskájában – ha csak nem vagyunk megszállott matematikusok, akik előszeretettel számolnak mindenféle komplex függvényekkel.

kiemelt

Ellenben az iPhone-unk mindig kéznél van, a zsebből előkapva pedig máris nagy segítségünkre lehet, amennyiben (a beépítetten kívül) rendelkezésünkre áll a megfelelő számológép alkalmazás a probléma megoldására. Ilyen alkalmazásokból szeretnénk nektek bemutatni néhányat, melyek mindegyike elérhető App Store-ból, az ingyenestől a néhány eurós kategóriáig, az egyszerűtől a komplex műveletek elvégzéséig mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

Digits

A Digits egy egyszerű, megjelenésében és funkcionalitásában is minimalista alkalmazás, a négy elemi műveleten kívül szinte mást nem is tartalmaz. Tipikusan azon emberek számára ajánljuk leginkább, akik a hétköznapokban sokat számolnak tételes összegekkel, mint például anyagköltség, szállítási költség, javítási díj és így tovább. Az egyes tételeket fel is tudjuk címkézni, így nyomon követhetjük, hogy adott tételt milyen jogcímen vittünk be, a végösszeg pedig a módosítás fejében automatikusan frissülni fog. Az alkalmazást most akciósan 0.89 euróért letölthetitek, az eredeti árhoz képest körülbelül a feléért.

Digits-2_2_1-for-iOS-iPhone-screenshot-001 Digits-2_2_1-for-iOS-iPhone-screenshot-002

Digits Tape Calculator
 • Digits Tape Calculator
 • Méret: 30.43 MB | Verzió: 3.1.2
 • Ár: 999 HUF | Értékelés:

Calc

A Calc már egy tudományos számológép, nagyon intuitív kezelőfelülettel, ami a QApps LLC szerint “művészetté teszi a matematikát”. Rengeteg funkciót zsúfoltak ebbe az alig 8MB-os alkalmazásba, és mindemellett még jól is néz ki, szép, letisztult designt kapott. Többféle érintéses gesztust rendeltek a programhoz, így például a különböző speciális funkciókat jobbra vagy balra lapozással nyithatjuk meg, illetve ha lentről felfelé húzzuk ujjunkat, előugrik az előzmények panel, ahol láthatjuk a korábban elvégzett műveleteket is. Többek között tartalmaz valutaváltót, mértékegységváltót, logikai operátorokat, beépített időzítőt és még sok mást. Ami pedig mondhatni egyedivé teszi a kínálatban, az a testreszabható megjelenés. Sok témát készítettek hozzá, hogy még egyedibbé varázsolhassuk. Alapvetően ingyenes, és nyugodtan pályázhatna akár a legjobb számológép alkalmazás iPhone-ra címre is, de sajnos az extra funkciókért fizetnünk kell (Calc Premium, 1.79 euró). Ha pedig nem szeretnénk, szinte mindenről le kell mondanunk ami nagyszerűvé tenné az alkalmazást.

Calc-3_2_2-for-iOS-iPhone-screenshot-001 Calc-3_2_2-for-iOS-iPhone-screenshot-003

CALC Smart
 • CALC Smart
 • Méret: 17.61 MB | Verzió: 3.5.45
 • Ár: 2490 HUF | Értékelés:

Tydlig

A Tydlig szintén egy nagyon hasznos alkalmazás, ami magában hordozza azokat a tulajdonságokat, amelyek már az előző két esetben bemutatásra kerültek, és ami appról már írtunk is korábban. Itt viszont két fontos funkciót emelnénk ki, amit igen hasznosnak találtunk. Az egyik a függvények grafikus ábrázolása. Sokunk számára (akik inkább vizuális típusok) hasznos lehet, ha látjuk is magunk előtt azt a függvényt, amelyet éppen bepötyögtünk az alkalmazásba. A másik funkció pedig a műveletsorok közötti azonos értékek összekapcsolása. Ha egy eredményt a következő számításban is fel szeretnénk használni, egyszerűen csak kössük össze a következő sorok megfelelő paraméterének valamelyikével, ha pedig megváltoztatjuk az adott érték bármelyik előfordulását, az összes ilyen linkelt érték is automatikusan megváltozik. Akinek felkeltettük az érdeklődését, az 2.99 euróért máris beszerezheti az App Store-ból.

Tydlig-1_1-for-iOS-iPhone-screenshot-002 Tydlig-1_1-for-iOS-iPhone-screenshot-004

Tydlig
 • Tydlig
 • Méret: 12.77 MB | Verzió: 1.6
 • Ár: 999 HUF | Értékelés:

MyScript Calculator

A MyScript Calculator az egyik személyes kedvencem, erről szintén ejtettünk már szót korábban. Egyetemi pályafutásom alatt nagyon sokat használtam előadások során, amikor hirtelen kellett mondjuk összetettebb képletekbe behelyettesíteni különböző értékeket, olyanokba, amelyek tartalmaztak valamilyen speciális kifejezést is. Ilyen például az e^x, amit a mérnökök előszerettel használnak a különböző jelek lecsengésének vizsgálatakor. Az alkalmazást elindítva egy üres papírlap fogad minket, mindenféle sallang nélkül. Erre a papírlapra kézzel, vagy ha rendelkezünk stylussal, akkor annak segítségével írhatjuk be az elvégezni kívánt műveletet, vagy műveletsort, a program pedig kézírásunkat felismerve számokká illetve műveleti jelekké alakítja irományunkat, elég jó hatékonysággal. Elboldogul a gyökös kifejezésekkel, hatványozással, ha pedig szükség van rá, még egyszerűbb egyenletek megoldására is képes, de a legnagyobb előnye a pötyögés helyetti kézírásos bevitel, ami iPaden lehet igazán kényelmes, már csak a nagyobb felület miatt is. Az alkalmazás pedig ingyenes, szóval egy letöltést mindenképpen megér!

MyScript-Calculator-1_2-for-iOS-iPad-screenshot-001

 • Méret: 0 MB | Verzió:
 • Ár: | Értékelés:

Soulver

Első ránézésre furcsának tűnhet ez az alkalmazás, mert egészen más szemszögből közelíti meg a számolás problémáját, ennek Mac-es verziójáról már szintén írtunk korábban. A program nem kizárólagosan csak számokkal dolgozik, a számolni kívánt értékeket mondatokba foglalhatjuk, mintha csak egy papírfecnire jegyzetelnénk fel a napi kiadásainkat. Soulver ezeket pedig valós időben feldolgozza, és meg is jeleníti a szövegkörnyezetben talált értékeket. Számos mértékegységgel dolgozhatunk egyszerre, tipikus példák lehetnek az idő és a pénznem, amelyek segítségével pillanatok alatt kiszámolhatjuk a napi munkabérünket: Az első sorba felvisszük, hogy hány órát dolgoztunk az adott nap, a másodikba, hogy mennyi az óránkénti bérünk, a harmadikba pedig lekérjük az előző sorok szorzatát. Pofonegyszerű, mintha szöveges feladatot oldanánk meg általános iskolában. A szövegszerkesztő a felismert parancsokat különböző színnel látja el, ezzel is elősegítve a könnyebb olvashatóságot. Nagyon hasznos alkalmazás, bár némi angol tudás szükséges lehet hozzá, 1.79 euróért pedig be is szerezhetitek.

Soulver-2_4-for-iOS-iPhone-screenshot-002 Soulver-2_4-for-iOS-iPhone-screenshot-003

Soulver
 • Soulver
 • Méret: 6.86 MB | Verzió: 2.9.1
 • Ár: 1490 HUF | Értékelés:

Ti milyen alkalmazást használtok számolásra a mindennapjaitok során? A felsoroltak közül használtátok már valamelyiket? Milyen benyomást tett rátok?

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!