fbpx Skip to content

Lassan közeledik a vizsgaidőszak az egyetemistáknak, valamint a félév vége a többi iskolásnak, ezért úgy gondoltam, mint együttérző sorstárs, megosztom veletek azokat az alkalmazásokat, tippeket és trükköket, amelyeket rendszeresen használok a tanulás és a vizsgákra való készülés során.

school

Evernote

Evernote

Az Evernote-ot gondolom, nem kell senkinek sem részletesen bemutatnom. Tömören összefoglalva az egyik leghasznosabb és legkomplettebb alkalmazás annak érdekében, hogy sose feledkezzünk meg semmiről. Az Evernote-tal készíthetünk jegyzeteket, csatolhatunk hozzájuk fotókat, írhatunk tennivaló vagy bevásárlólistát, valamint rögzíthetünk hangfelvételeket is.

photo

Az alkalmazás legnagyobb előnye, ami kiemeli és megkülönbözteti kategóriájában: a feljegyzések kereshetősége és rendszerezésének lehetősége. Az Evernote ugyanis felismeri a jegyzetekben található képeken lévő szöveget is, ebből kifolyólag ha rákeresünk egy adott szóra, amit ugyan nem írtunk le az órán, de mondjuk lefotóztuk a táblán, akkor azt program automatikusan feldobja nekünk találatként.

A másik remek tulajdonsága, amit én személy szerint nagyon imádok, az a jegyzetek kategorizálásának módja. Minden jegyzetet külön füzetekbe (Notebooks) rendezhetünk és azon belül is minden jegyzetet külön címkékkel láthatunk el, így például ha tantárgyak szerint hozunk létre füzeteket (mint ahogyan a valós életben is), akkor is meg tudjuk oldani, hogy témánkként tudjunk tanulni, azaz ha valamit tanulunk az egyik órán, de mondjuk szóba került egy másikon is, akkor azt a jegyzetet is könnyedén megtaláljuk, így egy sokkal komplexebb és átláthatóbb tudást szerezve. Ezt egy hagyományos füzettel már nem tudnánk ilyen könnyen megtenni.

Végül, de nem utolsó sorban az Evernote nagyon hasznos tud lenni, mikor a többiekkel együtt kell egy adott projekten, prezentáción vagy esszén dolgozni, ugyanis meg tudjuk osztani velük bizonyos füzeteinket, ezáltal azokat mindenki láthatja és szerkesztheti is.

Az Evernote ingyenesen elérhető iOS-re és Macre, Windows-ra, Androidra, Windows Phone-ra, BlackBerry-re, valamint webes felületen bármilyen böngészőn keresztül elérhetjük. 😉

[appstore id=”281796108″]

Penultimate

penultimate-promo

A Penultimate egy ingyenes jegyzetkészítő alkalmazás iPadre, aminek a segítségével nagyon gyorsan és kényelmesen készíthetünk kézzel írott jegyzeteket. Jegyzetelni a legkényelmesebben egy toll (stylus) segítségével lehet, ugyanis az alkalmazás készítői megoldották, hogy ha a tenyerünket ráfektetve írnánk is az iPad kijelzőjén, akkor az alkalmazás megpróbálja kizárólag a toll mozgását figyelembe venni és a tenyerünk nyoma nem fog a “papíron” maradni. A toll pontosságát pedig maximálisra növelhetjük, ha kipróbáljuk az Evernote által ajánlott Jot Script stylust, ami a Bluetooth 4.0 technológiának köszönhetően az egyik legpontosabb stylus a versenytársai körében.

Screen Shot 2013-11-23 at 18.25.29

Természetesen toll nélkül, az ujjunkat használva is készíthetünk jegyzeteket, de nyilván nem lesz teljesen ugyanaz sem az élmény sem pedig a végeredmény. Az alkalmazás óriási előnye azonban, hogy mivel az Evernote készítői alkották, ezért a jegyzeteinkhez bármikor hozzáférhetünk ugyanúgy, mint az Evernote jegyzeteinkhez, és szintén érvényes, hogy a kézzel írott jegyzeteinkben szereplő szavakat is felismeri a program, így azokon belül is keresgélhetünk.

Az alkalmazás letölthető az App Store áruházból:

[appstore id=”354098826″]

Evernote Peek

mzl.kdoqymaa.1024x1024-65

Ha már túl vagyunk a tanórákon és megvannak a jegyzetek, akkor itt az ideje, hogy megtanuljuk őket. Ebben lehet óriási segítségünkre az Evernote Peek. Mint ahogyan az alkalmazás neve is elárulja, a Peek is szorosan együttműködik az Evernote-tal, hiszen az ott található jegyzeteinkből készít kérdéseket. A Peek eredetileg a Smart Coverrel rendelkező iPadekre lett kifejlesztve, de az utóbbi frissítések során megoldották, hogy a mágneses borító nélkül is használható legyen.

mzl.lmsmugoo.1024x1024-65

Az alkalmazás működése meglehetősen egyszerű, de annál inkább hasznos. Mikor felnyitjuk a Smart Cover első harmadát, akkor megjelenik az adott téma vagy tantárgy kérdése, ezt először megpróbáljuk magunk megválaszolni, majd mikor felnyitjuk a Cover második harmadát, akkor megjelenik előttünk a válasz is. Ezután pedig oldalt jelölhetjük magunknak, hogy sikerült-e jól megválaszolnunk a kérdést. A tesztünk után mikor a Cover utolsó, harmadik harmadát is felnyitjuk, akkor láthatjuk az összesített eredményünket, hogy mennyire is vagyunk képben az adott témakörben. Ezt a folyamatot így leíni viszonylag körülményes volt, ezért az alábbi videó sokkal jobban szemlélteti ezt a folyamatot:

Mint ahogyan már említettem, a Smart Cover most már nem alapkövetelménye az alkalmazásnak, de ettől függetlenül csak iPaden érhető el az ingyenes Evernote Peek:

[appstore id=”442151267″]

Flashcards+

search

A Flashcards+ a világ legnépszerűbb tanulókártya alkalmazása, amelyet a Harvard egyetemen fejlesztettek ki és több tízmillió előre elkészített ilyen tanulókártya található benne. Mivel azonban az itthoni oktatás –valljuk be– eléggé eltérő, ezért szinte garantált, hogy magunknak kell majd kártyákat készíteni. Éppen ez volt az a pont, ahol beleszerettem az alkalmazásba, ugyanis a Course Hero oldalán egy egyszerű regisztrációt követően a gépünkön is létre tudjuk hozni a tanulókártyáinkat ráadásul úgy, hogy ha nincs kedvünk gépelni és már megvannak a szavak egy táblázatban (például Excel), akkor azt egyszerűen importálva automatikusan elkészülnek a kártyáink. Aki idegen nyelvet tanul, annál elég nagy az esély, hogy már rendelkezik ilyen táblázattal, mint ahogyan nekem is volt már. Ráadásul az alkalmazás 22 különböző nyelven tudja kimondani az idegen nyelvű szavakat, tehát nyelvtanuláshoz nélkülözhetetlen. Ha viszont most kell elkészítenünk a kártyákat, akkor is jobb gépen tenni azt, mint például a telefonunk billentyűzetén.

A tudósok szinte esküsznek rá, hogy ezzel a módszerrel sokkal eredményesebben lehet tanulni és az én tapasztalatom szerint is nagyon hasznosnak bizonyulnak a kártyák, kiváltképp nyelvtanulás esetén. Sajnos nem a legszebb app, ráadásul még iOS 7-re sincs optimalizálva, de reméljük, minél hamarabb orvosolják majd ezt a problémát. Hasznosnak nagyon hasznos, ezért mindenképp megér egy próbát.

A Flashcards+ ingyenesen elérhető iPhone-ra és iPadre egyaránt, valamint netes felülettel is rendelkezik.

[appstore id=”408490162″]

MyScript Calculator

calculator

Rengeteg számológép alkalmazás érhető már el az App Store-ban, azonban messze ez a legkényelmesebb és legpraktikusabb számomra. A használata rendkívül egyszerű, csak a kezünkkel be kell írnunk, egyes komplikáltabb esetekben (négyzetgyök, logaritmus és társai) szinte már “rajzolnunk” a számításokat, és a program azonnal, valós időben kiszámolja nekünk az eredményt. Matekórán, statisztikán és egyéb fantasztikus számolós órákon nagyon jól tud jönni – kár, hogy a vizsgán nem engedik használni, de addig is remek szolgálatot tesz.

Ez az alkalmazás is szintén ingyenesen elérhető mind iPhone-ra, mind pedig iPadre.

[appstore id=”578979413″]

iBooks és iTunes U

ibooks

Mindkét alkalmazásban közös, hogy az Apple készítette őket és hogy remekül használhatóak tanuláshoz. Az iBooks számomra legkedvesebb tulajdonsága a könyvek szerkeszthetősége, azaz hogy ki tudom benne emelni a számomra fontos részeket, megjegyzéseket tudok hozzájuk fűzni, valamint ebből készít számomra később tanulókártyákat is az alkalmazás.

Ez a folyamat így maga lenne a mennyország, sajnos azonban a szerkeszthetőség jelenleg csak az ePub típusú fájlokra igaz, valamint magyar könyvek, főleg tankönyvek egyáltalán nem találhatóak meg jelenleg az iBooks Store-ban. Ugyanakkor olvasásra a legkézenfekvőbb alkalmazás, és minden témához kapcsolódóan tudunk találni olyan külföldi irodalmat, ami elérhető ePub formában is.

itunes

Az iTunes U az iTunes oktatásra specializálódott része, ahol teljes kurzusokon és tanfolyamokon tudunk részt venni ingyenesen. Amellett, hogy egy adott kurzust, tantárgyat tanulunk, mellette kiváló lehetőség arra, hogy fejlesszük az angol nyelvtudásunkat is.

Az előadások többsége letölthető videók formájában, külön letölthető melléjük az előadások diái, valamint az írott tananyag házi feladattal együtt. Összességében tehát egy remek ingyenes tanulási lehetőségről beszélhetünk, ahol ráadásul olyan iskolák kurzusai érhetőek el, mint például a Stanford vagy a Yale.

IMG_0073

Mindkét alkalmazás ingyenesen elérhető az App Store-ban iPhone-ra és iPadre is egyaránt:

[appstore id=”364709193″]

[appstore id=”490217893″]

Számomra ezek az alkalmazások nyújtanak óriási segítséget a mindennapi tanulás során, de az igazán nagy hasznukat vizsgaidőszakban érzem csak igazán. Természetesen emellett még ott a hagyományos tankönyv és füzet, de ezekkel az alkalmazásokkal szintén egy újfajta szemszögből közelíthetjük meg az adott tananyagot, ezáltal is érdekesebbé téve azt, így sokkal könnyebben és mélyebben rögzül az adott tantárgy anyaga.

Remélem neked is nagy segítséget nyújtanak majd ezek az alkalmazások.

A vizsgázóknak sok szerencsét kívánok, akik pedig már kijárták az iskolát sosem késő egy új nyelvet elkezdeni. 😉

IMG_0075

Neked melyik alkalmazás vált vált be a legjobban tanuláshoz?

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Szerintem a Flashcards+nál jobb a Quizlet.

  2. iStudiezPro? 🙂

  3. @Barni102: Ott a pont

  4. A legjobb jegyzetelő app pedig a UPad. Itt is volt elemezve. Sokkal jobb mint a penultimate.

  5. Ezt a Jot Script stylust próbáltátok is vagy csak ajánljátok a marketinget? Szívesen találnék most már egy olyat, amit tényleg lehet használni, de egyelőre csak nagyon szép videókat meg képeket láttám, gyakorlatban nem működött egyik sem.

  6. @adam03108: +1 pont!
    Abban tartom nyilván a gyerekeim órarendjét, a kisebbik fiam (hetedikes) most kezdte üzemszerűen használni a házi feladataihoz.

  7. @Ákos: En kb. egy eve hasznalom es most mar nem tudnek nelkule letezni. Ha minden igaz akkor a napokba fog jönni egy iOS 7 Update az App-re…


Add a Comment