fbpx Skip to content

Az iPhone keresése opciót az Apple azért tette az iOS-be, hogy egy ideálisabb társadalomban az elhagyott készülékünket könnyen megtalálhassuk. Ez viszont egy kevésbé ideális társadalomban kizárólag a megtaláló becsületességén múlik. A szolgáltatással kapcsolatos másik probléma, hogy ha lemerül a készülék, az onnantól nyilván nem mérhető be, ráadásul a legutóbbi, sikeresen bemért helyzet is csak 24 óráig elérhető az iCloud felületén, utána már nem. Szerencsére az iOS 8-ban ez a helyzet is javul kissé.

iPhone_keresese_lemerules

Az iOS 8-ban rengeteg szöveg nincs még magyarra fordítva, így az alsó, Send Last Location is angolul szerepel. Ezt az opciót bekapcsolva a készülék az akkumulátor kritikus szintre (15% alá) merülésekor még elküldi a készülék aktuális pozícióját az Apple-nek, így az iCloudban később ez a helyzet megjelenik, még akár 24 óra elteltével is.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen más szolgáltatást nyújthat ez még esetleg. Ugyanakkor nem lenne haszontalan, ha a készülék kritikus szintre merülésekor a felhasználó külön értesítést kapna például az iCloud webes felületén vagy mondjuk a másik készüléken épp futtatott iPhone keresése alkalmazásban, vagy a szintén iOS 8-ban bemutatkozó Family Sharing funkción keresztül, hogy tudja, hogy a készüléke hamarosan lemerül, és sietnie kell, ha meg akarja találni, vagy hogy addig is elveszett módba kapcsolja az elérhetőségei megadásával.

Nyilván az aktivációs zárolás már az iPhone keresése opció bekapcsolásával az ehhez használt Apple ID-hoz köti a készülék aktiválását, de ez önmagában még nem teszi lehetővé, hogy a becsületes megtaláló visszajuttassa az elkóborolt készüléket annak tulajdonosához, hiszen semmiféle elérhetőséget nem közöl vele, ezért kell bekapcsolni az elveszett módot ilyenkor a lehető leghamarabb. (Mivel a lemerüléskor elküldött helyzet már megmutatja a készülék legutóbbi pozícióját, így arra nincs igazából szükség, hogy a lemerülésig is adott időközönként folyamatosan elküldje azt az iCloudba, mert az csak még hamarabb lemerítené az akkut.)

Screen Shot 2013-07-29 at 21.10.08

Sokakban felmerült még, hogy esetleg már eleve a készülék kikapcsolásához is kérje az eszköz a jelkódot. Ez látszólagos biztonságérzetet adhat ugyan, de ne felejtsük el, hogy a reset ellen ez mit sem ér. A reset lehetőségének letiltása viszont több problémát okozna, mint amennyi a haszna lenne, hiszen ha adott esetben a készülék lefagy vagy összeomlik, nem lenne lehetőségünk azt újraindítani vagy helyreállítási módba tenni.

Mindezt tovább gondolva a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a SIM kártyát kivenni is csak egy pillanat, illetve sokan nem tiltják le a vezérlőközpontot a lezárt képernyőn, sőt, vannak, akik még jelkódot sem használnak, mert az “kényelmetlen”.

vezerlokozpont vezerlokozpont

Az első fontos dolog tehát az lenne, hogy vagy testre szabható legyen, hogy milyen kapcsolók jelenek meg a vezérlőközpontban a lezárt képernyő esetén, vagy mondjuk legalább kérje a jelkódot az iOS abban az esetben, ha olyan kapcsolót szeretnénk használni, ami miatt az eszköz offline állapotúvá válna (nyilván a kódkérés kikapcsolható legyen). Persze ez még mindig nem oldja meg a SIM kártya kérdését.

Amivel az Apple tovább javíthatna a készülék biztonságán ebben az esetben, az például a készülékben aktuálisan használt SIM kártya PIN kódjának megjegyzése arra az esetre, ha a készülék lemerül ugyan, de azt a becsületes megtaláló töltőre dugja, hogy bekapcsoljon, és megtalálható legyen. Ha a kártyánk nem kér PIN kódot, akkor nyilván semmi gond, ám így a kártyát a készülékből kivéve azt adott esetben bárki használhatja, és a mi költségünkre telefonálgathat. Ez havidíjas előfizetés esetén nyilván könnyebben jóváíratható, mint mondjuk kártyásként, de ettől függetlenül sokan inkább bekapcsolva hagyják a PIN kódot. Így viszont a készülék bekapcsolhatna úgy, hogy nem kéri a PIN-t. No persze ez sem véd a kártya eltávolításával szemben.

lego_iphone_unboxing_3

Ezért ha az iOS lehetővé tenné, hogy “megjegyeztessük” vele a SIM kártyánk adatait, és azokat képes lenne virtuális kártyaként tárolni, akkor a kártya kivétele után is online lenne a készülék. Ilyenkor ha a megtaláló egy másik kártyát akarna tenni az adott iPhone-ba, akkor az pedig mindaddig nem fogadná el az új kártyát, míg be nem írja a SIM megjegyeztetésekor beállított jelkódot. Mivel a nem becsületes megtaláló pedig nem fogja tudni a jelkódunkat, így más kártyát sem tudna beletenni a készülékbe (a becsületes megtaláló meg eleve nem tenne bele másik kártyát). Ezzel pedig megnőne az esélye annak, hogy a készülék online marad, megérkezik rá az elveszett mód parancsa az elérhetőségünkkel és követhető marad az iPhone keresése opcióval is.

(A SIM kártya nélküli működés technikailag megoldható lehet, mert a CDMA-s készülékek esetén az előfizetői információkat nem SIM, hanem maga a készülék tárolja külön konfigurálás után, így azok SIM kártya nélkül üzemelnek, lásd például a verizonos iPhone 4-et. Ugyanakkor az iPhone 4s-től kezdve már dual készülékek vannak, amik esetén a CDMA-ra konfigurált modellekbe tehető ugyan SIM a külföldi használathoz, de a működésüknek ez továbbra sem feltétele.)

Mindenesetre akárhogy is legyen majd a jövőben, az iOS 8-ban elérhetővé váló Send Last Location opció már így is javít az esélyeinken, ha elhagyjuk a készülékünket. A többi sajnos továbbra is a megtaláló becsületességén múlik.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Őszintén szólva azt nem érzem, hogy miért nem tették már bele végre, hogy a kikapcsolás pillanatában küldjön egy aktuális helyzetet… A tolvajok ritkán várják meg, hogy lemerüljön a teló… :/ Persze ha a SIM-et hamarabb kiveszik akkor gáz, mert nincs net… :/ de hátha zsigerből elfelejtené egy-egy köcsög tolvaj…

  2. Szerintem mindegy, hogy a készülék tárolja-e a SIM adatait vagy nem, mert ha nincs benne a SIM kártya, semmiképpen nem tud mobil hálózatra kapcsolódni, tehát mobilinternetet sem ér el, amin keresztül elküldhetné a helyzetét. Vagyis ha az Apple megoldaná valahogy, hogy jelkód nélkül ne lehessen kikapcsolni a telefont, még mindig fennáll az a probléma, hogy a tolvaj simán kiveszi a kártyát, így nincs mobilnet és nem tud helyzetet küldeni a teló, wifi alá meg nyilván nem megy senki vele…

  3. A SIM nélküli működéssel csak az a baj, hogy így akár 2 v. több készülék is megpróbálhat feljelentkezni a hálózatra….

  4. @celim, @Korte68: a CDMA-s készülékek eleve SIM nélkül működnek, mégsem okoz ez problémát, kapcsolódnak a hálózathoz, működik a mobilnet is, stb, mert a konfigurációt a készülék tartalmazza, nem pedig a SIM-ről kerül beolvasásra. ha a SIM virtuális kártyaként ott lenne a rendszer számára hozzáférhetőként, akkor maga a kártya adott esetben fizikailag szükségtelen lehet.

    nyilván másik készülékbe betéve az adott kártyát előállhatna az, hogy több készülék próbálna ugyanazokkal az adatokkal kapcsolódni a hálózatra. viszont mivel a megtaláló nem fogja a kártyádat használni, így ez sem fordul majd elő – főleg, ha PIN kód is van a kártyán. te magad meg nyilván nem fogod direkt áttenni másik készülékbe a kártyádat, hiszen semmi értelme.

  5. Ennyi erővel lehetne bele rakni olyan free 3G-t mint amik a Kindle ebook olvasókban van. Arról folyamat lehetne küldeni a helyzet infókat lopott állapot esetében. Lehetőség mindig van, de egyszerűbb lenne ha nem lopnának és ha valaki talál valamit azt visszavinné a tulajnak…

  6. @dzsega: ezért írtuk, hogy “egy ideálisabb társadalomban”. a kindle esetén alkalmazott megoldás Európában GSM-alapon működik, Magyarországon legjobb tudomásom szerint a Vodafone szolgálja ki, így ez összeakadna az iPhone saját mobil kapcsolatával.

  7. Nem 15%-nál kellene elküldenie, hanem a lemerülés előtt. 15%-nyi idő alatt átjutok a telóval egy másik kontinensre.

  8. Nagyon jo otlet a virtualis sim. Nem tudom mikor valositjak meg de remem minel hamarabb! A legos kep nagyon jo:)

  9. Miért akarja az Apple mindig a tulajdonossal megtaláltatni a telefont?
    Szerintük becsületes ember már nem létezik?
    Hogy a jó fenébe juttassa vissza a megtaláló, ha se telefonszámot, se e-mail címet, vagy akár milyen szöveges üzenetet nem lehet kiíratni elveszett módban a telefonra.
    Aki használ(ta) JB telón az iCaughtU Pro-t az tudja miről beszélek.

  10. @Koxszifon: “ha se telefonszámot, se e-mail címet, vagy akár milyen szöveges üzenetet nem lehet kiíratni elveszett módban a telefonra”
    ebben nagyon tévedsz. az elveszett módban megadhatsz nem csak üzenetet, de telefonszámot is. ráadásul ez mind le is van írva a szolgáltatást és az aktivációs zárolást bemutató cikkünkben: http://szifon.com/2013/07/31/aktivalas-zarolasa-elveszett-moddal-teszteltuk-az-apple-uj-lopas-elleni-vedelmet-mukodik/

    illetve az elveszett mód használatát leíró Apple Support dokumentumban is: http://support.apple.com/kb/PH2700?viewlocale=hu_HU

  11. @Jadeye:
    Ez az összeakadás már csak egy kis probléma lenne. Nem hinném, hogy nem tudnák kiküszöbölni. Persze ez mind olyan, hogy HA ez és ez lenne…

  12. Ideális megoldás az lenne ha a telefon nemcsak más eszközről kérve, hanem adott számú sikertelen feloldás után automatikusan elveszett módba kapcsolna.
    A kikapcsolás elveszett módban kódhoz vagy ujjlenyomathoz kötött. Így egy esetleges lefagyás esetén még mindíg leállítható a tel, viszont elveszett módban erre már nincs lehetőség. Viszont “úgy tehetne” mint ha valóban leállna, hogy aki esetleg ‘meg szeretné tartani’ megnyugodjon. Eközben a követés persze menne tovább.
    Továbbá elveszett módban minden létező közeli ismert vagy nyitott wifire kérdés nélkül fellépve próbálja elküldeni a saját pozicióját, emellett mindent ki lőne automatikusan ami fogyasztja az aksit de nem szükséges a megtaláláshoz. Így ha a telefont el is viszi valaki, és kidobja a kártyát belőle, amint óvatlanul elsétál egy nyitott wifi mellett, máris jön a pozició-adat.
    A SIM eltávolítása után még néhány másodpercig él a mobil-hálózat. Ezt is ki kellene használni!
    Küldhetne előlapi kamera-képet az iCloud-os email címre ha valaki elveszett módban megpróbálja bütykölni. Hátha felismerhető a ‘megtaláló’, ez akár az aksi lemerülése után is eredményre vezethet, ha 1-2 képet sikerült lemerülés előtt átküldeni.
    Használhatná a mozgás-érzékelőt elveszett-módban: ha épp nem mozog, felesleges az aksit használni adatküldésre, egy helyen elég egyszer. Csak ha mozdul akkor kell újra adatot küldeni.

    Persze sajnos ez mind csak álom, almáék ezeket sose fogják megvalósítani, minderre egy JB nélküli telón esély sincs 🙁 Pedig sokat segített volna annak idején rajtam is…


Add a Comment