fbpx Skip to content

Manapság egyre jobban terjednek a vezeték nélküli technológiák. Az egyik ilyen az iBeacon, amiről már mi is írtunk több alkalommal, Korpaidani kolléga nagyon jól összefoglalta a lényeget. De mire lehet ez jó otthon?

placed-ibeacon

Az iBeacon tulajdonképpen egy helyzet-alapú rendszer, melynek célja, hogy tovább növelje a vásárolói elégedettséget. A boltban előre telepített közvetítőállomások (transzmitterek) vezeték nélkül, bluetooth-on csatlakoznak az iPhone-hoz és amikor megközelítünk egy adott terméket, akkor azokról bővebb információkat kaphatunk értesítésként a telefonunkra. Az Apple a technológiát már bevezette az amerikai Apple Store-okban.

Az Apple továbbá azon is dolgozik, hogy a boltokban elhelyezett transzmitterekkel és az iBeacon technológiával létrehozzon egy beltéri navigációt is, ami egy-egy bevásárlóközpontban, pályaudvaron, illetve repülőtéren segít majd eligazodni.

Az amerikai baseballbajnokság, az MLB a stadionokban helyezett el több, iBeaconhöz szükséges közvetítőállomást, így a néző, amikor belép a stadionba még több információt tudhat meg az aktuális állásról, hírekről, valamint segít az ülőhely mihamarabbi megtalálásában is.

Szóval az iBeacon terjed és már kezdi bevenni magát az otthonunkba is. Az “okos otthonban” egyre több eszköz automatizálódik, kapcsolódik a netre, ezeket a kütyüket hívják internet of things-nek.

A Placed alkalmazás készítői kihasználták az iBeacon nyújtotta előnyöket és bemutatták, mit is lehet a technológiából kihozni egy lakásban. Csak egy iBeacon jeladót kell elhelyezni ahhoz a tárgyhoz, amit használni akarunk és a Placed appban be kell állítani a jeladóhoz rendelt alkalmazást. Ha az adó 1 méteres körzetébe kerülünk, akkor a telefon érzékeli a bejövő iBeacon-jelet és értesítést küld a telefonnak, ami megjelenik a lezárt képernyőn. Így például a kanapén ülve beállíthatod a sütődet vagy a fogas közelében elindulhat a navigációs alkalmazás, arra várva, hogy kilépsz a lakásból. Gyárilag támogatott alkalmazások:

  • Remote (távoli elérés)
  • Safari (ezt ugye senkinek sem kell bemutatni :))
  • Timer (időzítő)
  • Waymate (utazási információk)
  • Wunderlist (to do app)
  • Fantastical 2 (emlékeztetők)

A fejlesztő folyamatosan bővíti a listát, de egy megadott URL-en keresztül már most lehetőség nyílik elindítani a Phillips Hue világítási rendszert vezérlő alkalmazást.

A Placed alkalmazásnak egyelőre még csak az első fázisa készült el: értesítés jön a telefonodra, hogy manuálisa indítsd el a megfelelő alkalmazást. Következő lépésként automatikusan elindulhat maga az app is.

Ez egyelőre szép jövő, az elterjedése azonban folyamatos. Ha jómagam nem is akarom mindenképpen behálózni a lakásomat, de például egy bevásárlóközpontokban kifejezetten jól jöhet a technológia.

[appstore id=”738980786″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. és mennyi egy iBeacon jeladó?

  2. @jarodfree: igazából magad is építhetsz megfelelő bluetooth adapter és mondjuk raspberry pi segítségével, de lehet venni is külön iBeacon transmittert, ami akár már $50-ért is megkapható.

  3. Miért kéne nekem ilyen? Inkább egy házi robot aki lesegíti a kabátot vagy takarít esetlegesen figyelmeztet mindenre amit el kell intéznem. Na ezért adnék ki pénzt.


Add a Comment