fbpx Skip to content

Az iOS 7 megjelenésekor annyira új volt a felhasználói élmény, hogy egy új technológia felett szinte mindenki átsiklott, ez pedig az iBeacon. Az iBeacon egy helyzet-alapú rendszer, melynek célja, hogy tovább növeljék a vásárolói elégedettséget. Milyen extra szolgáltatást nyújt nekünk az iBeacon? Ahogyan a 9to5mac oldalán is olvashatjuk, a rendszer engedélyezi, hogy a boltban előre telepített közvetítőállomások (transzmitterek) vezeték nélkül csatlakozzanak az iPhone-unkhoz és olyan polcokat ajánljon nekünk a bolton belül, amelyeken az érdeklődésünknek megfelelő kiegészítők találhatóak. Hamarosan minden Apple boltban telepíteni fogják a rendszert – igaz, egyelőre még csak az Egyesült Államokban.

apple-store-empty

Az Apple, állítása szerint már elkezdte beszerezni a technológiához megfelelő transzmittereket és a következő néhány napban tervezik a beszerelését az Egyesül Államokban található Apple Store-okban. A transzmittereket elsősorban az asztalokon, valamint a kiegészítőket tartalmazó polcokon fogják elhelyezni, így a rendszer képes lesz még tovább növelni a vásárlási élményt, valamint az eladásokat. A funkció már az Apple Store iPhone alkalmazásának frissítése óta igazából “harcra készen” áll. Így a transzmitterek telepítése után lehetségessé válik majd, hogy amikor a vásárló megközelít egy adott terméket vagy kiegészítőt a bolton belül, akkor azokról bővebb információkat kapjon értesítésként a telefonjára.

dis1-670x456

Az Apple már régebben lecserélte a hagyományos papír alapú tájékoztatókat egy második generációs iPadre, amiket “okos információtáblának” (angolul: “Smart Signs”) neveztek el és szinte az összes MacBook, iPod és egyéb kiegészítő mellett megtalálható. Ez a fajta tájékoztatás az iBeacon technológiával társítva még pontosabb, még személyre szabottabb információkkal, ajánlatokkal tud majd szolgálni.

ankthere

Az iBeaconnel továbbá lehetőség nyílik arra is, hogy amikor a vásárló megközelíti a Maceket és az iPadeket az Apple Store-on belül, értesítést kap ezen termékek ingyenes, tájékoztató és bemutató előadásainak időpontjáról.

apple-stores

A technológia csak a legújabb Apple termékeken lesz elérhető, hiszen azokon áll rendelkezésre a Bluetooth 4.0 LE, szoftveres szinten pedig iOS 7 az alapkövetelmény. Fontosnak tartom továbbá megjegyezni, hogy ezek az értesítések bármikor kikapcsolhatóak, ugyanúgy, mint a többi alkalmazás esetén, ezáltal nincs rákényszerítve a vásárló az iBeacon használatára és a folyamatos értesítések olvasására.

3840822757_e1c97a0d91_o

Az eredeti forrás szerint, az iBeacon nem csak arra lesz alkalmas, hogy egyedi értesítéseket küldjön a felhasználóknak az új termékekről, hanem akkor is fog értesítést küldeni, amikor elkészült az szervizbe leadott termék.

Az Apple továbbá azon is dolgozik, hogy a boltokban elhelyezett transzmitterekkel és az iBeacon technológiával létrehozzon egy beltéri navigációt is, ami egy-egy bevásárlóközpontban, pályaudvaron, illetve repülőtereken segít majd eligazodni.

seatlocator-360x640

A technológiát jelenleg a Major League Baseball bajnokság ideje alatt tesztelik, ahol a stadionban helyeztek el több, iBeaconhöz szükséges közvetítőállomást, így a néző még több információt tudhat meg a jelenlegi állásról, hírekről, amikor belép a stadionba, valamint segít az ülőhely mihamarabbi megtalálásában is.

A technológia jelenleg még csak az Apple részére érhető el, a saját alkalmazásaik esetén, de a tervek szerint engedélyezni fogják az iBeacon használatát külső fejlesztők számára is.

Összességében tehát egy érdekes és új marketing eszközről van szó, aminek a célja, hogy még tovább növelje az eladások számát, valamint a vásárló kényelmét. Én személy szerint mindig kikapcsolom a Bluetooth-t a telefonomon, szinte már megszokásból, sőt, amikor tudom, hogy hosszabb napom lesz töltő nélkül, a Wi-Fi-t is. Ezáltal teljesen “elérhetetlen” vagyok az iBeacon számára, tehát nem tudom, mennyire lesz sikeres az átlag vásárlók esetében. Ebből kifolyólag szerintem inkább azok fogják ezt a funkciót használni, akik ténylegesen használni szeretnék (be kell kapcsolni a Bluetooth-t, le kell tölteni az ingyenes alkalmazást és még engedélyezni is kell az értesítésekben) és nem pedig egy újabb erőltetett marketing eszközről van szó.

Az épületeken belüli navigációnak viszont tényleg örülnék. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Vártam már erről egy cikket, köszi érte!

  2. Ezt az odaállok a termék mellé és kapom az infót dolgot az első pillanatban lőném ki 🙂 Ugyanakkor hatalmas potenciál van benne. Épületen belüli navigáció nagyon jó. Valamint a Touch ID-t “megnyitva”, a mobilos fizetéstől kezdve az epületen belüli jogosultság kiosztásokig rengeteg dologra lehetne használni.

  3. kicsit fura neve van… iSzalonna XD


Add a Comment