fbpx Skip to content

Igaz, egyelőre még csak az Egyesült Államokban vezette be az Apple az iBeacon technológiát, ott viszont összesen nem kevesebb, mint 254 Apple Store-ban – derül ki az  ABC News egyik cikkéből. Az iBeacon egy helyzet-alapú rendszer, melynek célja, hogy tovább növeljék a vásárlói elégedettséget, valamint pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé egy üzleten belül. Az iBeacon technológiáról már részletesen beszámoltunk egy korábbi cikkünkben.

p1010068

Az iBeacon működéséhez elkerülhetetlenül frissült az Apple Store alkalmazás is, ami a frissítés utáni első indításkor bemutatja, hogy milyen jellegű és típusú értesítésekre számíthatunk, ha engedélyezzük, hogy a program a háttérben frissüljön, bekapcsoljuk a Bluetooth-t, valamint egy, a technológiával már felszerelt Apple Store-t látogatunk meg.

apple_store_app_ibeacon2-800x467

Kaphatunk értesítést arról, ha megérkezett az online rendelésünk a közelünkben található boltba, megnézhetjük milyen események, előadások várhatóak aznap az adott Apple Store-ban, elolvashatjuk más vásárlók véleményét és értékelését egy adott kiegészítőről, valamint személye szabott termékajánlatokat is fogadhatunk.

A hírek szerint a héten az Apple már bemutatta és demonstrálta az Associated Press-nek az iBeacon rendszer működését a Fifth Avenue-n található Apple Store-ban: “A Fifth Avenue-n található, a nap mind a 24 órájában nyitva lévő Apple Store összesen 20 iBeacon transzmitterrel lett felszerelve, amelyek közül néhány egyszerűen egy iPhone vagy iPad készülék. A transzmitterek Bluetooth technológián keresztül kommunikálnak, így sokkal pontosabb helymeghatározást lehetővé téve, mint a beltérben igencsak korlátozottan használható GPS, ami nem tud különbséget tenni néhány méteres távolságok között a bolton belül.”

ibeacon_exactedition-800x436-2

Az iBeacon technológiát használó jeladókat viszont nem most telepítették először, hiszen kísérleti jelleggel már megjelent Major League Baseball rendezvényen is, ami az MLB.com alkalmazással kommunikált. Az elmúlt néhány hétben azonban még felkapottabbá kezdett válni és ahogyan korábban már megírtuk, a londoni kiadóvállalat, a Exact Editions is telepítette a technológiához szükséges transzmittereket, ezáltal lehetővé téve, hogy például egy vendéglőben vagy fodrásznál ingyenesen olvashasson a felhasználó az iOS Újságos alkalmazásában olyan tartalmakat, amelyekre a vállalat fizetett elő és amelyeket csak ott helyben lehet ingyenesen olvasni. Végezetül pedig az elmúlt hónapban a Shopkick alkalmazás készítői és a Macy’s szintén összeállt, hogy kihasználhassák az iBeacon nyújtotta előnyöket, elérhetővé téve a vásárlóknak, hogy a boltokon belül tartózkodási helytől függő kedvezményeket, akciókat, valamint ajánlatokat kapjanak miközben vásárolnak.

72134-apple-store1

Az Apple hivatalos támogatási oldalán olvasható, hogy az iBeacon elérhető minden Bluetooth-képes, iOS 7-et futtató iPhone 4s vagy újabb készülékre, harmadik generációs vagy frissebb iPadre, iPad minire vagy az új Retina kijelzős iPad minire, valamint az ötödik generációs vagy újabb iPod Touch-ra. Az Apple Strore alkalmazás pedig természetesen ingyenesen letölthető az App Store-ból.

[appstore id=”375380948″ store=”US”]

Arról egyelőre nincsen információnk, hogy itthon ki fogja először használni az iBeacon technológiát, de kíváncsian várjuk. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment