fbpx Skip to content

Az iBeacon, ahogy arról itt a Szifonon már olvashattatok, egy helyzet alapú, a vásárlási élményt lokális kiegészítő adatokat szolgáltatva növelő rendszer, mely Bluetooth 4.0 LE-t használ.

De hogyan is kapcsolódik ez az ingyenes magazinokhoz? Az angol pubokban, de a legtöbb magyar kocsmában is megszokott, hogy legalább a helyi napilapokból van kéznél néhány példány. Ezen az alapon indult el a londoni Exact Editions lapkiadó is, akinek már szerepelnek a portfóliójában az iOS-re készített magazinok.

Newspapers at a newsstand

Az ötletet továbbfejlesztve az iBeacon technológia segítségével fognak magazinokat elérhetővé tenni Newsstand-en keresztül.

A működés egyszerű és iOS oldalról teljesen automatikus. A pub (kocsma, fodrászat, kávézó, orvosi rendelő, stb.) megvásárolja az előfizetést, ahogyan a hagyományos lapokkal is teszi, és aztán az iBeacon elvégzi a többit. A technológiához szükséges egy iBeacon jeladó telepítése. A beüzemelés után az eszköz jelzést küld a közelben lévő eszközökre, értesítve a felhasználót (vendéget), hogy ingyenes elérhető tartalom van. A magazinok csak a jeladó hatósugarában olvashatók, a zónából kilépve az újság lezár, és megjelenik az ár, jelezvén, hogy megvásárolhatjuk a kiadványt.

Az új technológia első tesztüzeme a kelet londoni Bar Kick-ben lesz, két elérhető magazinnal: egyik a When Saturday Comes című focimagazin, illetve a Dazed & Confused című divat és kultúrmagazin.

A kezdeményezés a cég ByPlace programjának részét képzi, mely lehetővé teszi egy adott kiadvány geolokáció alapján történő ingyenes elérhetőségét promociós célokat szolgálva.

A cég reményei szerint a próbaidőszak egy mindkét fél számára előnyös (úgynevezett win-win) helyzetet fog eredményezni: a vásárló ingyen hozzáfér bizonyos magazinokhoz és néhányuk megvesz egy példányt, vagy előfizet, hogy bármikor elérhesse a tartalmat.

Angliában életképesnek gondolom a kezdeményezést, mert az iOS felhasználók száma igen magas. Otthon életképes lenne egy ilyen kezdeményezés? Kiadók, kávézók, fejlesztésre fel!

b3nk3

(forrás: techcrunch.com)

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Szuper ! Nagyon korrekt ! De ez sajna itthon nem fog megvalósulni ! Csak azt figyeljétek meg , hogy a Balaton körül pár éve lekapkodták a tv-ket minden bárból , strandokon mert fizetni kellett ! Pedig sok sör elfogyott egy forma-1 es futam alatt míg néztem a haverokkal ! Mostmár nem veszek ott sültkrumplit sem ! Hehe !

  2. Erről a technológiáról a bluetooth reklámok jutnak eszembe. Nagy bevásárlóközpontok környékén lehetett találkozni vele, ha aktív volt a BT a készülékeden akkor kaptál egy kis reklám üzit.
    Majd itthon betiltották, kéretlen reklám miatt …
    Kíváncsian várom, hogy ebből itthon mi lesz.


Add a Comment