fbpx Skip to content

A neves iOS-hacker, @winocm, még februárban jelentette be azt, hogy ez évtől az Apple-nek dolgozik majd. Ez azonban nem tántorította el attól, hogy addig is a jailbreakes közösség malmára hajtsa a vizet.

71_verbose_winocm_20140324

A biztonsági szakértő pár napja töltött fel a YouTube-ra egy videót, amin egy verizonos iPhone 4-et mutat be. A telefonon iOS 7.1 fut, és untethered módon jailbreakelve is van. A videót kísérő tweet elég sovány információforrás; azonban a tény, hogy winocm-nek sikerült ráadásul untethered módon bejutnia az iOS 7.1-be, nagyon biztató. Ismert tény ugyanis, hogy az Apple a 7.1 megjelenése előtt, már a 7.1 beta 4 idején befoltozta az evasi0n működését lehetővé tevő biztonsági réseket. Ugyanakkor az iPhone 4 a limera1n exploitnak köszönhetően gyakorlatilag bármi iOS-verzió esetén viszonylag egyszerűen jailbreakelhető a hozzáértők számára, még ha csak tethered módon is. Winocm ezt sikeresen továbbvitte untetheredig. A két mód közti különbségről itt írtunk bővebben: Gyakori kérdések: mi a különbség a tethered és untethered jailbreak közt?

Íme a fent említett videó:

Tegnap winocm még egy képet is kitett Twitterre, amin egy másik, szintén verbose módban bootoló iPhone látható. Ez is azt bizonyítja, hogy a készüléken módosítva van a bootloader: a verbose bootot ugyanis alapból nem lehet “csak úgy” engedélyezni. A verbose boot során a készülék szövegesen kiírja a betöltési folyamat aktuális állapotát.

Arról jelenleg semmit sem tudunk, hogy pontosan hogyan sikerült elkészítenie az untethered jailbreaket, illetve az sem biztos, hogy munkáját majd nyilvánosan elérhetővé teszi, tehát megjelenési időről még csak beszélni sem érdemes. Emlékezzünk, hogy winocm a legutóbb a 6.1.3-as szoftver törését mutatta be tavaly nyáron, de a p0sixspwn csupán 2013. decemberében jelent meg.

Winocm mindeközben egy harmadik érdekességet is bemutatott: az asztali gépeken szokásos dual-boot rendszer mintájára elérte, hogy az iOS-nek három különböző verziója fusson egy iPaden. Ennek eredményéről ismételten videót készített:

Ez a megoldás azért is kifejezetten érdekes, mert iOS 7 csak az iPad 2 és újabb készülékekre tehető, amik esetén viszont nem lehetséges a hivatalosan legfrissebb firmware-nél korábbit visszatenni, hiába van mentett SHSH-nk. És mivel itt is láthatunk verbose bootot, ezek alapján elég nagy jelentőségű hibát találhatott, ami talán még a korábbi iOS-verziók egyszerű visszatételében is jelentős előrelépés lehet. Bővebbet egyelőre erről sem lehet tudni.

Mindeközben egy másik ismert hacker, iH8sn0w is bejelentette, hogy ő is dolgozik a jailbreaken, és azt is, hogy szándékában áll egy hasonló videót közzétenni egy A5-ös készülékről.

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. iOS 8-ig tuti hogy nem lesz Jailbreak 7.1-re, meg ha kesz is lenne elotte. Nem lonenek el egy hibat a 7.1 miatt. Van eszuk… Dupla munkat kene csinalniuk. Ez ugye nem valami jo a JB kozossegnek, de megeri hogy hamarabb kapjanak iOS 8 ra jailbreaket. Jol teszik, hogy elore gondolkodnak

  2. @adam960504: ez a hiba típusától függ. ha az olyan szintű, még az is elképzelhető, hogy az Apple csak hardveres módosítással tudja majd javítani, akkor meg bőven lehet jailbreak az iOS 8 előtt. de ez majd kiderül.

  3. Én meg azt mondom, hogy lesz 7.1-re. Nagyon sokan frissítettek a jelentős sebesség optimalizálás miatt, és ezért még a jailbreakről is lemondtak. Még egyet kiadnak, többet tényleg nem valószínű és értelme se lenne.

  4. Mert ugye nem gondoljátok, hogy nincs a tarsolyban még 1-2 felfedezett, de még ki nem aknázott rés?

  5. A régi rendszer vissza tétele szerintem a legnagyobb előrelépés lenne, meg lehetne nézni, mennyi készüléken fog futni a régi iOS verzió. Noha nekem i5-ön még nem rég a 6.1.3 volt, az apple sikeresen elérte a FaceTime és hasonló appok működésének lehetetlenné tételével hogy frissítsek.

  6. @Jadeye: ha megcsinálják akkor nagyon nagyon számítok a munkátokra Telenor HU bundle ügybe. Hacsak addig nem dobnak ki javítást, bár úgy tűnik nem kapkodó idegbetegek annak ellenére hogy szerintem rengeteg (negatív)visszajelzést kaptak.

  7. Kissé le vagytok maradva. Itt nem munkáról van szó, hanem kész JBről. Az evaders 4 napja kiadta a 7.1 JB-t csak i4re és a többi régi készülékre, valamint közölték, hogy újakra nem fogják kiadna. Érdemes néha utánanézni Googlen, sok hasznos dolgot lehet találni 🙂

  8. @Jecy: akkor te is kissé le vagy maradva, és neked is érdemes pár dolognak utánanézni:

    * az evad3rs nem adott ki semmit: a hivatalos oldalukon nincs semmi.
    * “az i4-re és a többi régi készülékre”: ezek közül az iPhone 4 az egyetlen, amire van iOS 7.
    * a hivatalos oldalakat már megszámlálhatatlanul sokszor leírtuk, és azt is leírtuk, miért nem érdemes foglalkozni más oldlalakról származó dolgokkal, ráadásul külön cikk is van róla: http://szifon.com/2013/01/31/gyakori-kerdesek-melyek-a-jailbreaket-fejleszto-csapatok-hivatalos-oldalai/

    a fenti cikkben pedig azt is leírtuk, hogy (idézem): “Ugyanakkor az iPhone 4 a limera1n exploitnak köszönhetően gyakorlatilag bármi iOS-verzió esetén viszonylag egyszerűen jailbreakelhető a hozzáértők számára, még ha csak tethered módon is.”

  9. Akkor lehet keverek valamit, de ez egy 4 napos cikk és az evaders oldalán. Meg más oldalak is írják. [link törölve, kamu oldal, az evad3rs oldala evad3rs.com!]

    Amúgy tudom az i4 bármikor törhető marad, vissza is tudtam restorolni még 5ös verzióra is simán 7ről, viszont azt olvastam, hogy direkt nem akarnak jb-t csinálni az új készülékekre, mert ellőnék vele a lehetőséget. Szerintem elég aljas dolog így tartogatni, hogy jaj majd iOS 8ra megőrizzük, mert amíg nem nyilvános, addig bárki más visszaélhet a sebezhetőséggel és írhat vírust, ami befertőz nem jb-s telókat is :/

  10. de örülnék ha minnél elöbb megjelenne!:)

  11. Remelem lesz 7.1re mertmár szivesen jailbreakelnek:D

  12. Jó, akkor bocsi 😀

  13. Akkor az iPhone 4 7.1-en most törhető kéne hogy legyen limera1n-nel? Mert próbálgatom, de nem jön össze. Bár lehet csak én értelmeztem félre a szöveget.

  14. @feketeg: nem. a fent említett limera1n egy exploit (bár készült azt felhasználó szoftver is ugyanezzel a névvel), amit most egyelőre egy jailbreak sem támogat a 7.1-en.

  15. @Jadeye: Első generációs iPad minit szeretnék jailbrékelni, viszont 7.1 van rajta. Van most működő JB vagy nincs? Csak mert ezt az oldalt dobta ki nekem a google:

    [link törölve]

  16. @Jadeye: Köszi!


Add a Comment