fbpx Skip to content

A médiában állandóan csak azt olvassuk, hogy mennyire nem megy az Apple-nek az iPhone 5c készülékek értékesítése és a 8GB-os modellt is az eladások fellendítésének érdekében dobta piacra néhány napja. Igaz, hogy az 5c eladási adatai eltörpülnek a 5s árnyéka mögött, de még így is több iPhone 5c készülék talált gazdára az elmúlt téli időszak alatt, mint bármilyen Blackberry, Windows Phone vagy androidos zászlóshajó, beleértve a Samsung Galaxy S4 készülékét isírja az Apple Insider újságírója, Daniel Eran Dilger.

iphone_5c_apple_stack_4x3

Az Apple legelszántabb kritikusai mindig azt ismételgetik, hogy “az Apple nem elég innovatív és már nem tud semmi újat felmutatni”, bár a szeptemberben bemutatott 64-bites, ujjlenyomatolvasóval ellátott iPhone 5s pont az ellenkezőjét bizonyította be, amelyet az alábbi táblázat is jól szemléltet.

canaccord-sept13-20131004

Gyönyörűen látható, ahogyan a iPhone 5s bemutatása után mind a négy nagy amerikai szolgáltatónál átvette az 5s a legkelendőbb készülék címet. Ami viszont ennél is még megdöbbentőbb, az az 5c helye a ranglistán, amely szerint egyáltalán nem nevezehetjük borzalmasnak az eladási számokat, ha azt nézzük, hogy szinte fél Amerikában jobban teljesített, mint bármelyik másik gyártó készüléke, már az első hónaptól kezdve.

1212-canaccord-1

Kijelenthetjük tehát, hogy a nagy riadalom az iPhone 5c sikertelensége miatt enyhén szólva is eltúlzott és megalapozatlan volt. Ha a prémium okostelefon eladások számát nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy az Apple még mindig a vezető helyen található a maga 80 százalákos arányával Kínában, 76 százalékos részesedésével Japánban és 45 százalékos arányával az Egyesült Államokban.

Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy ennyire népszerűvé vált az iPhone 5c “sikertelensége”?

Ahogyan az ilyenkor általában lenni szokott, most is szinte ismeretlen és felületes blogok kezdték el terjeszteni a téves információkat az egyik Wall Street Journal cikk alapján, amelyben arról számoltak be, hogy az 5s sokkal sikeresebben indult, mint az 5c. Ezután pedig szépen visszaszivárgott a már téves információ a BGR-hez, onnan pedig a minőséginek mondható újságokhoz is.

iPhone5c.Flop.032114

A BGR anélkül használta a “bukás” szót az 5c eladásainak jellemzésére, hogy egyetlen számot is idézett volna, bár ha azt nézzük, hogy ugyanez az oldal bukásnak nevezte az iPhone 4s készüléket is 2011-ben, sőt előtte az iPhone 4-et és természetesen a 3GS-t is, akkor igazán nincs min csodálkoznunk.

Ahogyan Daniel Dilger is említi az eredeti cikkben, “ha a sporttudósítás is olyan szeszélyes és félrevezető lenne, mint tech iparág bloggerei, akkor igazán nehéz lenne megmondani, hogy éppen melyik csapat nyert, mivel ezt mindig az adott személy igazítja a saját nézőpontjának és kedvének megfelelően. Minden attól függ, hogy honnan nézzük és mindenki azokat az adatokat használja, amelyek éppen megfelelnek az elvárásainak.”

iPhone5c.billboard

iPhone 5c reklám az egykori Microsoft Surface helyén San Franciscóban

Ha szigorúan az eladási számokat nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy az 5c valójában sikeresebb volt, mint bármelyik másik, hasonló árkategóriába tartozó androidos készülék. Igaz, hogy még a konkrét eladási adatok titkosak, azonban különböző forrásokból megállapíthatjuk, hogy körülbelül 12.8 millió készülék talált gazdára a téli időszak alatt, míg “csak” 6.4 millió iPhone 4s készülék és 31.9 millió iPhone 5s. Ehhez képest a konkurensek eladásai a következőképpen alakultak: Blackberry: 6 millió, Nokia Windows Phone: 8.2 millió darab, Samsung Galaxy S4: 9 millió készülék.

gifgraf

Végül, de nem utolsó sorban egy decemberi tanulmány kimutatta, hogy szinte minden második iPhone 5c vásárló valamilyen androidos készüléket használt korábban. Ennek fényében egészen egyszerű megállapítani, hogy mi is volt a valódi célja az Apple-nek az iPhone 5c bevezetésével. Ahogyan az alábbi diagramon is láthatjuk, bár a Galaxy S4 specifikációja sokkal kecsegtetőbbnek tűnik első ránézésre, ugyanakkor ha a konkrét teljesítményt mérő számokat nézzük, akkor láthatjuk, hogy szinte egy kategóriába esik a két készülék. Az iOS-nek köszönhetően pedig sokkal használhatóbb az 5c, ha azt nézzük, hogy az operációs rendszer 16GB-ból 12.6 GB szabad felhasználású területet hagy meg, míg ugyanez a szám az S4 esetén már csak 8.56 GB. (Ehhez jön még az App Store számtalan előnye, valamint az iLife és iWork alkalmazások iOS verziójának ingyenes letöltési lehetősége.)

Iphone5sIphone5cApple910_52

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy bár az iPhone 5c nem a világ legjobb telefonja és nem is a legnagyobb példányszámban eladott készüléke, ugyanakkor óriási butaság és túlzás bukásnak nevezni, sokkal inkább jobban illik rá a ezüstérmes kifejezés. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

35 Comments

  1. Ezekbe a harcokba csak az Apple nyerhet. A legnagyobb technológiai háttérrel rendelkező cég.

  2. Vagy a könyvtàmasz kifejezès 😀

  3. “Ahogyan az ilyenkor általában lenni szokott, most is szinte ismeretlen és felületes blogok kezdték el terjeszteni a téves információkat az egyik Wall Street Journal cikk alapján” – de hát én itt olvastam többször is, hogy fúj 5c fúj! 😀

  4. @ZoliKa: ha megnézed, a cikkben is az van, hogy az 5s-t bőven utol sem éri az 5c, tehát ahhoz viszonyítva nem olyan kelendő. ugyanakkor más gyártókkal összehasonlítva viszont meglepően sok 5c fogyott.

  5. Az általam olvasott oldalak mindegyikén annak a tendenciózus cikknek valamely változata jelent meg, hogy ilyen, meg olyan gyengék az 5c eladások. A hozzászólásokban pedig tovább savazták az Apple-t, (és vezetőjét) hogy ilyen, meg olyan idióta, hozzá nem értő.

  6. @Tamaci: az 5c eladások sokkal gyengébbek, mint az 5s esetén, de ez már a megjelenéskor is egyértelműen látszott, hiszen sokan drasztikusan olcsóbb készüléket vártak “olcsó iPhone”-ként.

  7. Nem értem az "önfényezés"mire jó…
    Kit érdekel az eladási statisztika?
    Vagy jó, vagy nem…

  8. @ilija: milyen önfényezés? ott vannak a cikkben a statisztikák forrásai, ellenőrizheted az adatokat.

  9. Szerintem, egyszerűen csak rosszul van pozicionalva az 5c ára. Ennyi. A többi már csak hírértékkel bír.

  10. Olcsóbbat vártak az emberek, klasszikus példája annak hogy lehet rosszul pozicionálni egy terméket.

  11. Azért $100-os áron itt is vinnék mint a cukrot. 🙂

  12. Statisztika vagy hősködés, de kit érdekel?
    Inkább felhasználás, vagy testreszabàs lenne ilyen fontos…

  13. @gusty: Amerikában is csak 2 éves szerződést aláírva kerül 100 dollárba az iPhone 5c. két éves szerződéssel itthon is elviheted közel ennyiért. de erről már írtunk korábban, igaz, akkor még az iPhone 5 esetén: http://szifon.com/2012/09/15/gyakori-kerdesek-iphone-t-amerikabol/

    @ilija: hát pedig számít, mert jelentős különbség van a kettő dolog között. aki meg megszállottan át akarja alakítani az iOS kinézetét, vagy működését, az jailbreakel, és kész. vagy nem vesz iPhone-t. egy idő után egyszerűen nem ez lesz a fontos, egyszerűen csak azt akarod, hogy működjön rendesen. azt meg megteszi.

  14. @Blais: De szeretnék én is ilyen rosszul pozicionálni egy terméket, hogy mind a két új termékem dobogós az eladási számokat illetően 😀

  15. Hát ezt Te így gondolod, de sok felhasználó társammal egyetemben, mi nem elégszünk meg a "csak működjön rendesen" szlogennel…
    Miért csak trükkökkel tehetek saját csengőhangot, meg hasonló dolgok, mikor még a leggyengébb gyártók is többet tudnak… Persze, csúcskategóriás iPhone….

  16. @jadeye: Na ez az önfényezés

  17. pontosan errol van szó, mukodjon és szevasz. nem kell nekem a csicsa nemkellenek a mindenféle használhatatlan widgetek. en azert veszek iphonet hogy kiszolgalja azt amit epen szeretnek vele csinalni es azt anelkul hogy befagyna osszeomlana és egyebek. van egy galaxy tab 2 esem(nem vettem kaptam !!!) és hasznalhatatlan, allandoan laggol osszeomlik, hasznalhatatlan! senki nem kenyszerit rá hogy iphonet vegyel, akkor meg minek veszel es azutan lemonodod minden szarnak, akkor add gyorsan el mig lehet és ne "szenvedj " tovabb vele ha ennyire nem tetszik. végy androidod és szebb lesz az életed pont….

  18. @ilija: “Miért csak trükkökkel tehetek saját csengőhangot”
    semmiféle trükk nem kell hozzá, ha az a csengőhang AAC formátumú és maximum 30 másodperc. de erről is már többször szó esett. erre van korlátozva, és kész. a csengőhang azért van, hogy az alatt az átlagosan kevesebb, mint 30 másodperc alatt, amíg felveszed, valami csicseregjen. ha nem veszed fel 30 másodperc alatt, akkor meg újraindul, de addig meg simán leteszi a hívó fél. innentől teljesen felesleges hosszabb csengőhang, formátum-megkötés meg előfordul, az AAC kevesebb helyet foglal legtöbbször, mint az MP3, és sokszor még a minősége is jobb.

    “meg hasonló dolgok, mikor még a leggyengébb gyártók is többet tudnak”
    nem tudom, mire van szükséged, de akkor nagyon egyszerű a megoldás: ne vegyél iPhone-t. vegyél valamit az egyik leggyengébb gyártótól, ha az neked megfelel. aztán majd meglátod, hogy ezen múlik-e vagy sem. ha bevált, éljen, megtaláltad a neked való készüléket, és akkor minden jó, ha a vége jó. ha nem… az már más kérdés.

  19. @ilija: Kinek kell másik csengőhang? Látszik, hogy másra használod a készüléket. Akik munkára használják azoknak pontosan arra van szükségünk hogy legyen rajta a megfelelő alkalmazás és működjön. Nem kellenek csilli-villi menük, csengőhangok, a lényeg hogy működjön!

  20. 5c sikerességéről mindent elárul a gyártás vissza fogása, szerintem is akinek nem elég amit az iphone nyújt jb-el a sok barpmság miatt az vegyen mást. mert ez a telefon mindent tud amit tudni kell.

  21. “Kijelenthetjük tehát, hogy a nagy riadalom az iPhone 5c sikertelensége miatt enyhén szólva is eltúlzott és megalapozatlan volt.” Igaz, biztos azért is vette vissza az Apple a gyàrtàsàt. Idéznék egy pàr nappal előtti cikkből ahol Ti írtàtok hogy ezen az àron az 5c egy vicc, de annyira nem érdekel. A diagramm mindent mutat, az Apple tarol és tarol… Well done.

  22. @aggressor: Mindent elárul, de leginkább semmit. Rohadtul nem mindegy, hogy 20 milliós készlettel számoltak és csak 15-t adtak el, vagy pedig 2-t…

  23. @AppleFan: a kettő nem zárja ki egymást. az 5c ezen az áron tényleg vicc (ha a teljes, kártyafüggetlen árat vesszük, de 2 éves szerződéssel már $100-ért is hazavihető), mégis többet adtak el belőle még így is, mint az említett konkurens termékekből. mit nem értesz?

  24. @Jadeye:
    kis pontosítás a Kínai prémium okostelefon szegmensben elért állítólagos Apple 80%-os részesedéssel kapcsolatban: az Apple 2014Q1 jelentéséből, akínai bevételek analizálásával ez a részesedés jóval kisebbre becsülhető

  25. @deadrabbit: a részesedésről szóló információ forrása fel van tüntetve a cikkben.

  26. @Jadeye: Igen, az a riport, amire az appleinsider hivatkozik nem valós adatot közöl.

  27. @Jadeye: nem kell megsértődni, ez fórum, és ha jól tudom itt lehet véleményt nyilvánítani. Nem veszek másik készüléket, mert ez tetszik, csak vannak hibái a telefonnak, meg a háttérpolitikájának….
    @admin: rosszul látod, igenis munkára használom, pont telefonokkal dolgozom, és azért kell csengőhangot váltanom, mert naponta 200- szor csörög és borzasztó unalmas egy idő után…
    De úgy látom Te elég igénytelen vagy a telefonodra, ilyenek is vannak… Ettől ilyen szép kerek a Föld!
    Ja, és ne hozz ítéleteket ismeretlenekről….

  28. @deadrabbit: mi alapján derült ki számodra, hogy az a riport nem valós adatokat közöl?

    @ilija: nem értem, milyen sértődésről beszélsz. mindenesetre ez nem egy fórum: ez egy blog alapú híroldal, ahol lehetőség van hozzászólásra.

  29. @Jadeye: akkor hozzászóltam…

  30. Mondtam, hogy jobban jártak, mintha maradt volna a normál 5 😛

  31. @Jadeye: Szerinted honnan derul ki szamara? Biztos olvasta multkor a zindexen, hogy hegyekben all 3M darab eladatlan iPhone. Es mivel, ahogy irtad multkor, kulfoldrol ez a tekintelyes sajto barmi szart atvesz, hisz tuti igaz, es az emberek be is kajaljak. Tehat ami azokkal az infokkal szembe megy, az hamisitvany.

    ps: nem tartom kizartnak, hogy tenyleg van 3M db eladatlan iPhone, csak nagyon nem mindegy a mertek, hogy mihez kepest van ennyi.

  32. @Jadeye: értek én mindent. De a fenti íràsodból azt is levonhatjuk hogy aki iphone 5c-t vesz kàrtyafüggetlenül az hülye…

  33. @ef-dani: az elején amúgy ugyanez volt, ott sokan azt nem értették, hogy noha a szolgáltatóknál még nem került értékesítésre az adott készülék, azt az Apple eladta a szolgáltatóknak, szóval számukra az eladottnak minősül. no persze mindig lesz majd kákán csomót keresés, ez is valami ilyesmi. 🙂

    engem személy szerint amúgy nem érdekel, hogy miből mennyit adnak el, én azért vettem meg legutóbb az 5s-t, mert nekem bevált már az első generációs iPhone-tól kezdve, innentől még ha van is egy-két funkció, ami hiányzik, vagy amit más gyártó esetén baromi jó ötletnek tartok, mint mondjuk a Sony vízálló készülékei, attól még megszoktam az almát, és jelenleg nincs alternatíva, amire váltanék. és ezzel szerintem nem csak én vagyok így ugye. 😉

    @AppleFan: legkevésbé sem hülyéztem le senkit, de ha már valaki ennyit rákölt, akkor szerintem már inkább az 5s. persze mindenki azt vegye, ami neki tetszik, a fehér és a szifonkék 5c például egész tetszetős.

  34. Az eladási stat elég csalóka. Nem szép dolog egy áprilisban megjelent telefont (galaxy S4) és egy szeptemberben megjelentett (5C) összehasonlítani. Tisztességes az lenne ha az S4-nél az 04-05-06 havi eladásokat hasonlítanák az 5C 09-10-11 havi eladásaihoz.

  35. @diario
    Igazad van. En sem ertem ezt az allando civakodast. En iphonos vagyok. De nem jarok androidos oldalakra sz@rozni azt. Neha jo kis beszelgetesek jonnek ki itt a forumon. De sokszor csak arrol szol, hogy hogyan bizonyitsak egyesek az igazukat ugy, hogy kozben jo nagyot rugjanak a masik felbe. Ahh, hogy meg itt is csak a vita megy…


Add a Comment