fbpx Skip to content

Walter S. Mossberg, a The Wall Street Journal egyik legkiemelkedőbb újságírója 22 év után elhagyja az újságot, ahogyan már korábban, szeptember 19-én bejelentette. Mossberg 1970 óta dolgozott az újságnál, ahol 1991-ben elindította a saját rovatát, a Personal Technology-t, amely minden csütörtökön megjelent azóta. Szintén az ő nevéhez köthetők a D: All Things Digital konferenciái, ahol a technológiai világ olyan kiemelkedő alkotói vettek részt az interjúin, mint például Bill Gates, Elon Musk, Tim Cook és természetesen Steve Jobs is.

steve_jobs_ichanged_the_world_720p_hdtv_x264-barge_2011_11_4-7_03_18

Huszonkét év után Walt Mossberg megírta az utolsó cikkét a The Wall Street Journal Personal Technology rovatába, ahol az elmúlt két évtized legkiemelkedőbb termékeit összegzi, amelyek megváltoztatták a világot és nap, mint nap körülvesznek bennünket. Mossberg a cikk megírásakor teljes mértékig tisztában volt vele, hogy az elmúlt húsz év leforgása alatt annyi új és radikális termék született, hogy ebből kiválasztani tizenkét darab terméket igen komoly szelekciót igényel. Érték olyan vádak is, miszerint aránytalanul sok Apple termék szerepel a listán, amire a  következőt válaszolta: “Az Apple  jóval több forradalmi terméket jelentett be a hétköznapi felhasználók számára, mint bármelyik másik vállalat a rovatom indítása óta.”

Nézzük csak melyik volt az a 12 termék, amelyik megváltoztatta a világot.

 1. Newton MessagePad (1993)

Apple_Newton-IMG_0454-cropped

A Newton MessagePad kéziszámítógép teljes kudarc volt az Apple életében, ráadásul még vicc tárgya is lett, mivel azt ígérték, hogy gond nélkül felismeri a kézírást, míg nyilvánvalóan nagyon gyerekcipőben járt a technológia. Ugyanakkor volt egy tulajdonsága, ami jóval meghaladta a korát, mégpedig a “mesterséges intelligencia”, vagy ahogyan ma mondanánk: a természetes nyelv alapú bevitel, amikor a felhasználónak elég volt csak azt beírnia, hogy “ebéd Linda Jones-szal csütörtökön”, és a MessagePad a megfelelő helyre, a megfelelő személlyel és időpontban készítette el a naptárbejegyzést.

2. Netscape Navigator (1994)

netscape

A Netscape Navigator volt az első sikeres felhasználóbarát böngésző, amelyet később a Microsoft Internet Explorer növekvő népszerűsége váltott le. A Netscape tette lehetővé, hogy széles tömegek is hozzáférhessenek az internethez, ezért a hatása megkérdőjelezhetetlen. Emlékezz rá, hogy minden alkalommal, mikor megtekintesz egy honlapot az interneten, a Netscape örökségét látod.

3. Windows 95 (1995)

PJ-BS191_PTECHj_G_20131217191525

Ez volt az a Microsoft operációs rendszer, amelyik végleg összekötötte a grafikus felhasználói felületet és az egeret a számítógép használatával. Míg az Apple Macintosh gépei már egy évtizede rendelkeztek grafikus felülettel és egérrel, a Windows kezdetleges verzió csak bukdácsoltak egészen 1995-ig. A Windows 95 azonban sokkal kifinomultabb lett, mint az előző verziók és sokkal nagyobb mértékben elterjedt, mint a Mac.

4. Palm Pilot (1997)

PJ-BS192_PTECHj_G_20131217193207

A Palm Pilot volt az első sikeres digitális személyi asszisztens, valamint ez volt az első széles körben elterjedt kéziszámítógép. Szintén a Pilot volt az első okostelefon, a Treo előfutára, valamint a külső alkalmazások futtatásának lehetősége előrevetítette a mai óriási alkalmazás-áruházak létrejöttét.

5. Google (1998)

PJ-BS193_PTECHj_G_20131217193404

Az első percben, mikor kipróbáltam a Google-t, egyértelmű volt, hogy jóval gyorsabb és pontosabb, mint az addigi keresők. Lehetetlen eltúlozni a Google jelentőségét, még ma is. Számos értelemben a Google keresője hajtotta az egész internetet.

6. iPod (2001) 

Original-iPod-Classic-courtesy-everstevejobsvideo.com_

Az Apple iPodja volt az első széles körben elterjedt médialejátszó. Az eszköz, amelyik képes volt 1000 dalt tárolni egy akkora területen, mint egy csomag kártya. Az iPod előfutára volt a rendkívül sikeres iTunes Store-nak, valamint egy sor népszerű, hordozható eszköznek.

7. Facebook (2004)

facebook_logo

Ahogyan a Netscape megnyitotta az internet kapuját, a Facebook egy közösségi teret alkotott az internetből. Voltak a Facebookot megelőzően is közösségi hálózatok, de a Facebook vált azzá a közösségi hálózattá, ahol megoszthattál bármit egy naplemente fotójától kezdve a hírekig mindent néhány ismerősöddel vagy akár száz, ezer fős csoportokkal. Mára több, mint egymilliárd ember használja és teljes egészében megváltoztatta az internet fogalmát és azt, ahogyan az internetre tekintünk.

8. Twitter (2006)

PJ-BS195_PTECHj_G_20131217193814

Gyakran úgy emlegetik a Twittert, mint a Facebook fő ellenfelét, miközben teljesen már alapokon – rövid üzenetek azonnali globális megosztása – nyugszik. Minden másodpercben használják különféle célokból: van, aki forradalmakról közvetít, van, aki érdekes internetes cikkekre hívja fel mások figyelmét, és van, aki csak egyszerűen megosztja mindenről a véleményét egészen addig, amíg mindez belefér 140 karakterbe. Akárcsak a Facebook, a Twitter is megváltoztatta azt, ahogyan az internetre tekintünk és használjuk azt.

9. iPhone (2007)

PJ-BS196_PTECHj_G_20131217193913

Az Apple sokkolta a technológia világát ezzel az eszközével – az első igazi okostelefonnal. Ez egy iPod, egy internetes eszköz és egy telefon kombinációja egyetlen kis eszközben. A forradalmi multi-touch felhasználói felület fokozatosan felváltotta a PC-k grafikus felhasználói felületét számos eszközön.

Egy évvel az első iPhone bejelentése után megjelent az App Store, ami engedélyezte külső fejlesztőknek is, hogy saját programokat, alkalmazásokat fejlesszenek az eszközre. Mára az alkalmazások száma már meghaladja az egymilliót az App Store-ban. Az iPhone kiütött rengeteg olyan versenytársat, akik egyszerűen csak átköltöztették az internetet egy PC-központú rendszerről egy mobilra.

10. Android (2008)

aac20081013pgxx-g1-android-google-phone

A Google gyorsan beleugrott az iPhone által létrehozott mobil világba az Android operációs rendszerével, amelyet több száz, különböző gyártók készüléke használt ugyanazzal a multi-touch felülettel. Mára az Android vált a domináns okostelefon platformmá jelentős alkalmazásbolttal együtt. 

Míg az iPhone továbbra is viszonylag drága, az Android ereje inkább abban rejlik, hogy jóval olcsóbb készülékeken is elérhető.

 11. MacBook Air (2008)

Steve Jobs Delivers Keynote Speech At Macworld Conference & Expo

Steve Jobs az eredeti, mára már ikonikussá vált vélkony és könnyű laptopot úgy mutatta be a nagyközönségnek, hogy kihúzta egy szabványos manila borítékból. A MacBook Air egyike volt azoknak az első számítógépeknek, amelyekből a régi merevlemezeket száműzték és helyette SSD-vel működnek. Mára ez a folyamat nyomon követhető mindenhol, a irodaasztalokon, az egyetemi iskolapadokon és a kávéházi asztalokon lévő gépekben is. A MacBook Air jelentette az alapját az Ultrabookok, azaz a könnyű Windows-alapú számítógépeknek is. Véleményem szerint a legjobb laptop, amelyet valaha készítettek. (Walt Mossberg kapcsolódó cikke: Apple’s MacBook Air Is Beautiful and Thin, But Omits Features 1/24/2008)

12. iPad (2010)

ipad

Ezzel a 10-colos tablettel az Apple végre megfejtette a titkát a már régóta hanyatló tablet-kategóriának. A többi tablet mentén az iPad is alapjában helyettesíti laptopot sok esetben és rendkívüli népszerűségnek örvend kezdve a gyerekekről egészen a vezérigazgatókig. A fejlesztők eddig közel 500,000 alkalmazást fejlesztettek az iPadre, lényegesen többet, mint bármelyik másik tabletre. (Walt Mossberg kapcsolódó cikke: Laptop Killer? Pretty Close 4/1/2010)

“A lemondásom alkalmával végezetül meg szeretném köszönni a The Wall Street Journalnek a lehetőséget és a szabadságot, hogy megírhattam ezeket az elemzéseket és teszteket ennyi éven át. Különösképp nagy hálával tartozom az olvasóknak, akik követték a munkásságomat. Nem megyek nyugdíjba – továbbra is közzé fogom tenni a véleményemet egy új online magazin keretén belül. Természetesen a Journal is fogja folytatni a technológiai rovatát a tehetséges utódoknak köszönhetően, akik továbbra is kalauzolni fogják az olvasókat és a felhasználókat az egyre inkább fejlődő technológia világában.”

Én személy szerint csak egyetérteni tudok Walt Mossberg felsorolásával, és nem érzem úgy, hogy indokolatlanul sokszor említené meg az Apple termékeit, sőt, teljesen jogosan szerepel mindegyik termék a listában. Szerintem valóban az elmúlt húsz év legjelentősebb termékeit foglalta össze, és ha most nekem kéne egy ilyen listát összeállítani, én is ezeket a termékeket sorolnám fel.

Te egyetértesz Mossberg listájával? Szerinted milyen termékeket felejtett ki?

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Van, amivel egyet értek, de azért lássuk be, a világ nem lenne hátrább, ha nem lenne twitter, vagy ipad air (és még mindig csak macbook pron/lenovo thinkpaden lehetne dolgozni, mint egy ősember). Én azért belevettem volna a ccd-t, ami kb pont 20 éves, mai alacsony költsége elérhetővé tette a jó minőségű fényképezést mindenkinek. De lehetne mondani mondjuk az őssejtkutatás során elért dolgokat az elmúlt évekből, vagy más orvostudományi felesztéseket.

  2. A netscape-t eléggé ujdonság volt olvasni,a tobbivel is egyetértek.ja és még annyit h a facebook mostanra divatoldal lett,régebb a fogalmát se ismerték:))

  3. @skandigraun Én pont így vagyok a facebookal. Twittert használok, és a facebook kicsit sem érdekel.

  4. @skandigraun Én pont így vagyok a facebookal. Twittert használok, és a facebook kicsit sem érdekel

  5. Hááát.. nem tudom elég furcsa egy lista.. a macbook air jobban korszakalkotó, mint az ipad.. elég szubjektívnek tűnik a lista

  6. @RafaTzara Mert az is

  7. Ez a technológia csak egy kis szelete, amit itt felsorol. Kizárólag a “consumer electronics” kategória.
    A nanotechnolgiától a hibridautón át az agyműtétekig kb minden benne lehetne. Márpedig ezek nem kevésbé fontos dolgok, mint az iPad vagy a Facebook.

  8. @RafaTzara: Nem jobban korszakalkotó, de kronológiailag előrébb volt. Egyébként csak menjd be egy tetszés szerinti elektronikai boltban, ahol nagy mennyiségű laptopot árulnak és keresd a különbségeket az MBA és a többi szépség közt 😀

  9. Van benne 1-2 baromság.
    Például rögtön az első. Lófaszt volt korszakalkotó jelentőségű a Newton. Egy bukott termék volt, ami konkrétan ki is halt nyomtalanul.
    A Twitter ugyan jópofa, de semmiképp nem gondolom annyira nagy jelentőségűnek, ellentétben a Facebookkal (egyiket se használom, tehát nem elfogultságból írom). A Facebook a közösségi hálók iPhone-ja, volt ugyan előtte is hasonló, de ő “csinálta meg”.
    A MacBook Airt se igazán értem, egyszerűen csak nyitott egy új laptop-piaci szegmenst és csókolom, nincs benne semmi forradalmi, semmi világrengető. Gyönyörű darabja az informatikai technológiának, de ennyi.
    A többi stimt.


Add a Comment