fbpx Skip to content

Tény, hogy az Apple térképszolgáltatása nem indult zökkenőmentesen az iOS 6 megjelenésekor, kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt. Azóta rengeteget fejlődött ugyan, mégsem az igazi még. Ezen a héten viszont bejegyeztek egy olyan szabadalmat, ami igencsak nagy előrelépést jelenthetne a gyári Térkép alkalmazás életében és örökre száműzheti a Google-t – írja Jacob Siegal, a BGR.com szerzője.

apple-maps-fail

A USPTO (az Egyesült Államok szabadalmakkal és védjegyekkel foglalkozó intézménye) kitöltött szabadalmi okmányában olvashatjuk, hogy a felhasználónak lehetősége lenne olyan különböző módok közül választani, mint például a közlekedés, turizmus vagy az időjárás, annak megfelelően, hogy az adott szituációban mire lenne szüksége, ezáltal sokkal egyedibb és interaktívabb térképeket létrehozva, mint az Apple jelenlegi megoldása.

Screen Shot 2013-12-21 at 21.07.21

“A térkép egy adott tulajdonságra reagálna és azokat az információkat jelenítené meg, amelyek azzal az adott tulajdonsággal relevánsak. Egy autópályát kiválasztva például azoknak a szolgáltatásoknak a helyszínét jelenítené meg, amelyek az adott autópálya mentén helyezkednek el. Két pontot megérintve a térképen pedig azokat a lehetséges alternatívákat mutatná meg, amelyeken keresztül eljuthatunk az egyik pontból a másikba, miközben kijelzi az összes releváns információt, amire szükségünk lehet útközben.” – olvasható a szabadalmi leírásban.

Ugyanakkor nem olvasható semmilyen konkrét utalás az Apple új szabadalmában a Térkép alkalmazásra, bár tény, hogy jogosult lenne már egy nagyobb frissítésre. Ha végül az Apple tényleg be tudná építeni ezeket a megoldásokat a Térkép alkalmazásába, akkor egészen biztos vagyok benne, hogy még többen szeretnék azt használni és egyre többet nyúlnánk inkább ahhoz a Google Maps helyett.

Screenshot 2013-12-16 17.16.46

Egy másik, szintén új Apple szabadalom szerint pedig lehetséges, hogy a vállalat szélesíti a szolgáltatásait éttermi asztalfoglalásokkal is – írja John Michael, a TUAW szerkesztője. A Sirinek köszönhetően már jelenleg is van rá lehetőségünk, hogy az egyes országokban éttermeket keressünk, asztalt foglaljunk vagy éppen mozijegyeket vásároljunk közvetlenül a telefonunkról, azonban ez a foglalási folyamat az OpenTable rendszerén keresztül zajlik le, ami itthon sajnos nem működik.

Screen Shot 2013-12-21 at 18.38.32

Az új szabadalom szerint az Apple kiépítene egy sokkal erőteljesebb és komplexebb asztalfoglalási rendszert, aminek a keretén belül a felhasználónak lehetősége lenne asztalfoglalásra, várólistákra való feliratkozásra, valamint még ételt is rendelhetne egyenesen a telefonjáról. A szabadalmi ötlet természetesen a Siri meglévő képességeire építkezik, olyan extra szolgáltatásokat hozzáadva, mint például a rövid várakozási idővel rendelkező éttermek kiválasztása és sorba rendezése. Idővel a rendszer még hasznosabbá és pontosabbá válna, miután megtanulja a felhasználó szokásait egészen olyan részletekbe menően, mint például van-e ételallergiája az adott felhasználónak, milyen ételeket részesít előnyben és egy idő után ennek megfelelően alakítaná a találati eredményeket.

Iphone_siri_header

Természetesen a fenti megoldások egyelőre még csak szabadalmak, koncepciók, ötletek, és egyáltalán nem biztos, hogy meg is fognak valósulni a közeljövőben. Másrészt jó látni, hogy hogyan is gondolkodik az Apple arról, hogy megkönnyítse a hétköznapi életünket olyan egyszerű apróságok által, mint egy asztalfoglalás vagy egy útvonaltervezés.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Nagyszerű. Más csak egy dolog hiányzik: ne vezessen a dunába miközben megyek az étterembe, ahol asztalt foglaltam. Talán iOS9-nél eljutunk ide is (ha már a zene appot addigra sem fogják kijavítani).

  2. Mi a baj a zene appal?

  3. Semmi baj vele.
    skandigraun
    Vegyél androidot.

  4. Tény, hogy a Google fényévekkel előrébb jár térkép terén.
    Tömegközlekedést ideje lenne belerakni MO-n.

  5. Elég sok alkalmazás megnyitása után pauseolja a zenét. De a legidegesítőbb, h van mikor feloldom a képernyőzárat és visszaugrik a szám elejére… Csak a ki-bekapcs segít. Talán 7.1-ben megoldás is lesz rá.


Add a Comment