fbpx Skip to content

Jelenleg lassan már három hete használom az új Retina iPad minit, ami ez idő alatt szerintem alig volt készenléti állapotban, és úgy gondolom, ez sok mindent elárul. Mivel én a legelső generációs iPadről váltottam, ezért nem volt kérdés, hogy megéri-e váltani, vagy hogy miben lesz jobb az új, ugyanakkor tudom, hogy sok olyan felhasználó is gondolkodik a váltáson, akik tavalyi modellel rendelkeznek. A Retina iPad miniről már rengeteg cikket lehet találni az interneten, rengeteg pletyka kering róla és úgy döntöttem, most megpróbálom tisztázni mindegyiket. Abban az esetben, ha te is gondolkodol a vásárláson, mindenképp olvass tovább, ha nem, akkor pedig csak óvatosan, hiszen lehet a cikk végére már te is szeretnél majd egyet. 😉

display_hero

Tényleg olyan nehéz az új Retina iPad mini?

ipadmini

Kezdjük a “legnehezebbel”. Nagyon sok cikket lehet olvasni arról, hogy mennyire nehéz lett az új iPad mini. A kedvencem például Charlie Sorrel, a Cult of Mac szerzője, aki szintén panaszkodik, hogy milyen nehéz lett az új készülék, ráadásul ő még szabad szemmel is látja a 0.3 milliméteres vastagságkülönbséget a régi és az új iPad mini között úgy, hogy nincs egymás mellett a két készülék! Nézzük akkor a szigorú számokat: a Wi-Fi-s Retina iPad mini (331g) és a Wi-Fi-s első generációs iPad mini (308g) között összesen 23 gramm a súlykülönbség. Tény azonban, hogy a Wi-Fi + Cellular iPad minik között már 29 gramm ez a különbség. (Retina iPad mini: 341g, iPad mini 312g). Összehasonlításképp viszont engedd meg, hogy leírjam az iPad Air és az iPad 2 súlyát is, az előbbi 469g, az utóbbi 601g, minimum. Az igazsághoz hozzátartozik még, hogy Sorrel az elsőgenerációs Wi-Fi-s modellről váltott a Retina Wi-Fi + Cellular modellre, ahol már 33g a különbség, ami valóban érezhető lehet több órás használat esetén. 

Őszintén megvallom, hogy én ezekből a számokból sosem tudom teljesen pontosan megítélni egy eszköz valódi súlyát, ezért nagyon javaslom, hogy személyesen próbáld ki te magad is az előbb említett iPadeket, de az én esetemben a 680 grammos első generációs iPad után ez maga a mennyország. Azok viszont határozottan érezni fogják a súlykülönbséget, akik esetleg már egy éven keresztül napi több órát használták az előző generációs iPad minit, azonban a Retina kijelző által nyújtott élmény garantáltan kárpótolni fogja őket.

A 0.3 milliméteres vastagságkülönbségről akkor ezek után már nem is írnék (hiszen képtelenség észrevenni), viszont arra felhívnám a figyelmet, hogy abban az esetben, ha valamilyen nagyon szorosan illeszkedő tokot szeretnénk az új iPadünkre, akkor mindenképp vegyük figyelembe ezt a minimális eltérést is!

Wi-Fi vagy Wi-Fi + Cellular?

iPad-mini-with-Retina-Display-Official-Image-007

Ez teljesen használattól függ. Esetemben teljesen egyértelmű volt, hogy a Wi-Fi-s modellt választom, hiszen a hétköznapok 90 százalékában olyan helyen vagyok, ahol van állandó, jó minőségű Wi-Fi kapcsolat, a maradék 10 százalékban pedig ott az iPhone. Ugyanakkor ha valaki nem rendelkezik állandó Wi-Fi kapcsolattal, annak mindenképp ajánlom a Wi-Fi + Cellular modellt, hiszen az iPad akkumulátora sokkal erőteljesebb, mint az iPhone-é, így akár még internetmegosztás mellett is hosszú órákon keresztül dolgozhatunk rajta.

Milyen gyors az új iPad mini?

mini

Az új A7-es processzornak és az M7-es koprocesszornak köszönhetően szemtelenül gyors lett a Retina iPad mini. Sajnos még nagyon kevés azoknak az alkalmazásoknak a száma, amelyek ki tudják használni a 64-bites processzor által nyújtott előnyöket, de idővel nyilván ez változni fog. A mindennapi használat során azon kívül, hogy az egész rendszer sokkal fürgébb lett, jelenleg két ponton lehet óriási változásokat észlelni: a Safarinál és a multitaskingnál. A kétszer gyorsabb Wi-Fi kapcsolatnak és a MIMO technológiának köszönhetően a Safari gyakorlatilag nem gondolkodik a honlapok betöltésénél, egyszerűen azonnal megjeleníti őket. Bevallom, sokszor nem veszem észre, hogy már betöltődött az új oldal, hiszen nincs meg az a “bámulom a fehér képernyőt effektus”, mint ahogyan az az előző iPadeknél már megszoktam. Tényleg bámulatos.

IMG_0198
A multitasking pedig igazán hasznos lett az iOS 7 és a Retina kijelző kombinációja révén, hiszen mikor belépünk az alkalmazások közé, már akkor is el tudjuk olvasni az adott alkalmazásban lévő tartalmat, mikor még nem nyomunk rá arra az adott alkalmazásra. Nagyon sokszor használom ezt a funkciót amikor csak gyorsan meg akarok nézni valamit az éppen megnyitott jegyzetemben vagy honlapon. A megnövekedett RAM-nak köszönhetően pedig szinte nem is kell várakozni az egyik alkalmazásról a másikra váltásnál. Összefoglalva: tényleg nagyon gyors!

Valóban rosszabb lett a kijelzője?

Ipad_Mini_Retina_35781422_01

A Retina kijelző elképesztő. Csak a saját felelősségedre nézz rá, mert ha egyszer olvasol rajta öt percet, lehet, hogy sosem akarsz majd többé nem Retina kijelzőt nézni és ott is pixeleket fogsz látni, ahol eddig sohasem. Tudni kell, hogy az iPad mini képpontsűrűsége 326ppi, ami még az iPad Air 264ppi képpontsűrűséggel rendelkező kijelzőjénél is pontosabb képet ad, ha nagyon közelről nézzük. Az olvasási élmény gyakorlatilag olyan, mint ha egy nyomtatott újságot olvasnánk. Tény azonban, hogy a Retina iPad mini kijelzője nem képes olyan széles színtartományban megjeleníteni a színeket, mint az iPad Air kijelzője, azonban ha nem nézed egymás mellé téve a két készüléket, lehetetlen megmondani a különbséget. Aki nem grafikai és fotós munkára kívánja használni az iPad minit, hanem hétköznapi felhasználásra (filmnézés, olvasás, játszás), nem fog észrevenni semmit ebből, csak azt, hogy egy hihetetlenül éles és szép kijelzőt néz, amit soha nem akar majd többé letenni.

Meddig bírja az akkumulátor és mennyi idő feltölteni?

battery

Néha már azt hiszem, hogy sosem fog lemerülni. Igyekszem, próbálkozom, de lehetetlen. Eddig még nem sikerült egy nap alatt lemerítenem. Ez a rendszeres iPhone-használat után szinte lehetetlen érzésnek bizonyult. Az Apple szerint 10 órán keresztül böngészhetünk vagy nézhetünk rajta filmeket egy feltöltéssel, de én azt mondom, megvan ez 11 vagy akár 12 óra is. A töltéssel kapcsolatban akkor volt egy kis probléma, mikor a Retina kijelző először megjelent a 3. generációs iPadben. Emlékszem, hogy akkor nagyon lassan és kínkeservesen töltött az eszköz, bár bevallom őszintén, engem ez akkor sem nagyon zavart, mert én minden éjszaka felrakom töltőre mind a telefonom, mind pedig az iPadet. Azonban kipróbáltam nappal is és a Retina iPad mini valóban gyorsan tölt, így akár ha csak 1-2 órára ugrok is haza, fel tudom annyira tölteni, hogy még az egész estét végigvigye. (Nyilván ahhoz, hogy ezt ki tudjam próbálni, előző este nem tettem fel töltőre. 🙂 )

Hangszóró és kamera 

Ipad_Mini_Retina_35781422_15

Az iPad mini eme két jellemzőjét szándékosam hagytam hátra, mivel ezeket a funkciókat úgy gondolom inkább csak a “legvégsőbb” esetben használja az ember. Örömhír, hogy a hangszórók egy árnyalattal szebben szólnak, mint az előző generáción, valamint fontos,  hogy ugyanúgy sztereó hangszórókról beszélhetünk, így például játék közben nem takarja le az ember az egész hangszórót a tenyerével. Ugyanakkor ne várjunk egy mozis hangzást egy ilyen pici és vékony eszköztől, a fizikának is vannak korlátai.

A kamera szintén elfogadható és viszonylag jó képet készít, paramétereiben pedig teljesen megegyezik az előző generációval. Én sosem értettem azokat az embereket, akik rendszeresen iPaddel fotóznak (persze kinek mi tetszik), de azért az iPad nem fotózásra lett kifejlesztve. Fotószerkesztésre viszont annál inkább ajánlom.

 Fekete vagy fehér?

black

A nagy dilemma. Az álmatlan éjszakák okozója. Rengeteget gondolkodtam és olvastam a témában, hogy fekete vagy fehér iPadet vegyek-e. Én azt tanácsolom, ha elsősorban filmnézésre, videónézésre és játszásra szeretnéd használni az iPad minit, akkor mindképp feketét válassz, hiszen a fekete keret optikailag képes olyan érzetet kelteni, mint ha egy nagyobb képet néznél, míg a fehér keret sokkal hangsúlyosobban érzékelteti, hogy hol is van pontosan a képernyő széle. Ha nem hiszel nekem, akkor irány a bolt és nézz meg egy pár perces klipet mindkét iPaden. Tény azonban, hogy az Apple a fehér színnel reklámozza következetesen az iPadeket végig az egész honlapon, valamint a reklámokban is. Ugyanakkor ha elsősorban olvasásra szeretnéd használni, akkor valóban a fehér iPadet ajánlom, hiszem így a keret olyan, mint ha a lap meghosszabbítasa lenne. Mindemellett pedig válaszd azt a színt, amelyik neked jobban tetszik és jobban illik az ízlésedhez, hiszen ha veszel egy ilyen eszközt, garantálom, hogy napi több órát fogod a kezedben tartani.

IMG_9138

El is érkeztünk a cikk végére, megpróbáltam benne mindent összefoglalni, bár szerintem a legjobban a bevezetésben foglaltam össze mindent azzal a mondattal, hogy “az elmúlt három hétben alig volt készenléti állapotban az iPad mini”. Egyszerűen nem lehet lerakni. Ha nagy nehezen megválok tőle, akkor meg azonnal ráugrik valamelyik családtag vagy ismerős, akiktől viszont lehetetlen visszaszerezni. Valamelyik nap már azon kaptam magam, hogy sokkal jobban szeretek rajta még soroztatot nézni is, mint a MacBookon, hiába kisebb a kép. Számomra egyszerűen ez a megfelelő méret, hordozható, kompakt, vékony mégis erőteljes, gyönyörű, egyszóval ez a tökéletes iPad mini! A környezetemben körülnézve nem ismerek olyan embert, aki nem örülne egy Retina iPad mininek, tehát ha esetleg karácsonyi meglepetésen gondolkodtál, akkor megtaláltad a tökéletes ajándékot. 😉

Ha esetleg bármilyen kérdést nem válaszoltam volna meg a leendő iPad mini tulajdonosoknak, nyugodtan kérdezzetek hozzászólásban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. Szia. En pont egy Retina mini (wifi cell) vasarlasan gondolkodom. Jelenleg egy kizarolag netezesre alkalmas sim-et hasznalok egy iPhone 4-ben es a hanghivasra alkalmas simeket egy "buta" dual simes teloban (gy gazdasagos szamomra). Felmerult bennem, hogy miert is koltsek 60eFt-ot egy iPhone 5s-re ha kevesebbert "ugyanazt" a hardvert kapom nagy kepernyon. Raadasul beszed kozben kezelhetem a calendart, bongeszhetek sokkal hasznosabb lenne. De vajon egy (ritkan hasznalt) IGO Primo hogyan fog futni egy Retina minin, mert arra bizony szuksegem lehet. Van errol tapasztalatod?

  2. nayon teccik a cikk, nekem 1 gen iPad minim van és eddig tökéletes minden célra, de nem mertem még bemenni egy apple boltba meglesni az újat, nehogy elgondolkojak rajta 🙂
    irtad hogy a kedvenc sorozatod is rajta nézed, esetleg online filmeket is tudsz rajta nezni ? nem tudsz esetleg valami programot ilyen celra (moovie, filmezz linkek lejatszasara)

  3. Nem jó vétel ujjlenyomat olvasó nélkül, számomra 🙁 Addig marad az egyes mini.

  4. Nekem is régi minim van… láttam az újat is, de nem éreztem úgy, hogy megérné rá váltani. Majd talán jövőre, a mini 3-ra… 🙂

  5. @Fasirt: Sajnos ebben nem tudok segíteni, mert nem használók iGO-t.

  6. @diario: Én mindig letöltöm a sorozatokat, mert nagyon utálom mikor néha véletlenül pont a legizgalmasabb résznél hal le az internet, valamint főleg utazás közben szoktam nézni őket, akkor pedig nincs internetem 😀

  7. retina minire felraktam teljes európa igo primot, és szarrá akad. szerintem nincs jól optimalizálva vagy valami gond van vele, mert van amikor rendkívül gyors de az esetek 80%-ban be van lassulva. talán az utcanevek kijelzésével lehet összefüggésben, mert amikor buborékban jelenik meg és nem rajta az úton akkor akad szét az egész.

  8. Sziasztok, valaki segítsen nekem az iPhone es iPad készülékeket bármikor lehet tölteni? A cikkben volt, hogy minden este töltik az eszközöket. En eddig mindig meg adtam a 20%. Valaki írja meg nekem, hogy ha pl. 68% áll akkor nyugodtan töltötte mehet? Nekem az iPhone 5 2-3 napig bírja mindig es netezes, játék, telefonálás megy. Egyedül a GPS húzza le ha navigal az autóban. Akkor 1 napot sem bír.

  9. Hump! Koszi, hogy megosztottad velem az infot!

  10. Nagyon jó kis gép a retina mini. Ez már olyan iPad, amilyennek tavaly is lennie kellett volna: a nagyobb kisebb kiadásban. Ugyanakkor véleményem szerint kicsi. Nem mondom, biztos meg van a felhasználási területe, de ha valakinek nem kell a -2″, akkor semmi nem indokolja a megvételét. Ha valaki örlődik a nagy meg a kicsi közt, akkor egyértelműen a nagyobbat válassza.
    Örülök, hogy nem tették bele a TouchID-t, mert akkor egyből megrendelem látatlanban. Így meg tényleg iPad vásárlási szándék nélkül bementem egy boltba megnézni az Airt és másnap már meg is vettem iJoenál 🙂

  11. SZiasztok!
    Nos én vásároltam egy 32 gb-os wifis- minit retina kijelzővel, és terveztem vele használni a navigon navigációs alkalmazást is, valamint egyéb navigációs alkalmazást….
    Sajnos nem működött egyik sem ha nem voltam wifire csatlakozva.
    Mint kiderült a sima wifis verzióban nincsenek benne azok az antennák amik szükségesek a navigációs használa…..
    Én Svájcban vettem egy premium store-ba, és szerencsére 2 héten belül ki lehetett cserélni egy celularos modellre.
    Úgyhogy aki szeretne használni navigációs -térképes alkalmazásokat offline, az semmiképp ne csak wifis verziót vásároljon.

  12. @Fasirt: Választ láthatod fentebb, ja és inkább a navigont-ajánlom, nagyon jó 😉
    Több ismerősöm is áttért a navigonra igo-ról miután meglátták nálam a navigont….és nem bánták meg 😉

  13. Anono! A litium akkumulátornak a legjobb ha ciklikusan töltöd ! Ergo lemerül , feltöltöd ! Természetesen a lemerülés lehet akár 5% is. A litium aksik élettartalma adott darabszámú ! Pl az elektromos motorom litium aksija kb 3000 töltés ami annyit jelent , hogy minden egyes töltés minusz egy az élettartamból ! Az , hogy azt teljes merült álapotban teszed vagy akár 30. 40. 50. vagy 68% nál kezded a töltés akkor is minusz egy az élettartamból ! Természetesen a litium aksiknak nem árt , hogy mikor töltöd ! Az iPhone 3gs em már 4 éves és ugyn annyit bír most is mint új korába ! Persze mostmár az új iphone 5s em gyűröm ! Tanulság : használd nyugodtan mert amire az aksi kipurcan ( ha jó az aksid) addigra lecseréled a készüléked ! Kérdés ??? Remélem kielégítő választ adtam !

  14. @mrisz32: Ez nem egészen így van. Lásd lentebb.

    @Anono:
    1. A lítium alapú akkumulátorok gyártás után elkezdenek öregedni, tehát használat nélkül is idővel csökken a kapacitásuk.
    2. Ezek az akkumulátorok nem szeretik a teljes lemerítést-feltöltést, ezért érdemes minél kisebb tartományban használni őket: 20-50% között már feltenni töltőre, és nem tölteni fel teljesen, csak 90-95%-ig.
    3. A tárolási hőmérséklet is befolyásolja az élettartamot, melegben (pl. nadrágzseb) gyorsabban öregszenek, viszont a fagypont alatti hőmérséklet is képes gyorsan tönkretenni őket.

    Volt már egy cikk itt a szifonon is erről: http://szifon.com/2012/05/01/ha-toltore-dugva-egy-ido-utan-merul-a-keszulek/
    De a batteryuniversity-n is érdemes olvasgatni (ha nem is tudsz angolul, a grafikonok sokat elmondanak): http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries

  15. Kákában is csomót keresel ! Grat !

  16. Inkább miből vegyek?:-)

  17. Kosz srácok, akkor maradok annál, hogy ha kiírja 20% gyenge, akkor radugom az áramra. Engem sokat fikaznak mert iPhone-om van. De nekem meg soha nem merült le mint a híres galaxy 4 meg a híres olcsó telefonok. En azért is választottam iPhone- t mást pedig soha többe nem vennék 🙂

  18. Akkumulátorokkal fölösleges kísérletezni. Senki sem tudja a tuti módszert, de mindenki baromi okos. Használd úgy ahogy jól esik, vagy ahogy használod tizen éve az összes eddigi mobilod. Ha lemerül vagy közel van hozzá, ráteszed és feltöltöd.

  19. @ef-dani: szerintem felesleges másokra ráerőltetni azt a gondolatot, hogy kicsi lenne az iPad mini a cikk elején is ott van hogy számára ez a megfelelő méret.Had döntse el mindenki mi a neki legkihasználhatóbb és legmegfelelőbb.

  20. Nekem nagy. Persze örülnék egynek. De ha nem fér el a zsebemben, akkor már inkább egy teljesértékű számítógépet hasznàlnék. Például egy Macintosht. Minden másra ott az iPhone. Természetesen az ideális egy hatalmas kijelző lenne, ami elfér a zsebben. Nem tudom ezt melyik cég oldja meg, és milyen eljárással. Korábban azt hittem, hogy lesznek a készülék oldalából kihúzható kijelzők. Egy csomó erre alkalmas technológiának a fejlesztéséről lehetett olvasni pár éve.

  21. Mkv-t vagy avit felirattal hogy tudok lejátszani?

  22. @admin: köszi 😉

  23. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  24. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)


Add a Comment