fbpx Skip to content

Bizonyára többeknek sikerült már belefutni abba a jelenségbe, amikor az egész éjszaka a töltőn hagyott eszközük reggelre csak mondjuk 93% töltöttséget jelzett, és kis villámjel helyett csak a hálózati dugót mutatta a készülék.

Ezzel kapcsolatban sok a félreértés és a tévhit, ráadásul ez a jelenség még csak nem is kizárólag az Apple sajátja.

Persze nem csak iOS eszközök esetén tapasztalható mindez, a MacBook is tud ugyanilyet produkálni, ha folyamatosan a töltőn van:

A dolog nyitja az akkumulátorok technológiájában keresendő. A készülékekben használt Li-ion és Li-poly akkumulátorok meglehetősen “igénytelenek”, tehát nem kell őket minden töltés előtt teljesen lemeríteni (ráadásul ezt nem is kifejezetten szeretik), és nyugodtan rájuk lehet tölteni bármikor, viszont a folyamatos töltés hosszú távon nem tesz nekik jót. Ha ugyanis egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán használjuk az adott akkumulátort, attól az “ellustul”, és veszít a kapacitásából. A túltöltésük ráadásul túlzott hőfejlődéssel is jár, ami nem csak a kapacitást csökkentheti, de rosszabb esetben akár fel is robbanhat tőle a cella:

Ezt megelőzendő a gyártók a töltési elektronikát úgy állították be, hogy ne töltse folyamatosan az akkumulátort, hanem a 100% elérése után hagyja azt merülni, nagyjából 93%-ig. Ezt a beállított töltöttségi szintet elérve az elektronika visszakapcsol töltésre, és a 100% eléréséig így is tesz.

Az iPhone egy teljes feltöltéséhez szükséges idő nagyjából 4 óra. Ebből kicsivel több, mint 2 óra után már 80% az akku töltöttsége, és ekkor az elektronika a gyorstöltésről csepegetető töltésre kapcsol. Ha tehát egész éjszakára ott hagyjuk a töltőn, akkor a 4. óra után már elképzelhető, hogy merülni fog a készülék.

A merülés oka például az lehet, ha a térerő nem túl stabil, és így magasabb energiaszinten működik a készülék, vagy ha cellahatáron vagyunk, és így oda-vissza ugrál az egyes cellák között, esetleg a 2G/3G hálózat közt váltogat. Ha tehát reggelente rendszeresen belefutunk abba, hogy nem 100%-on van a töltöttség, és nem létkérdés, hogy éjjel is elérhetőek legyünk, esetleg érdemes az Airplane mode (Repülős mód) használata. Másik lehetőség az esetleges merülésre bizonyos alkalmazások háttérben futása, ezeket szintén kilőhetjük, mielőtt lefeküdnénk aludni.

Mindenesetre ha a fenti jelenséggel találkozunk, nem kell attól tartanunk, hogy hibás lenne az akkumulátor, mindössze csak túl sokáig hagytuk a töltőn a készüléket, és bekapcsolt a beépített védelem.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. És akkor mi lehet a hiba, bedugott töltővel 100%-ot mutat, ám ha lehúzom lemegy ~90% (roszabb esetben 80) százalékra? (itouch 3g)

  2. @Symy Gery: látatlanban jó kérdés, elképzelhető, hogy csak a kijelzés hibás, de az is lehet, hogy hibás az akku. ha egy restore után adatok visszaállítása nélkül, szűz eszközként is ezt csinálja, akkor valószínűbb a hardveres gond.

  3. Nekem tethered boot után szokott hülyeségeket kijelezgetni az iPod-om.
    Megcsinálom a tethered boot-ot ekkor az aku 100%-ot mutat,lehúzom a gépről és 60%-ot mutat.
    De persze ez inkább kijelzési hibára utalhat.Gondolom.

  4. Az én tapasztalatom a következő: ha egész éjszaka töltőn van az iPhone 4S (iOS:5.1) és leveszem a töltőről rövid idő után 99%-ra esik, aztán 98 és így tovább! Viszont, ha miután levettem, kikapcsolom és újraindítom, nagyon nagyon sokáig megtartja a 100% jelzést és egy kicsit tovább is bírja egy töltéssel. Hogy mitől van így, passzolom, de ez tény, próbáljátok ki a sajátotokon!

  5. @Jadeye: sajnos már sokadszori restore óta csinálja. Én már megszoktam, csak reméltem valami trükk ez is.

  6. Hát nem tudom ezt a 4 órát.. Az én iPhone 4-em 1 óra alatt van 80%-on, és másik 1 óra alatt megy fel 100%-ra.

  7. @crayo: Attól is függ mivel töltöd. Ha USBvel van gépre dugva akkor kell neki a 3-4 óra, ha a hálózati töltővel töltöd akkor sokkal gyorsabb. Általában nekem is elég 2 óra a max töltéshez.

  8. Sziasztok,
    Nem tudom hasznos lehet-e másnak, bár nem teljesen a témába vág, de leírom.
    Történt velem ugyanis, hogy 5.1-re PC free update után brutálisan elkezdett merülni a telefonom. Airplane módban is WiFi off al is.
    Bármit csináltam a telefon nagyon gyorsan merült stand-byban is.
    Ha bárki ilyennel találkozik akkor a full restore megoldja a problémát. Azóta megint 1 éjszaka alatt 1, max 2% ot merül az akksi.
    Nekem vmi SW bugnak tűnik, ami nem mindenkinél fordul elő. Remélem vkinek segít szintén.

    Zsolt

  9. @sual: a hálózati töltő 500mA, és az USB is 500mA kimenetű, szóval elvben nincs különbség. az USB-t viszont egyes gépek képesek megemelni 1000mA-re.

    @Ace1985: igen, ilyen előfordul néha, és pont az a megoldása, amit írsz. 🙂

  10. Akkor ez azt jelenti, hogy ha folyamatosan be van dugva, akkor az aksi azt játssza, hogy 100%-93%-100%-93%-100%…? Vagyis pár óránként bevisz egy töltési ciklust (ha használom közben a telefont, akkor akár negyed óránként is), amiből ugye kb. 1000-t bír az aksi, utána vége?

    Miért nem működhet a telefon a hálózatról, ha be van dugva? Miért kell cseszegetni az aksit ilyenkor?

  11. @hohocali: nem. egy töltési ciklus csak akkor kerül elhasználásra, ha az akku 60%-ra vagy az alá merül.

    az akkut meg azért birizgálja, mert a töltőfeszültség az a töltéshez van, nem a készülék üzemeltetéséhez. elvileg ha kiveszed belőle az akkut, és rádugod töltőre, nem fog bekapcsolni.

  12. iphone esetében a 4 óra töltés elég hülyeségnek hangzik! soha nem töltött még 4 órán keresztül egyik iphone-om sem! nagyjából 1 óra, talán kicsit több 3%-ról 100-ra.

  13. @onderon: vagy elfelejtetted odaírni hogy usb-re dugva egy olyan laptopon ami akksiról megy energiatakarékos módban 😀

  14. @onderon: “Battery tests are conducted using specific iPhone units; actual results may vary.”

  15. @Jadeye: úgy érted, hogy may vary 1 óra és 4 óra között? érdekes lenne!

  16. @onderon: az, hogy 100%-ot kiír, nem jelenti azt, hogy valóban 100%-on van, és nem veszti el nagyon hamar a töltöttséget. egyszer próbáld ki: ha azonnal lehúzod, miután elérte a 100%-ot, sokkal hamarabb esik vissza 90%-ra, mintha hagyod még rajta. egyébként alkalmanként a minimum másfél óra egyhuzamban történő töltés javasolt, és nem a 80% elérése miatt, hanem mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a rövidebb rátöltéseket sem nagyon kedveli az akku hosszú távon.

    egyébként a cikkben sem az van, hogy kereken 4óra 00perc 00másodperc, hanem “nagyjából 4 óra”, ami lehet kevesebb is. minden attól függ, mivel töltöd, és mennyire volt előtte lemerülve. a számítógép USB portja és a hálózati töltő pedig egyforma kimenetet ad, így elvileg nincs különbség a két töltési idő között.

  17. Nálam azzal szórakozott az aksi, hogy lemerült kikapcsolt, utána egy fél órával mondjuk bekapcsoltam és kb. 45%-on volt és azóta sem tudom hogy miért van ez, hogy talán azért mert nem a valós aksi százalékot mutatja hanem a jelenlegi fogyasztás mellett hogy áll, nem tudom mindenesetre érdekes (iPod Touch 4G.).

  18. USB-ről nekem is kb dupla annyi idő alatt tölt fel, mint hálózatiról. Pedig a gyári töltőt használom. És asztali gépet, szal még energiatakarékos mód sem lehet. De nekem amúgy oly mindegy, majdnem mindig hálózatról töltöm..

  19. Hello,

    Nekem iphone 4-em volt 4.3.3-mal és annak a backupját raktam az új 4s-re, amin 5.1 van. nem használom sokat, de wifi, 3g általában megy és egy napot bír. a sima 4 kibirt 2 napot ebben az állapotban. esetleg valami tipp?
    Köszönöm.
    üdv

  20. Az ú.n. “memória effekt” a nikkel-cadmium akkumulátoroknál játszik (már a Nimh akksiknál sem jelentős), a lithium-ionos akkumulátoroknak egy nagy előnye, hogy nincs memóriaeffekt. Legalábbis így tanultam anno. Ahogyan a csepptöltés is a Li-ion akksik “belső” tulajdonsága: a max töltöttségi szint felé haladva az akksi belső ellenállása növekszik, vagyis csökkel a töltési áram (Ohm törvény).
    A töltés kezdetén a töltő melegszik (annak nagyobb az ellenállása), csepptöltési fázisban fordítva, ezért az akksi melegszik.
    De vágjatok fejbe, ha hülyeséget beszélek.

  21. Sziasztok!

    Sajnos nem találtam meg a megfelelő topicot a problémámra ezért ide vésem. Van nekem egy 3GS-em, new BR-el. Eddig 5.1.1.-et használtam viszont gondoltam egyet és frissítettem 6.0.1-re. Ennek köszönhetően (szerintem) frissült a baseband verzió száma is. Az akkumlátor kapacitása kb a felére esett az új softtal. Megpróbáltam visszatenni az 5.1.1.-et de ugye a baseband nem downgradelhető. Gondoltam rá, hogy feldobok egy ipad basebandot és azt visszadowngradelem. Mivel new BR-es a készülék nem járható út. Van esetleg érdemi ötletetek, hogy mit tudok ezzel kezdeni a nyílvánvalón kívűl…(Várom a 6.1-et és az új BB-t vele együtt..) Mivel körbelőttem a jailbrakes kiegészítőket és nem azok szívják az aksit ill. JB nélkül is kipróbáltam de úgy is tragikus a helyzet. Futottam egy kört akkukalibrációval. Egy kicsit segített de azért érdemi változásnak nem tekinteném. 🙁

    Várom az ötleteket.

  22. Nekem olyan problémám lenne, hogy csak kikapcsolt állapotban töltődik a készülék. (Iphone 4S) bekapcsolva nem toltodik és a gép sem ismeri fel. Mi lehet a gáz?

  23. Sziasztok! Mitől lehet az hogy este feltettem töltőre kb 15% volt az akkuban reggelmeg megnéztem és kiírta hogy 2% van hátra.az akkuból de közbe meg töltötte. Reggel levettem töltőről vissza dugtam és 90% ig feltöltötte. Viszont utánna vissza esett 89%ra de azt mutatta hogy tölti az akkut. de közbe meg sehovasem mozdul 89ről 90-re. a kijelzőn azt mutatja hogy töltődik az eszközöm. De gyakorlatban meg nem. Iphone 4S ről van szó egyébként

  24. Probléma megoldva. Valami kontakt hiba lehetett. Levettem a hátlapot, kivettem az akkut. majt chip precíziós kontakt srével megfujtam az alaplapon az akkumulátor érintkezőjét. és az akksin az akku érintkezőjét is. És mostmár töltődik minden rendben. Sőt mintha kevésbé ismerülne maga a telefon.

  25. Sziasztok!

    Azt szeretném kérdezni, ha folyamatosan be van dugva az áramba (konnektorba, nem számítógépbe) az iPad 3-am, még használat közben is, az árt az akkunak?

  26. @NextMusician: hosszú távon nem használ neki, ha sosem használod az akkut.

  27. Sziasztok!

    Vadi új iPhone 6, egész éjjel töltőn volt, kikapcsolt állapotban, ennek ellenére reggel csak 99%-ot mutatott, nem is hajlandó feljebb menni.

    Mi lehet ez, mit tehetek?

  28. Köszönöm!

  29. Sziasztok!

    Van egy xperia m telefonom, fel van dugva töltőre, de kiírja, hogy a telefon gyorsabban merül, mint ahogy tölt. Mi lehet a probléma? Egyszer már voltam vele ugyanígy szervízben, akkor aztmondták, hogy az akksi csatlakozóját kellett kicserélni, de nem hiszem, hogy fél éven belül másodszor is kéne… Valami tipp?

  30. @Bazsi1018: a Szifon.com az Apple készülékeivel foglalkozik, tehát bármely más gyártó készülékeivel kapcsolatban nem igazán tudunk segíteni. ez így ennyiből, és az adott típus ismerete nélkül megmondhatatlan. a kérdésedet érdemesebb lenne egy olyan oldalon feltenni, ahol foglalkoznak az említett készülékkel (is). vagy ennél egyszerűbb lenne visszavinni a szervizbe, ahol valamennyi garanciát vállalniuk kellett a javításra.


Add a Comment