fbpx Skip to content

Többször volt már itt a blogon szó arról, hogy mi van akkor, ha filmeket vagy sorozatokat szeretnénk otthon rámásolni a telefonunkra. Számos cikk is született már erről:

Azonban az iPhone 4 és 4S megjelenésével, illetve az App Store-ban lévő programok fejlődésével már teljesen más a helyzet. Valójában még mindig nincs megoldás mindenre, de azt kell mondjam, hogy manapság már mindent le lehet játszani a szifonon.

Bemutatom az AVPlayer-t!

Sokaknak biztos nem újdonság az app, de itt a blogon még nem volt róla külön cikk. Jelenleg azt kell mondjam, ez a legjobb videólejátszó alkalmazás iPhone-ra és iPad-re.

Ismerkedjünk meg vele: 3 fő menüpontunk van. Az elsőnél egy listát kapunk, hogy milyen videók állnak rendelkezésre az AVPlayer-ben, tehát miket másoltunk eddig fel. Itt megjegyzem, hogy külön jelzi a felirat fájlokat is. A második menüpontban Wi-Fi segítségével másolhatunk az alkalmazásba fájlokat. A harmadik pedig a beállítások.

Mit nézzünk? Hogyan másoljuk fel?

Nézzük meg, milyen fájlformátumokat fogad el a program, és mit érdemes egyáltalán felmásolni, majd pedig ezt hogyan tehetjük meg.

A legtöbb kiterjesztéssel megbirkózik. Például: XVID, AVI, WMV, RMVB, ASF, H264, MKV. Sőt, a legtöbb felirattal is. Tehát nem kell már konvertálni semmit, itt már rögtön le tudjuk játszani videókat.

Hogy mit érdemes felmásolni, az már egy komplikáltabb kérdés. Rögtön az elején írtam, hogy iPhone 4-re és 4S-re van: ez nem teljesen igaz, mert 3GS-en is elfut az AVPlayer, azonban a 3GS-nek a teljesítménye már sokkal rosszabb, mint az újabbaké. Így természetesen nem csak a programtól, de a készüléktől is függ, hogy éppen le tudjuk-e játszani az adott videót, vagy sem. Én kipróbáltam számtalan sima dvd-rip/xvid videót, a legtöbbet gond nélkül kezelte. Rámásoltam körülbelül 5-6 féle sorozatot is, ezekkel sem volt probléma, azonban a 720p-s mkv videókat már nem volt képes lejátszani az iPhone 4-em, de a 4S már igen, noha még itt is szaggathat.

Tehát ugyan mindenevő az app, de oda kell figyelni, hogy az adott videó milyen tömörítéssel van, és persze mekkora felbontású.

Másolás!

Több változat is van erre, talán a legegyszerűbb, ha iTunes segítségével próbáljuk felmásolni a videókat a telefonra. Ezt a következőképpen tehetjük meg: csatlakoztassuk a telefont a számítógéphez, majd az iTunes-on belül kattintsunk a telefonra, ott pedig a harmadik, az Apps fülre.

Görgessünk lefele, és megtaláljuk az iTunes fájlmegosztó részét:

Ha ez megvan, akkor az AVPlayer-re kattintsunk rá, és vagy dobáljuk ide be a videókat, vagy pedig kattintsunk az “add” gombra, és úgy keressük meg a fájlokat. Természetesen az AVPlayer csak akkor lesz ebben a listában, ha már előtte feltelepítettük a készülékünkre.

Ahogy látjátok, külön kell mellérakni a feliratot is egy adott videóhoz. A felirat és a videó neve egyezzen meg egészen a kiterjesztésig. Ha végeztünk, lehetséges, hogy még rá kell kattintsunk alul a Apply avagy alkalmaz gombra.

Az iTunes alatt ez pikpakk fel fog másolódni – persze ez az idő a fájlok méretétől függ, de lényegesen gyorsabb lehet, mint Wi-Fi esetén.

Mi van akkor, ha nincs iTunes a közelben, vagy nem ezzel a géppel szinkronizálunk?

Bizony erre is van megoldás! Vegyük a kezünkbe a Szifont, vagyis az AVPlayert, és menjünk a főmenüből a Wi-Fi transfer menüpontba majd azon belül is elsőre: HTTP/FTP Server-re.

Közel hasonlót kell látnotok, csak más számokkal. Csupán annyit kell tennetek, hogy az első sort a http://10.0.1.46:8080 -t beírjátok a böngészőtökbe a számítógépen, majd pedig itt adjátok hozzá a felmásolandó videókat.

Valójában ez sem nagy ördöngösség. Csupán itt számítani kell rá, hogy a Wi-Fi miatt jóval lassabban fogjuk tudni felmásolni a videókat. Érdemes a routerhez közelebb menni, hogy nagyobb legyen a sebesség. 🙂

Lejátszás, feliratok!

Tehát mostmár felmásoltunk pár filmet az AVPlayer-be, lássunk is neki. Először is egy rakat beállítást kapunk a film lejátszása közben. Ezek nagyrészt logikusak, külön-külön nem mutatnám be őket, csupán jobb oldalon van egy 1.00x és mögötte egy csomó vízszintes vonal. A szám a sebességet jelenti, hogy milyen gyorsan játszuk le az adott videót, a vonalak pedig a buffert. A buffer adott esetben fontos mert itt láthatjuk, hogy mennyire képes a program lejátszani a filmet: jelzi, hogy mennyit töltött be előre a memóriába, hogy akadásmentesen tudjuk nézni. Ezt azért érdemes figyelni, a többi pedig mint már mondtam eléggé logikus.

Feliratok:

A feliratokra külön kitérnék, mivel alaphelyzetben az ékezeteket nem ismeri fel az AVPlayer. Lépjünk be az első menüpontba, a Media Explorerbe, majd pedig keressük ott meg a feliratfájlt. Majd pedig “kattintsunk” rá.

Ahhoz, hogy az ékezeteket is helyesen lássuk, görgessük le a bal sort egészen az ISO-8859-ig, ott pedig válasszuk ki az iSO-8859-2-t. Így már helyesen fognak megjelenni az ékezetek is.

A Beállítások menüpontról igazából nem írnék bővebben, ott is logikus beállítások vannak.

Összegezve:

Az AVPlayer egy kiváló videólejátszó alkalmazás. Számtalan funkcióval rendelkezik, nagyon jól kezeli feliratokat is. Tulajdonképpen negatív hátrányként csak azt tudnám felsorolni, hogy nem minden felbontással képes megbirkózni, de ezt ugye nem róhatom fel neki, mert a hardvertől is függ. Kifejezetten tetszik, hogy a Tv-out kábellel most már támogatja 1080p-s felbontást is. Az ára egyébként a tudásához képest nem vészes, iPhone-ra és iPad-re egyaránt 2,39 €!

Olvasd el a hozzászólásokat is

42 Comments

  1. Régóta használom, jobbat még nem találtam !!!

  2. Saját tapasztalatok alapján a BUZZ player használhatóbb. Gyorsabb a kódolás, és a kedvencem hogy a hálozatban megosztott filmeket wifin keresztül elérhetem. Így nem kell semmit se másolgatni, csak bekapcsolom a wifit.

  3. Végre egy jó cikk.:)
    Ki halott a sara ról? cydiás progza.xD

  4. en is ezt hasznalom, idaig nem voltak problemak vele.. bar neha ujraindul tole az ipad2 csak ez a program general ilyen hibat durvan havonta egyszer.. ettol fuggetlenul hasznalhato es baromi jo program

  5. buzzplayer, oplayer van még azért ami jó! de ez sem rossz…

  6. Nekem az oPlayer a kedvencem.

  7. Eddig nekem az AVPlayer jött be a legjobban, de természetesen szívesen kipróbálnék mást is 🙂

  8. Én az AcePlayert használom. Rém egyszerű dolog miatt:
    valamikor karácsony környékén ingyenes volt, és leszedtem, hogy próbára tegyem. Nos, azóta nem kell gondolkoznom, hogy vajon melyik lehet jó videólejátszó program, mert az AcePlayer tökéletes választás!

  9. Hát, sokféle videolejátszót kipróbáltam már, de egyik sem olyan teljesítményben, mint az Applidium féle VLC. iPhone 4em van, de az oPlayernél például többször megesett, hogy akadozott a video. Átmásoltam a vlcbe és tökéletesen vitte, úgyhogy azt ajánlom mindenkinek. Valamint az egy ingyenes alkalmazás, ezek meg mind fizetősek..

  10. @Jecy: a VLC-vel egy a baj: már nem érhető el a store-ban, mert az App Store csak 5 eszközre engedi egy ID-val letölteni az adott appot, míg a GPL licensz, ami alatt a VLC kiadásra került, nem tesz lehetővé ilyen korlátozást. így átkerült a Cydiába, ami viszont csak jailbreak esetén teszi lehetővé a használatot: http://szifon.com/2011/01/10/vlc-torolveverzion-iphone/

  11. @Puhi: Az AcePlayer most is ingyenes. Ami a nagy előnye, hogy internetről streamelt médiát is viszi szó nélkül és a DLNA protokolt is megeszi.

  12. @neu: egész jó ez a kis player…

  13. Sajnos streamelni nem tud, viszont tv-re kirakva sem akadozik. Az oplayer iphone verziója csak diavetítő tv-re kötve, viszont streamel. A buzz akadozva de működik, viszont a streambe tekerni nem lehet. Egyik sem tökéletes. 🙂

  14. Sziasztok
    Pont kapóra jött ez a post. Én olyan video lejátszót keresek amibe betudom állítani hogy rögtön tegye ki teljes képernyőre, ne csak akkor ha elfordítóm az iphone 4-em. Sajnos a giroszkópja megadta magát…. Remélem tud vki mondani egy ilyen lejátszót.
    Köszike

  15. A buzz player az csak elfordítva használható. Pont neked való. 🙂

  16. @Jadeye: Nem tudom, én nem cydiából használom. Jailbreak sem kell hozzá. Anno, amikor fenn volt az AppStoreban, letöltöttem még a 3G-mre és amikor meglett az i4esem, az iTunes gond nélkül feltelepítette. A szinkron is működik, ugyanúgy az app fülön tudok felmásolni filmeket, sőt amíg nem tiltottam le iCloudba is csinálta a backupot belőle.
    Ahogy néztem az iTunes könyvtárában, ez egy teljesen szabványos ipa fájl, ugyanúgy mint bármely más alkalmazásé, a cydiás alkalmazások meg ha jól tudom .deb-re végződnek.

  17. @Jecy: ha már egyszer megvetted, amikor még elérhető volt, akkor természetes, hogy bármikor telepítheted. de aki nem vette meg anno, az már nem tudja, csak jailbreak után feltenni. (meg aztán az iTunes sosem rakott fel deb fájlokat)

  18. Sziasztok!

    Nekem más problémám van, samsung smart tv szépen lejátsza az mkv-t ha a hangja dts-ben van, viszont ha flacban akkor nincs hang, kiírja hogy nem támogatott. Winfos alatt hogy tudom megoldani hogy csak a hangot konvertálom dts-sé hogy lejátsza. A dts is veszteséges?

  19. @noobi97: Ez tudja ezt a funkciót 🙂

  20. admin, saintex

    köszönöm szépen buzz-t már kiprobáltam, kicsit furin néz ki számomra de tényleg tudja ami kell, mindjárt kiprobálom ezt is!

  21. @noobi97: Biztos, hogy megadta magát a Giroszkóp? Egyik barátom is azt gondolta, hogy megadta, de csak véletlenül lezárta az elforgatást a telón. Amit úgy tudod megnézni hogy van-e lakat jobb oldalt fent az Akku mellett. Mert ha igen akkor csak annyi a tennivaló, hogy:
    Home gomb 2x, majd balra elhúzod az alsó sávot, hogy a zenelejátszó gombjai előjöjjenek és ott a bal oldalon a lakatra rákattintasz. =)
    Nem okoskodni akartam, csak tényleg egyik barátom is így járt és azt hitte elromlott a szifonja, de nem =)

  22. Nekem az a baj ezekkel a médialejátszókkal, hogy egyik sem nyitja meg az iPad-en letöltött kb. 500 megánál nagyobb torrent filmeket (viszont gépről rámásolva természetesen mennek). Erre nem tudtok valami megoldást?

  23. @OTI:
    sajnos a szifon menybe van már a giroszkópom 😀 😀 de köszönöm szépen a probálkozást!

  24. @nanofan:
    Nem értem, hogy nem nyitja meg? Oplayer, buzz beépített böngészőjével töltsd le az biztos megy. Pl. a downloads programmal letöltött file megnyitható más programmal. Ez is megoldás, nálam működik. Ha jb van a telón akkor ifile. Azzal bármit bárhová!

  25. @Saintex
    Igen, az iFile-ba szedem a torrenteket iTransmission-nel, és amikor a nagyobb filmeket meg szeretném nyitni mondjuk OPlayer-rel (mert az iFile videólejátszója nem viszi sajnos a feliratot), akkor nyitja meg csak a kb. 500 megánál kisebbeket. Kipróbáltam már vagy 10 médialejátszót és egyik se működött:( Azért lenne jó ha működne mert PC-ről meg nem tudok torrentezni. Igen, tudom, white people’s problems:D

  26. @nanofan:
    Probáld belemásolni az oplayer letöltési mappájába, mert megnyitáskor szerintem megpróbálja beimportálni magának, ami viszonylag hosszadalmas 500mb-nál.

  27. @Grecky
    És azt meg lehet számítógép nélkül valahogy oldani?

  28. Igen. Ifile. Ha megvan a file jobb felül Edit, kijelölöd a filet, jobb alul cut v. copy. Elnavigalsz a programba amelyikbe tenni akarod. Megkeresed a docomentumok mappát. A fent leírtakat mégegyszer megcsinálod csak most a beillesztést választod. Kész

  29. Köszi szépen, erre nem is gondoltam! 🙂

  30. Azt lehet tudni hogy ezek a lejatszok mennyire meritik az aksit?sose probaltam meg ilyet, de erdekelne!

    Koszonom

  31. Nekem is az AVplayer az abszolút kedvenc. De az Oplayer a stream miatt jó ha van… 🙂

    Mellesleg nekem az AV a 720p-s sorozatokat simán játsza iPhone 4 en… Nállam itt jön be az hogy kikapcsolom a háttérben “futó/alvó/felfüggesztett” programokat… Ha ezeket kilődözgetem + tolok még egy Free memory-t az SBsettingsben akkor működik… és nem akad, és lesz elég juice a gépben… Egyébkánt tényleg szaggatna… de a fenti módszerrel nállam simán futnak a 720p sorozatok…

  32. @Francis_Begbie
    Az a készüléktől is függ, de egyáltalán nem vészes.

  33. Az lehet hogy már nem elérhető az itthoni appstoreban, csak az US-ban?

  34. Én is most akartam megvenni de azt mondja nem elérhető 🙁

  35. Én is most akartam megvenni de azt mondja nem elérhető.

  36. @pr0by: A buzz, már rég nincs a sztórban… Tehát csak annak alternatíva, akinek meg van… 🙁

  37. IPad on is használom, ha feliratos filmet szeretnél nézni, beégetés nélkül akkor a legjobb

  38. Az itunes-sal is így kell?

  39. Az új itunes-sal is így kell?

  40. Bocsi, még reggel van

  41. Olyan lejátszót keresek ami támogatja az AC3/E-AC3 hangot és lehet vele samba share-t megnyitni (ugyan abban a hálózatban van egy média lejátszó és annak a tartalmát szeretném nézni iphone/ipad segítségével). Tud valaki ilyet ajánlani?

  42. Hogy kell encodeolni a feliratokat? belépek a feliratba, rámegyek az ISO-8859-2-re, utána rányomok a visszanyílra, de nem jó a felirat..ha megint belelépek újra unicode/auto-ban van…


Add a Comment