fbpx Skip to content

VLC törölve

Tegnap már twitteren jeleztem, hogy az Apple törölte az App Store-ból a VLC médialejátszót.
Az asztali változatot készítő egyik fejlesztő megkereste az almásokat, mivel a programot maximum 5 gépre lehet telepíteni, míg a VLC kódja ún. GPL licenszen alapul, amelynél nincs ez a korlátozás.
Rémi Denis-Courmon fejlesztő elmondta, hogy „nem sajnálja az iKészülék tulajdonosokat vagy az alkalmazás fejlesztőit, akik rengeteg időt vesztegettek el. Ez a végkifejlet nem lehet senki számára meglepetés.”
Nem értem miért keménykedik, amikor a program ingyenes volt, aki akarta feltelepítette, aki nem akarta, nem telepítette fel készülékére. Mivel más cég készítette el az iPhone-os változatot és más az asztalit, minden bizonnyal szakmai féltékenység van az egész mögött. De miért a felhasználóknak kell miatta szívni?
Azonban, aki nem töltötte le időben a programot, nem maradt le róla. Ugyanis már felrakták a Cydiába, ZodTTD repóból ingyen elérhető.

Jobs: értem a viccet, de nem szeretem.

Steve Jobs nincs fent a twitteren (legalább is nem nyilvánosan), így lehetőség nyílt ún. parody account létrehozására. A @ceostevejobs usernek, több mint 370 ezer követője van. Tulaja vicces, szarkasztikus üzeneteket szokott küldeni, jókat lehet rajta derülni. Például:
„The iPad 2 will blow you away. Literally. It has a shotgun built in.” iPad 2-től elszáll az agyad. Szó szerint. Ugyanis egy vadászpuskát építünk bele.
Az újabb ébresztési probléma után: “All mobile phones have alarm problems. Press conference Tuesday.” Minden mobilnak van ébresztési problémája. Sajtótájékoztató kedden.
Azonban nem mindenki érti a poént. Az Apple jogi részlege szerint a felhasználó megsértette a Twitter parody accountra vonatkozó rendelkezését, a név nem tartalmazza a „not”, „fake” vagy „fan” szavak valamelyikét. Ezért meg kell változtatni a nevet, de tulaja szerint ezután az már nem lesz poénos.
Mivel korában a cég seperc alatt letiltotta a Steve Jobs figurák Ebay-es árusítását, itt is gyors lépés várható.

Pénzosztás az Apple-nél

Az Apple nyilvánosságra hozta a vezetők éves keresetét. Listát Steve Jobs vezeti évi 1 dolláros fizetéssel. Persze nem fog éhen halni, cégbeli részesedése 1.8 milliárd dollárt ér. Jobs még felvett 248 ezer dollárt repülései költségére. A JobsMobile-t még a múlt században kapta, ez egy 90 millió dollár értékű Gulfstream V repülőgép.
Mivel a cégnek is jól ment (14 milliárd dollár nyereség), ezért a közvetlen vezetők sem jártak rosszul. Timothy Cook operációs vezető 800 ezer dolláros fizetést, 5 millió dollár jutalmat és 52.3 millió dollár értékű részvényt kapott. Ebben az összegben benne van 40 001 dollár szabadságmegváltás is. Cook munka-alkoholista.


Verizonos iPhone: 2011.01.11. 11 óra

A Verizon egy céges bemutatóra küldött ki sajtómeghívókat. Az eseményt 2011. január 11-én 11 órakor tartják (New York-i idő). Maga az esemény tárgya nem szerepel a meghívón, de biztosra vehető az iPhone bemutatása. Már csak azért is, mert az iPhone 4-et kiszivárogtató, és ezáltal Apple-lel összetűzésbe keveredő Gizmodo nem kapott meghívót…
A bemutatón állítólag Steve Jobs is részt vesz. Ezzel a másik nagy amerikai szolgáltató is megkapja a telefont, így a szabad verseny hazájában is elindulhat a szabad verseny 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. a vlc elore tudta, hogy ez a helyzet. raadasul szerintem nincs vele gond, kicsit felfujjak. ahelyett, hogy egy jobb progit osszeraktak volna.

  2. Bocs, hogy megjegyzem: a licensz neve GPL, nem GNU. 😉

  3. VLC-t törölték (ingyenes), de a VLC remote mégis bent maradt (fizetős).
    NICE!

  4. @H2CO3: köszi, valóban! jimny elírta, javítottuk 🙂

    @Laki: ez azért van így, mert maga a lejátszó alapból GPL licensszel van, tehát nem lehet korlátozni, hogy hány gépre telepítheted. viszont az AppStore szerint egy letöltött appot, még ha az ingyenes is, csak 5 eszközre tehetnél fel hivatalosan.

    a VLC remote viszont más fejlesztőtől van, és csak egy kiegészítő a számnítógépen futó VLC-hez, így magára a remote-ra nem vonatkozik a GPL, és ezért is lehet érte pénzt kérni. ha GPL-es lenne, nem lehetne fizetős sem.

  5. @Jadeye: semmi gond, köszi! 😉 (am ezt könnyű elnézni, hogy most GNU GPL, GNU LGPL, stb. stb… néha én is teljesen összekeverem. Ti legalább javítjátok, és nem rögtön tiltás az eredménye… 😉

  6. @H2CO3: tudod, senki sem tökéletes. aki meg nem tökéletes, az hibázik. a hibát meg el kell ismerni, javítani, és kész. szerintem ez teljesen egyértelmű. 🙂 (az, hogy ezt mások ezt esetleg nem így gondolják, vagy hogy mit tesznek, az mind őket minősíti, ne foglalkozz vele.)

  7. @H2CO3: @Jadeye:
    A kétszínű műsorotok kezd nagyon unalmas lenni!

  8. @Naturaqua: és végre elárulnád, mire gondolsz mégis? a véleményem meg változatlanul az, amit fentebb írtam, a hibát el kell ismerni, és javítani. nem tudom, mire érted a kommented, pláne semmi köze nincs a cikkhez.

    tehát esetleg leírhatnád, hogy mégis mire gondolsz, mert én bizony nem értem.

  9. Valaki meg tudná mondani, hogy hogy írjam be ZodTTD repojat? Előre is köszi:)

  10. @lakatpeti: Automatikusan hozzáadja a Sources-hoz egy JB.
    Google a barátod!!!
    htt p://cydia. zodttd.com/repo/cydia/

  11. “Nem értem miért keménykedik, amikor a program ingyenes volt, aki akarta feltelepítette, aki nem akarta, nem telepítette fel készülékére. Mivel más cég készítette el az iPhone-os változatot és más az asztalit, minden bizonnyal szakmai féltékenység van az egész mögött. ”

    Na, ez a baj.

    A VLC fejlesztője nem (csak) ingyenesen adta a szoftverét, hanem GNU GPL szabad licenc alapján. Azért tette ezt, mert neki ez tetszett, ezek az elvek tetszettek. Lehetnek indokai, de hogy mik azok, az most nem számít.

    Az iPhone-os fejlesztő ezt nem tartotta tiszteletben, amiért persze az Apple a hibás. Cydia-ban lehet biztosítani azt, hogy a forráskódot is elérhesse és módosíthassa, aki akarja.

  12. Verzion vagy Verizon? szerintem cikk címe elírva? azt hiszem 😀

  13. @5anyee: természetesen Verizon, köszi, javítottuk 🙂


Add a Comment