fbpx Skip to content

Nincs baj, ha nem emlékszel az Apple ID-dhoz tartozó biztonsági kérdésekre. Persze ha nem állítottál be korábban másodlagos email-címet, az már nehezít a probléma megoldásán.

Az Apple még 2012 tavaszán kapcsolta be a biztonsági kérdéseket. Sokan vagy eleve nem vették túl komolyan a dolgot, vagy azóta elfelejtették a megadott válaszokat. Ennek megoldásáról már írtunk korábban egy cikket, de mi van akkor, ha valaki nem adott meg másodlagos címet és így nem tudja törölni a korábbi válaszait?

appleid_kerdesek_04

Másfél héttel ezelőtt, amikor a Reeder 2 app-ot szerettem volna megvásárolni, az iTunes Store a letöltés megkezdése előtt a felhasználómhoz tartozó biztonsági kérdések megadását kérte. Mivel Twitteren és emailben is többen panaszkodtak ezeknek a hirtelen felbukkanására, és hogy nem emlékeznek rájuk, gondoltam megírom a saját tapasztalataimat.

Mivel a biztonsági kérdésekkel az azonosító 2008-as létrehozása óta egyszer sem találkoztam, többszöri próbálkozásra se sikerült eltalálni a helyes válaszokat. Ez viszont oda vezetett, hogy az Apple letiltotta a felhasználómat 8 órára és egy iTunes Store-os üzenetben kérte, hogy forduljak az Apple Support-hoz.

Minderre nem került volna sor, ha az Apple ID kezelő oldalon korábban megadtam volna egy másodlagos email címet. Ha nem emlékszünk a biztonsági kérdésekre és van ilyen tartalék címünk a rendszerben, az Apple erre küld egy visszaállító emailt, amelyet követve már egyszerűen törölni tudjuk a korábbi biztonsági kérdéseket és újakat tudunk megadni:

appleid_kerdesek_05

Mivel a probléma felmerülése előtt nekem ilyen nem volt megadva, egyetlen lehetőség maradt: másnap délelőtt a magyar telefonos Apple Supporthoz fordulni a 06 80 983 435-ös telefonszámon. Hasonló esetben mindig legyen előttünk a számítógépünk, mert néhány szükséges adatot csak így tudunk megadni. Az ügyintézőhöz kapcsolás után elmondtam a problémámat és megadtam a felhasználómat. Ezt követően az Apple ID kezelő oldal “Jelszó és biztonság” menüpontja alól egy “Ideiglenes támogatási PIN kód”-ot kellett kérnem, amelynek segítségével el tudtak kezdeni segíteni.

appleid_kerdesek_03

Annak érdekében, hogy tudjam igazolni, hogy enyém az Apple ID, az egyik adott user-el használt készülékemnek (jelen esetben egy iPhone 5) a sorozatszámát kellett megadnom (ezt iTunes-ban az iPhone fülre kattintva láthatjátok). Az egész ügyintézésben ennek a lebetűzése jelentette a leghosszabb műveletet. Miután ezzel meg voltunk és sikerült az azonosítás, az ügyintéző resetelte nekem a biztonsági kérdéseket. Ezt követően újakat kellett megadni, amelyeket már remélhetőleg nem fogok elfelejteni.

Összefoglalásként: minden esetben adjatok meg a felhasználótokhoz másodlagos email címet, hogy ha elfelejtitek a biztonsági kérdéseket, azokat rögtön tudjátok törölni és újakat csinálni. De ha ilyen nincs megadva, akkor sincs különösebb gond, a hazai Apple support 10-15 perc alatt megoldja a problémátok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Köszönjük a cikket!Viszont lenne egy problémám hiába van nekem alternatív és másodlagos emailcím megadva a biztonsági kérdések alatti link sehogy sem akar előjönni!!!Csak a kérdéseket hozza fel! Ilyenkor mit tegyek???Köszi

  2. Sajna én is így jártam ,csak nekem német id-m van így itt kelett öket felhívni és a Német supportal beszélgetni , tőlem nem kértek sorozatszámot de így is segítettek mindenben és kb 10 perces beszélgetés után vissza lett állítva minden!
    Akit estleg érint a Német support száma : 0800 6645 451

  3. Nekem egy olyan kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy a problémá nekem is hasonló csak nekem az amerikai storeba van regisztrálva a fiókom. Ebben az esetben is fog tudni segíteni a magyar support? Nem fordulhat elő, hogy valami miatt esetleg letiltják az ID-met? Köszi a segítséget és a hasznos cikket!

  4. Az elsődleges email címre nem tudnak reset emailt küldeni?? Miért kell másodlagos cím? Nem látom értelmét…

  5. @bakker83: felhívod őket a megadott számon.

    @gygabor: a supportnak nem az a feladata, hogy azt ellenőrizgesse, hogy jogosult vagy-e amerikai területen kívülről amerikai ID-t használni (amire ugye rögtön “nem” a válasz). épp hazajöttél látogatóba, és bedöglött valami, megesik. akkor meg nyilván nem fogsz nemzetközi hívást kezdeményezni, ha van helyi szám.

    @Bencissimo: nagyon egyszerű, ha végiggondolod: biztonsági okokból, mivel az elsődleges cím maga az Apple ID, amit így már tudhat a rosszindulatú támadó. így ha az email-címedet fel tudja törni, akkor az Apple ID-dhoz a hozzáférést meg tudná szerezni úgy, hogy kér egy jelszó-emlékeztetőt, amihez ugye be sem kell lépnie. a másodlagos címet viszont a rendszer nem mutatja meg a jelszó ismerete nélkül, tehát egy, a támadó számára ismeretlen címre megy majd az emlékeztető levél, így nem tudja jogosulatlanul felhasználni a feltört email-fiókodat ahhoz, hogy az Apple ID-dhoz is hozzáférést szerezzen.

  6. @Jadeye: na jólvan, jogos, közben én is ugyanerre jutottam… 🙂

  7. Sziasztok!

    Nekem pedig olyan problémám van, hogy nem tudom az appel ID felhasználónevem, probáltam a weboldalon, azt írja ,hogy nem egyeznek az adataim, a nevem a születési dátumommal, egy napos az i padem, se i tunes-sal nem regeltem még össze se nem jutottam el odáig, hogy az e-mailomból visszajelezzek. teljesen kitiltottam magam, van egy i pad minim lassan egy hónapja és még egy óránál többet nem használtam 🙁 voltam appstore-ban is már újrainditották totál, itthon vettem észre mikor bekapcsoltam, hogy mind hiába, mivel hozzávan rendelve az ID-m az ipaddel, és nem engedi azt sem ,hogy újjal lépjek be 🙁 ilyenkor mi történik? nagyon nagyon bosszant a dolog ,hogy ennyi pénzt kiadtam rá és konkrétan ez most kuka? 🙁

  8. @Bereczk Noémi: írd le, hogy pontosan mit ír a készülék, mert ennyiből sajnos nem igazán lehet érteni, mi is a pontos helyzet. például aktiválva van a készülék? vagy ott áll, hogy az aktiváláshoz add meg a korábban a zároláshoz használt Apple ID-t és jelszót? mert az Apple ID-d az az email, amit megadtál, amikor az Apple ID-t létre hoztad.

  9. írtad hogy az itunes oldalán az ipone-ra kattintva megtalálom a számot amit be kell olvasnom telefonos segítség esetén.Sajnos én ezt nem találom

  10. Üdv ! Nekem olyan problémám lenne hogy vásároltam egy készüléket ismerősömtől és aktivációs zár van rajta ami kéri az apple id-t és a jelszót de viszont én tudom mind a kettőt és azt írja ki a készülék hogy levan tiltva a fiók átirányít egy oldalra és kértem vissza állítást de azt írja a rendszer hogy nincs ilyen e-mail cím mit tudok ilyen esetben csinálni ? esetleg ha felhívja a tulajdonos az applet akkor telefonon feltudják nekem oldani a fiókot ?


Add a Comment