fbpx Skip to content

Egyre nagyobb problémát jelent az iTunes Store-ban regisztrált fiókok feltörése, ami miatt még akár anyagi kár is érheti a felhasználókat a megadott bankkártyaadatok miatt. Az Apple emiatt az utóbbi pár napban új biztonsági beállítások megtételére kéri a felhasználókat.

A biztonsági intézkedések következtében sokak futhattak bele iOS eszközükön, vagy a számítógépen az ezen beállítások megtételét kérő üzenetekbe a vásárlás vagy letöltés tényleges megtétele előtt:

Először is 3 biztonsági kérdést kell kiválasztanunk, és megadnunk hozzá a választ. Egyéni kérdés nem adható meg, csak az Apple által megadottakból lehet választani.

Ha pedig korábban még nem adtunk volna meg másodlagos email címet, akkor most ezt is meg kell tennünk.

A fenti adatokat az Apple akkor fogja például akkor fogja kérni, ha olyan eszközön lépünk be a Store-ba, amin azt korábban még nem tettük meg, ezzel is védve a fiókunkat.

Néhány tipp a biztonság további növeléséhez:

  • Ha nem a saját eszközünkön töltünk le valamit, a letöltés után mindig jelentkezzünk ki.
  • Ne használjuk ugyanazt a jelszót, amit máshoz már használunk.
  • Ne használjunk korábban már használt jelszavakat.
  • A jelszó olyasmi legyen, amit csak mi magunk tudunk, és ne adjuk meg senkinek.
  • Olyan biztonsági kérdést válaszunk, amire csak mi tudjuk a választ, és így nem találhatja ki könnyedén senki.
  • A jelszó legyen minél bonyolultabb, tehát legalább 8 karakter hosszú, és vegyesen tartalmazzon betűket, számokat, írásjeleket és speciális karaktereket (például @, $ vagy %).
  • Ha gyakran változtatjuk a jelszót, az csökkenti annak az esélyét, hogy valaki megszerezze azt. A jelszó megváltoztatása az iForgot oldalon keresztül lehetséges.

Ha azt gyanítjuk, hogy valaki megszerezte az Apple ID-nkat, és a hozzá tartozó jelszót, azt azonnal változtassuk meg. Az új jelszó esetén az Apple a következő követelményeket szabta biztonsági okokból – ha ezeket nem követjük, nem fogja elfogadni a változtatást:

  • Legalább 8 karakter hosszúnak kell lennie
  • Legalább egy számot tartalmaznia kell (0-9)
  • Legalább egy nagybetűt tartalmaznia kell (A-Z)
  • Legalább egy kisbetűt tartalmaznia kell (a-z)
  • Egymást követően nem lehet három azonos karakter (például aaa vagy 111)
  • Nem lehet olyan jelszó, ami már használatban volt az elmúlt év során
  • Nem egyezhet meg az Apple ID-s felhasználónevünkkel

Tehát ha a Store kéri, hogy adjuk meg ezeket az adatokat, akkor töltsük ki azt megfelelően, és aztán ha a fentieket is betartjuk, akkor jelentősen csökkentjük annak az esélyét, hogy visszaélhessenek a fiókunkkal.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. …”az Apple akkor fogja például akkor fogja kérni,”…

    Eddig is volt olyan védelem, ha olyan készülékről jelentkeztünk be, amin még nem voltunk, hogy kérte a bankkártyánk biztonsági kódját.

  2. Mi van akkor ha én azt hittem, hogy ezek a kérdések a szokásos jelszó emlékeztetős kérdések, és csak bepötyögtem valamit, amire nem emlékszem, és továbbnyomtam. Most nem tudom sehogy megváltoztatni! ???? !!!! Valakinek van ötlete?

  3. @Werby: nem ok nélkül kérte őket, de ha ott a másodlagos emailcím, akkor arra még tud küldeni valamit. de akkor most változtasd meg őket olyanra, amit nem csak találomra írsz be.

  4. @Werby: Akkor készíts egy teljesen új Apple ID-t.

  5. a 4 accountomnál csak 2ből kért eddig új biztonsági kérdést a többinél nem… lehet régi/ország függő

  6. Köszi a segítséget srácok! Egyébként az új ID-re gondoltam már én is, csak azt nem tudom, hogy akkor mi lesz az appok frissítésével? Azokat ugye a régi ID-vel vettem meg. Inkább hagyom így….


Add a Comment