fbpx Skip to content

Két és fél napos gondolkodás után, helyi idő szerint péntek este döntött az esküdtszék az Apple-Samsung perben. (Előzményeket itt olvashatsz) Döntésük szerint a Samsung szándékosan megsértette az Apple több szabadalmát, amiért 1.049 milliárd dollárt kell fizetnie, az Apple eredetileg 2.5 milliárd dollárt követelt. A perben a Samsung is előállt követeléseivel, de az esküdtek döntése értelmében az Apple nem sértett meg egyetlen Samsung-szabadalmat sem. Nézzük a részleteket:

A Samsung többek között a következő szabadalmakat sértette meg:

  • 381. számú: rubber band scrolling, azaz gumiszerű visszapattanás görgetés végén,
  • 915. számú: pinch to zoom, azaz kétujjas zoomolás,
  • 163. számú: tap to zoom, azaz koppintásra zoomolás,
  • D’667. és D’087 számú iPhone design szabadalom,
  • D’305. számú iPhone Home screen szabadalom.

Ugyanakkor az esküdtek szerint az iPad design szabadalom nem került megsértésre, tehát nem másolták a Galaxy Tabot az iPad-ről. Továbbá minden Apple-szabadalmat érvényesnek tekintenek, tehát a Samsung nem tudta bebizonyítani azok érvénytelenségét.

Mindezek eredményeképpen 1.049 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie a Samsungnak az Apple részére. A teljes ítélet itt olvasható.

Az ítélet után mindkét cég közleményt adott ki. Tim Cook Apple-vezérigazgató levelet írt munkatársainak, melyben kiemelte az innováció győzelmét. A per nem a pénzről vagy a szabadalmakról, hanem az értékekről szólt. Azért dolgoztak, hogy a legjobb termékeket állítsák elő, nem azért, hogy a versenytársak lemásolják azokat.

A Samsung szerint viszont ez nem az Apple győzelme, hanem a vásárlók veresége: ez kevesebb lehetőséghez, kevesebb innovációhoz és magasabb árakhoz vezet. Sajnálják, hogy egy cég monopóliumot szerez a lekerekített sarkú téglalapokon (ti. téglalap alakú telefonok designján). A Samsungnál továbbra is azon lesznek, hogy a fogyasztók szabadon dönthessenek és tudják, hogy mit vásárolnak meg.

Mi várható a jövőben?

Megboldogult Steve Jobs anno termonukleáris háborút hirdetett az Android ellen, aminek egyik lépése volt ez a per. Nem pénzt kért a szabadalmakért, hanem egyszerűen meg akarta az Androidot szüntetni, mert lopott terméknek tartotta. Az Apple most kereskedelmi tilalmat kérhet azon Samsung-készülékek ellen, amelyeknél megállapították a szabadalomsértést. Márpedig ez nem kevés. Augusztus 29-ig kell beadnia kérelmét, amire a koreaiaknak szeptember 12-ig kell válaszolniuk.

Az Apple sikeresen bizonyította, hogy az egyedi szabadalmak (speciális, főleg felhasználói felületet érintő szabadalmak) védelmet élveznek. Viszont a Samsungnak és a többi androidos gyártónak nem nehéz átírnia a szoftvert, hogy a további szabadalomsértéseket elkerüljék.

Komolyabb problémát jelentenek a designt érintő szabadalmak. Itt nem csak az elveszett profit és hitelrontás követelhető anyagiakban, hanem a másik cég jogtalan nyeresége is. Az 1.05 milliárd dolláros büntetés jelentős része a designra vonatkozik, a négy szabadalomból hármat megsértett a Samsung, csak az iPad-es maradt tiszta.

Bebizonyosodott az is, hogy ilyen ügyben nem biztos, hogy jó az a taktika, ha valaki csípőből visszalő. A Samsung „legjobb védekezés a támadás” címszóval ellenkeresetet nyújtott be, de az esküdtek egytől-egyig elutasították a koreaiak követelését.

Steve Jobs hajthatatlan volt, ugyanakkor ez nem biztos, hogy elmondható utódjáról, Tim Cookról. Mivel az Egyesült Államokban precedensjog van, ezért az Apple könnyen tárgyalóasztalhoz kényszerítheti versenytársait. Ha érdeke úgy kívánja, szabadalmait licenszelni fogja. Ez történt a Microsoft esetében is és az Apple is egy jelentékeny summát fizet a Nokia részére. Az eljövendő tárgyalásokon nyilván nagyon kemény lesz, amit kisebb androidos gyártók, például a HTC, vagy az LG fognak megszenvedni.

Az biztos, hogy ha valaki új piaci szereplőként mobiltelefont akar gyártani, az nagy hátrányból indul, mert tulajdonképpen az összes megoldás szabadalommal védett, így azokat drága pénzért licenszelni kell, ami már nem biztos, hogy nyereségessé teszi az üzletet. Így új szereplő színrelépése kevésbé valószínű, maradnak a régiek, azok közül is 2-3 lesz a domináns, a többi eltűnik vagy jelentéktelen lesz. Ez nyilván nem jó a versenynek sem. Az rendben van, hogy ha valaki fejleszt és új dolgokat talál ki, azt el kell ismerni, de egy tisztességes összegért mindenki számára elérhetővé kell tenni. A mostani ítélet hosszú távon határozza meg az okostelefonok fejlődését, kíváncsian várom a további fejleményeket.

Ti mit gondoltok az egészről?

FIGYELEM: a cikkhez tartozó, nem szalonképes kommentek törlésre kerülnek! Nem kell egyetérteni a fentiekkel, de az ellenvéleményt meg lehet kultúrált formában is fogalmazni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

43 Comments

  1. Szép volt, Apple!! 🙂 Akkor most szép sorban be lehet perelni a több tucat egyéb gyártót is, aki lekerekített téglalap alakú mobilokat gyárt, vagy netán zöld alapon fehér telefonkagylót tesz a hívásfogadó ikonra. Így pár év alatt ki lehet nyírni a konkurenciát, és akkor jöhetnek a félmilliós iPhone árak!! Gratulálok a gusztustalan győzelemhez! Kulturáltan.

  2. @Bencissimo:
    Ha láttad volna az android elképzelését az okostelefonról az iPhone megjelenése előtt, akkor nem írnál ilyeneket. Az android alapból egy Nokia E71 és BlackBerry keverékére hasonlított valami Symbian féle rendszerrel ellátott akármi volt. Miután kijött az iPhone teljesen félredobták az elképzelésüket és gyakorlatilag kicsit módosítva azt lemásolták az iOS-t illetve az iPhone-t. Ha megnézel egy Samsung Galaxy S-et ne mond már, hogy nem koppintás. 😀

  3. @Asawa:
    Teljesen egyet értek Veled. Van jó pár kép arról, hogy hogy néztek ki a Samsung telefonjai az iPhone megjelenése előtt!

  4. @Asawa: (A Prohardveren már lángba borult a fórum, de úgy tűnik, hogy ez itt is elkerülhetetlen lesz.) 🙂
    Ha a négy kerék felépítést leszabadalmaztatta volna Henry Ford anno, akkor most mindenkit beperelhetne a Ford MC, amiért a többi gyár másolta őket? Ez normális lenne? Az Apple monopol-helyzetbe hozását ilyen perekkel gyorsan le kéne törni. Remélhetőleg normálisan átalakítják rövidesen az US szabadalmi rendszerét, és nem lehet majd gagyi óvodás rajzokat levédetni…

  5. Nos, én tervezem venni iphone-t mert volt és szerettem, a munkahelyemen MAC-en (is) dolgozom, tényleg jók, DE(!!!) szerintem ez túlzás. Bár nem tudom ki mit várt ettől a pertől, hisz egy amerikai cég amerikában beperelt egy koreai céget, gondolom senki sem hitte hogy nyerhetnek. Amúgy felesleges elvakultan az Apple-t isteniteni, mert ők sem szentek! Ettől függlenül nem csinálnak rossz cuccokat. Ha már lopás, mert az apple nem csinál ilyet, akkor ott a smart cover ami mágneses és kikapcsolja az ipad-et, stb… hmmmm… a legelső Blackberry telefonban benne volt ez a funkció ha beteszed a tokjába kikapcsol, vagy hivást elutasít, vagy amire épp beállítottad. Szóval azért nem feltétlen találták fel a spanyol viaszt… és még millió 1 és hasonló ilyen dolog van nem csak mellettük hanem mások mellett.
    Noh, ennyi… és bocs, ez csak 1 vélemény, egy embertől akinek volt iphone, android, wp7 telefonja. Üdv KeFear

  6. Feladat: végy egy telefont, és tegyél rá egy érintőképernyőt.
    Nagyon meglepődnék, ha valami merőben új telefon születne, mint a mostaniak.

    Feladat:Végy egy grafikus felületet, és helyezzél ki rá programokat.
    Na itt két féle megoldás születhet, vagy a Windows-tól löpott ikonos indítás, vagy a fene tudja ki találta ki, de az Apple fizette ki a szabadalmat widzsites. Ez utóbbi ugye az MS mobil OS-e.

    Feladat: Végy egy kis képernyőt, tegyél bele egy nála jóval nagyobb képet lekicsinyítve, és tedd lehetővé, hogy nagyítsd.
    Micsoda zseniális ötlet lehet, hogy két ujjal zoomolsz, és dupla kattal. Mit gondoltok miért tudja az összes 4 éves egyből ezt a funkciót kihozni a készülékből? Mert adja magát, és miért nem volt eddig? Mert egérből csak egy szokott lenni a számítógéphez, és az érintőképernyő drága volt mindenkinek, nem csak a mobiltelefon gyártóknak-

    Tényleg minden tiszteletem az Applenek, hogy nem sajnálja a pénzt a fejlesztésektől, és képes volt még nekem is eladni oly sok mindent erősen túl árazva. Na de ha annak idején a kerék feltalálója szabadalmaztatja a találmányát, akkor most egy féle autó lenne?

    Ez az egész szabadalom rendszer egy nagy baromság. Nyilván azért vettek Samsung szabadalom sértett eszközöket, mert jól leutánozták az iphone-t és ilyen tök jól visszapattant a scroll, nem azért mert lényegesen olcsóbb volt, nem, persze…

  7. @KeFear:
    Igazad van. Viszont itt nem arról van szó, hogy az Apple szent e vagy sem. Arról van szó, hogy a Samsung lekoppintott sok mindent az iPhone-ról, ezért beperelték őket és nyertek az “Almások”. Nem szentek viszont az el kell ismerni ha nem lenne iPhone, teljesen másként nézne ki az okos telefon piac. Forradalmasították az okos telefon fogalmát.

  8. Miért gondolják egyesek hogy valaki szellemi termékét lenyúlni, a farvizén evezni, majd ezzel dollármilliókat keresni normális dolog?

  9. @Asawa: elfogadom, és még egyet is értek részben veled, de mondjuk a Blackberry sem perel a nokia és a többi qwerty-s telefon kinézete miatt. pedig tehetnék. de annyi ilyen lehetne, ovodás ez az egész. persze, sok sok pénz amit beleölnek, aztán valaki lenyúlja, elvesz vagy hozzátesz.

  10. @KeFear: Honnan tudod hogy a Nokia nem fizetett licensz díjat a bb-nek?

  11. Kedves jimny!

    Kérlek mondd meg nekem, mit jelent az hogy “jelentékeny”, mert én még sehol nem olvastam ezt a szót.
    Gondolom jelentős, szignifikáns, stb. akart lenni.

    Csak szólok hogy ennek nincs értelme.

  12. @Scab: egyébként grat a bejegyzéshez és no offense

  13. Ez egy szégyen. Szégyen az amerikai szabadalmi hivatalra és az apple-re nézve is.

    A szabadalmi hivatalra, mert móricka rajzokkal levédhető minden ami még nem szerepel a könyvekben, és persze perelhető vele a fél világ. Mikor védeti le az apple a mozdulatot amivel a füledhez emeled a telefont? Ha még nincs lerajzolva, bárki megteheti…

    Az Apple-re: igen létrehoztak egy forradalmi kezelő felületet (formáról azért nem beszélek mert az az érintőkijelző egyenesági következménye..), de semmi mást. Lassan 6generáció óta ugyan azt adja el, kissé átcsomagolva. Szerencséjükre hatalmas divat lett az Iphone, még egy ideig meg tudnak majd belőle élni. Egyvalamivel nem számoltak, hogy egy olyan gyártó mint a Samsung (aki maga képes tervezni és gyártani a telefon majdnem az összes komponensét) elszalad mellettük) hála az Android os-nek.

    Ezt próbálja meg lassítani az Apple és kisajtolni belőle még több pénzt, de nem nagyon fog menni nekik. Nem hiszem, hogy a kijelzőn és az árbon kívül bármiben is túl fogja szárnyalni az új Iphone a SGS3-at.

    Ezzel az ügy lezárva. Mindenki mehet haza, illetve nem mert ennek az egész színjátéknak csak mi vásárlók isszuk meg a levét, és nem azért mert nem lesz több olcsó Iphone koppincs, hanem azért mert az Apple a viselkedésével az összes gyártót arra sarkalja, hogy a saját szellemi termékét lehetőleg tartsa meg magának, lassítva a fejlődés-fejlesztés eddigi menetét…

  14. “…egyszerűen meg akarta az Androidot szüntetni, mert lopott terméknek tartotta.”
    Mekkora forma volt!!! 😀 Isten nyugasztalja

  15. Azért persze nem büntetik az Applet hogy szinte rákényszerít a szoftver frissítésre ahonnan normál esetben nincs visszaút, és ha lelassul a telefonod.. így jártál, persze minden frissítés csak kicsit lassít és legtöbb semmi újat nem hoz… Jött a micro SIM.. mire is kellett hogy ne tudd többé más mobilba használni a SIMed, ha egyszer egy Iphone 4-be beraktad. Ez a szabadalom meg csak egy szőrszálhasogatás ami teljes mértékben a fejlődés útjában áll.. Kína ezért fejlődik a többi országban meg egyre nagyobb a válság. Én 2-3 éve vagyok Iphone felhasználó, de kezdem azt észrevenni hogy az Apple célja már rég nem a legjobb termékről szól mint Steve korában, hanem a profitról. Érezhető a softver frissítéseken is, és a termékeken. Ezek a perek arra jók, hogy a piaci versenyt megöljék… Én a helyükben a szívdobbanást is leszabadalmaztatnám így akinek dobog a szíve az beperelhetővé válik, és fizetnie kell… Most a pernek hála talán a a Samsung is árat emel…
    Így még többet eladhatnak a törékeny üveg elő és hátlapos kivehetetlen akkumulátoros normál SIM kártyával nem használható, többnyire hálózat függő és itunes függő telefonból, melyre még egy normális micro USB-t se sikerült rakni.Persze nem árt ha vesz egyet az ember nyárra mert 38 fok körül annyit ír csak hogy hőmérséklet és ha telefonálni akar az ember egy bizonyos típussal akkor ugye az se mindegy hol fogja, hogy térerő is legyen.

  16. @brudav85: nos.
    “rákényszerít a szoftver frissítésre”
    a szoftverfrissítések a te érdekedet szolgálják, mert hibákat javítanak, vagy új funkciókat hoznak. ameddig nem lehetett otthon frissíteni a telefonok szoftverét, hanem szervizbe kellett menni vele, addig meg az volt a baj. a frissítéseket nem kötelező feltenni, magától nem települ semmi.

    “ne tudd többé más mobilba használni a SIMed, ha egyszer egy Iphone 4-be beraktad”
    iPhone 4S-em van, és levágtam a SIM-kártyám a megfelelő eszközzel, így megmaradt a kerete, amibe bármikor vissza tudom tenni, és mehet a normál méretű SIM-et igénylő készülékbe, ha kell. de nem kell.

    “az Apple célja már rég nem a legjobb termékről szól mint Steve korában, hanem a profitról”
    az Apple már a legelején is alapos haszonnal árulta a dolgokat, és az árak nem nőttek meg Steve halála után. a legjobb termék iránti törekvés nem hinném, hogy változott volna.

    “a törékeny üveg elő és hátlapos”
    egy prémium kategóriás telefon nem dobálásra született, akár iPhone, akár nem.

    “kivehetetlen akkumulátoros”
    minek akarod kivenni az akkut? ha bedöglik, akkor egy vadiúj készülékre cserélik. másik, cserélhető akkus készüléknél meg megmarad az ütött-kopott készüléked, de kapsz egy új akkut. azt már neked kell eldönteni, melyik a jobb.

    “normál SIM kártyával nem használható”
    levágott és saját keretébe visszatett SIM, és használható bármiben.

    “többnyire hálózat függő”
    ez bármely, mobilszolgáltatótól vásárolt készülék esetén ugyanígy van, hogy hálózatfüggő, nem csak az iPhone.

    “és itunes függő”
    nokia telefonok: ovi suite (korábbi nevére már nem emlékszem)
    samsung telefonok: kies

    “melyre még egy normális micro USB-t se sikerült rakni”
    van saját kábele, amit adnak hozzá a dobozában.

    “38 fok körül annyit ír csak hogy hőmérséklet”
    ha a napon kinthagyod, akkor a saját hőmérséklete már nem 38 fok lesz, hanem akár 50 is, vagy több. más készülékek esetleg nem jeleznek hibát a túl magas hőmérsékletre, de ettől még azoknak sem tesz jót. itt a készülék a saját védelme érdekében kapcsol ki.

    “az se mindegy hol fogja, hogy térerő is legyen”
    minden készüléktípus esetén csökken a térerő, ha leárnyékolod. a 4S-ben már más az antenna-elrendezés, és akkor nem kell iPhone 4-et venni. az iPhone 4-ek közül sem az összeset érinti.

  17. Én tényleg nem értek egy-két embert…
    Kiváncsi lennék,ha ezek az emberek pénzt és időt nem sajnálva kitalálnák a “kütyüt” és másnap azt mindenki lemásolva kütyüt kezdene gyártani,mit szólnának hozzá?! Biztos ugyan ilyen “hősiesen” védenék azt,aki lemásolta az ötletüket és milliókat vett ki a zsebükből.De hát sajnos tudom,egyes embereknél ha nem nekik fáj,hanem másnak,az had fájjon.
    Ami meg minket vásárlókat illet, igen én is szeretném,ha nem 160-ért kelett volna független Iphone- vennem / 1 évet sporoltam rá /,de nem tudtam, mert ANNYIBA KERÜL! Asszem még senkiről nem halottam,akit az almások arra kényszerítettek volna,hogy vegyen tőlük valamit. Hogy sokba kerül az Iphone: igen,hogy drága a Mac:igen,de ezt akkor is tudtam,amikor megvettem.Ha ez valakinek nem tetszik,hát ne vegyen. Ezért reklamálni kb. olyan,mintha a Ferrári szalonban reklamálnék,hogy egy motorért,kaszniért,4 db. kerékért,ülésekért miért kérnek 50 milliót mikor a Suzuki-nál / nem sértésnek szánom a Suzukisoknak,nekem is van/ ugyan ez csak 4 millió.

    Ami a fejlesztést illeti: nekem ez a szó azt jelenti,hogy valami újat,még nem létezőt előállítani,nem pedig azt,hogy egy már létező dolgot,kicsit átszinezünk,rakunk rá egy másik jelet és már készen is vagyunk. Ez az itélet pont arra jó,hogy minden fejlesztő végre kezdjen el gondolkodni és megmutatni mennyire okos és ügyes. Csináljon saját erőböl jobbat / ha ez lassan vagy egyáltalában nem megy neki,akkor talán el kéne gondolkodni,hogy pályát változtasson / vagy ha nem tud,akkor fizessen a másik gondolataiért, munkájáért. És igen,ez nem a Máltai Szeretetszolgálat -majd ha Ők tudnak ilyet,az biztos ingyen lessz- ,ez kőkemény üzlet. Tudom sokaknak ezt elég nehéz elfogadni,mert az elmúlt 40 évben Magyarországon nem ehez voltak szokva. Részemről azt már kipróbáltam,kössz de nem kérek belőle. / Előre szólok,nem politikai vitát szeretnék nyitni,a véleményemet írtam le./

  18. Ha valaki alkotott valamit és levédte az az övé. Ha úgy dönt hogy ezeket a szabadalmakat meg lehet vásárolni, akkor azokat szépen meg lehet venni. Ha valaki úgy dönt hogy ezek a szabadalmak túl drágák (mert hát egy szabadalom úgy is születhet hogy valakit megfizetnek a kitalálásáért) és inkább lemásolja 1:1-ben, akkor kockáztatja a lebukást és a pert. Most ez történt. Ha majd mindenki kifizeti a szabadalmak árát, akkor közel iPhone árban lesznek az androidos készülékek is. Bár a SGSIII már meg is haladja ezt az árat.
    Vannak ennél sokkal érdekesebb dolgok is. Pl. az Artisjus, aki azért is kér díjat ami nem is az övé, csak feltételezi hogy majd az enyém lesz. Nem is kell bizonyítania, elég ha feltételezi.
    Nos itt bizonyítva van a másolás (lopás). Nincs min rugózni. A Samsung is megteheti, hogy beperli hazájában az Apple-t. Ha van mivel. Ha van miből.

  19. @Scab: a jelentéktelen ellentéte 🙂

  20. @Jadeye:
    Tisztelt Jadeye!
    Én nem szidom a apple termékeket, csak egyszerűen nem szeretem amikor valamit ennyire agyon korlátoznak. Mert a sok telót használtam már, a következő op rendszerekkel: Win Ce, Symbian, Bada, Nokia OS,Android és tény hogy az IOS nálam a nyerő és a sebessége fogott meg, a frissítésekig… Nekem nem kell bemutatni az Iphone előnyeit, mer már a 4-et nyüvöm. A frissítésekről röviden annyit, hogy leggyakrabban a Jailbraket elősegítő biztonsági réseket foltozzák. Természetesen nekem is van SIM keretem, de ezt nem az Apple adja a microsim mellé, viszont ha ebben belerakod egy 3GS-be a kártyád, lehet többet nem veszed ki, sajnos egyszer így megszívtam még teló váltáskor. Elvileg ugye most már lassan minden gyártó micro USB-t használ, mert hogy ezt szabványosítani akarták vagy már meg is tették az elektromos hulladék csökkentése érdekében. Az Iphone 3GS esetén sosem kaptam hőmérséklet hibát, vagy csak nem volt olyan meleg mint most vagy nem tudom mi lehet az oka, de elég bosszantó ha navigáció közben 5-10 perc után ez bekövetkezik. Persze ezt nem nem tarom feltétlen a készülék hibájának,csak egy ilyen árban lévő készüléktől joggal várná el az ember hogy hibátlanul működjön minden körülményben.

  21. @jimny: az a jelentős 🙂

  22. gratulálok. jöhet az extra drága iphone a konkurenciától mostmár nem kell tartani.

  23. Az alma visszael gazdasagi hatalmaval attol függetlenül hogy csakis Aple termekeim vannak..!

  24. Ha nem tetszik az Apple üzletpolitikája, nem kötelező megvenni. Én a Samsung SDI-nál dolgoztam, és személyesen tapasztaltam a kóreaiak mentalitását. Meg kell hagyni piszok egy szemét és gátlástalan nép az övék. Örülök, hogy elvesztették ezt a pert.

  25. Szeretném én is kulturáltan kifejteni az ellenvéleményem.

    Először is, egyetértek azzal, hogy a Samsung főleg a csomagolás, a töltő és az SGS1 design terén túlságosan hasonlított az Apple iPhone 3GS-re és ezért jogosnak érzek valamilyen büntetést neki kiszabni.

    Másodszor az nagyon felháborít, hogy a fent említett szabadalmakat az Apple-nek sikerült levédetnie. Egyedül a rubber-band scrollt érzem kivételnek, mert az tényleg egy jó ötlet, nem biztos, hogy mindenkinek eszébe jutott volna, így azt el tudom fogadni.

    Viszont a pinch to zoom, a tap to zoom, a HTC-s perben érintett data tap, valamint a lekerekített formát nem tudom elfogadni, mint levédethető szabadalmat. Ez számomra annyira nyilvánvaló, mint a duplaklikk levédetése. Nem tartom életszerűnek azt mondani, hogy erre más soha nem jött volna rá, főleg a bemutatott prior art-ok tekintetében, amit az esküdtszék nem vett figyelembe.

    Mondok egy példát. Androidon most frissült a Firefox böngésző. Új elemként megjelent benne, hogy a megnyitott tabokat mutató nézetben a tabokat jobbra vagy balra történő swipe-olással lehet bezárni. Ez baromi praktikus, és tök egyértelműen az android Notification drawer-ből vették át. És azt hiszem ez jó. A Google-nek nem lenne szabad szabadalommal levédetni a jobbra-balra swipe-al történő törlést, mert triviális és a legjobb megoldás. És remélem, hogy az iOS-ben lévő értesítési rendszerbe is bekerül ez a funkció, mert szerintem a kis X-re klikkelni, majd megnyomni rajta a clear gombot kényelmetlen.

    Ha azonban az Apple logikáját követjük és elhisszük, hogy Tim Cook fontosabbnak tartja az értékeket a pénznél, akkor ezt a funkciót sosem fogja megkapni az iPhone, nem azért, mert nem jó, hanem azért, mert ez az “androidé”.

    És szerintem ez így nincs jól.

    Én csak azt büntetném, aki a fogyasztók megtévesztését célzóan másol. Azt nem, aki kijön egy hasonló termékkel ami ugyanazt tudja, de kicsit másképp.

    A neten sokat lehetett látni azt az ábrát, amin a Samsung telefonjait mutatják be az iPhone előtt és után. Én ezt nagyon álságosnak tartom. Ha lenne időm, Photoshopban összedobnék egy hasonlót, a következő módon:
    Első kocka: szöveg: közlekedés a T-Mobil előtt (nem a szolgáltató :D), képen néhány lovaskocsi és szekér
    Második kocka: Henry Ford T-Mobilja
    Harmadik kocka: szöveg: közlekedés a T-Mobil után, a képen pedig különböző autómárkák lennének.

    Hasonlót érzek az iPhone kapcsán is. Persze, hogy az iPhone hatalmas sikerét látva minden gyártó elkezdett hasonló termékkel kijönni. És igen, hasonlított az iiPhone-hoz, mert neki akart konkurenciát állítani. Ez a verseny. Szerintem sokkal jobb most a világ, hogy van android, van WP7, van iOS, mert így mi, akik nem akarunk valamiért Apple terméket venni, tudunk választani. És igen, hálásak vagyunk az Apple-nek, hogy megcsinálta a forradalmat, elismerjük, hogy milyen sokat tett le az asztalra az iPhone-al és iPaddal, elismerjük, hogy baromi innovatív. De mindezek mellett nem szeretnénk, ha monopol helyzetben lenne.

    Hadd legyen többféle telefon, többféle tablet a piacon, designban jól megkülönböztetve, de feature-ben nem korlátozva.

    És hadd döntsük mi el a vásárlók a pénzünkkel, hogy melyik márkát választjuk.

  26. @Asawa: persze, hogy koppintás! De szerintem nincs joga az Apple-nak levédetni ezt a lekerekített téglalap formát fekete szegéllyel… A TV-knél is így volt ez, valaki kijött az új formával, mindenki lemásolta. Viszont azzal nem értek egyet, hogy az Android az iOS másolata. Max a 4×4 ikon plusz az alsó tálca dizájn hasonlít – de még ezek sem ugyanolyanok. A szoftver működése meg pláne ég és föld! Közben meg az iOS-ben jelennek meg az Android egyedi megoldásai… ez is másolás, de ezzel sincs bajom. Csináljon mindenki egyre jobb cuccokat, mi ezzel csak nyerünk!! Fejlődés = másolás + újítás. Szerintem.

  27. @Jadeye: most komolyan? Én eddig tiszteltem a szakmai tudásod, de most csöppet csalódtam. Kivehető akksi: nekem az S3-hoz van 3 tartalék akksim. Ha lemerül, és épp nem tudom tölteni, kicserélem az akksit. Gondolom ha az iPhone-od lemerül és nincs a közelben 220, te sem viszed a szervízbe cseréltetni a telefont, hanem szívsz amíg nem tudsz tölteni. Samsung Kies: az nem kötelező, csak egy lehetőség a 100 közül. Intézővel is átmásolhatod a zenéket, fotókat, videókat stb. (Amíg iPhone-om volt, UTÁLTAM az iTunes-t!!!)

  28. @benezo: én 2002-ben az országban elsőként elkezdtem számítógépes oktatóvideókat készíteni. 2 év múlva valaki elkezdte ugyanazt csinálni, mára legalább 10 cég csinálja ugyanazt, mint én. Egyiküket se pereltem be, nem is haragszok rájuk. Persze, hogy másoljuk a jó ötleteket, ez teremt versenyhelyzetet és fejlődést!!

  29. @Bencissimo: hát nekem ilyen gondom nagyon ritkán van, hogy lemerül. amikor rengetegen panaszkodtak arra, hogy fél napot sem bír a 4S-ük, akkor sem volt gondom. sőt, semmi szolgáltatást nem kapcsoltam ki rajta, és még úgy is tovább bírta, mint korábban a 2G-m. szóval ezt az akku-parát nem tudom valahogy átérezni.

    ettől függetlenül az akkut ebben is ki lehet venni, no persze nem egy lepattintható hátlap mögött van, kifordíthatóan, de még mindig sokkal könnyebben hozzáférhető, mint a 3G/3GS esetén (pláne a 2G, amiben az alaplaphoz van forrasztva a vezetékezése). de tény, hogy nem a cserélgetésre van kitalálva.

  30. Nagyon vicces hogy mindenki a “lekerekített formán mit lehet levédeni” dolgon akad ki.
    Emberek! Nem csak ez a gond! És ha az Apple-nek sikerült levédeni “triviális” dolgokat, abban ő a hibás? A Microsoft miért tudja kifizetni a lic. díjat, a Samsung/Android miért nem?
    Amikor az Apple kijött az első iPhone készülékkel, a Samsung már számtalanon volt túl. Másoltak róla valamit? Akár a dobozt? Akár a kinézetet? Akár a tartozékokat? Nem! Kitaláltak új OS-t, új designt, új csomagolást.
    Ezután a Samsung csinált hasonlót? Igen. Akkor másolt (lopott)? Igen!
    De nem csak a lekerekítést basszus! Az egészet!!!

  31. @Jadeye:

    Attól, hogy a Samsungnak van egy programja, amivel kezelheted gépről a telefonod, még nem kényszerít annak használatára!!! Kies nélkül is tudsz zenéket/képeket pakolni rá!!

    Ez a szabadalom per megár röhej!!!

    Inkább költene az Apple a termékeire, amiket kiad!
    Hatalmas innováció iPhone 4 után 4s néven kva sokat kaszálni egy 140 dolláros telefont eladni 700 dollárért! Ugyancsak innováció 3G után 3Gs-t piacra dobni filléres fejlesztések után!!!

    A Samsung hozzáállása is undorító, hogy 30 ezres gagyi androidos telefonokkal elárasztja a piacot, aztán veri a mellét, hogy ő a legnagyobb mobilgyártó, de legalább tisztességes haszonnal éri el a nyereséget és nem kizsákmányolással… :/

  32. @xedamen: az iPhone-hoz sem kötelező az iTunes: frissítheted a készülék szoftverét a Beállítások menüből, vásárolhatsz alkalmazásokat és zenéket az áruházból, és készíthetsz biztonsági mentést az iCloudba.

    ugyanakkor amelyik telefon nem támogatja az OTA frissítést, ahhoz bizony kell valami szoftver, ha frissíteni akarod. szerintem a Samsung esetén ezt leginkább csak a Kies hajlandó megtenni ilyen esetben.

  33. @xedamen: Tudtommal,ha az Android ROM-ját akarod fresssíteni ahoz kell Kies.Nem értek hozzá,de úgy tudom ez így van.

  34. Aki ennyire rosszul van az Apple-től, mit keres itt? Én se megyek fröcsögni egy Samsung blogra… Az hogy kopi-e vagy sem, egyértelmű, hogy igen az. Aki az autós négykerekes hasonlatot hozta jó nagy hülyeséget beszélt.. Ennyi erővel a Szentkirályi beperelhetné az Eviant, hogy ők is átlátszó üvegben adják az ásványvizet… Remélem ki lesz tiltva jó pár Samsung készülék. Nem rosszból mondom, de hát minden tolvajt szeretünk rács mögött/lekorlátozva látni.

    Még annyi, hogy aki azzal jött hogy nem lehet kivenni az akkut az iPhone-ból attól megkérdezném: Miért akarnád kivenni? Néha megsimogatnád, vagy elvinnéd fagyizni a parkba? 😀 komolyan érdekelne

  35. Én igazából azt nem értem, hogy akinek iPhone-ja van, annak mi baja azzal, hogy a Samsung lemásolt (és továbbfejlesztett) dolgokat. Attól az iPhone még iPhone marad, senki nem veszi el tőled, használd egészséggel! Aki Apple cuccokat vesz, az szerintem nem csatlakozik semmilyen párthoz vagy egyházhoz, részvénytulajdonos se lesz. Akik itt a Samsungot szidják, azoknak a Samsung semmit sem ártott! Ha pedig az egész csak arról szól, hogy a tolvajokkal nem szimpatizálnak, akkor az Apple-t ugyanúgy gyűlölniük kéne. A megboldogult Steve Jobs (Isten nyugosztalja) egy videó-interjúban nyilatkozta, hogy természetesen ők is loptak, még büszke is volt rá. Nem manipulált felvétel volt, hanem valódi vallomás. Vagy ezt figyelmen kívül hagyja akit a lopás zavar? Én azt mondom, hogy hagyjuk a nagy vállalatokat, hadd játsszanak a homokozóban, mi pedig élvezzük az egyre modernebb technikai kütyüket! Ne hirdessünk vallási háborút egymás ellen, mert más telefonokat szeretünk használni!

  36. @iBenito: én azért nézegetem ezt a blogot, mert 4 évig iPhone tulaj voltam, és ideszoktam… érdekel, hogy mi újság az Apple házatáján. Az iPad minit is várom, mert az iPhone nekem túl kicsi volt, az iPad túl nagy, hátha ez most jó lesz! 🙂 Van pár alkalmazás ami Androidra nem készült el (és már megvettem őket iOS alatt), azokat szeretném majd a minin használni.

  37. Gyerekek, aki még mindig úgy gondolja, hogy a Samsung csak lopni és utánozni tud, nézze meg a tegnapi Galaxy Note 2 bemutató eventet, és essen le az álla!!! 🙂 Ékes bizonyítéka annak, hogy az utánzás + újítás kombinációjából hogyan lesz fejlődés. (OFF: egyébként a bűvész szakmában is ugyanígy működnek a dolgok… kezdetben mindenki csak utánoz, aztáb hozzátesz valamit, végül az eredetit teljesen felülmúló mutatvány születik. De szerintem ez az élet minden területén megfigyelhető – sport, művészetek, technika stb.)

  38. Mivel a Google is elindított egy pert az Apple ellen, remélem, az is hasonló eredménnyel zárul és ugyanúgy szarrá büntetik az Apple. Ezt követően remélem, hogy majd a Google-t is bepereli vki hasonlóan fontos okok miatt és az is nyer.

    Csak, hogy mindenki örüljön. Mert ezzel kell foglalkozni ahelyett, hogy az innovációba ölnék az energiát.

    Azt meg tényleg nem értem, mi itt a nagy felháborodás emiatt a Samsung ellen. Az Apple legalább ennyit lopott már másoktól, szóval ezen a téren semmi különbség a cégek között.

    Az meg egy eget verő baromság, hogy emiatt mekkora bevétel kiesése keletkezett az Apple-nek. Nem vitatom, hogy van az az értelmi szint, aki ha bemegy a boltba és kezébe nyomnak egy doboz cigit és azt mondják neki, hidd el ez az iPhone, az elhiszi. De azért ne legyünk már annyira naivak, hogy ez az általános. Aki iPhone-t akar venni, az azt fog – érdekes módon én se kevertem össze egyik samsung telefonnal sem, amikor a 4-est megvettem – aki meg mást, az mást és kész.

  39. Remek remélem a Samsung az apple telefonok alkatrészével és az apple laptopok gyártásával is le áll majd itt a Microsoft fog jövőre rendet rakni úgy szét csap a okos telefonok és a táblet gépek között hogy elbújhat majd az apple és a samsung is és soha nem fog az apple jobb telefont gyártani mint a samsung! Ez tény!

    Valóság az apple meg ijedt a Samsung növekvő népszerűségétől ezért gyorsan lépni kellet valamit! Hát mi a legjobb megoldás otthon Californiába indítsunk egy pert a Samsung ellen hiszen le taszít minket a trónról 1 év múlva!

    Lényeg apple otthon a hazájába diadalmat aratott de a Samsung tulaját idézve ez számunkra nem jelent semmit jövőre olyan tábletel és telefonal állunk elől amitől az apple 5-ével el fog maradni!

  40. Megtaláltam az idézetet Steve Jobs-tól: “Good artists copy, great artists steal. And we have always been shameless about stealing great ideas.” – Magyarul: “A jó művész másol, a nagyszerű művész lop. És mi sosem szégyelltünk nagy ötleteket ellopni.” Ennyi, no comment.

  41. @Bencissimo: egy ötlet felhasználása nem egyenlő azzal, hogy szimplán lemásolsz valamit. egy ötletet tovább lehet fejleszteni, mielőtt kiadnád, és nem kell szinte ugyanúgy kinéznie, mint az eredetinek, ahonnan átveszed. a samsung esetén pedig nem igazán erőltették meg magukat azon, hogy saját értékből is eleget adjanak hozzá.

    ja, még egy ilyen “véletlen néz ki épp úgy” című történet a samsungról, ez már a per lezajlása után ráadásul: http://www.engadget.com/2012/08/30/visualized-samsungs-eerily-familiar-ifa-smart-lounge/

  42. @Jadeye: pár hónapja S3-at használok, de a 4×4-es ikon elrendezésen kívül szinte alig van hasonlóság az iOS és az Android között. Ráadásul még az ikonok elrendezése sem kötött (a home screen-en), szabadon áthelyezhetők az ikonok bármely szabad pozícióba… lehet widget-eket kipakolni, az összes telepített program listáját külön lehet elérni (így csak az van kint a home screen-en amit gyakran használok). A mappák használata, az ikonok törlése és mozgatása is más… Szóval szerintem egyértelmű, hogy a Samsung+Android hogyan fejlesztett tovább egy jó alapötletet. Nem véletlenül nem kívánkozok vissza az iOS alá, pedig évekig azt istenítettem… de már látom, hogy az Android nem egy gagyi másolat, hanem egy sokkal fejlettebb és szabadabb oprendszer!


Add a Comment