fbpx Skip to content

Mint korábban olvashattátok, az Egyesült Államokban javában zajlik az Apple-Samsung per. Az Apple nagyjából 2.5 milliárd dollárt követel a koreai cégtől szabadalmi jogok megsértése ürügyén. A monstre perben újabb és újabb bizonyítékkal állnak elő a cégek.

Tegnap tett vallomást Boris Teksler, az Apple szabadalmakkal foglalkozó igazgatója. Többek között elmondta, hogy az Apple korábban licenszelte a Microsoftnak a designnal foglalkozó szabadalmainak jó részét. Nem az összeset, de egy jelentős számút, azért maradtak érinthetetlen részek is a portfólióban. A megállapodásban van egy „anti-cloning agreement” rész, mely azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza a termékek a klónozását. A szerződésnek meglett az eredménye, mert a Microsoft teljesen más grafikus felülettel jelentette meg a Windows Phone-t és a Surface táblagépet is. Nyilván nem akart jogi háborúba keveredni az almás céggel.

Egyébként a két cég között a 90-es években folyt egy nagyon komoly per, melyben az Apple a Windows kinézete és felhasználói élménye miatt perelte a Microsoftot. A kaliforniaiak végül elvesztették a pert, de azután a két cég keresztlicenszelési megállapodást kötött egymással.

2010 végén az Apple a Microsoftnak adott lehetőséget a problémák megoldása érdekében felkínálta a Samsungnak is, azonban a koreaiak nem éltek ezzel. Az Apple nem hagyta annyiban a dolgot és ebből lett a most folyó per.

Szerintetek jobban járt volna a Samsung, ha licenszeli a szabadalmakat? Van esélye megnyerni a pert?

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. “Nyilván nem akart jogi háborúba keveredni az almás céggel.” Lol, mert pont azért csinálta a Windows 8 Modern UI-t [aka Metro] az Microsoft, mert félt az Apple perétől? Ez egy kicsit földtől elrugaszkodott kijelentés, nem? 😀
    BTW az lehet tudni, hogy “design” alatt jelen esetben mit kéne érteni?

  2. nekem az a véleményem, hogy ez a hozzáállás az apple részéről nevetséges és szánalmas is egyben. ennyi erővel mindenki Henry Fordot utánozza az autógyártásban a Panasonic-ot a laposképernyős tévék gyártásában és a karórák is ugyanazon kinézetre/alapra épülnek már isten tudja hány éve. ezt a fajta hozzáállást és a lehetséges iphone 5 kinézetet és tudását (ios6) figyelembe véve nagyon erősen gondolkodom rajta, hogy a következő telefonom nem iphone lesz.

  3. @onderon: Azért az általad említett Henry Ford-os példa nem igen fedi a valóságot. Hiszen az Apple nem azért pereli a Samsungot mert, hogy mernek ők is telefont gyártani. Kettő között elég nagy különbség van.
    De gondolj bele abba, hogy az Apple kimondottan a prémium kategóriát célozza meg, és mit is takar a prémium kategória ? Erről lehet vitatkozni, hogy anyaghasználat, hasznos méret, színhasználat, karakterisztika, összkép- harmónia, piac kutatás stb…

    Te nem perlenél ha valaminek a kifejlesztésében és ki kísérletezésébe milliókat öltél volna, majd valaki nemes egyszerűséggel vonalzót ragad és lemásolja azt, ami már önmagában sem korrekt, de ezek után azt értékesíti, amivel szisztematikusan növeli a saját profitját és piaci részesedését a tiedével szemben ami csökken.

    Bizonyos perspektívából nézve ez is lopás. Nem ?

  4. @onderon:
    Ráadásul ami itt nincs leírva,hogy nem kevés pénzt kértek volna telefonokként és tablet-enként. És nem akarom védeni a samsungot,de ő is fejleszett már azóta.
    Miért jó,hogy annyira kell fejlődnie a dolgoknak mint az alma akarja. Mert ha a samsung nem folytatja akkor csak a szegényes tudású alma maradt volna akkoriban. És a mostani ios sem itt tartana mert nem lenne konkurencia.

  5. @onderon: És én sem kelek az Apple védelmére épp olyan tróger nagy cég mint az összes többi, de én is perelnék a helyükben mert ezt egy szóval én lopásnak nevezném.

  6. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  7. Itt nagyon sok a lee mind a Samsung mind az Almasoknak szerintem büszkesegböl nem engednek..)) Majd dönt a birosag nekünk felhasznaloknak csak joo a verseny!!!

  8. Igaza van a nyavalyás Apple-nek, mostantól mindenki más kör alakú telefonokat gyártson, háromszög alakú ikonokkal! Viccet félretéve, remélem a bíróság precedens értékű ítéletet hoz a Samsung javára, és elejét veszi a hasonlóan ostoba pereskedéseknek.

  9. Ha annyira jó az a Samsung és ők nem másolnak és tök baromság a pereskedés, akkor hogyan lehet az, hogy amíg nem volt iPhone, addig igen erősen a Nokiára hasonlítottak a telefonok, utána meg hirtelen véletlenül pont elkezdtek ugyanilyet.
    Meg hogyan lehet, hogy az iPad előtt szinte nem is foglalkozott tablettel a cég?
    Azért mindennek van egy határa, a pofátlanságnak is. Pereljék csak szépen őket!

  10. @Jecy: szóval azt gondolod, hogy jobb lett volna, ha annak idején csak Nokia telefonok lettek volna kaphatók, mert szarrá pereltek volna mindenkit aki zöld felvevőgombot, középső menü gombot és téglalap alakú telefont gyártott? És örülnél ha az iPhone lenne az egyetlen érintőképernyős telefon, és az iPad az egyetlen tablet? Persze, a Samsung – és a Sony, Motorola, HTC stb. – valamilyen szinten utánozta az Apple-t kezdetben, mint ahogy az Apple is sokmindent lenyúlt innen-onnan (ezt Steve igen büszkén bevallotta abban a bizonyos interjúban), de egyikük sem állt meg a másolásnál. Az Apple jobbat csinált azoknál amikről másolt (kivéve amit az Androidtól lopott, mert azt sajnos “elalmásította”), és a Samsung is jobbat csinált az iPhone-nál (lásd S3)… A fejlesztés valamilyen szinten mindig másolással kezdődik, de ez a fejlődés alapja. Ha a Ford beperelne minden 4 kerekű, benzines, kormányos stb. autót gyártó céget, akkor nem lenne fejlődés, nem lenne választék. Ezt szeretnéd? Rengeteg termék van ami formájában hasonlít, mégsem egyformák. Ha hadználtál volna Samsung Galaxy 2-3-at vagy tabletet, tudnád, hogy köze nincs az iPhone-hoz/iPad-hez (van amelyik gyengébb, van amelyik jobb). Én nem örülnék ha az Apple megnyerné ezt az ovis pert, mert az nagyon visszaszorítaná a fejlődést… :-/

  11. @Bencissimo: Hm. Igen, sok mindenben igazad van, valóban nevetséges lenne egy autógyártót perelni, mert 4 kereke van a másiknak is. Bár itt kell megjegyeznem, hogy ha valaki szabadalmaztatta volna a 4 kereket, akkor bizony perelhetne érte.. És igazából remek járgányokat lehet csinálni 6 kerékkel is. Valamint bizonyára vannak az autógyártóknak is olyan szabadalmai, amit ők találtak ki és bizony haragudnának, ha valaki lenyúlná.
    Láttam S3at, egyik kollégám vásárolta meg és kábé egész héten hallgathattam, hogy húú ez milyen király, meg így játsza folyamatosan a videót, meg egy picit se akad, meg ilyen tiszta a kép, meg olyan, meg néégy mag. Remek. Ezt nekem az iPhone 4em is simán tudja, a 4 magot meg szerintem soha az életben nem használnám ki egy mobiltelefonon, mert a komplexebb játékokat pc-n jobban tudom élvezni, mint egy tenyérnyi érintőképernyőn, ugyanakkor a fogyasztást jelentősen növeli, így szerintem fölösleges.
    Bár Androidba lehet kell, mert annyira optimalizálatlan, hogy az hihetetlen. Volt egy 50ezres Huwaei telóm, hát.. nem kommentálnám. Még az Angry Birds is akadozva ment, hogy a netezésről már ne is beszéljek..
    És egyébként ott a Windows Mobile mellett a Blackberry is, mint népszerű platform és egyik sem másol ilyen mértékben. Szerintem igenis fontos az, hogy legyen eredeti ötlete egy cégnek és ne csak innen onnan szedegessen..

    A fejlődést szerintem nem vetné vissza, mert szerintem nem menne csődbe a Samsung, esetleg visszafogná kicsit magát. A fejlődésben a pénz csak egy apró tényező, az igazi lényeg, az, hogy mikor jön egy zseni, aki felismeri, hogy mi nincs, de kellene az embereknek, és azt hogyan lehet megvalósítani.

    De ez a jobbat csinált.. Várjuk ki a végét. Az S3 egy jó 3/4 évre jött ki a 4Sre válaszként, fene tudja milyen telóval rukkolnak elő almáék ősszel..

    Amúgy kiváncsivá tettél: Mi az a fejlesztés, ami teljesen egyedi a Samsung telefonban és minden más gyártó őket másolja? Mert ugye ez az ismérve annak, ha valaki feltalál valami zseniálisat. (Az Androidos értesítő sáv a Google érdeme, azt ne keverjük a Samsunghoz)

  12. Az a probléma, hogy nem csak hasonló kinézetű kütyüket kezdett gyártani a Samsung, hanem szinte tök ugyanolyanokat. És nem csak kívül lett hasonló hanem belül is próbálkoztak… remelem az Apple nyer és ezzel egyedi ötletek megalkotására kényszeríti a Samsungot is, meg az összes többi gyártót! Attól fejlődik a világ nem a másolástol!

  13. Sziasztok! Durván fél éve hogy le cseréltem a telefonon egy iPhone-ra!! Mióta meg van, nem csalódtam benne, sőt, csak újabb és újabb dolgokat fedeztek fel rajta! Persze ez azért is lehet mert nem vagyok egy telefon guru de volt mar dolgom android dal meg Windows-os készülékkel is és én szerintem Apple!! A 4 mag meg szerintem nagyon fölösleges egy telefonnal!! Ahhoz az operációs rendszernek is kezelnie kell és sem az android sem a Windows-os rendszerű készülékek nem fogjak tudni kezelni! Pl.: Egy kedves ismerősömnek egy dual

  14. Elnézést! Véletlen hamarabb küldtem el mint ahogy be fejeztem volna……!!! Szóval! Egy ismerősömnek egy dual core telefonja van egy androidos rendszerrel és az én iPhone 4-es készüléken gyorsabb és jobban kezelhető! A páromnak egy Windows-os Samsung telefonja volt és nehéz volt a kezelhetosege meg folyamatosan le is fagyott, hiába vittük el szervizbe egy idő után ugyan úgy elő jöttek a hibák!! Akkor döntöttünk úgy hogy ki próbáljuk az iPhone!! Mióta neki is és nekem meg van az iPhone azóta se neki se nekem nincs panaszunk a készülékekre!! Persze aki Samsung fan az az is marad! Aki meg meg kostolja az “almát” az nem akarja soha le tenni!! De remelem igazságosan meg fognak egyezni és mindenki jól fog járni!!

  15. @dawe86: @dawe86: A párodnak Windows Phone-os Samsungja volt? Mivel a wp7 az egyik, ha nem a legstabilabb mobil oprendszer jelenleg, ergo valami hardwarehiba lehetett ott a gond, és valljuk be, nem nagyon lehet javítani a mobilokat. (ha windows mobile-ról van szó, akkor hagyd figyelmen kívül a kommentemet. 🙂
    Egyébként ez a “4mag felesleges” applefan-hozzáállás egy pillanat alatt el fog tűnni, amint megjelenik az első quadcore iEszköz 😀

  16. @ExtremeEdition: igen, Windows Phone készüléke volt!! Lehet hogy hardver hibás volt de sajnos eléggé el szomorito hogy az ember vesz egy drága készüléket és kb. 1 év alatt kénytelen le cserélni mert hibás vagy már nem tudja használni!! Azért is dicsérem az iPhone mert mióta mind a kettőnk nek az van, nem volt semmi fele hibája!! Nem nagyon értek a telefonok hoz de véleményem szerint stabilabb és úgy van hogy le írtad: ha az Apple ki dob egy 4 magos iPhone akkor nem lesz vetélytársa a piacon!! Osztom véleményed!! 🙂


Add a Comment