fbpx Skip to content

Az utóbbi 1-2 hétben másról se lehet olvasni a különböző nemzetközi és hazai tech oldalakon, csak iPad 3 így, iPad 3 úgy, és a legtöbbször olyan vad tippelések folynak a specifikációiról, hogy az nemhogy egy iPad-ben durva lenne, de még a NASA is lecserélné rá a szerverparkját.

Nézzük az eddigi pletykákat és a legvalószínűbb paramétereket a közelgő iPad 2S – iPad HD – iPad 3 nevek egyikén elkeresztelt gépről.

Kezdjük azzal, hogy mi is érdekel Titeket, kedves olvasókat (és potenciális vásárlókat), amikor egy-egy új Apple termék megjelenik: a processzor, a kijelző, az akkumulátor, a vastagság és a gombok. A dizájnról nem is nagyon akarok ma szót ejteni, mert az egy erősen szubjektív dolog, hogy kinek mi tetszik, de a hírek és a józan ész szerint nem fog radikálisan eltérni a jelenlegitől.

Nézzük elsőként a processzort. Mindenki reménykedik benne, hogy kapunk egy 4 magos erőgépet, ami képes lesz meghajtani az új, négyszer jobb felbontásra képes kijelzőt. De tényleg akarjuk mi ezt, tényleg kell ez nekünk? Egy 4 magos processzor fogyasztása hatalmas, mobil eszközökben pedig ez kulcskérdés, és ha ez nem lenne elég, akkor gondoljunk a hőkibocsájtásra, mert ami sokat fogyaszt és erős, az rendkívül melegszik is: elég ha csak összevetünk egy irodai számítógépet egy gamer PC-vel, az elsőnél elég egy laza kis gyári venti, míg a másodiknál elég komoly rendszer kell a hőmérséklet visszafogására. Tehát a véleményem ugyanaz, mint 1 hónapja, az Apple még nem adja ki az A6-al szerelt iPad-et, maradunk a továbbfejlesztett 2 magos A5X -nél. Korábbi cikkünk a témáról.

Következzen a kijelző. Itt a legvalószínűbb verzió az, hogy 2048*1536 pixeles Retina display-t kap a masina, ami a korábbi 1024*768-as felbontással összehasonlítva NÉGYSZER szebb képet ad. Gyönyörű és tűéles, cserébe a fejlesztőknek ismét lesz munkájuk, ahogy az iPhone 4 megjelenésénél is, ugyanis minden iPad-es alkalmazásukat az új felbontáshoz kell igazítaniuk, ami nem fog egyik napról a másikra menni, így kb nyárig várhatunk majd, mire a programok is ki fogják használni a nagyobb felbontás adta lehetőségeket. Korábbi cikk a kijelzőről.

A harmadik fontos kérdés az akkumulátor, itt igazából nincs is kérdés, mert egyértelműen nőni fog a kapacitása, hisz egy erősebb gépnek nagyobb az erőforrásigénye is. A kérdés már csak az, hogy mennyivel fog nőni. Az iPad 2 esetében 6930 mAh-es aksi volt beépítve, viszont az új modell(ek) esetében már 6.500 és 14.000 mAh-ról szóltak a hírek, a valóság valahol a kettő között lesz. Korábbi cikkünk az akkumulátorról.

Negyedik pontban összevonnám a méret, gombok és kamera kérdést. A méret nagy valószínűséggel nőni fog, mert a kijelzőhöz erősebb processzor kell, amihez pedig nagyobb akkumulátor, így a vastagodás szinte borítékolható, csak a legoptimistább forgatókönyv szerint nem fog változni. A karcsúsítást kizárom. Ugorva egy nagyot a gombokra, a pletykát, miszerint a home gomb eltűnik/átalakul, elég vadnak érzem: gondoljunk csak arra, hogy ha reseteljük a készülékünket, már akkor is szükség van rá, és ehhez szükséges a fizikai gomb megléte.

Végül pedig találtam egy érdekességet, a merészebbek már fogadhatnak is az iPad 3 paramétereire a SkyBet oldalán. Mekkorát kaszálhat ezzel pár Apple és Foxconn alkalmazott…

A cikk megírása végén kaptam még a friss híreket, miszerint lehet, hogy lesz 8GB-os verziója is az új eszköznek, aminek biztos sokan örülnének, hisz árban is érezhető lenne a kisebb belső memória.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. ” Ugorva egy nagyot a gombokra, a pletykát, miszerint a home gomb eltűnik/átalakul, elég vadnak érzem: gondoljunk csak arra, hogy ha reseteljük a készülékünket, már akkor is szükség van rá, és ehhez szükséges a fizikai gomb megléte.”

    Van ott azért még pár gomb ami a 2 gombos resethez elég. 🙂

  2. 8gigás verzió? és van aki annak örülne? ugye nem gondolod komolyan?

    akinek kell iPad ami pici az vegyen régi iPad-et és kész.

    16 giga alatt értelmetlen az apple termék, még egy nőnek is kevés…

  3. Egyértelműen lenne rá kereslet, hisz ki akar régi cuccot, ha az újból (bár kompromisszumokkal) is vehet egyet? Senki! Ha egy árban lenne, vagy csak 10 %-al lenne drágább a 8 gigás iPad 3, mint a 16 gigás iPad 2, akkor is az iPad 3 fogyna, mert újabb, gyorsabb és végül menőbb (ez is sokaknál szempont).

    A 8 giga amúgy éppen elég a legtöbb felhasználónak, apámnak is egy 8 gigás iPhone-ja van, rajta egy navigációval, skype-al, a beatles összessel és még mindig jut 2 giga hely a képeknek. Sosem panaszkodott, hogy kevés lenne a kapacitása.

  4. Ez a kérdés felhasználó függő.Személy szerint én örülnék egy 120 gigás kiadàsnak.
    A tárhely korlátozottságát a 16 gigás iPhone 4s emen is már érzem. Rengeteg alkalmazást játékokat használok, valamint e mellett nem sok hely marad a képek zenék videók részlegnek. Egy 120 gigás iPad az már közel minden igényt kielégítene.

  5. Ezek egyikétől szem “száll el az agyunk” … Ha tényleg agydurrantó bejelentés jön, akkor ennél többet várok, vagy azt, hogy nem jön 😀

  6. @Fizikus: 8Gb, vicces lenne… nálam 64ből 24 van szabadon ipad2-őn, 4S-en 16gb-ből 100MB hely van csak, szóval éljenek a 64Gb-s iOS eszközök – szerintem…

  7. Én megértelek Titeket, hogy nektek mások az igényeitek, de Ti képviselitek a kisebbséget ebben a témában, a többség az alap funkciók mellett csak pár alkalmazást használ. Tudom, mire gondoltok, nekem is folyamatos problémám a tesztelések miatt az aksiidő (2* nyomom le csutkára 1 nap az iPhone-om) és a kis memória, de ez van, ha “gazdag” lennék, tuti 30 ropiért vennék külső aksit és 40 ropiért egy vezetéknélküli 32 gigás háttértárolót. 🙂

  8. @Fizikus: 32gb-s n-es wifis háttértárból 2db-ot is használok… (Kingstone), egy a kocsiban, egy az irodában :)…nekem pl. az akksiidővel semmi bajom!!! hozzá a gyári fogyasztási normát, 3-4 naponta kerül csak töltőre folyamatos használat mellett….

  9. Igen, csak az én felhasználásom átlag feletti, tehát a napi 2-3 óra tömegközlekedésem mellett folyamatosan a mobilnetemen lógok, játékokat tesztelek és youtubeozok. A tesztelés itthon is folytatódik, tehát szerencsétlen nagyon kap tőlem. 😀

  10. Nem kellene iPad 3-mal vacakolniuk egyáltalán szerintem, sokkal jobban örülnék, ha egy hardverhibáktól mentes, méretben kisebb készülékkel foglalkoznának, és nevezhetnékk mondjuk iPhone 5-nek…


Add a Comment