fbpx Skip to content

Mint már egy korábbi cikkemben kifejtettem, és persze 1 hónap alatt mindenki észrevette: itt az új év. Ennek a fantasztikusan jó hírnek tudható be, hogy a gyártók elkezdenek végre a karácsonyi szezon (4. negyedév) után ismét termelni, hogy bizony a befektetők lássanak valamit az új első negyedév végén is. Az Apple sem kivétel, így a tavasz közeledtével a szárnyaló iPhone 4S eladások mellett az új iPad-et is lassan piacra dobja.

Térjünk is akkor a lényegre, és az izgalmasabb részekre. Lassan 1 éve volt már, mikor bemutatták az iPad 2-t a maga 2 magos A5 processzorával, lenyűgöző vékonyságával és grafikus teljesítményével, így lassan itt az ideje, hogy frissítsék a palettát. Már egy ideje benne van a levegőben, hogy az új iPad bizony 4 magos processzort és 2048*1536 pixeles felbontású kijelzőt fog kapni. Nos, ha igaziak a képek, a CPU miatt akkor már nem lesz több álmatlan éjszakánk.

A jelek szerint 2 elkülönített típus lesz, J1 és J2 (iPad 3,1 és iPad 3,2), viszont a kettő közötti különbség még nem ismert. Feltételezhető, hogy esetleg összevonják egybe a CDMA és GSM modult, ahogyan azt az iPhone 4S esetén is tették. Így akkor nem lesz külön CDMA-s modell, hanem egy mobilnetre is képes Wi-Fi + 3G (CDMA+GSM) és a csak Wi-Fi-képes modell.

Ahogy a képeken is látszik, új processzor adja a gép lelkét, név szerint egy S5L8945X, ami az elemzők szerint az új 4 magos Cortex A6 lesz. Viszonyítva a korábbi modellekhez:

  • S5L8930X – Cortex A4 – 1 magos processzor – első generációs iPad-ben volt
  • S5L8940X – Cortex A5 – 2 magos processzor – iPad 2-be építették bele
  • S5L8945X – Cortex A6 (?) – 4 magos processzor (?) – iPad 3 (?)

Logikus lenne így a sorrend, viszont a sorozatszám alapján nálam rezeg a léc, és nem kizárt, hogy az elemzők nagy reményeitől totálisan függetlenül az Apple még nem ugrik a “4 magosok” világába, hanem egy alacsonyabb fogyasztású, de magasabb számítási teljesítménnyel és órajellel rendelkező 2 magos processzorral dobja piacra a harmadik generációs táblagépét.

Miért is lenne ez jó nekünk? Egyszerű: a 4 magos processzorok fogyasztása rendkívül magas, és előállításuk is költséges, viszont az Apple sem adhatja egy bizonyos ár felett az iPad-et, így inkább talán a meglévő A5 procin csinálnak egy kis ráncfelvarrást.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Sztem így is sokkal nagyobb a profit egy termékükön, mint bármely más szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó cégnél, úgyhogy az utolsó válaszban sztem a költség nem túl riasztó az apple számára. Főleg, hogy valószínű megint rekord mennyiségű darabszámban fogják értékesíteni a cuccokat.

  2. Igaz, hogy nagyon magas a haszon minden egyes termékükön, viszont ezt tartaniuk is kell, ugyanis a befektetők lelki békéjét csak így őrizhetik meg. Gyárts olcsón, adj drágán.

  3. Szerintem, ha az Apple úgydönt, hogy az új Ipad-eket egy ujabb, ám de mégiscsak A5-ös-el látják el, az egy teljesen érthető döntés…Annyira fogy az Ipad 2, hogy szinte felesleges lenne megnövelni a gyártási költségeket, amikor a mostani “csak 2 magos” gépet is ennyire viszik. 🙂

  4. Azert az hajlamosak vagyunk elfelejteni, h az apple ezeket a termekeket nem csak leemeli a polcrol, nemcsak lekoppintje egy masik gyarto termekeit, hanem hihetetlen penzeket kolt kuatas fejlesztesre. A utca embere fel sem tudja fogni mennyibe kerul kifejleszteni egy-egy piacvezeto, terméket.

  5. mivel olyan hírek is vannak, hogy az új iPad-ba nagyobb aksi lesz, hogy az üzemidő is döbbenet legyen, akkor logikusabb lenne a kisebb fogyasztású procit hagyni mivel a sebességgel nem nagyon van gond… és a szériaszámok alapján szerintem is inkább az A5 továbbcsiszolt változata lesz, nem A6

  6. Csak azt a négyszer annyi pixelt ki is kell szolgálni valamivel. A mostani valóban gyors iPad2 sebességét úgy kell natívan növelni, hogy elbírjon a kijelzővel.

  7. @BoRRoNeo: Ha igazak a 4* felbontású kijelzőről szóló pletykák! 🙂

  8. Mondjuk a Samsung által használt ARM Cortex-A15 architektúrára épülő 2 GHz-s proci elegendő lenne, az is csak két magos, de a hírek szerint az elég lesz a 2560*1600 pixeles kijelzőnek.

  9. Továbbá a Cortex A15 képességei:

    – alacsony ár, kis fogyasztás és alacsony hőtermelés
    – ajánlják: okosmobilokba, otthoni szórakoztató elektronikai cikkekbe, alacsony fogyasztású szerverekbe
    – 2,5 GHz-ig “húzható” a gyárban kívánság szerint
    – NEON technológia a még minőségibb videó- és játékélményért, kiemelkedő 3D megjelenítés
    – 1 TB-ig képes címezni

    Szerintem ezek után teljesen reális lehetőség, hogy marad a 2 magnál az Apple.

  10. Szerintem teljes mértékben tévút ez a 4-8-16 magos irány, legalább is a jelenlegi szimmetrikus achitektúrák esetében. Ezeknek a hordozható eszközöknek a rákfenéje az üzemidő, nem egy “mit szeretnél legjobban a következő iPhone-ban” szavazást láttam, ahol az első helyen az akkuidő szerepelt. Magasan,
    Ugyanez igaz amúgy az asztali gépekre is. A mai processzorok teljesítménye már bőven túlmutat azon, hogy mindenáron teljesítményt kelljen növelni (kivéve persze a nyers erőt igénylő alkalmazások esetében, de ezek marginálisak), sokkal jobb iránynak tartanám a jelentősen alacsonyabb (össz)fogyasztást, illetve az ezzel járó halkabb működést. Bár már végképp nem ide tartozik, de ma lényegesen nagyobb teljesítmény(érzet)növekedést lehet elérni egy hdd-ssd cserével, mint akár egy 2-3 éves gép újra cserélésével.

  11. Szerintem kamu az egész, es csak az informacio szivarogtatast tesztelik…


Add a Comment