fbpx Skip to content

iPad 3 bejelentés?

Korábban már írtunk arról, hogy vajon mi lesz majd az új generációs iPadben, de lássuk ezeket a vágyakat most ismét, összefoglalva:

  • A négymagos, feltehetően A6-nak elnevezett processzor használata jóformán várható, ha követjük az eddigieket, hiszen anno a kétmagos A5 is az iPad 2-ben mutatkozott be, majd aztán átvette az iPhone 4S is.
  • A retina kijelző is felmerült, mint eshetőség, noha ez ismét csak töredezettebbé tenné az iOS-platformot, hiszen azzal egy negyedik felbontás is belépne kínálatba, és ez újabb optimalizálást igényelne. Ugyanakkor az iBooks január 19-i frissítését követően élelmesek felfedeztek az alkalmazásban olyan képfájlokat, amelyek kétszeres méretűek a normál iPades elemekhez képest. Elképzelhető tehát, hogy a 9.7 inches kijelzőméret mellett a felbontás megnő a jelenlegi duplájára, tehát 2048*1536-ra, ami azért nem feltétlen lenne hátrány, hiszen most még az iPad 2 is elég pixeles, ha közelről nézzük.
  • Nagyobb akkukapacitás. Az iPad most 10 óra folyamatos használatot is kibír, de néha ez is kevés lehet.
  • Jobb kamerát is többen várnak bele, mert a hátsó kamera ugyan képes 720p-s felbontással videót rögzíteni, de ez jelenleg bőven alulmarad az iPhone 4S-sel szemben.
  • Az LTE-támogatás is felmerült. Az valószínűleg várható, hogy egyúttal összevonják a GSM és CDMA verziókat egy basebandbe, ahogyan azt az iPhone 4S esetén is tették.

A fentiek többségével kapcsolatban persze azóta sincs teljesen biztosnak elkönyvelhető hír. Az LTE-vel kapcsolatban viszont az AT&T és a Verizon azt jelentette be február 14-én a Wall Street Journal közlése szerint, hogy forgalmazni fogják a legújabb hálózati technológiákat is támogató iPadet. Ez tehát szintén az LTE-re utal, noha itthon ez egyelőre leginkább csak azon budapestiek számára lehet előnyös, akik LTE-lefedettségű területen laknak.

A bejelenés kapcsán pedig a legújabb pletykák már március 7-ét jelölték meg, és az új készülék várhatóan március végén, vagy áprilisban kerülhet a boltok polcaira. Persze ameddig minderről az Apple nem küld ki meghívót a sajtó képviselőinek, addig ez is csak egy pletyka.

iOS 5.1?

Az iOS 5.1 jelenleg a harmadik bétaváltozatnál tart, ami január 10-én került a fejlesztőkhöz. Az 5.1 túl sok új funkciót nem hoz majd a jelek szerint, de például kapunk majd pár új háttérképet, és elérhetővé teszi majd a 3G hálózat kikapcsolását iPhone 4S készülékeken. Ez utóbbival a mobilnet továbbra is elérhető marad a lassabb EDGE vagy GPRS segítségével, és a 3G-s hálózat kikapcsolásával viszont kevesebbet fogyaszt a készülék. Ugyanígy még bővülhet a Siri által támogatott nyelvek köre is, bár valószínűleg a magyarra még bőven várhatunk majd.

Az 5.1 megjelenését március 9-re teszik, amit arra alapoznak, hogy az Apple nemrég közzétett 11 új szolgáltatói profilt, amik már az 5.1-et igénylik, és 9-ével válnak elérhetővé:

A Foxconn audit eredménye

Az Apple és a Foxconn viszonyáról már írtunk egy hosszabb cikket, amiben azt vázoltunk, hogy noha a Foxconn esetén is elég sok kívánnivalót hagynak maguk után a munkakörülmények európai szemmel, még mindig ez a legjobb ilyen lehetőség Kínában – tehát a többi gyár ennél csak rosszabb. Azt is leírtuk, hogy január 13-án az Apple az iparágból elsőként csatlakozott a Fair Labor Association nevű szövetséghez, amelynek célja a munkások általános körülményeinek a javítása.

Persze a “bulvárosodó” médiában sajnos nagy divat, hogy egyes híreket húzónevekhez kötnek, így kifejezetten igaz ez a Foxconn és az Apple kapcsolata esetén. Hiszen hiába gyárt a Foxconn a teljes kapacitásának 75%-ban nem-Apple termékeket, a Microsoft (például: Xbox 360), a Nintendo (például: Wii), vagy a Sony (például: Playstation) neve valahogy sosem merül fel akkor, ha gyerekmunka miatt elő kell cincálni egy megrendelő céget, hiszen akkor a kutyát sem érdekelné.

Az Apple február 13-i bejelentése alapján a Fair Labor Association képviselői megkezdték a Foxconn azon gyártósorainak az ellenőrzését, ahol Apple-termékeket szerelnek össze, és ennek az eredményét is március elejére ígérték, hogy közzéteszik a www.fairlabor.org oldalon. Sajnos azonban Kínában teljesen általános az is, hogy az ilyen ellenőrzések idejére az érintett gyártósorokról az összes oda nem illő munkaerőt ideiglenesen átcsoportosítják máshová, vagy szabadságra küldik, így az auditorok “véletlenül” épp nem találnak szabályellenes dolgokat.

Eközben továbbra is minden héten ezrek állnak sorba akár egész nap a Foxconn előtt, hogy ott kaphassanak munkát.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Új háttérkép…. elmennek ezek a francba, inkább tennék azt a tetves bluetooth bekapcsolót valami könnyen elérhető helyre, mondjuk oda ahova én akarom.
    Ipad 2-t ki nézi olyan közelről hogy zavarják a recék? Most komolyan?

    Soha életemben nem használtam értelmes célra az ipad kameráját, használja bárki egyáltalán ? Ha igen, mire? 🙂

  2. Én is pont erre gondoltam, hogy persze fejlödni kell a kamerával megértem, de még egyszer nem használtam értelmes célra az ipad kamját 😀

  3. @predakon:
    Nincs igazad. Pletykák arról szólnak, hogy nem csak pár új háttérkép kerül bele, hanem az “Üzenetek” ikon zöldjén is változtatnak két árnyalatot, a “Fotók” virágjáról elvesznek egy szirmot.
    Valamint a “Videók” csapó ikonján három helyett 4 nyíl lesz.
    Tehát elég sok változás lesz az 5.1-ben. 🙂
    Az SBSettings és LockInfo integrációja nem érdekli az Apple-t, hiszen a Jailbreaket használók 60%-a ezért teszi.

  4. Én a sirit tenném még rá az iPad 3-ra vagy a 2-be is!

  5. Én pont azért várom az iPad3-at, mert számomra kicsi a 2-es felbontása. Egy ilyen méretű eszköznél számomra minimum a HD felbontás – ha nagyobb, az csak jobb -, mert LogMeIn-nel az asztali gépemen kell sokat dolgoznom távolról, és bármilyen laptopnál jobb lenne egy iPad erre a célra. De ahhoz kell a nagy felbontás. IPhone 4-en is már egész jól megy, csak sokat kell zoomolgatni közben. IPaden nem kéne. Látnám 1-az-1-ben az asztali gépem monitorját (ami Full HD). Király lesz, ha meglesz… ha olyan lesz… 🙂

  6. @taky1974: Basszus, ennyi minden? :O 😀

  7. Attól, hogy Kínában sorok állnak a Foxconn előtt munkára várva, még nem lesz az európai ember számára kevésbé szörnyű, amiket hall, akárkik is gyártatatnak ott. Itt kissé visszaüt az Apple-nek, hogy kiemelkedően jól megy a szekér, mert minél nagyobb a profit és a cégérték, annál nagyobb a figyelem, és annál több a kritikus is. Ez teljesen érthető. Végül úgyis a fogyasztók minősítenek a vásárlásaikkal.

  8. @Zol7: senki nem állított olyat, hogy ettől az európai számára kevésbé lenne szörnyű, hiszen nem lesz az. csakhogy ez sajnos Kínában teljesen szokványos, és ráadásul ami a Foxconnál van, annál mindenütt csak rosszabb. és jóformán alig van olyan gyártó, aki nem Kínában gyártat. én kíváncsi leszek az audit eredményére, bár tartok attól, hogy esetleg “véletlen” minden a legnagyobb rendben lesz, ahogy a cikkben is írtam. :/

  9. @Zol7: Szerintem idehaza is találnánk olyan munkavállalókat, akik szívesen beállnának a Foxconnhoz dolgozni, európai szemmel is.

    Álszent faxságnak tartom, hogy a kínai körülményeken kell szörnyülködni, mikor a saját hazája táján is találna elkeseredni valót mindenki, ha nagyon akarna.

  10. @Jadeye: Igazad van, nehéz elképzelni, hogy az auditon látványosan megbuknának. Mindenesetre az is valami, hogy foglalkoznak a dologgal, bár kérdéses, hogy saját lelkiismeretük vagy inkább a külső nyomás miatt teszik. Tény, hogy Kínában a vázolt helyzet elég általános, és ha demonstrálják, hogy a Foxconnál az átlagánál jobb, azzal már jól járnak.
    Egyébként a hivatkozott cikknél is írtam, hogy mindemellett van valami, amiről az Apple kapcsán nem nagyon hallani, ez pedig a profit terhére történő jótékony tevékenységek és egyéb társadalmi szerepvállalások… Úgy tűnik, hogy mások ebben ezért aktívabbak.

  11. @Atthead: Nem tudom, hogy megvan-e még az üzemük Komáromban, meg kéne kérdezni valakitől, hogy milyenek vagy milyenek voltak az itteni körülmények.

  12. “Sajnos azonban Kínában teljesen általános az is, hogy az ilyen ellenőrzések idejére […]”
    Nagy örömünkre az ilyesmi itthon is tapasztalható…


Add a Comment