fbpx Skip to content

Mivel korábban már írtunk a magyar Store-ban jellemző értékelési trendekről, így több fejlesztő véleményét olvashattátok ti is a hozzászólások között. Ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük külön cikkben is, hosszabb terjedelemben a fejlesztőket, hogy ők hogyan értékelik a magyar piacot, számukra mi jelent vagy jelentett nehézséget, és mit szólnak az értékelésekhez. Ennek a cikksorozatnak a hatodik része következik most. Az első részt itt találod, a másodikat itt, a harmadikat itt, a negyediket itt, az ötödiket pedig itt.

Hatodikként Kátai Imrével beszélgettünk, aki inkább a külföldi piacot célozta meg. El is meséli, miért döntött így.

Ahogy ígértük, szeretnénk más fejlesztőknek is teret adni, így várható még ezzel kapcsolatos cikk hamarosan.

***

Szifon.com: Mit gondolsz a magyar piacra való fejlesztésről? Milyenek a magyar felhasználókkal kapcsolatos tapasztalataid? Mi az, amit mindenképp megemlítenél, mint magyar sajátosság? Ezekről tudnál pár szót mondani?

Kátai Imre: A magyar piac szerintem eléggé változatos. Van a felhasználóknak egy olyan rétege, akik ha tetszik nekik egy alkalmazás, megveszik, és boldogan használják. Szerintem ez a normális, persze ehhez mindenképpen szükséges a minőségi alkalmazás is. Sajnos tapasztalataim szerint Ők a kisebbség.

A másik réteg inkább csak ingyenes alkalmazást tölt le, mivel sajnálja kiadni azt a 200, esetenként 600 forintot egy-egy igényes alkalmazásra. Köztük sokan vannak persze, akik segítik a fejlesztéseket a hozzászólásaikkal, értékelésekkel.

A harmadik jól elkülöníthető réteg pedig azok az emberek, akik inkább ellopnak egy alkalmazást, mert “mi az hogy fizessek érte”?! Sok ilyet hallani, hogy nevetve mesélik a többieknek, milyen programot töltöttek le. Eddigi letöltéseim alapján, sajnos ez nem csak a magyar piacon van jelen, azonban itthon mindezt sokkal jobban érezni.

Szifon.com: Milyen alkalmazásokat készítesz? Be tudnál néhányat mutatni?

Kátai Imre: Több mint két éve fejlesztek iOS és Mac platformra. Néhány játék kiadása után rájöttem, hogy a rengeteg játék miatt sajnos rendkívül nehéz maradandót, és ezáltal jövedelmezőt alkotni. Az emberek egyszerűen nem találják meg őket a napi 80-100 új program között. Így hát elkezdtem specializálódni a 3.0-s rendszer megjelenésével egyidőben. Onnantól kezdve csak zenei alkalamzásokat készítettem. Sajnos a szűkös magyar piacon ezekre a programokra még kevesebb igény van. Hogy érzékeltessem, mennyire nincs, elárulok néhány “kulisszatitkot”.

Jelenleg összesen 12 alkalmazásom érhető el iOS platformra és 4 Mac-re. Eddig összesen 212.791 letöltésem volt világszerte, amiből 2162 volt itthonról. Ez hajszálnyival több mint 1%-a csak az összes letöltésnek. A legjobban fogyó fizetős programom egy Cover Flow nézetet megvalósító iPad app, ami jelenleg 4.5-ös értékeléssel szerepel világszerte. 1 éve van fent, megjelentek néhány külföldi és magyar oldalon is tesztek,  és összesen 5 darab letöltésem volt itthonról. Az is akkor, mikor ingyenes volt.

Összességében tehát azt tudom mondani, hogy a magyar piacra fejleszteni, és ebből megélni szinte lehetetlen. Azért, hogy itthon nevet szerezz magadnak, azért megéri, de úgy is csak akkor, ha az alkalmazás magját kisebb átalakításokkal fel tudod máshol is használni.

Szifon.com: Egyébként nem magyar viszonylatban meg lehet élni a fejlesztésből?

Kátai Imre: Egyszóval nem. Kicsit bővebben természetesen igen, mivel ezért fejlesztenek a nagy cégek is. 🙂 De csak és kizárólag úgy, hogy ha nem egyedül, hobbiként csinálod. Így, esténként pötyögve, munka és egyetem mellett nincs sok időm az ötleteim megvalósítására, új alkalmazások gyártására. Szerintem ahhoz, hogy valaki megéljen ebből, sokkal több munkára lenne szükség. Főállásban, grafikussal, ergonómikussal és marketinges csapattal. Mondhatni céges környezetben.

Szifon.com: Mit gondolsz arról, ahogyan a felhasználók az App Store-os értékeléseket kezelik? Neked ezzel milyen tapasztalataid vannak?

Kátai Imre: Határozottan vegyesek. Van egy alkalmazásom, szerintem a világ legbetegebb flash játékának iPhone változata. A Don’t kill the Puppy-ról van szó, (a flash játék a Don’t shot the puppy). Több mint 240 review érkezett róla (97000+ letöltéssel). Nagyon megoszlanak a hozzászólásak. Meglepő, de még egy ilyen értelmetlen alkalmazáshoz is vannak építő jellegűek. Persze gyakoribbak az olyan típusúak mint a “Jelentettem az Apple-nek”, vagy a “Ez a legrosszabb játék a világon”. Valójában a program célja csak és kizárólag a felhasználók vélményeinek gyűjtése. 🙂 Értelme nem sok van. De ebből is látszik, hogy alapvetően inkább segíteni próbálnak a felhasználók. Még akkor is, mikor nyilvánvaló, hogy nem célja a fejlesztőnek a további támogatás, és hogy ő sem gondolja komolyan amit csinál.

Komolyra fordítva a szót, a többi alkalmazásomhoz nagyon sok segítséget kaptam. Voltak persze negatívak is, azonban többnyire inkább építő jellegűek. Az Album Flow frissítésekhez például majdnem az összes ötletet e-mail-ben vagy az App Store-on keresztül kaptam. Nem kellett sokat agyalni, hogy mi legyen a negyedéves újdonság. Elég volt csak meghallgatni a felhasználókat, és minden frissítés olyan lett, hogy utána azt mondtam, ennél nincs tovább, benne van minden amit bele lehet rakni. Persze mindig van amivel még jobb lenne.

Szifon.com: E-mailben?

Kátai Imre: Igen. Már az elején megtanultam, hogy rendkívül fontos integrálni az e-mail küldés lehetőségét. Sokkal kényelmesebb a felhasználóknak, és nem utolsósorban válaszolhatsz rájuk. Így ha van valami javaslat, vagy netán probléma, úgy azonnal tudsz segítséget nyújtani. Sokat segít a felhasználók közötti kapcsolattartásban. Legalább annyit, mint a Social Media, ami hasonlóan nagyon fontos.

Szifon.com: Hogyan tovább, milyen új appokat várhatunk tőled a jövőben?

Kátai Imre: Újat mostanában biztosan nem, majd karácsony körül egy utility app-ot tervezek, ha az egyetem és a munka is enged. A jelenlegi alkalmazások közül az Album Flow most esett át egy nagyobb frissítésen. További tervek között van a What’s on iTunes nevű Mac-es program frissítése, melynél szintén csak a felhasználók igényeit szolgálom majd ki. Persze mivel jelenleg 1.0-s verzió van kint, így lesz vele sok munka.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Gratulálok a sikerhez!
    Nézesd át máskor a leírásokat valakivel, volt ebben is egy halom hiba, kijavítottam őket:

    The best cover flow application in the App Store!

    Album Flow is the perfect extension for your iPad. Apple has not integrated cover flow to the iPad’s player, so this application is perfect for those who have been missing this feature. Album Flow has a stunning user interface whith some really cool features:
    -You can browse your albums in a cover flow mode
    -You can see the song list immediately with some useful information, like the play count for each song
    -You can search your music library by artist, album title and song title
    -You can switch to player mode
    -You can select full screen cover flow mode
    -You can change the background image. You can select a color, or a photo from your photo library.
    -You can play music 🙂

    This is the application you have been waiting for. Beautiful, smart, fun way to play music!

    Featured by Apple in the New and Noteworthy category!

  2. Azért nem dobtam hátast azoktól az alkalmazásoktól 🙂

  3. Szia

    Időmilliomos apuka: Köszi a javításokat. 🙂

    Littlezoe: ha nem dobtál hátast, akkor várom az építő jellegű kritikát. Mert ez így önmagában kevés…


Add a Comment