fbpx Skip to content

Mivel a napokban már írtunk a magyar Store-ban jellemző értékelési trendekről, így több fejlesztő véleményét olvashattátok ti is a hozzászólások között. Ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük külön cikkben is, hosszabb terjedelemben a fejlesztőket, hogy ők hogyan értékelik a magyar piacot, számukra mi jelent vagy jelentett nehézséget, és mit szólnak az értékelésekhez. Ennek a cikksorozatnak az ötödik része következik most. Az első részt itt találod, a másodikat itt, a harmadikat itt, a negyediket pedig itt.

Ötödik interjúalanyunk Kolotenkó Sándor, akinek például az MMenetrend appot is köszönhetjük.

Ahogy ígértük, szeretnénk más fejlesztőknek is teret adni, így várható még ezzel kapcsolatos cikk hamarosan.

***

Szifon.com: Mit gondolsz a magyar piacra való fejlesztésről? Milyenek a magyar felhasználókkal kapcsolatos tapasztalataid? Mi az, amit mindenképp megemlítenél, mint magyar sajátosság? Ezekről tudnál pár szót mondani?

iSandor: Bár az App Store globális méretű, és lényegében egy alkalmazást bármelyik országban le lehet tölteni, azért a magyar piac alatt azt a vékony réteget értjük, ami magyarul beszélő felhasználóknak szól, esetleg területileg is Magyarországhoz kötődik szolgáltatások, termékek, információk révén.

Az első nagyon feltűnő dolog, hogy a külföldi gyakorlattól eltérően, a magyar felhasználók jelentős része nem a magyar App Store-os kontóval rendelkezik, így az a furcsa statisztika jön létre, amely szerint letöltések majdnem fele amerikai App Store-on keresztül történik. A másik fontos jellemző a nullához konvergáló fizetési hajlandóság. Magyar felhasználók zöme akkor sem hajlandó minimális (u.n. Tier 1 árat) megfizetni egy alkalmazásért, ha az tetszik nekik (pl. játék, parkolást segítő appok, navigáció, stb). Ennek a jelenségnek számos oka van, és szerintem ezeknek a gyökere a mostani gazdasági helyzetben, fejlett országokhoz képest alacsony mobile life penetrációban (pl. foursquare ajánlatok, etc), és nem utolsó sorban sajátos mentalitásban keresendők. A harmadik sajátosság abban rejlik, hogy bár elvileg bőven léteznek magyar megrendelők, akik szeretnék, hogy a cégük/üzletük egy mobil alkalmazással rendelkezzen, mégsem képesek versenyképes árát adni érte. Természetesen itt kizárólag a “tiszta” üzletről van szó, szerződéssel, számlákkal és adózással. Számos felkeresés érkezik, amiben eleve “feketén” szeretnének lefejlesztetni az alkalmazást, de ezeket sajnos lehetetlen elvállani, egyrészt mert eleve piaci ár alatti összeget várnak el, másfelől ilyenkor egy szerződés hiányában nagyon nehéz behajtani a pénzt az elmaradt fizetés után. Tehát magyar piacra fejleszteni pillanatnyilag abszolút nem rentábilis dolog, és a monetizáció leginkább a fejlett országon App Store-jain keresztül hajtható végre, akár fizetős app formában, akár In-App purchase vagy iAd segítségével.

Szifon.com: Mit gondolsz arról, ahogyan a felhasználók az App Store-os értékeléseket kezelik? Neked ezzel milyen tapasztalataid vannak?

iSandor: A magyar felhasználókról alig érkezik érzékelhető mennyiségű értékelés, bár amiket eddig kaptak az app-jaim, azok többségében pozitív jellegű voltak, vagy ha kritika is érkezett, az kifejezetten építő jellegű volt. Overseas piacokon más a helyzet, az ottani felhasználók sokkal aktívabbak, szívesebben értekelik a megtetszett (vagy éppen ellenkezőleg) appokat, és kifejezik a véleményüket. Voltak olyan magyar felhasználók, akik emailben kerestek meg valami javaslattal vagy visszajelzéssel, mert úgy érezték, hogy a gondolatuk így gyorsabban eléri a fejlesztőt.

Szifon.com: Sokan kérdezték már korábban is, hogy megírják, mi a gondjuk, de semmi választ nem kapnak rá, és a hiba sem kerül javításra. Te hogy látod ezt a fejlesztői oldalról nézve?

iSandor: Amennyiben emailben érkezik a kérés vagy javaslat, akkor lehetőségeim szerint minél hamarabb válaszolok a felhasználónak. App Store kommentek esetén igyekszem azért naponta-párnaponta ellenőrizni a visszajelzéseket, azonban a fejleszőnek nincs módja, hogy ott a feltett kérdésekre válaszoljon. Mindenesetre olyan appokat törekszem készíteni, amelyek nem szorulnak azonnali emergency javításra.

Szifon.com: És a negatív értékelések? Gondolom, te is kapsz olyanokat, amelyek leginkább csak lehúzzák az adott alkalmazást, de messze nem nevezhetők konstruktív kritikának.

iSandor: Szerencsésnek mondhatom magam ilyen szempontból, mivel eddig a kapott kritika kizárólag udvarias és konstruktív volt, akár magyar felhasználók, akár külföldiek esetén.

Szifon.com: Most 6 alkalmazásod van fent a Store-ban. Hogyan tovább, milyen új appokat várhatunk tőled a jövőben?

iSandor: Nemsokára megjelennek az SMenetrend és GyMenetrend nevű alkalmazásaim, amelyek a Soproni és a Győri helyi busz menetrended fogják tartalmazni, illetve most in-review-ban van a megújult PMenetrend, illetve bővülni fog a helyi rádiók kínálata is, egyelőre nem árulhatom el, melyik rádiókkal. 🙂 Ezeken kívül sajnos továbbiakban kizárólag külföldi piacra készült alkalmazásaim fognak megjelenni az App Store-ban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. 1. válaszban : “evele piaci ár alatti összeget”

  2. @PepeSk8: köszi, javítva 🙂


Add a Comment