fbpx Skip to content

Aki olvassa a blogot, az tudhatja, hogy telefonjaimat az eBay-en keresztül Angliából szerzem be. A jelenleg használt 3GS készülékem is onnan van, eredetileg Vodafone-os volt. Mivel Telenoros vagyok és van egy nagyon jó csomagom, amit egyelőre nem akarok feladni, ezért a használathoz a telefont jailbreakelni és függetleníteni kellett. Sajnos az utóbbi időben az untethered jailbreak elég ritkává vált, Comex is átállt a másik oldalra, normális új baseband függetlenítést pedig egy éve nem láttunk. Mivel a helyzet a jövőben valószínűleg csak rosszabb lesz, ezért elkezdtem puhatolózni, milyen módon lehetne az iPhone-t utólagosan gyárilag függetlenné tenni.

Először áprilisban próbálkoztam meg a függetlenítéssel. Az angol Vodafone weboldalán elég egyértelműen leírják a menetet. Feltöltőkártyás (Pay as you go) előfizetés esetén 20 fontba (kb. 6 ezer Ft) kerül a procedúra, de egy évnél idősebb készülék esetén ingyenes a manőver (nekem ilyen van, Pay as you go SIM-kártyám pedig volt). A szükséges adatokat el kell juttatni (általában emailen keresztül) az ügyfélszolgálatra, és ők intézkednek.

Így is tettem, azonban jött a válasz, hogy küldjem el a telefon vásárlását igazoló számlát is. Nem értettem erre miért van szükség, sehol a weboldalon nem láttam ilyen kötelezettséget, ők sem tudtak hivatkozást adni, de mégis kérték. Nem volt elég nekik a vásárlás pontos dátuma (azt tehát hiába tudtam), ragaszkodtak a számlához. Felvettem a kapcsolatot az eBay-es eladóval is, de már nem volt meg neki a számla. Így nem volt mit tennem, egy időre feladtam a gyári függetlenítés ötletét.

Mivel nem hagyott nyugodni az ügy, ezért augusztusban vásároltam egy újabb felöltőkártyát, amin ráadásul még 5 font lebeszélhetőség is volt. Regisztráltam a Vodafone-nál, az accounthoz hozzárendeltem a készüléket és megadtam az IMEI-számot is. Egy héten keresztül mindennap beléptem, lássák milyen aktív vagyok, még egy hívást is lebonyolítottam, ne pont 5 font legyen az egyenlegem. Persze lehet, hogy ez csak túlzott elővigyázatosság volt, de nem akartam hibázni.

Közben találtam egy elektronikus formanyomtatványt, amin keresztül a függetlenítést kezdeményezni lehet. A leírás szerint ez a módszer csak havidíjas ügyfeleknek van, de annyira nem izgatott, vesztenivalóm nem volt, legfeljebb marad majd az emailes módszer. Kitöltöttem az adatokat, nem sokkal később kaptam egy emailt, hogy elkezdtek intézkedni, 3 munkanap az átfutási idő.

Nem kis izgalommal telt az idő, két nap után kaptam a következő levelet:

Örömömben majd kiugrottam a bőrömből. 🙂

Ezután nem volt más hátra, mint a restore (köszönet Admin és Jadeye kollégáknak a tanácsokért!). Mivel a jailbreakre továbbra is szükségem van, de a legújabb 4.3.5 firmware-rel csak tethered jailbreaket lehet készíteni, ezért úgy döntötten, hogy a 4.3.3-at rakom fel. Mivel az SHSH információ rendszeresen mentésre került, ezért az iTunes-os Shift+Restore előtt elindítottam a TinyUmbrellát is. A mintegy 10-15 perces műveletsor után a következő képernyőt kaptam. 🙂

Így most már van egy gyári független készülékem, nem kell várnom az ultrasn0w-ra, és a custom firmware-rel sem kell vacakolnom. 🙂

Itthon a T-Mobile-nál és a Vodafone-nál is lehetőség nyílik hivatalos függetlenítésre. T-mobile esetén a hűségidő letelte után ez 10.000 Ft, Dominós telefon esetén bármikor kérhető, hiszen ebben az esetben nincs hűség, ez 20.000 Ft-ba kerül. A Vodafone-nál nem kell megvárni a hűségidő végét, és 9.375 Ft-ot kell érte fizetni.

Aki egyébként szintén Angliából szerzi be a készüléket, annak jó hír, hogy az O2 is foglalkozik a függetlenítéssel, de azt értelemszerűen nem próbáltam, hiszen minden szolgáltató csak a saját maga által értékesített készüléket függetlenítheti.

Szóval érdemes megpróbálni, vesztenivaló nincs, mert a díját csak akkor vonják le, ha jogosult a készülék a függetlenítésre, de még nem ingyenesen.

Kiegészítés: AT&T-s készülékek esetén jelenleg nincs mód a hivatalos függetlenítésre. Elképzelhető, hogy ez a jövőben változni fog, de jelenleg egyszerűbb úgy kezelni a helyzetet, hogy nincs lehetőség az ilyen készülékek hivatalos, gyári függetlenítésére.

Olvasd el a hozzászólásokat is

56 Comments

  1. Grat az unlock-hoz, én is már 1 éve szeretném csak at&t-s a 3GS-em. Szerintetek az at&t csinál ilyet? Köszi.

  2. Ugyan így függetlenítettem anno 2008-ban az iPhone 3G-met Ausztráliában. Ott fel kellett töltenem 30-50 dollárral a telefonomat, amit természetesen lebeszélhetek és körülbelül még kaptam 40dollár pluszt ajándékba és 200sms is kb. Végén 4-5nap utána kaptam sms egy smst, hogy kész.

    Még írtam is egy hosszabb cikket a szifonra, de sajnos nem raktátok ki. Akkor nagyon szám volt ilyet csinálni 🙂

  3. sziasztok!

    Egy kérdésem lenne!
    Van egy iphone 3g-m,06.15.bb van rajta. GPS természetesen nem megy rajta!
    Gyárilag t-mobilos volt a telefon.
    Ha bevinném a T-mobilba, ki tudnák gyárilag függetleníteni? És ha igen mennyibe fájna nekem?

  4. Grat!
    Nekem is van egy 2éves 3gs, ami sajnos magyar t-mobile függő, használtan vettem így nincs számlája. Számla hiányában nem tudom unlockolni a készüléket.

  5. Én kb egy hónapja voltam a Vodafone-nál hasonló ügyben. Szolgáltató váltás miatt akartam függetleníteni, mert még akkor vettek a 4-esem, amikor t-nél készlethiány volt, várni nem tudtam, és persze reménykedtem, hogy pár hét múlva biztos jön a függetlenítés. A telefon hiába volt új (5 napos) amikor vásároltam egy magánszemélytől, aki állítása szerint karácsonyra kapta egy barátjától, a garancia levelem is meg van, nekem az üzletben azt mondták, hogy 20e forint, ráadásul én még akkor sem kérvényezhetem, ha megvan a szerződés, mert ezt csak a vásárló teheti meg, akinek a nevén fut az előfizetés.

  6. @benoboy: Lehet hogy igen de a BB nem fog megváltozni és ugyan úgy nem lesz GPS.

  7. @metthy: Hát nagyon nem szabad előfizetéses készüléket használtan, kéz alól venni. A Vodafone üzletpolitikáját nem ismerem ebből a szempontból, de én anno így vettem egy 3G-t ami T-mobile függő volt és mivel az eredeti tulaj nem fizette a havidíjat ezért letiltották a telefont. Nem értem miért ez az eljárás és miért nem azt csesztetik aki vette tőlük a telefont. Ahhoz is személyigazolvány kell, ha prepaid készüléket veszel. Annak meg mi köze van ahhoz, hogy nem fizeti az eredeti tulaj a számlát, aki vett egy használt készüléket?

  8. @gzsolt:
    próbáld meg előkerestetni az előző tulajjal, bár nem tudom ez mennyire megoldható…
    én pont most hétvégén voltam a T-nél, a 3 éves 3G-met vittem függetleníttetni. A szerződésemet sajnos én sem találtam, de mivel én vásároltam a készüléket és egy nagyon kedves ügyintézővel volt dolgom így könnyebben ment, hosszas keresgélés után sikerült előtúrnia a szerződést. Még folyamatban van a dolog, azt mondta a hölgy hogy csörög ha megérkezett a visszajelzés, aztán mehet a restore 🙂

  9. @zyndian: az AT&T-s készülékek jelenleg nem függetleníthetőek hivatalosan, de mivel az Apple elkezdett gyári független készülékeket is árulni júniusban (korábban csak hűségnyilatkozat nélküli, AT&T-függőket árult), és lehet, hogy az AT&T megveszi a T-mobile US-t, így elképzelhető, hogy majd lesz erre mód. de nem pár héten belül, inkább hónapok kérdése.

    @benoboy: természetesen meg tudják csinálni, de értelmetlen dolog. az iPad-es 06.15-ös baseband ugyanis maradandó. azt felesleges gyárilag függetleníttetni. ahogyan az erről szóló cikkben leírtuk, mindenképp jailbreak kell hozzá (hiszen iOS 4.2 óta másképp nem fogadja el azt a basebandet), akkor meg már nem nagy dolog feltenni egy ultrasn0w-t is. bővebben erről itt: http://szifon.com/2010/11/29/ultra-recycle-az-extrem-ultrasn0w-iphone-4.1-fuggetlenites/

  10. @neu: Letiltani nem fogják, meg már az sem az én bajom, mert én is eladtam, és vettem inkább egy gyári függetlent. Ezzel legalább nem lesz ilyen gondom.

  11. En is igy csinaltam, angol vodas iphone 4 volt. Csak vmi miatt a magyar vodara nem engedi be, talan tiltott a keszulek angliaban, Tmobile meg Telenor az mukodik rendesen.
    Annyi meg, h nem irta ki az iTunes, h kesz az unlock, de fuggetlen lett.

  12. Én tavaly vettem a T-nél egy 3GS-t, asszem júniusban. Még majdnem egy év hűség van hátra. Akkor jól értelmeztem, hogy azt mindenképp meg kellene várnom hivatalos függetlenítésért? És más szolgáltató nem tudja ezt elintézni?

  13. @adhie: meg kell várni a hűségidő végét, igen, és csak a T-mobile fogja tudni neked elintézni, “hiszen minden szolgáltató csak a saját maga által értékesített készüléket függetlenítheti.”

  14. @Jadeye: Köszi a gyors választ, és grat a függetlenítéshez;)

  15. Hali!

    Én tegnap vettem egy fehér iphone 4et angliába az o2nél elofizuval és megkérdeztem én is, a gyári fuggetlenitést és azt mondták h 3 nap után megadom az adataimat és teljesen ingyenesen kifuggetlenitik nekem a készuléket! :)))))

  16. Amugy ez elott egy iphone 3g-m volt abba pedig bele raktam az o2es pay as you gos-s simkártyámat restoroltam a telefont és azt irta ki hogy gyárilag fuggetlen ugy,hogy nem is volt jailbreakelve! 😀

  17. @Lazika87: a gyári függetlenítéshez soha nem is kellett jailbreak.
    (persze lehet, én értem félre, és arra gondoltál, hogy mivel gyári független lett, így nem is lett már jailbreakelve egyáltalán.)

  18. igen ahogy mondod! 🙂

  19. Én Magyarországon vásároltam kereskedőnél egy iPhone4-t tavaly októberben. Eredetileg német T-mobile-os volt. Erre vonatkozólag van valakinek információja, hogyan lehet kérni a függetlenítést?

  20. nekem iphone 3Gs-em van,de gondoltam hogy lecserélem már 4-re vagy ami most jön ki.gondolkoztam én is anglián hogy megveszem ott mert szerintem valamivel olcsóbb is.ebben a verzióban a függetlenítés meg jól hangzik.jó kis cikk lett ez 🙂

  21. Lenne egy kerdesem, hogy milyen csomagod van a telenornál, mivel en most egy telonoros csomag valtas elott allok es kivancsi lennek a velemenyedre? Elore is koszi a valaszod:)

  22. Egy flottában vagyok, 2000 Ft teljesen lebeszélhető havidíj + 3000 Ft internet 1 GB (de ez utóbbiért az elmúlt két hónapban csak 2000-t számláztak ki 🙂

  23. OFF : van vmi fix iOS 5-höz , hogy menjen az mms küldés ?

  24. sziasztok.
    vettem egy o2-es i4-et,de telenor hálozatról ledob(gevey-el),viszont a többi szolgáltató kártyájával megy.tuti,hogy le van tiltva angliában?esetleg tud valaki valami megoldást?

  25. @ficere: valószínűleg nincs letiltva, mert akkor nem menne a többi szolgáltató kártyájával sem. de a telenor esetén egyébként is lehet probléma: http://szifon.com/2011/08/03/breaking-szivatja-a-telenor-az-iphone-osokat/

    de próbáld meg a hivatalos függetlenítést, hátha engedi az O2 már, mert akkor hivatalosan független lesz, és ha úgy sem megy, akkor már probléma nélkül reklamálhatsz a telenornál, míg gevey simmel ugye elég érdekes lenne… https://www.o2.co.uk/apps/help/help?qid=1&q1=2&route=unlocking&case=Handset%20Unlocking%20Form

  26. köszi a segítséget,de sajnos nem nagyon tudok a telefon előéletéről semmit.

  27. @ficere: az jóformán mindegy, az IMEI a lényeg. de írj nekik egy mailt, hogy nincs meg a kártya már hozzá, de ha megírod az IMEI-t, akkor meg tudnák nézni, hogy függetleníthető-e? vesztenivalód nincs, ha azt írják a végén, hogy igen, függetleníthető, akkor meg is csinálják, maximum kell egy keveset fizetned érte.

  28. Ha valaki nem tudja hogy melyik szolgáltatótól lett véve eredetileg Iphone készüléke, tudok benne segíteni. Írjon a mutyi kukac freemail címre.

  29. Én annyit tudok az i4 emről, hogy külföldi. Hogyan tudhatnám meg, hogy milyen volt??

  30. csak az a gondom,hogy annyira nem vágom az angolt,hogy egy levelet meg tudjak írni.

  31. @cke280: mondjuk megkérdezed azt, akitől vetted?

    @ficere: akkor kérj segítséget valakitől, aki tud angolul, és megírja helyetted. igazán nem nagy dolog.

  32. ok.köszi,hátha találok valakit.

  33. @cke280:
    Írj nekem egy levelet a mutyi kukac freemail dot hu címre és megbeszéljük.

  34. Esetleg tudnátok nekem abban segíteni, hogy ha vélhetően cseh T-Mobile függő a telefonom, azonban semmi egyéb nem áll rendelkezésre, akkor kivel vagy milyen formában vehetném fel a kontaktot és lenne-e lehetőség arra, hogy függetlenítsem a készüléket. A választ előre is kösz.

  35. T-nél ha dominós akkor 20800 Ft a függetlenítés, e-mailben megkérdeztem.

    Ügyfélszolgálatunkra érkezett levele alapján tájékoztatjuk, hogy a hálózati korlátozás feloldásának nincsen időbeli korlátja. Az ügyintézés feltételei Domino Előfizetés esetén az alábbiak.
     
    Az előfizető kérheti,
    igazolni kell a tulajdonjogot, melyet az eredeti számlával, vagy a készülék jótállási jegyével tehet meg.
     
    A feloldás egyszeri díjazása bruttó 20 800 Ft/ alkalom, melyet T-Pontjainkban (http://www.t-mobile.hu/lakossagi/ugyintezes/elerhetosegek/uzletkereso) biztosítunk ügyfeleink számára.

  36. Adott egy 3GS! Függetlenítés ezek alapján. Minden müködik, iPad baseband fent, kivéve, h Cydia inditás után “preparing filesystem” közben az idő telik és telik és semmi sem történik. Mi lehet a baj?

  37. Ja és reboot, ilyesmi egyáltalán nem segit!

  38. Közben a bootolós alma logó ugy néz ki örögre befagyott:S

  39. @attic ears: te most gyárilag függetleníttettél egy iPad basebandes készüléket? vagy mire érted, hogy “Függetlenítés ezek alapján”? mert az iPad basebandnek köze nincs a gyári függetlenítéshez.

    kicsit egyszerűbb lenne, ha azt is leírtad volna, hogy mégis milyen fw-vel csináltad meg mindezt, mert például 4.3.4 vagy 4.3.5 esetén csak tethered jailbreak van, amikor minden újraindításkor csak a “boot tethered” opcióval indítva megy a dolog. de egyébként meg szerintem tegyél fel egy custom fw-t.

  40. @Jadeye: http://jaxov.com/2011/05/how-to-unlock-iphone-3gs-baseband-05-16-01-05-16-02-on-ios-4-3-3/
    ezen cikk segítségével jailbreakeltem egy 3gs-t 4.3.3 as ios volt rajta gyárilag. baseband: 05.16.02 . Egy teljesen szűz új O2 függő készőlékről van szó. OSX alatt Redsn0w 0.9.6RC16 el hajtottam végre a Jailbreaket. Sikeresen le is zajlott(basband iPad lett). A függetlnítés lépés jött volna,de a Cydia viszont nem töltött be, “preparing filesystem”. Ezt követően újra redsn0w-val nekiestem előlről. Mindent ugyanugy. Cydia ugyanazt csinálta, csak már elkezdett az iPhone rebootolgatni. Nyomtam neki egy hard resetet. Ezt kövőten a bootolás sikertelen volt (min 10 percig alma logó, gondoltam ez nem jó így). Nagy nehezen sikerült a telót recovery modba tennem. Az iTunes 1015-ös hibát jelzett. Ebből levontam a következtetést a szifonos cikk alapján, hogy iPad baseband-ből ered a hiba. pwnage DFU módba raktam a telót. Tinyumbrellát is telepítettem, de a custom firmware gondot okoz. Tinyumbrella ráadásul semennyire nem ismeri fel a telót. DFU módba téve nagy kérődjel bal oldalt. Esetleg ehhez a segítségedet előre is köszi! Egyszerűen ez a custom firmware meghaladja a képességeimet vagy más lenne a baj?

  41. @attic ears: na így máris érthetőbb.

    ha O2-es, lehet, hogy kár volt az iPad baseband, érdemes lett volna megpróbálni a hivatalos függetlenítést – kár a GPS-ért. :/

    a prepairing filesystem az azért van, mert redsn0w-val jailbreakelted, tehát még át kell pakolnia pár dolgot, így ez nem baj. nem értem, hogy miért nem ment végig a folyamat, annak pláne 3GS esetén gyorsnak kellene lennie (kevesebb, mint 1 perc szerintem).

    a 1015-ös hiba pontosan, ahogy írod, az iPad baseband miatt van.

    az nem baj, hogy a TinyUmbrella nem ismeri fel. tedd pwned DFU-ba, indítsd el az umbrellát, start tss server (ugye van SHSH a 4.3.3-hoz?), és aztán az iTunes-t is elindítva tallózd be a custom 4.3.3-mat.

    ha nincs SHSH-d a 4.3.3-hoz, akkor az összes lehetőséged az, hogy redsn0w-val életre kelted.

    most akkor gyári 4.3.3 van rajta, arra dobta a 1015-öt, ugye? mert akkor próbáld meg egy frissebb redsn0w-val csak a cydiát bebpipálva a jailbreaket. szerintem menni fog.

  42. Sziasztok!

    Kellene nekem egy kis infó!
    Ha veszek egy kereskedésben egy vodafone függő iPhone 4-et és beviszem a vodához, ki fogják függetleníteni ~10e Ft-ért?
    Ha nincs hozzá papírom, hogy én vettem a készüléket, csak egy adásvételim van hozzá a telefonkereskedéstől, az elég?
    Várom a válaszotokat!
    Előre is köszönöm!

  43. @Taki: csak az kérvényezheti, akinek a nevén van a készülék. mivel egy adásvételivel nem kerül a nevedre, így te nem. meg kell keredned az eredeti tulajt, csak ő tudja ezt elindítani.

  44. Üdvzözletem egy kis információra volna szükségem ,lenne egy Iphone 4 O2 es .Hivatalosan függetleníteni szeretném ,kell e ehez az előző tulaj ? az eredeti sim kártya nincs meg .Mi ennek az eljárásnak a menete ?

  45. @Jadeye: Köszönöm már megtettem ,remélem meglehet oldani valahogy ….

  46. Nem pont idevág ,de lenne még 1 kérdésem .4.3.5 van a készüléken ,és ugyebár ez Tethered …… van erre már jól működő untethered jailbreak ? mert külföldi oldalakon írnak olyanokat hogy van ……de nem igazán merek belevágni . IOS5 töl meg tartok hogy a Gevey simem nem fog működni …………

  47. @Rollsroycephantom: 4.3.5-re nincs untethered, kivétel abban az egyetlen esetben, ha régi ibootos iPhone 3GS-ről van szó. bármi más esetben továbbra is csak tethered van, hiába állítanak mást.

    az iOS5 GM esetén lévő baseband esetén a gevey nem működik.

  48. és ha az nincs meg akkor hogy tudom itt függetlenítni?

  49. Magyar Vodafone-nál a tulajdonos kérheti a függetlenítést, ez eddig rendben.

    Azt, hogy azt meg tudják csinálni vagy 3 nap után az Apple visszadobja azt ott már tudják?

    Ezt mindegyik Vodafone kereskedésben meg tudják csinálni, el tudják indítani vagy csak bizonyos kereskedésekben?

    Az unlock véd a letiltástól? vagy az IMEI szám alapján történik, és az “attól nem véd”? 😉

    A screenshoton a bejegyzésben az e-mailről az van, hogy rakj be egy olyan SIM kártyát ami még sosem volt használva azzal az iphone -nal, ezt mennyire kell komolyan venni?
    (Honnan szerezzek egy másik micro SIM-et? :-D)

  50. T-mobilos 3Gs függetlenítését kértük a T-nél, vagyis az akinek az előfizetéséhez tartozik a készülék.
    Most azt nem tudom, hogy egyszer csak nekem is megjelenik a kép, vagy kell előtte restore+update?


Add a Comment