fbpx Skip to content

Jadeye kollégával összeszedtük, hogy mire is lesz jó nekünk a várhatóan idén ősszel, az iOS 5 és az új készülékekkel egy időben hivatalosan is elinduló iCloud szolgáltatás-csomag. Aki használja a Mobile Me-t, annak egy része már ismerős lesz, de ő is kap új szolgáltatásokat, illetve kellemetlenséggel alig fog találkozni.

Az iCloud az Apple felhő alapú szolgáltatása, aminek értelme, hogy a beállított adatainkat az Apple szerverei tárolják és az összes eszközünk onnan szinkronizálja őket, vagyis a ‘digitális központ’ a személyi számítógépről hamarosan a felhőbe kerülhet. Ennek egyik előnye lehet, hogy adatvesztés esetén a felhőből visszaállíthatóak a korábban oda elmentett adatok. Persze a szolgáltatás ennél sokkal több, így lássuk egyenként, mire számíthatunk ősszel.

iTunes a felhőben

Az iTunes “befelhősödése” két szolgáltatást tartalmaz egyben. Az első része az, hogy amikor megvásárolunk egy zenei tartalmat, azt a felhő megjegyzi, és megfelelő beállítás esetén akár a többi eszközünkre is automatikusan letölti. A korábban vásárolt tartalmak eddig is letölthetőek voltak ingyenesen, itt tehát a hangsúly inkább a többi eszközre való automatikus letöltésen van.

Új funkcióként jelent meg a “Purchased” fül is a Store-ban, ahol könnyedén böngészhetjük a korábban megvásárolt tartalmak listáját, és ha valami netán nem lenne meg az eszközünkön, azt rögtön le is tölthetjük. Sajnos ameddig hazánkban nem elérhető az iTunes zenei kínálata, addig magyar felhasználóként mi ezzel nem sokat tudunk kezdeni, de ugyanez a funkció elérhető az App Store esetén is.

A másik fontos szolgáltatás az iTunes Match. Ennek segítségével lehetőségünk lesz egy $24.99-os éves díj ellenében az összes, bárhonnan beszerzett zenénket (legyen az régi CD-ről, vagy esetleg nem éppen legális forrásból) iTunes-ból való vásárlássá konvertálni. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha 256Kbps-nél alacsonyabb az adott zenék tömörítése, mert az iTunes Match segítségével ezeknek megkapjuk a 256Kbps-es AAC változatát, ami szintén az összes eszközünkön elérhető lesz azonnal.

Ehhez az iTunes elemzi a Music Library-d tartalmát, és összeveti azt a Music Store kínálatával: mivel már 18 milliónál is több szám található meg benne, így valószínűleg lesz találat. Az azonosított számoknak pedig elérhetővé teszi számodra a 256Kbps-es változatát. Technikailag ez úgy működik majd, hogy az iTunes apró mintát vesz az azonosíthatatlan számokból, amit a Shazam vagy Soundhound alkalmazásokhoz hasonlóan azonosít, hogy melyik szám. Persze a szolgáltatásra 25.000 db-os korlát van, és az iTunes-ban megvásárolt zenéid nem számítanak bele ebbe. Nem valószínű azonban, hogy ezt a keretet bárki is hamar elérné, így tekinthető korlátlannak. 🙂 Ugyanakkor az iTunes Match területi korlátjairól biztosat még nem tudni, lehetséges hogy először a US iTunes Store-ban – vagy ami rosszabb – csak az USA területén (IP cím alapú azonosítással) lesz elérhető.

Photo Stream – “Fotófolyam”

A Photo Stream a fotóidat tárolja a felhőben. Ha bármely, ezt támogató iOS eszközzel készítesz egy képet, és bekapcsoltad előtte a szolgáltatást, a készülék automatikusan feltölti a felhőbe az elkészült képet. Ugyanez igaz az iPhoto esetén Mac-en, vagy a Photo Library alkalmazásnál Windows-on is: az ezekbe importált képekre is beállítható, hogy feltöltse őket a felhőbe. A szolgáltatás 30 napig tárol maximum 1000 képet, így bőven lesz időd, hogy akár egy hosszabb nyaralás után szinkronizáld a számítógépeddel az eszközt, és letöltsd róla a képeket. A zenékhez hasonlóan a felhőn keresztül minden friss képed azonnal letöltődik a számítógépedre vagy a többi eszközödre. Emellett második generációs Apple TV esetén a fotók megjeleníthetők lesznek a felhőből, így nagy képernyőn is nézheti őket az egész család.

Hogy csökkentse a mobilnet használatát, és így elkerülje az esetleges túlszámlázást, ez a szolgáltatás csak WiFi-kapcsolat esetén tölti fel a képeidet az iOS eszközeidről a felhőbe.

Dokumentumok a felhőben

A Documents in the Cloud segítségével az alkalmazások adatokat tárolhatnak a felhőben, és onnan visszaállíthatják azokat. Például ha létrehozol vagy szerkesztesz egy táblázatot a Numbers-ben, akkor azt a készüléked képes szinkronizálni a felhővel, így ott mindig a legfrissebb verzió lesz elérhető, és ezeket a felhő automatikusan le is tudja tölteni a többi iOS eszközödre, vagy a számítógépedre is.

Ez a szolgáltatás elsőként az iWork alkalmazásaiban lesz elérhető, de a fejlesztők kapnak hozzá API-t, így gyakorlatilag bármely alkalmazás képessé válhat adatokat tárolni a felhőben, így például a játékállásaid automatikusan szinkronizálhatnak majd az egyes eszközeid között.

Alkalmazások, iBooks könyvek, Backup

Az Alkalmazások esetében a megvásárolt alkalmazásaikat szintén elérhetjük a “Purchased” fülön keresztül, és beállíthatjuk, hogy az egyik eszközön történő vásárlás automatikusan letöltse az adott alkalmazást a többi eszközünkre is.

Az iBooks alkalmazás eddig például csak a könyvjelzőinket mentette, és azt, hogy a megnyitott könyvekben épp hol tartunk. Ez most jelentősen kibővül: itt is elérhetővé válik a “Purchased” fül, így itt is bármikor böngészhetünk majd a korábban megvásárolt könyvek között, és azokat ismét letölthetjük díjmentesen bármely eszközünkre. A friss vásárlásaink is megjelennek minden beállított eszközünkön automatikusan. Emellett az iBooks menti, hogy hol tartottunk, menti a könyvjelzőinket, a kijelölt szövegeket, a jegyzeteket, így mikor egy másik eszközön megnyitjuk ugyanazt a könyvet, pontosan úgy fogjuk találni, ahogyan azt az elsőn félbehagytuk.

A Backup segítségével elérhetővé válik, hogy a felhőbe készítsünk mentést a készülék teljes tartalmáról, így akár iTunes nélkül is lehetőségünk lesz mindent visszaállítani. A Backup szolgáltatás WiFi-kapcsolat segítségével napi mentést készít a beállított készülékről. Ez a mentés első alkalommal hosszabb lehet, de utána már gyors, mert a szolgáltatás csak a legutóbbi mentés óta történt változásokat frissíti a felhős mentésünkben. A Backup képes menteni a megvásárolt zenéinket, alkalmazásainkat és könyveinket, a fotóinkat és videóinkat, a készülék és az egyes alkalmazások adatait és beállításait, a home screen (főképernyő) és a mappák elrendezését és beállításait, az üzeneteinket és a csengőhangjainkat. Az Apple célja ezzel is segíteni a számítógéppel nem rendelkező felhasználókat.

Ha pedig bármikor vissza kell állítanunk az adatainkat, vagy egy új eszközt vásároltunk, elég csak WiFi-re csatlakozni a készülékkel, és belépni az Apple ID-nkkal, és az adataink megjelennek rajta: mintha mindig is rajta lettek volna.

Névjegyek, Naptár, Levelezés, Könyvjelzők, Emlékeztetők (Reminders)

Akik már használják a Mobile Me szolgáltatást, azok számára már ismerős lesz a fenti hármas. Természetesen az iCloud mellé jár az ingyenes @me.com emailfiók, naptár, és a névjegyzék tárolásának lehetősége.

Az iCloud bekapcsolásakor lehetőségünk lesz létrehozni egy ingyenes email-fiókot, és az erre érkező levelek a pushnak köszönhetően azonnal a készülékünkön landolnak. A naptárfunkció segítségével az összes találkozónk is bármikor elérhető, és bármely eszközön is adjunk hozzá egy újat, az azonnal megjelenik az összes beállított készülékünkön. Szintén ez a helyzet a névjegyzékkel, bármikor és bárhol elérhető, és a változások itt is automatikusan átkerülnek minden más eszközünkre. Az iCloud továbbá képes Safaris könyvjelzőink, illetve az iOS 5-ben bemutatkozó Reminders (to-do) app emlékezetetőinek szinkronizálására az eszközeink között. Utóbbi esetben ezeket Mac-ünkön az iCal-ban tudjuk megtekinteni.

Ha már korábban használtunk Mobile Me-t, érdemes attól eltérő Apple ID-t választanunk, mert jelenlegi tapasztalatom szerint ekkor gond lesz a levelezés működésével. Természetesen nem kizárt, hogy ősztől ezek a ‘beta’ problémák elmúlnak.

iCloud.com

Természetesen lesz webes felület is az iCloud szolgáltatáshoz, ahol lehetőségünk lesz a korábbi Mobile Me-hez hasonlóan emaileket fogadni/küldeni/rendezni,  névjegyeinket megtekinteni és szerkeszteni, újakat hozzáadni, a naptárunkat ellenőrizni (hónap, hét, nap, lista nézet) és hozzá új eseményt adni.

Mindhárom kliens design-ja az iPad-es verziókkal mutat rokonságot, viszont furcsálljuk hogy a mail új levél írásakor egy előugró ablakot tár elénk, s nem iOS szerűen integrálódik a levelező ablak fölé. A hivatalos megjelenéstől a Find My iPhone szolgáltatást is innen érhetjük majd el – jelenleg ez még a Me.com segítségével működik.

Ezen túl az iWork alkalmazásokkal (Mac, iOS) szinkronizált dokumentumokat is megtekinthetjük, letölthetjük .pdf-ként, iWork fájlként (Pages, Numbers, Keynote), Office file-ként (Word, Excel, PowerPoint), de szerkesztésükre egyelőre nem lesz mód. A kérdés az, hogy integrálja-e az Apple valamikor az iwork.com funkcióit ide is, ami lehetőséget adna dokumentumaink megosztására és mások általi véleményezésére, miután megadjuk email címüket; vagy esetleg a szolgáltatás megszűnik.

Arról sincs egyelőre információ, hogy mi lesz az iDisk és a Mobile Me Gallery sorsa a továbbiakban, vagy hogy mi történik majd az itt tárolt adatokkal. Amit viszont már biztosan tudunk, az az, hogy az iWeb weboldal-publikálási funkciója megszűnik.

Árak

Az iCloud alapból 5GB tárhelyet fog biztosítani díjmentesen, amibe viszont nem számítanak bele a felhőben tárolt zenéink, alkalmazásaink, könyveink, hiszen ezek esetén nem magát a fájlokat tárolja külön a fiókunkban, hanem csak a jogosultságot a letöltésre; emellett szintén nem számít bele a Photo Stream-ben található maximum 1000db kép sem.

Ami tehát a tárhelyünket foglalja, azok a leveleink, a felhőben tárolt dokumentumok, és a backup. Aki tehát mondjuk sok fotót és videót, netán dokumentumokat tárol a készülékén, annak értelemszerűen nagyobb hely kell a backuphoz, így könnyen szükség lehet a további helyre.

Három opció közül válogathatunk Cloud fiókunk méretének növelésére: +10 GB hely (összesen 15GB), 16 €/év; +20 GB hely (összesen 25GB), 32 €/év; + 50 GB hely (összesen 55 GB), 80 €/év. Ebből egyelőre az első opciót tudjuk ajánlani, például ha az illető két iOS 5-öt futtató készüléket backupol a felhőbe, és emellett szeretne még dokumentumokat is ‘over-the-air’ (OTA) szinkronizálni.

Véleményünk szerint azért az átlagos felhasználóknak megfelelő lesz az ingyenesen elérhető 5GB is.

Ti várjátok már, hogy hivatalosan is elérhető legyen az iCloud? Melyik szolgáltatása lesz számotokra a leghasznosabb? Melyik az, amelyiket érzésetek szerint sosem fogjátok használni, és miért?

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. díjaznám, ha pl. a játékok mentései a felhőben lennének, mert pl. egy Angry Birds-t előről kezdeni felér egy tökönrúgással….

  2. Nekem teljesen mindegy, hogy lesz-e Jailbreak az iOS 5-re, annyira sok jó újdonság van benne, hogy ha megjelenik, mindenképpen telepítem…ez a felhős backup megoldás pedig fantasztikus számomra 🙂 az SMS-eket is menti akkor így? Egyedül amúgy az i5-ön gondolkodom, hogy váltsak-e a 4-esről, de kezdem úgy érezni, elég lesz így is 🙂 még kb 1,5 hónap és iOS 5, yeah….

  3. Én arra keresem a megoldást, hogy a jelenlegi AppleID-t, ami egy gmail-es cím kicseréljem a létrehozott iCloudos me-s címre. Írtam a supportnak, remélem megoldható.

  4. Számomra a leghasznosabb az a safaris könyvjelzők a felhőben, amit amúgy pont ki is hagytatok 😉

  5. elindult az icloud.com developereknek 🙂 – a hibauzenet tiszta ios deisgn 🙂 🙂 🙂

  6. Chrome már jóideje felhőben tartja a könyvjelzőket, nagyon hasznos dolog annak, aki sokat utazik.

  7. A játékhoz a mentések akkor lesznek feltölthetők, ha a fejlesztő azt megvalósítja a játékban.

  8. és így már névre szólóan tárolják a GPS adataidat….
    :D:D:D

  9. @draft: Lesz. Bétában már benne is van 🙂

  10. @crayo: mhm… akkor csak en nem vettem eszre…

  11. @Hds: Már most is menti az appokat felhőben a bétában bármikor vissza tudok állni ugyan arra az állapotra mintha iTunes- ba csinálnék egy Restore from backup-ot

  12. Lesz benne find my mac ? Elvileg a betaban mar volt.

  13. Engem a zenefelismerős érdekel… De mivel nálunk nincs itunes, ki tudja mi lesz

  14. Tegyük fel, hogy lesz iTunes Match Magyarországon. Ha előfizetek és miután elemezte a Music Library-m tartalmát akkor tudnám iPhone-on úgy hallgatni, hogy nem töltöm le a készülékre, hanem csak netről “streamelje”? Vagy muszáj lesz letölteni?

  15. Sziasztok!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy fejlesztői környezetet el lehet-e érni az iCouldban. Én szeretnék fejleszteni, de nincs Apple laptopom.

    Üdv,
    Z

  16. @mz203: fejleszteni csak OSX-en lehet, az Xcode-ban. linuxra elvileg van valami trükkös megoldás, de az nem feltétlen működik a legújabb iOS verziókkal. windowsra nincs opció tudtommal. virtuális gépre feltett Lion vagy hackintosh is megoldás lehet, de a cloudban erre nincs opció.

  17. Nem tudom feltenni az új beta cloudot macre, álandóan azt írja nem telepithetem a meghajtóra )macintosh HD, ne viszont nem is enged más mappát kijelölni. Hogyan tudnám feltenni? Mikor windows gépem volt simán felment most nem nagyon akar felmenni:-(

  18. Miért van az, hogy az icloud.com-on a contacts menüpont alatt, csak 5 név szerepel, de a telefonomon sokkal több? Pedig el vannak mentve az iPhone-onom az icloud-ba a névjegyek. Tudja valaki?

  19. @ocso26: nem lehet, hogy azért, mert legutóbb mindent töröltek az iCloud-ból a beta végén, és azóta valamiért nem szinkronizálta vissza a maradékot?

  20. Én is azt hittem először, de most is csináltam mentés, de akkor is csak 5 név maradt.

  21. sziasztok , szerintetek menyire lesz biztonsagos vagy ,hackerek hozaferhetnek a tarolt adatokhoz?


Add a Comment