fbpx Skip to content

Steve Jobs és csapata tegnap mutatta be az iOS 5-ös verzióját, az iCloudot és az OS X Liont. Most az iOS 5 főbb újdonságait vesszük számba.

1. Új értesítési rendszer (Notifications)
Az Apple tulajdonképpen lenyúlta az Android megoldását. Ezentúl nem egyesével felugró ablakokban kapunk értesítést SMS-ről, push üzenetről, emailről, hanem egy listában gyűjti őket, az ujj lefelé húzásával alkalmazásonként csoportosítva láthatjuk őket. Persze mindez a Lockscreenen. Új üzenet először a képernyő tetején, eltérő színnel jelenik meg. Ha meg akarsz nézni egy üzenetet, jobbra kell az ujjat húzni, ezzel belépsz az adott alkalmazásba. Törléshez elég a kis x-re nyomni. A bemutatott képernyőképeket elnézve viszont ha egy alkalmazásból több üzenet is jön, nem lehet egyesével törölni, hanem csak csoportosan, az adott alkalmazás összes üzenetét. Remélem az egyesével való törlést is megoldják.
Ezzel a megoldással az értesítések normális kezeléséhez nem lesz szükség jailbreakelt alkalmazásra. Viszont a widgetek kimaradtak, aki ilyeneket akar használni, kénytelen lesz jailbreakelni telefonját.

2. Newsstand
Az Apple nem csak az elektronikus könyvek, hanem az újságok és magazinok piacára is be akar törni (lenyúlták a Digitalstand ötletét :)). Ezentúl újságokra is elő lehet fizetni, iBooks-szerű elrendezésben, újságosstandként láthatjuk a lapokat.

3. Twitter-integráció
Múlt héten már napvilágot láttak pletykák a Twitter beépítéséről, a mélység volt csak kérdéses. Mostantól elég a Beállításokban belépni, az összes alkalmazás kihasználhatja ezt. A Kamera és Fotó alkalmazások már most erre épülnek, könnyen megoszthatjuk képeinket, de küldhetünk Safariból cikkeket is és a Maps alkalmazásból aktuális helyzetünket követőink számára nyilvánossá tehetjük.

4. Safari Reader
Ha meglátunk egy jó cikket, de nincs időnk elolvasni, ezentúl berakhatjuk a Safari Readerbe. Funkciója hasonló, mint az Instapapernek és a Read It Later-nek. Annyi plusz van benne, hogy ha az egyik készüléken megjelölsz egy cikket, azt más készüléken és Mac-es Safariban is elolvashatjuk.

Pluszként jön a füles böngésző, ez elsősorban iPad-en hasznos. A fülek rendezhetőek és a Safari cacheli az oldalakat, átlépésnél nem kell újra betöltenie azokat.

5. Reminder
Nehogy elfelejts valamit! Szinkronizálható a Naptárral, helyzetfüggő emlékeztetők is beállíthatóak (iCloud használata esetén).

6. Kameragomb a Lockscreenen
Ha hirtelen le akarsz fényképezni valamit, nem kell kinyitni a készüléket, elég rányomni az ikonra, lehet zoomolni, a hangerőnövelő gombbal pedig fényképezni. Az elkészült képet szerkeszthetjük is.

7. Kettéosztott billentyűzet
iPad-en elérhető, két ujjal a billentyűzetre böksz és széthúzod ujjaidat, kettéválik a billentyűzet. Ezentúl a Mail-ben lesz szövegformázás, üzenetek megjelölése, szöveges shortcut létrehozása gyakran használt kifejezéseknek, beépített szótár, amit az összes alkalmazás kihasználhat.

8. PC-mentes használat
Ezentúl a szinkronizáláshoz nincs szükség számítógépre, vezeték nélküli megoldásra térnek át. A telefon aktiválásához sem szükséges a gép, elintézhető a készülékről. Ráadásul egy új iOS verzióhoz nem szükséges az egészet letölteni, elég a változtatásokat (ezt nevezik delta update-nek), persze ez is megy vezeték nélkül.

Arról nincs hír, vajon az alkalmazások frissítéséhez is elég-e a változtatást letölteni vagy egy GPS-alkalmazáshoz újra több gigabájtnyi adatot kell lehúzni.

9. iMessage
Új üzenetkezelés. Másik iOS felhasználónak küldhetünk szöveges üzenetet, fotót, videót, névjegyzéket, mindezt wifin vagy 3G-n keresztül! Nemcsak az üzenet megérkezésekor kapsz push üzenetet, hanem már akkor is, amikor a másik fél gépel! Kezeli az üzenet kézbesítését és elolvasását is. Ezzel a Blackberry-nek vágnak alá és az iPod touch felhasználók is küldhetnek ezentúl üzenetet.

10. Game Center
Ezentúl lehet játékokat és barátokat ajánlani másoknak, sőt Game Centeren keresztül játékot is lehet vásárolni, nem kell bemenni az App Store-ba.

Ezek a főbb újdonságok, az első béta verzió fejlesztőknek már most elérhető, végleges ősszel jön ki iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 és 2, valamint iPod touch 3G és 4G készülékekre.

Az Apple oldalán megtekinthető a teljes keynote.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Aki kipróbálta már 3GS-en írjon, hogy mennyire megy. 4-en nem szakadozik, nem lassul. 🙂

  2. Az iPod app Music-ra változott? A keynote-ban úgy volt.

  3. Nem teljesen tiszta: akkor most ki lehet valahogy íratni a soron következő naptáreseményeket a Lockscreenre? Reminder vagy notification használatával meg lehet oldani szerintetek?
    Nem szeretnék alertet beállítani, nekem ne csipogjon – de jó lenne kiíratni az eseményeket előre, amit a Nokiák már évek óta tudnak…

  4. Szóval SMS kézbesítési jelentés továbbra sem lesz. Komolyan mondom, az Apple fejlesztői ősgyökerek…

  5. Ezzzazz. Az utso par masodpercben volt a lenyeg. A srac ugy zarta be a safarit hogy hosszehuzta a kepernyot

  6. @vdiablo: Ezt már most is megteheted, nekem is működik régóta, pedig nem vagyok fejlesztő. 😉

  7. Na de ebben az a vicc hogy ezt már kb 2 hónapja meglehetet csinálni jailbreakel!
    Tehát a 3G-m most olyan mint ha iOS5 lenne rajta !! 😀

  8. tetszik jó lett az iOS5 😀 csak iPad2-re kellene hozzá valami törés 🙂

  9. Már az iOS 5-t is feltörték:P + az iPad 2-t hetekkel ezelott:)

  10. @Buveszpapa:
    Én is bíztam benne hogy tudnak írni egy scripet, mely beírja az SMS első három karaterének a *a# karakterhármast, és nem 160-ról hanem 157-ről kezd visszaszámolni fennmaradó karaktert. Lásd régen SMS Helper, vagy a iPhone Delivery. Sajnos 4.x óta nem update-elte a fejlesztő 🙁
    Szóval magad uram ha szolgád nincs, avagy marad a *a# a T-mob hálózatán.
    (egyébként szerintem azért nem foglalkoznak vele, mert AT&T -nél is mint itthoni szolgáltatóknál a csomagban van pl:200 SMS , de ha ujraküldöm 10x, akkor még nem tudom hogy abból, hogy egyet is megkapott…)

  11. Azt nem tudjátok esetleg, hogy az akkut mennyire szívja, mert 4.3.2-n még készenléti állapotban is hihetetlenül merül nálam.

  12. @Fejo: mi a progi neve?:)

  13. A névjegyeket az icloud szinkronizálja, de a Mac-om nem wifis, és így tehát van egy olyan kontakt sorom, ami a géppel azonos és van egy ami a mobil eszközeimen azonos. Ennek megfelelően a kontaktok között van egy Mac.es és egy icloud-os csoport. Mit tegyek, hogy csak egy kontakt lista legyen?
    Köszi aki megmondja


Add a Comment