fbpx Skip to content

Legtöbbünket nem érinti közvetlenül a hír, de ma a Verizon és az Apple illetékesei bejelentették a nagyon régóta várt CDMA hálózatra készült iPhone 4 készüléket, melyet február 10-étől lehet majd megvásárolni.

Két hosszú, pletykákkal teli évet kellett arra várni, hogy ne az AT&T legyen az iPhone kizárólagos forgalmazója, és a Verizon nevű amerikai szolgáltatónál is elérhető legyen. Mint azt már megírtuk, ma a Verizon egy konferenciát tartott, amely során bejelentésre került a CDMA hálózaton üzemelő készülék. A sajtótájékoztató képei alapján most már szinte biztosra vehető, hogy nem az iPhone 5 alkatrészeit láthattuk korábban. A fém keret designjának megváltoztatása miatt a jelenlegi iPhone 4 tokok nem lesznek vele kompatibilisek, hiszen a hangerőszabályzó és némító gombok lejjebb kerültek.

Arról nincs biztos információnk, hogy esetleg a fehér iPhone 4-ek árusítása is megkezdődik-e valamikor, de a honlapjukon kint volt egy darabig a fehér modell illusztrációja is, amit azóta már eltávolítottak.

Az új készülékeken iOS 4.2.5 van, amiben megtalálható a WiFi hotspot opciója. Elképzelhető, hogy ezt a szolgáltatást külön díj ellenében lehet majd igénybe venni. Arról semmit nem tudni még, hogy lesz-e valamikor (ha egyáltalán) jailbreak a készülékre, illetve hogy ez a 4.2.5 szoftververzió a WiFi hotspot funkcióval együtt elérhető lesz-e a jelenlegi GSM iPhone készülékekre is.

A CDMA hálózat a GSM hálózatok GPRS/EDGE technológiájához hasonlóan nem tud hívás közben adatforgalmat bonyolítani, és a maximális letöltési sebessége 2 Mbps-ban limitált. Mivel a világ legnagyobb részén GSM alapú hálózatok vannak, ezért a CDMA-s telefonnal nem lehetséges a roaming, és ezért gyakorlatilag a függetlenítése értelmetlen lenne, ha lehetséges egyáltalán.

Ami az árakat illeti: Verizonnál $30-ba fog kerülni a korlátlan mobilinternet használat, míg az AT&T-nél 2 GB tetheringgel együtt $45-t kóstál havonta, a hívás- és SMS-költség mellett.

A hazai Vodafone-hoz hasonlóan a Verizon is elkészítette az iPhone értékesítésével kapcsolatos információs oldalát, itt igény szerint feliratkozhatunk az email címünkkel, és majd tájékoztatnak, ha rendelhető lesz az iPhone.

(by bukko & tothandras)

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. Jó lenne az a hotspot nekünk is 🙂

    Miért lehet az akkor h ha telefonálok (i4) akkor elmegy a 3G-m?

  2. akkor ez most mire jó?

  3. Sziasztok! OFF tema lenne de nagyon fontos.
    Szoval 2 iphone 4 van mind2on 4.1 jailbreakelve, a facetimera a wifis tangot hasznalom. Eddig minden ment is amig el nem jott az utolso frissites napja. Ha engem hiv es felveszem akkor azt mondja faild! Ha meg en hivom akkor nem lehetseges!!! Lecci help

  4. Azért az gáz, hogy majd a Verizon iPhone-ra nem lesz jó az Apple Bumper, mivel ott az egyik antennát a mute switch fölé helyezték el így kicsivel lejjebb került minden.
    De lehet, hogy majd gyártanak külön tokot a Verzionos iPhonera.
    Amúgy multkor éppen azon gondolkoztam, hogy változik-e a design az új nyáron megjelenő iPhoneon, de most arra jutottam, hogy most, hogy van egy GSM képes és egy Verzionos

  5. *modell, így az Apple tuti, hogy nem fog alakítani rajta ebben az évben.

  6. engem zavar, hogy most ez megjelent..vagy nem is tudom..ugy bezavart a szokásos ritmusba. nem tudom hova tenni ezt az iost, meg magát az átalakitott készüléket sem. azt sem értem, hogy miért nem nyáron mutatták be a verizonos készüléket:S na mind1..lehet hogy csak én fogom fel ezt igy. :DDD

  7. “A sajtótájékoztató képei alapján most már szinte biztosra vehető, hogy nem az iPhone 5 alkatrészeit láthattuk korábban.”

    ha megnézzük azt az alkatrész összehasonlító videót, abban a videóban az új keretben is van sim kártya hely, míg én úgytudom hogy a CDMA telókban nincs simkártya. Szóval nembiztos hogy abban a videóban a verizonos iphone van…

  8. @nyolc8: hmm..érdekes. ha az apple helyében lennék, akkor én sem határolnám el ennyire a 2őt. Igy azok is meg tudják venni verizonosan akik, mondjuk gyárilag függetleniteni akarják, de szükség van a sim kártyára. jogos lehet a kérdés, hogy akkor miért nem veszi meg máshol a ‘régit’?
    valoszinü az átdolgozott keret miatt.

  9. “Két hosszú, pletykákkal teli évet kellett arra várni, hogy ne az AT&T legyen az iPhone kizárólagos forgalmazója,”

    Inkább 3 az, hisz gondolom nem a magyar T-től kell számolni. 🙂 Amúgy meg több, mint 3,5 év.

  10. @cbdomi: a verizonos készüléket hiába függetleníttetnéd, az gyakorlatilag azt jelentené, hogy többet nem működne. egyrészt azért, mert nincs olyan CDMA hálózat az USA-ban, ami ezután befogadná, és amivel használni tudnád, hiszen közismerten verizon-exkluzív a CDMA-n, másrészt nem tud GSM-hálózatot, így hiába lenne egy akármilyen módon független, verizonos készüléked, nem tudnád mivel és hol használni. SIM kártyával meg pláne nem.

    @manchester85: az egész kezdődött azzal, hogy a cingular volt az exkluzív szolgáltató, ahol lett volna iPhone (keynote 2007, iPhone bejelentés). de azt közben megvette at AT&T még az iPhone megjelenése előtt. mivel a másik, GSM-alapú szolgáltató meg a T-mobile, így első körben sehol nem volt szó arról, hogy lenne majd CDMA iPhone is, inkább csak hogy megszűnik az AT&T exkluzivitása, és lesz a T-mobile-nál is. a CDMA csak sokkal ezután merült fel. aztán ott van még a Sprint, ami PCS+CDMA, tehát volt még opció, hol lehetett volna, de első körben egyszerűbb lett volna a GSM változat elérhetőségének kiterjesztése, míg üzleti szempontból a CDMA verzió a nagyobb bevételt hozó.

  11. @Jadeye: Jaja, most olvastam hogy SIM tarto sincs benne. És az antenna az a CDMA miatt változott és nem az antennagate probléma miatt. ilyen 2in1 megoldás nem létezik 1ébként?

  12. @cbdomi: már mit értesz 2in1 alatt?

    egyébként elképzelhető, hogy a verizon készülékek átregisztrálhatóak lehetnek a sprint hálózatára, mert ugye az is használ CDMA-t. de azok alapján, amiket találtam, ez maximum a szokásos hűségidő lejárta után lesz lehetséges. tehát egy CDMA-s telefont először “le kell regisztrálni” az eredeti szolgáltató hálózatáról, majd regisztrálni az új szolgáltatónál, amire illegálisan nem hiszem, hogy lesz mód. mondjuk azok alapján, amiket találtam, még legálisan is nehézkes a dolog, mert ha nincs a szolgáltató logója a készüléken, az ügyintéző elutasíthat. tehát nem tudnád használni vele anélkül, hogy át ne regisztrálnák, már ha egyáltalán megteszik. (guglizz arra, hogy “verizon phone on sprint”, lesz pár találat.)

  13. @Jadeye: 2 in 1 alatt azt értem, hogy CDMA és GSM alapu 1ben.

  14. A Magyar Telenornál is csak a CDMA iPhone 4 lesz!? 🙁

  15. Sziasztok!

    4.2-es rendszerre kellene nekem valami bluetooth fájl küldő program, eszem megáll hogy sehól sem találkok semmit, azt meg nem akarom elhinni hogy senkinek sem hiányzik a 3.1.3-es rendszer óta (ibluenova)

    Válaszokat előre is köszönöm!

    Kistrojak

  16. @iSultanGS: magyarországon nincs, nem lesz, mivel nem is lehet CDMA iPhone, mivel Magyarországon nincs CDMA hálózat. GSM van mindhárom szolgáltatónál.

  17. @iSultanGS:

    Telenor GSM hálózatot használ…

  18. @kistrojak: még mindig nincs. ha az eszed megáll, akkor sem lesz. az egyetlen, amit tehetsz, hogy írsz a fejlesztőjének. de talán nem nemtörődömségből nincs, hanem mert mondjuk valami technikai akadálya van. ez van.

  19. Köszi a válaszodat, így már kicsit hihetőbb a történet 🙂 Ezek szerint felesleges volt az a 2 óra hogy programot kerestem hozzá, iphone-iphone között mindent lehet küldeni de Iphone- made in taiwan között sajna nem 🙁

  20. Figyeltétek, hogy a T-mobil szerint fehér iPhone 4 -et is lehet venni?

  21. Sziasztok!
    Segitségeteket kérném! Köv hónapban szeretnék venni egy iphone 4-et. Mit tudtok arról, hogy külföldröl milyen áron lehet beszerezni? esetleg konkrét ajánlást tud valaki tenni, hogy Ő honnan venné/vette? term. kártyafüggetlen és új érdekel.
    üdv

  22. szeretem én az apple-t, de szimpatikusabb volt, mikor nem akart mindenhol ott lenni, exklúzívabb volt, szerintem kevesebbet is hibázott.
    úgy tűnik, most hogy ráállt erre a sebességre, egyre többet bakizik. és ez a verizonos cucc is csak tesz rá egy lapáttal a sebességükre.. nem tudom, értitek e mire gondolok.

  23. lenne egy kérdésem
    Ha ennél a szolgáltatónál megveszem az Iphone 4S-t, akkor azzal Magyarországon tudok telefonálni pl. T-mobile-os kártyával?

  24. @scrat: nem lehet biztosra mondani, mert az a Verizon-hoz van konfigurálva. változatlanul csak gyári független esetén garantálható, hogy itthon is tudod majd használni.

  25. sziasztok!

    meg tudná mondani nekem mondani valaki egy iphine 4S verizonos itthon működne e pl vodás simmal, mert ugye elvileg a verizonos iphone 4S nek a GSM része független igy lehet használni elvileg!
    tud erről valaki valamit?
    köszi

  26. @pentium4: nem garantálható, hogy független a SIM-slotja, de ha az, akkor természetesen működik itthon is.


Add a Comment