fbpx Skip to content

A korai Apple-relikviák mindig sokat érnek, hiszen a kezdeti időkre, a még Steve Jobs szüleinek garázsában működő Apple-re emlékeztetnek. Egy múlt heti aukción egy ősrégi, de működő Apple I. számítógépet árvereztek el.

Apple I.

Az Apple I. volt a cég első számítógépe, összesen 200 darab készült belőle, még személyesen Steve Wozniak rakta őket össze kézzel. A kezdetlegességre jellemző, hogy még háza sem volt a gépnek, csak az alaplap volt úgy magában a csatlakozóhelyekkel. A használathoz szükséges tápegységet, billentyűzetet, monitort és magnókazettás egységet külön kellett a vásárlónak beszereznie.

Szóval elég fapados verzió volt, a több mint 40 év alatt 50-60 darab maradhatott belőle. Jelen cikk tárgya egy nem csak létező, hanem működő darab is, melyet a múlt héten bocsátottak aukcióra. Eredeti tulajdonosa egy John Dryden nevű kaliforniai szoftvermérnök, aki a gép mellé csatolta még az eredeti számlát, használati utasítást, kazettás magnót és jegyzetet egy Wozniak és Dryden közötti, 1977-es telefonbeszélgetésről.

Az eredetileg 666.66 dollárért árult számítógép végül 110 ezer euróért kelt egy kölni árverésen. Ez jóval kevesebb, mint amennyit vártak tőle, ugyanis 2014-ben egy gép rekordáron, 905 ezer dollárért, míg egy másik tavaly augusztusban 815 ezer dollárért kelt el. A mostani új tulajdonos egy német mérnök lett, aki régi számítógépeket gyűjt.

Az én MacBoook Pro-m vajon 40 év múlva mennyiért fog elkelni? 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. A MacBoook Pro-d 40 év múlva annyit fog érni mint ez osztva az eladott Mac Book Pro darabszámmal x 200 mint amennyit az Apple I-ből gyártottak. Nagyjából annyit kapsz majd érte mint amennyi sörös dobozt tudnak majd készíteni az alu burkolatából…


Add a Comment