fbpx Skip to content

Az alábbi cikket András küldte nekünk, aki nemrég belevágott az iPhone-os fejlesztésbe. Korábban már megkérdeztük a magyar fejlesztőket, ők mit gondolnak a magyar App Store-ba való fejlesztésről, vagy az ott jellemző értékelésekről. Ráadásul a Szifon alkalmazásainak köszönhetően mi is kaptunk a lentihez hasonló levelet, bár abban konkrétan külső oldalakon és fórumokon való review-spam lehetőségét kínálták fel. Lássuk, Andrást mivel próbálták elcsábítani.

Amikor letöltünk egy appet, gondolom mindannyian ránézünk az app értékelésére: a sárga csillagokra. Velem sokszor megtörtént, hogy csak azért töltöttem le valamit, mert láttam alatta mind az öt, sárgán világító csillagot.

De vajon mennyire mutatja meg a csillagok száma a program valódi értékét? Érdemes-e letöltenünk azokat a programokat, amelyeknél 5 csillag virít? Mielőtt megválaszolnánk a kérdéseket, leírnék egy rövid, de szerintem érdekes történetet.

Tavaly kezdtem el fejleszteni az App Store-ba. Eddig 3 appem elérhető a felhasználók számára. Programjaim közül a legsikeresebb talán a KO-könyv. Viszont eddig az appjeimmel kapcsolatban csak három e-mailt kaptam, de egyik sem a felhasználóktól érkezett! Mind a három levél más-más “rating-javító” cégtől jött. Röviden ez állt bennük:

“Tisztelt ….,

Az apped szép, jó, de még sincs sok értékelése.
De mi ezen tudunk változtatni!!!
Fizess be 50€-t, és cserébe mi elérjük, hogy
AZ APPED KAPJON 10 DARAB 5 CSILLAGOS ÉRTÉKELÉST!
….
Üdvözlettel, xy cég.”

Ezután elgondolkodhatunk, hogy hány fejlesztő fogadott el ilyen, vagy ehhez hasonló ajánlatokat? (Bízom benne, hogy csak kevés.) Mégis, hogyan tudjuk eldönteni egy appről, hogy megéri-e a letöltést?

Szerintem erre két megoldás van:

  1. Nézzük meg, hogy adtak-e az 5-ös mellett néhányan 4 csillagot is a programnak. Hiszen ha a felhasználók véleményezik a programot, nem pedig egy “rating-javító” cég, akkor vélhetően olyan felhasználók is vannak, akik „szigorúbban” értékelnek.
  2. Olvassuk el a felhasználók által írt review-kat. Ez főleg magyar programoknál praktikus, hiszen a “rating-javító” cégek magyarul aligha tudják leírni “véleményüket”.

Hát ez lett volna az az érdekesség, amit meg akartam osztani veletek. Kíváncsi vagyok a véleményetekre ezzel kapcsolatban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Sosem nézem a csillagokat, sem a kommenteket, mert csak felidegesít, hogy csak a magyar értékelőket láthatom. Ha valamit meg akarok venni, megnézem a youtube-on, hogy milyen, és elolvasok róla egy két cikket. Még így is beleakadok olyan vásárlásba, amit megbánok, szerintem szar ez a render…

  2. Már bocs, de nem vágom a matekot. Kinek ér meg 50€-t, hogy legyen 10db 5 csillagos értékelés?

    Tegyük fel, hogy vacak az appod. Mondjuk a magyar Store-ban kapsz 50db 2-3 csillagos ratet. Erre te bevásárolsz, hogy felhúzd az átlagot. Kell 50db 5 csillagos, hogy legalább 4 csillagos legyen az átlagod. 500€-t erre költeni, vagyis egyhavi pénzt, amit a magyar Store átlagosan kitermel egy konstans TOP5-25 tartományban?

  3. Endy: ha 10 db 5 csillagos értékelés 50 euró, akkor 50 db 5 csillagos értékelés 250 euró.
    Ha 1 tyúk 1 nap alatt 1 tojást tojik…
    🙂
    Üdv:
    S Zs

  4. Valamit jol kiszamoltam, de jol elszurtam az latzik. Bocsi 🙂

  5. Mindenhol megjelennek a keselyűk, van akinek meg telik rá, hogy fusson az app. Nem lenne kínálat kereslet nélkül… Fúj


Add a Comment