fbpx Skip to content

Az Apple még tegnap este tett közzé egy sajtóközleményt, illetve tette ki az online boltjába az iPad mini legújabb generációját, ami október 23-án érkezik majd a vásárlókhoz – kivéve Magyarországon, mert ugye nálunk az október 23-a munkaszüneti nap, így itthon csak 24-ével lehet majd kézbe venni.

Az új iPad mini megkapta az iPhone 15 Pro modellek processzorát, így egyúttal az Apple Intelligence-re is képes lesz, támogatja az Apple Pencil Pro-t, leszámol a fizikai SIM-kártyával, és még egy lila és egy kék színt is kapott. Nézzük, mit ír az új modellről az Apple!

Az Apple bemutatta az új iPad minit, amelyet az A17 Pro chip és az Apple Intelligence hajt meg. Az Apple Intelligence egy könnyen használható személyes intelligenciarendszer, amely megérti a felhasználó személyes kontextusát, és hasznos, releváns információkat nyújt, miközben védi a felhasználó adatainak biztonságát. Az új iPad mini a jól ismert, ultrahordozható dizájnnal rendelkezik, és négy gyönyörű kivitelben érhető el, köztük egy új kék és lila színben, valamint egy lenyűgöző, 8,3 hüvelykes Liquid Retina kijelzővel. Az A17 Pro chip hatalmas teljesítménynövekedést biztosít még a legigényesebb feladatokhoz is, gyorsabb CPU-val és GPU-val, valamint kétszer gyorsabb neurális motorral, mint az előző generációs iPad mini. Az Apple Intelligence támogatásával a készülék még sokoldalúbb és fejlettebb képességeket kínál. Az iPad mini sokoldalúsága tovább növekszik az Apple Pencil Pro támogatásával, amely új lehetőségeket nyit a termelékenység és a kreativitás terén. A 12 MP-es széles látószögű hátlapi kamera támogatja a Smart HDR 4-et a természetes hatású, nagy dinamikatartományú fotókhoz, és gépi tanulást alkalmaz a dokumentumok felismeréséhez és beolvasásához közvetlenül a Kamera alkalmazásban.

Az új iPad mini egész napos akkumulátor-üzemidőt és teljesen új élményeket kínál az iPadOS 18 segítségével. Az ára 249 990 Ft-tól indul, 128 GB-os tárhellyel — ami kétszerese az előző generációnak —, így az új iPad mini hihetetlen értéket nyújt, és teljes iPad élményt kínál ultrahordozható kivitelben. A vásárlók már tegnap óta előrendelhetik az új iPad minit, a forgalmazás pedig október 23-án, szerdán kezdődik. (Megjegyzés: kivéve ugye itthon, mert az nálunk munkaszüneti nap, így ez 24-ére csúszik.)

„Nincs más olyan eszköz a világon, mint az iPad mini, amelyet a nagy teljesítmény és a sokoldalúság ötvözete miatt szeretnek, ráadásul ez a legultrahordozhatóbb dizájnunkban érhető el. Az iPad mini széles felhasználói körnek szól, és az Apple Intelligence-re épült, amely erőteljes, személyre szabott és privát intelligens funkciókat biztosít.” — mondta Bob Borchers, az Apple globális termékmarketingért felelős alelnöke. „Az erőteljes A17 Pro chippel, a gyorsabb kapcsolódási lehetőségekkel és az Apple Pencil Pro támogatásával az új iPad mini hihetetlen értéket képvisel, miközben a leghordozhatóbb dizájnunkban nyújtja a teljes iPad-élményt.”

A17 Pro: komoly teljesítmény

Az új iPad mini jelentős frissítést kapott az A17 Pro chip segítségével, amely hihetetlen teljesítményt és energiahatékonyságot nyújt ultrahordozható kialakításban. Az A17 Pro egy erőteljes chip, amely számos fejlesztést kínál az előző generációs iPad mini A15 Bionic chipjéhez képest. A 6-magos CPU-val — két nagy teljesítményű és négy energiatakarékos maggal — az A17 Pro 30%-os CPU-teljesítmény-növekedést biztosít. Emellett a grafikus teljesítmény is jelentősen javul, köszönhetően az 5-magos GPU-nak, amely 25%-os ugrást jelent az előző generációhoz képest. Az A17 Pro új élményeket kínál — beleértve a profi alkalmazásokat, amelyeket tervezők, pilóták, orvosok és mások használnak —, és gyorsabbá teszi a fotószerkesztést, az elmélyülést a még magával ragadóbb AR-alkalmazásokban, és még sok mást. Az új iPad mini valósághű játékélményt nyújt hardveresen gyorsított sugárkövetéssel, amely négyszer gyorsabb, mint a szoftveres megoldások, valamint támogatja a Dynamic Caching és a hardveresen gyorsított mesh shading technológiákat. Legyen szó tartalomkészítésről az Affinity Designerben vagy grafikaigényes AAA játékok, mint a Zenless Zone Zero futtatásáról, a felhasználók bárhová magukkal vihetik a nagy teljesítményű és ultrahordozható iPad minit.

Apple Intelligence-re építve

Az A17 Pro chip erejével az új iPad mini támogatja az Apple Intelligence szolgáltatást. Az iPadOS 18 mélyen integrált részeként az Apple Intelligence kihasználja az Apple chip és az Apple által épített generatív modellek erejét, hogy megértse és létrehozza a nyelvet és képeket, cselekedjen az alkalmazásokban, és személyes kontextust vegyen figyelembe a mindennapi feladatok egyszerűsítése és gyorsítása érdekében. Az Apple Intelligence által működtetett modellek többsége teljesen az eszközön fut, és a Private Cloud Compute lehetőséget kínál arra, hogy az eszközön futó feldolgozást és a nagyobb, Apple chipes szervereken futó modelleket kombinálva növeljék a számítási kapacitást.
Az Apple Intelligence első funkciói idén októberben lesznek elérhetők az iPadOS 18.1-gyel azokon az iPadeken, amelyek legalább A17 Pro vagy M1 chippel rendelkeznek. Az Apple Intelligence olyan élményeket nyújt, amelyek örömtelik, intuitívak, könnyen használhatók, és kifejezetten arra lettek tervezve, hogy segítsenek a felhasználóknak az igazán fontos dolgok elvégzésében.

Az Apple Intelligence az alábbi cikkünkben leírtak alapján kapcsolható be akár itthon is: Gyakori kérdések: hogyan engedélyezhető itthon az Apple Intelligence a támogatott készülékeken?

A Writing Tools funkcióval a felhasználók finomíthatják írásaikat a szövegek újraírásával, lektorálásával és összefoglalásával szinte mindenhol, ahol írnak, beleértve a Mail, Notes, Pages és harmadik féltől származó alkalmazásokat.

Siri mélyebben integrálódik a rendszerélménybe, és új dizájnt kap, elegáns, világító fénnyel, amely az iPad képernyőjének szélén fut, amikor aktív. A Siri most még természetesebb és rugalmasabb nyelvértési képességekkel rendelkezik, így könnyebb vele kommunikálni. Siri képes követni a felhasználót, ha megakad a beszédben, megtartja a kontextust egyik kérésről a másikra, és most már írni is lehet neki. Siri kiterjedt termékismerettel rendelkezik, így válaszolni tud az iPad és más Apple eszközök funkcióival kapcsolatos kérdésekre.

A Fotók alkalmazásban a Memories funkció lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egyszerűen egy leírás begépelésével elkészítsék az általuk látni kívánt filmeket. Az új Clean Up eszközzel pedig könnyedén azonosíthatják és eltávolíthatják a fotók hátterében lévő zavaró tárgyakat anélkül, hogy véletlenül módosítanák a fő témát.

További Apple Intelligence funkciók a következő hónapokban válnak elérhetővé:

  • Az Image Playground lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy pillanatok alatt játékos képeket készítsenek.

  • Az Image Wand az Apple Pencil új eszköztárában található eszköz, amely egy durva vázlatból kidolgozott képet varázsol.
  • Az Emoji új szintre lép, mivel lehetőség nyílik saját Genmoji létrehozására pusztán egy leírás begépelésével, vagy egy barátról vagy családtagról készült fénykép kiválasztásával.
  • Siri képes lesz felhasználni a személyes kontextust, hogy személyre szabott intelligens megoldásokat nyújtson. Ezenkívül képernyőtartalomra vonatkozó tudatosságot szerez, hogy megértse és lépéseket tegyen a felhasználók tartalmaival kapcsolatban, valamint új műveleteket tud majd végrehajtani Apple és harmadik féltől származó alkalmazásokban.
  • Az iPadOS 18 rendszerbe integrált ChatGPT lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy szakértelmét, valamint kép- és dokumentumértési képességeit elérjék a Sirin és a Writing Tools-on keresztül anélkül, hogy váltogatniuk kellene az eszközök között. Beépített adatvédelem védi a felhasználó IP-címét, és az OpenAI nem tárolja a kéréseket. A felhasználók ingyenesen hozzáférhetnek a ChatGPT-hez anélkül, hogy fiókot hoznának létre, de a ChatGPT adatfelhasználási irányelvei érvényesek azok számára, akik úgy döntenek, hogy csatlakoztatják fiókjukat.

Még gyorsabb kapcsolat

Az új iPad mini gyorsabb vezeték nélküli és vezetékes kapcsolódási lehetőségekkel rendelkezik, így a felhasználók útközben még többre képesek. Az iPad mini támogatja a Wi-Fi 6E technológiát, amely akár kétszeres teljesítményt nyújt az előző generációhoz képest, így a felhasználók gyorsabban tölthetnek le fájlokat, játszhatnak online, és streamelhetnek filmeket. A Wi-Fi + Cellular modellek 5G támogatással lehetővé teszik, hogy a felhasználók gyorsan elérjék fájljaikat, kommunikáljanak kollégáikkal, és menthessék adataikat útközben. Az új iPad mini mobilhálózati modelljei eSIM segítségével használhatóak a mobilhálózatokon, amely biztonságosabb alternatívát jelent a fizikai SIM-kártyához képest. Az eSIM lehetővé teszi, hogy a felhasználók gyorsan csatlakozzanak és átvigyék meglévő előfizetéseiket digitálisan, és akár több mobil előfizetést is tároljanak egyetlen eszközön. A vásárlók több mint 190 országban és régióban csatlakozhatnak a vezeték nélküli adatcsomagokhoz anélkül, hogy helyi szolgáltatótól kellene fizikai SIM-kártyát beszerezniük. Az új USB-C port kétszer gyorsabb, mint az előző generációé, és akár 10 Gbps adatátviteli sebességet biztosít, így nagy fotók és videók importálása még gyorsabb.

Hihetetlen kameraélmény

Az iPad mini kompakt formája és nagyszerű kamerái erőteljes mobil munkafolyamatokat tesznek lehetővé. A 12 MP-es széles látószögű hátlapi kamera gyönyörű fotókat készít, és azok a Smart HDR 4 segítségével még részletesebbek és élénkebbek lesznek. A 16 magos neurális motor által vezérelt mesterséges intelligencia (AI) képes automatikusan felismerni a dokumentumokat közvetlenül a Kamera alkalmazásban, és az új True Tone vaku segítségével eltünteti a dokumentumokról a zavaró árnyékokat. A 12 MP-es ultraszéles látószögű előlapi kamera portré tájolással és Center Stage támogatással nagyszerű a videóhívásokhoz és egyéb felhasználási módokhoz.

Varázslatos képességek az Apple Pencil Pro-val

Az Apple Pencil Pro varázslatos képességeket és erőteljes interakciókat tesz lehetővé, az iPad minit hordozható vázlatfüzetté alakítva. Az Apple Pencil Pro érzékeli a megszorítást, megjelenítve egy eszköztárat, amely gyors eszközváltást, vonalsúly- és színválasztást biztosít anélkül, hogy megszakítaná a kreatív folyamatot. Egy egyedi haptikus motor könnyű koppintással visszajelzést ad a megszorítás, a dupla koppintás, vagy egy Smart Shape alakra illesztés esetén. A felhasználók megforgathatják az Apple Pencil Pro-t a pontosabb eszközvezérlés érdekében. A toll testének forgatásával a toll és ecset eszközök orientációja változik, mint a hagyományos ceruzák esetében, és az Apple Pencil lebegtetése funkcióval a felhasználók előre megjeleníthetik az eszköz pontos orientációját, mielőtt ténylegesen rajzolnának vele. Az Apple Pencil Pro támogatja a Lokátor funkciót, és az új mágneses interfészen keresztül párosítható, tölthető, és tárolható az új iPad minin. Az iPad mini támogatja az USB-C-s Apple Pencilt is, amely jegyzeteléshez, vázlatkészítéshez, megjegyzések írásához, naplózáshoz és még sok máshoz ideális, nagyszerű áron.

Jobb a környezetnek

Az új iPad mini környezetbarát tervezésű, beleértve a 100%-ban újrahasznosított alumíniumot a készülékházban, a 100%-ban újrahasznosított ritkaföldfémeket az összes mágnesben, valamint a 100%-ban újrahasznosított aranybevonatot és ónforrasztást több nyomtatott áramköri lapon. Az új iPad mini megfelel az Apple magas energiahatékonysági szabványainak, és mentes a higanytól, brómozott égésgátlóktól és PVC-től. A csomagolás 100%-ban rost alapú, közelebb hozva az Apple célját, hogy 2025-re teljesen eltávolítsa a műanyagot a csomagolásból.

Ma az Apple globálisan karbonsemleges a vállalati működésében, és az ambiciózus Apple 2030 cél részeként az évtized végére tervezi, hogy teljes karbonlábnyoma karbonsemleges legyen.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok