fbpx Skip to content

Az Apple a hét elején bemutatta az iPhone 16-ot, ami szokásának híven két méretben lesz elérhető a 6,1 hüvelykes kisebb és a 6,7 hüvelykes nagyobb verzióban. A színek is változtak, a fekete, fehér, rózsaszín mellett ebben az évben récezöld és ultramarin színeket kapjuk meg. 128, 256, és 512GB-os háttértárral vásárolható meg, ahogyan eddig is.

iPhone 16 Cover

Na de nézzük a komolyabb újdonságokat, idén mit tett le az Apple az asztalra. A cég rögtön azzal kezdte, hogy az Apple Intelligence jegyében fejlesztették ezeket a készülékeket, tehát a processzor, a memória és minden egyéb hardver ahhoz van igazítva, hogy az AI sokkal gyorsabban és jobban dolgozhasson az előző generációkhoz képest. Ezen kívül kaptunk egy teljesen új Kamera­vezérlő gombot, frissült hardverben a kamera is, és ami talán a legfontosabb sokak számára: sokkal hosszabb üzemidővel rendelkezünk, fejlődött az akkumulátor is, akár 6 órával többre képes a készülék az előző generációhoz képes, ami elég komolynak ígérkezik. Vágjunk is bele, mit tud az iPhone 16!

Apple Intelligence

Idén ősszel az iOS 18.1-ben fog debütálni az Apple Intelligence, ami az eddigi információk alapján hazánkban is elérhető, természetesen egyelőre csak angol nyelven. Ettől függetlenül van néhány olyan vizuális funkció, amit mind az iPhone 15 Pro, mind az iPhone 16 és iPhone 16 Pro tulajdonosok ki tudnak használni. Ebben a rövid videóban az Apple bemutatja, miről is van szó.

Valahogy úgy kell elképzelni ezt a funkciót, mint a saját belső hangunkat. Mikor szeretnénk valamit csinálni a telefonon, például beállítani egy ébresztőt 7-re majd 7:10-re majd 7:30-ra, vagy a tegnapi sörözésen készült képeket elküldeni egy csoportos beszélgetésbe, akkor azokat egy mondattal felismeri a Siri. Tehát kevesebb művelet, képernyőidő, gyorsabb munka akár, úgymond a kezünk alá dolgozik a készülék azzal, hogy kimondjuk, amit szeretnénk. Őszintén, ez egy baromi jó dolog lenne a Sirivel, ha végre tudna magyarul, mert akkor hazánkban teljesen ki tudná használni mindenki. Természetesen a magyar szövegeket sem fogja tudni átírni a rendszer, meg fel sem ismeri igazából, de ettől függetlenül a képi szerkesztéseket vagy egyéb más, nem nyelvfüggő funkciókat tudjuk majd használni hazánkban is. Szóval jelenleg mi egy félkarú óriással állunk szemben, ami itthon, de egyébként sok más országban sem működik az adott ország nyelvén.

Azonban azt is vegyük alapul, hogy a mai fiatalok már rendkívül jól tudnak angolul, tehát az Apple tudja, merre halad, szóval összességében az Apple Intelligence valóban a jövő, csak nálunk még nem.

iPhone 16 Kamera­vezérlő gomb és kamera

Az Apple idén egy új gombot adott a nem Pro felhasználók kezébe is, ezt Kamera­vezérlő gombnak nevezte el, mivel a fényképezőt tudjuk irányítani vele, adott esetben külső alkalmazásban is. Valóban egy vezérlőgombról beszélünk, tehát nem csak fotót tudunk készíteni vele, hanem állíthatunk bizonyos beállításokat a segítésével, valamint többféle kamera funkciót tehetünk rá. Az Apple így ír róla:

Mostantól rekordsebességgel készíthetsz tökéletes fotókat és videókat. A Kameravezérlővel gyorsan, egyszerűbben érheted el a kamerafunkciókat. Csak csúsztasd el rajta az ujjadat, így módosíthatod az olyan beállításokat, mint az expozíció és a mélységélesség, valamint váltogathatsz az objektívek és a digitális zoom szintjei között a neked tetsző kompozíció megtalálásához.

  • Nyomd meg a Kamera app elindításához, majd nyomd meg még egyszer, így gyorsan készíthetsz egy fotót.
  • Videó módban kattintással indíthatsz felvételt.
  • Ha enyhén megnyomod, megnyithatod a zoom vagy más beállítások vezérlőit.
  • Amikor pedig finoman duplán megnyomod, másik kamerabeállítást választhatsz, amelyet az ujjad csúsztatásával módosíthatsz.

A sokoldalú új iPhone 16-kamerarendszer segítségével gyönyörű fotókat készíthetsz – közelről és távolról is. A 48 megapixeles, 2 az 1-ben Fusion kamerával lenyűgözően, szupernagy felbontásban örökítheted meg a fotótémádat, az optikai minőségű kétszeres telefotóval pedig rá is zoomolhatsz. Az ultraszéles látószögű kamerát szuperközeli makrofotókhoz és tágasabb teret befogó felvételekhez használhatod. Így olyan, mintha négy objektív lenne a zsebedben. A Térbeli felvétel funkcióval 3D-s fotókat és videókat is készíthetsz.

Az új, autofókuszos ultraszéles látószögű kamerával hihetetlenül élesek és részletgazdagok a makrofotók és -videók,a tágasabb teret befogó, szélesebb felvételek megkomponálásához pedig nem szükséges hátrébb lépned. Nagyobb fényrekeszének és nagyobb képpontjainak köszönhetően akár 2,6‑szor több fény rögzítésére képes, így még félhomályban is jobb minőségűek lehetnek a képeid.

Fejlődött a hang is. A fejlett gépi intelligenciára, valamint térbeli hangot rögzítő technológiára épülő Audiomix funkció három különböző hangbeállításával módosíthatjuk a videóban a beszéd hangzását.

Az A18 Processzor

Az iPhone 15 még A16-os processzort kapott, az iPhone 16 pedig duplán veszi a lépcsőket és az A17 helyett rögtön az A18-ra ugrott. Az új processzor lényegesen gyorsabb az előző generációnál és sokkal kevesebb energiát fogyaszt. Mindkettő tulajdonságával az Apple szerint ebben a szegmensben a legjobb processzor.

Az iPhone 16-ot úgy terveztük meg, hogy elférjen benne egy nagyobb akkumulátor, amely az A18 chippel együttműködve még a számtalan új funkcióval is sokkal tovább bírja. Játssz, daráld a sorozatokat és merülj el a zenehallgatásban – úgy igazán.

Pattints rá egy új MagSafe töltőt, amellyel még gyorsabb a vezeték nélküli töltés – 30 wattos vagy nagyobb teljesítményű hálózati adaptert használva akár 25 wattal töltheted a telefonodat, nagyjából 30 perc alatt akár 50%-os töltöttségig.

Érdemes még néhány mondatot szentelni a művelet gombnak, illetve a külső kialakításnak. Az iPhone 15 Pro után ebben az évben már az iPhone 16 is megkapja a bal oldalon lévő, úgynevezett művelet gombot. Ezen kívül strapabíró, űrtechnológiai minőségű alumíniumház védi, és a legfrissebb generációs Ceramic Shield anyag szuper jól tűri a gyűrődést is, ezt a reklámban a “Hoppá, leejtettem a telefonomat” jelenségével demonstrálta az Apple. Apropó reklám, erről már írtunk korábban, de az iPhone 16-hoz hazánkban készült az Apple reklám videója, ami Budapest kissé átalakított nevezetességein keresztül mutatja be az egyes funkciókat, nézzétek meg:

Visszatérve a gombra, az Apple a következő képen mutatja be:

Az iPhone 16 Művelet gombjának köszönhetően egy gombnyomással elérheted kedvenc funkciódat. Csak nyomd le hosszan, ha szeretnéd használni a kívánt műveletet. Bekapcsolhatod vele többek között a zseblámpát, felvehetsz egy hangjegyzetet vagy aktiválhatod a Csendes üzemmódot. Beállíthatsz parancsokat például egy app megnyitására, egy műveletsor futtatására, illetve a gombhoz rendelt művelet napszaktól vagy tartózkodási helytől függő megváltoztatására. A gombbal emellett számos dolgot megtehetsz az appokon belül is – ébresztést állíthatsz be, vagy akár megrendelheted a kedvenc kávédat.

Az alábbi funkciókat lehet hozzárendelni ehhez a gombhoz:

  • Csendes mód
  • Fókusz
  • Kamera
  • Zseblámpa
  • Hangjegyzet
  • Zene felismerése
  • Fordító
  • Nagyító
  • Vezérlők
  • Parancs
  • Kisegítő lehetőségek

Szerintem nem lett egy rossz frissítés a mostani iPhone 16-os, az Apple szokásosan hozta a vártat, az akkumulátor idő biztosan sokunkat meg fog lepni, a fotózási képességek is újdonságok lesznek és persze alapjában véve az iOS 18 szoftverrel fogja kihozni a maximumot magából.

Bővebben itt tudtok olvasni magyarul a készülékről: https://www.apple.com/hu/iphone-16/

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Sziasztok.

    A chat gp tud magyarul. Akkor elvileg nem vagyunk messze egy magyar siritől?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    az, hogy az Apple Intelligence opcionálisan tudja használni a ChatGPT-t, sajnos nem befolyásolja magát a Sirit, de majd meglátjuk.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kristofAcs Avatar for Jadeye