fbpx Skip to content

Június 26-án estétől legalább két napon át folyamatosan terhelések/zárolások érték a magyar Apple felhasználókat, amelyek általában korábban már levont előfizetési díjak összegei voltak, de gyakorlatilag mindenféle alap nélkül jelentek meg az érintettek számláin. Mivel az elején még teljesen ismeretlen volt a mögöttes ok, ezért sajnálatos módon az terjedt el a magyar médiában, hogy “megbolondult az Apple Pay”, pedig az egésznek semmi köze nem volt az Apple Pay-hez, a terhelések/zárolások az érintettek Apple ID-ja esetén fizetési módként aktuálisan vagy korábban beállított bankkártyákra érkeztek.

A helyzeten csak tovább rontott, hogy az Apple Támogatást 26-án este már nem lehetett felhívni, mert hétköznaponként 8-17 óra között érhetőek el, másnap pedig annyi magyar felhasználó próbálta őket utolérni, hogy a várakozási idő szinte azonnal 1-2 órára nőtt, és ettől függetlenül az elején még egyébként sem volt semmi információja az ügyintézőknek. Az Apple természetesen minden érintettet automatikusan kártalanít, vagy közben már meg is tette, és már nem is érkezhetnek újabb terhelések/zárolások sem. De nézzük a közben felmerült kérdéseket!

Mi okozta a problémát?

A hiba pontos okát egyelőre nem közölte az Apple. A jelenleg elérhető információk alapján az alábbiakat lehet összefoglalni:

  • a terhelések/zárolások korábban már kifizetett előfizetések összegei;
  • ezek az Apple ID-hoz fizetési módként megadott bankkártyákra érkeztek;
  • egyes esetekben ez olyan kártya volt, amelyet a tulajdonosuk már korábban törölt a fizetési módjai közül.

Ezek alapján például elképzelhető, hogy valami hiba miatt az Apple számlázási rendszere egy olyan listát hajtott végre, amiben az érintettek korábbi fizetései és fizetési módjai szerepeltek, így ezeket az összegeket a rendszer megpróbálta terhelni/zárolni az összegek régebbi, tényleges kifizetésekor használt bankkártyán. Ezek a tételek akár 2023 májusa előttiek is lehettek, mert volt olyan hozzászóló, aki konkrétan például a 299 Ft-ot említette az 50GB-os iCloud tárhelyre, azt pedig 2023 májusában 399 Ft-ra emelte az Apple, és így a következő fordulónapkor már 399 Ft-ot vont le érte.

Hogy az Apple végül közölni fogja-e, hogy pontosan mi történt, az jó kérdés, a fenti pedig értelemszerűen csak találgatás, így könnyen lehet, hogy pontatlan.

Az megint más kérdés, hogy milyen szabályok vonatkoznak arra az esetre, hogy meddig és milyen formában tárolhatja a korábban számukra megadott, de időközben már kitörölt fizetési mód adatait egy cég.

Miért nem lehet elérni az Apple Támogatást telefonon?

Itt valószínűleg az lehet a háttérben, hogy van mondjuk 20 munkatársuk, aki a magyar vonalon (is) dolgozik, és mivel tömegesen jelentkezett ez a probléma a magyar felhasználóknál, ezért egyszerűen annyian hívták az Apple Támogatást, amire nem volt megfelelő mennyiségű ember, így a várakozási idő gyakorlatilag azonnal 1-2 órásra nőtt, ezt pedig sokan érthető okokból nem is várták végig.

Mivel az év többi napján nem hívják ennyire sokan az Apple Támogatás magyar vonalát, így értelemszerűen teljesen felesleges is lenne az Apple-nek a jelenleginél több embert foglalkoztatni a magyar vonalon – de egyébként valószínű, hogy akik a magyar hívásokat fogadják, azok más, általuk ismert nyelveken is beszélnek más országok ügyfeleivel.

Az sem életszerű elvárás, hogy akkor most azonnal szerezzen az Apple több munkatársat a magyar vonalra, mert hiába beszél valaki magyarul, ha még nem tanulta meg, hogy milyen kérdésre milyen választ és hol talál meg, akkor a telefonáló csak vár és vár, ami csak tovább ront a már egyébként is kifejezetten kínos helyzeten, hiszen nem csak pénzügyi problémáról van szó, hanem a hosszabb várakozási idő is kellemetlen.

Tett közzé közleményt ezzel kapcsolatban az Apple?

Az Apple sajtóközleményeit tartalmazó Newsroom alatt továbbra sincs semmi ezzel az esettel kapcsolatban, és jó kérdés, hogy egyáltalán lesz-e.

Az egyetlen hivatalosnak tekinthető információ az, amiről az Apple Támogatás munkatársai tájékoztatják a telefonálókat, ez pedig annyi, hogy az Apple tud a problémáról, és már dolgoznak az érintettek kártalanításán is, ami közben már meg is történhetett.

Miért nem látható ez a hiba az Apple Rendszerállapot oldalán?

A Rendszerállapot oldalán az Apple egyes szolgáltatásainak állapota látható. Mivel ez nem konkrét szolgáltatást érintő, hanem számlázási probléma, ezért nem látható ezzel kapcsolatban semmi megjelölés a Rendszerállapot alatt.

Ki lehet érintett?

A jelenleg elérhető információk alapján azok lehetnek érintettek, akik a magyar iTunes illetve App Store-t használják, és a fizetéshez be van állítva bankkártya is. Itt az is előfordult a hozzászólások alapján, hogy olyan kártyára érkezett terhelés/zárolás, amit az adott felhasználó korábban már kitörölt az Apple ID-ja alól. Akinél eddig nem jelentkeztek ilyen terhelések/zárolások, azoknál valószínűleg már nem is fognak.

Csak a magyar felhasználók érintettek? Ha igen, miért?

Ugyan pár hozzászóló jelezte, hogy ő külföldön élve is érintett ebben, és a külföldi bankkártyájára is érkeztek ilyen terhelések/zárolások, de ezekben az esetekben végül kiderült, hogy bár a bankkártya külföldi, az illető ugyanúgy a magyar App Store-t használja.

A miértre jelenleg nincs válasz.

Korábban kitörölt bankkártyára is érkezhetett ilyen terhelés/zárolás?

Több hozzászóló is említette, hogy olyan kártyáján jelentek meg ezek az összegek, amelyeket korábban fizetési módként használt beállítva az Apple ID-ja esetén, de azóta már kitörölte onnan. Ez a korábbi terhelés tényleges időpontjában beállított bankkártya lehet. Az is előfordulhatott, hogy már nem is volt bankkártya az adott számlához, mégis érkezhetett rá terhelés/zárolás.

Fontos kiemelni, hogy technikailag a legtöbb kereskedő ilyenkor nem magát a tényleges kártyaadatokat tárolja el a fizetési rendszerében, hanem egy úgynevezett recurring card payment token keletkezik náluk, ami gyakorlatilag egyenlő egy rendszeres bankkártyás terhelési felhatalmazással, és így az adott kereskedő/szolgáltató az ismétlődő terheléseket, ebben az esetben az egyes szolgáltatások havidíjait automatikusan, újabb külön megerősítés nélkül terhelni tudja a számlánkra. (Bár a kimenetelét tekintve ez hasonlít például a csoportos beszedési megbízáshoz, tehát az adott szolgáltató ennek köszönhetően ugyanúgy automatikusan beszedheti tőlünk az adott díjat, de itt technikailag másról van szó.)

A gond ezzel az, hogy ezeknek a tokeneknek (általában) nincs lejárata, és nem a kártyához, hanem magához a számlához, a számlatulajdonoshoz és a kereskedőhöz kötődnek. Ebből adódóan előfordulhat nem csak az, hogy egy már lejárt vagy megszüntetett kártyára is érkezhet terhelés/zárolás – de ugyanez teszi lehetővé azt is, hogy egy egyszer használatos virtuális kártyára is kaphassunk visszatérítést, ha mondjuk elmaradt egy rendezvény, amire korábban jegyet vettünk egy ilyen, egyszer használatos kártyával.

Itt még érdemes megemlíteni, hogy az általában az adott banktól függ, hogy 0 Ft-ra állított kártyás vásárlási limit esetén engedélyezik-e a recurring (ismétlődő) típusú terheléseket, mert előfordulhat, hogy igen, és a rendszer csak az egyszeri/azonnali (one-off) terheléseket korlátozza.

A jelenleg elérhető információk alapján a hazai bankok esetén semmilyen felületen nem lehet sem listázni, sem kezelni, hogy a számlánk esetén milyen szolgáltatók rendelkeznek rendszeres bankkártyás terhelési felhatalmazással. Ezzel kapcsolatban érdemes felvenni a kapcsolatot a bankunk bankkártyás biztonsági osztályával.

Semmi köze nincs az Apple Pay-hez!

Sajnos a magyar médiában az a téves információ terjed el, hogy “megbolondult az Apple Pay”, miközben az egésznek semmi köze nincs hozzá. Sok olyan felhasználó is belefutott ebbe, akinek soha nem is volt és most sincs hozzáadva az Apple Pay-hez az érintett bankkártyája.

Ami még ezt a félreértést erősítheti, az az, ha valakinek az Apple ID-ja alól korábban már kitörölt bankkártyájára érkezett a terhelés/zárolás, miközben ez a kártyája van hozzáadva az Apple Pay-hez – vagy pedig ha az Apple Pay lett kiválasztva fizetési módként például az App Store-ban.

Ezek most tényleges terhelések vagy zárolások?

A hozzászólások megoszlanak ebben a kérdésben, egyeseknél csak zárolás történt, ami ugye automatikusan feloldódik egy idő után, mások viszont azt írták, hogy náluk tényleges terhelés, levonás jelentkezett.

Fontos kiemelni, hogy a pénzünk bármelyik esetben vissza fog kerülni hozzánk, ha az eddig még nem történt volna meg.

És aki a mobiltelefonos számlázással fizet az áruházakban?

A mobiltelefonos számlázást használóknál a költéseik a havi mobil számlájukon jelentkeznek, ami hazánkban a Telekom és Yettel esetén érhető el. A hozzászólóink visszajelzései alapján ők nem érintettek. Ettől függetlenül mi azt javasoljuk, hogy ha valaki ezt a fajta fizetést használja, ellenőriztesse a mobilszolgáltatójával, hogy érkeztek-e olyan tételek 26-ával kezdődően, amelyekről nem tud.

Hogyan előzhető meg az ilyesmi?

A jövőre nézve állítsunk be fizetési módként olyan bankkártyát, amit bármikor szabadon tudunk zárolni a banki appon belül – így bármi beérkező terhelés/zárolás automatikusan elutasításra kerül. Erre alkalmas lehet adott esetben egyes hazai bankok által kibocsátott, vagy pedig egy WISE illetve Revolut kártya is.

Ezen felül ajánljuk az ebben a cikkünkben leírtakat is: Vásárlás korlátozása gyerekeknek és felnőtteknek az Apple ID családi megosztás keretében, avagy a “pénztárca” használata.

Az Apple minden érintettet kártalanít!

Ahogyan arról közben már az Apple Támogatás tájékoztatta a betelefonálókat, az Apple természetesen minden érintettet automatikusan, külön kérés nélkül is kártalanít, vagy ez akár már meg is történt. Ha tényleges terhelésről van szó, akkor azt a cég visszautalja, ha pedig zárolásról, akkor az vagy automatikusan feloldódik önmagától, vagy pedig intézkednek a feloldásról.

További információk

A problémával kapcsolatban érdemes elolvasni korábbi cikkeinket:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ajánlom az angol supportot. Tegnap 26 perces hívással (max 3 perc várakozás) el lett intézve két visszatérítés amiről jött is ma a pozitív jóváhagyás.

  2. Sziasztok,
    Reklamáltam és visszatérítést kértem a reportproblem oldalukon, érthetően leírva, hogy duplán vonták le a díjat, de mindezt csak az utolsó (jogos) terheléshez tudtam beírni.
    Ennek eredményeként törölték a 200GB-os tárhelyemet a családi megosztásokkal együtt. Még csak a hónapfordulót sem várták meg.

    Na most innen hogyan tovább? Ment minden a levesbe? Hogyan tudom visszaszerezni?

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mivel az utolsó jogos terhelést reklamáltad meg, ezért azt vonták vissza.

    most vagy felhívod a nemzetközi supportot vagy chatelsz velük angolul, vagy megvárod a hétfőt, és hívod a magyarokat, vagy pedig újból előfizetsz rá.

    a korábbi téves terhelések/zárolások automatikusan rendeződni fognak maguktól, ahhoz nem kell tenned semmit.

  4. Hányan járunk majd így. Egyelőre a chat lehetőséget sem találom.

    Tanulságos volt. A fotók eredetije a felhőben volt

  5. Avatar for expa expa says:

    Nekem nem vontak pluszba semmit, érdekes…

  6. Avatar for imyke imyke says:

    Azért arra is kíváncsi lennék, hogy egy hónapokkal vagy évekkel ezelőtt lejárt, megszüntetett, letiltott vagy inaktivált kártyára érkező terhelést hogyan fogadhat el jogos igényként a bank/pénzintézet?

  7. Nekem ami továbbra is rejtély:

    1. 2097-t vontak le, soha nem fizettem ennyit…
    2. a bank miért nem küldött értesítést?

    Persze költői kérdések, mert a bank is kamuzni fog, és az Apple… háááát (ők is).

  8. Avatar for Czo Czo says:

    Mert semmi koze a kartyahoz. Amikor visszatero fizetesre adsz lehetoseget, akkor keletkezik egy token, ami nem a kartyahoz, hanem a kartya mogotti szamlahoz kapcsolodik. Kartyaletiltas eseten szoktak torolni a tokeneket, de lejart kartya eseten, “szerencsere” at szoktak kerulni az uj kartyara. Azert idezojeles a szerencsere, mert alapvetoen orulok, mert nem kell mindenhol, mindig atirni, viszont 10+ eve vagyom arra, hogy ezeket listazzak a netbank feluletek es tudjak ezek kozul torolgetni, en is, kezzel. Ezt egyebkent nem minden bank csinalja, pont ugy, ahogyan a cserekartya a lejart helyett is, van ahol egyezik a kartyaszam az elozovel, van ahol nem.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    Esetedben biztos, hogy levonas volt es nem zarolas?


  10. …és igen, vissza is kaptam, de ha nem írnak róla itt, észre se veszem!

    (+az “Apple Pay”, vagyis a “Tárca” is szokott értesítést küldeni, most az se történt meg)

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Most annyira visszavettek, hogy ami jár, azt se akarják levonni, pedig ilyenkor már régen náluk szokott pihenni az előfizu ára.

  12. Avatar for vjan vjan says:

    Mondjuk az, hogy a szerdai és csütörtöki botrány után a hazai bankok még pénteken is engedték az Apple-t garázdálkodni, erősen megkérdőjelezi a hazai bankrendszer biztonságát. Érdekes módon, ha valaki mondjuk tartozik valamelyik banknak, azonnal összezárnak, és semelyik másikban sem kap hitelt. Igaz, jelen esetben “csak” az ügyfelek pénze van veszélyben. Az MNB szerint egyébként a hazai bankoknak egy munkanapon belül vissza kell térítenie a nem üzleti ügyfelektől tévesen vagy engedély nélkül levont összegeket.
    Az pedig nem igaz, hogy ez nem fordulhat elő akár a jövő héten is, hiszen már csütörtökön azt nyilatkozta az Apple (nekem teljesen mindegy, hogy a magyar vagy valamelyik másik ügyfélszolgálat, hiszen egy cég), hogy tudnak a problémáról, és már kezelik, ennek ellenére pénteken tovább fosztogattak. Tehát akár hétfőn folytathatják is.
    Mellesleg az sem igaz, hogy korábbi beragadt levonásokat ismételtek. Nekem három olyan összeget vontak le, amilyen összegű előfizetésem nem volt.
    Véleményem szerint azért nem tesz ki semmilyen közleményt az Apple, mert el akarják tussolni az ügyet. Szerintem valaki találomra elkezdett leemelgetni pénzeket egy régebbi adatbázis alapján, és azért pont a magyaroktól, mert rólunk úgy tudja, hogy jól tűrjük a lopást. Mondjuk az biztos, hogy ha ugyanez a franciáknál történik, már első nap tömegek rohanták volna le az Apple képviseletet, nem hogy három napig zavartalanul lopkodhat az Apple.

  13. Avatar for Czo Czo says:

    Milyen osszegeket vontak toled? Evekkel ezelott sem volt annyi osszegben semmid? App vasarlas? In-App vasarlas? Barmilyen elofizu, akar in-app is?

  14. Avatar for vjan vjan says:

    Az is jellemző, hogy nálunk egyszem telefonon kívül semmilyen elérhetősége nincs a magyar Apple képviseletnek. Se cím, se email, se normális reklamációs felület. Mert az nem normális, hogy reklamáció esetén csak az előzményekben található tranzakciók összegét lehet visszakérni. Például a mostani lopássorozat nem szerepel ezen a listán, tehát nem kérhető vissza. Na pont emiatt nem hiszem, hogy az Apple kérés nélkül visszautalja a pénzt. Ha nem szerepel az előzményekben, honnan tudja, hogy kinek és mennyit kell utalni? Ha viszont van erről listájuk, amiért nem szerepel az előzményekben? Talán mert akkor bizonyítani lehetne?
    A magyar képviseletről pedig csak annyit, hogy egy jellemtelen, hazug banda! A telefonközpontjuk pénteken egész nap (!!) azt mondogatta, miután néhányszor ide-oda kapcsolgatott, hogy csak 8-17-ig vannak nyitva. Hangsúlyozom napközben, vagyis a nyitvatartási időben! Vagyis hülyének nézték a jogosan reklamálni kívánókat.
    Tehetik mindezt azért, mert Magyarországon az elmúlt évtizedben sikerült teljesen felszámolni a fogyasztóvédelmet, sok más egyéb mellett. Emiatt meri megtenni az Apple azt, hogy sorozatosan meglopja az embereket (mellesleg büntetlenül), nem tart fenn normális képviseletet (pedig elvileg törvény kötelezné rá), és nem nyilatkozik nyilvánvaló törvénysértés esetén.
    Na, de mi magyarok ezt is elviseljük bólogatva, sőt még kitalálunk magyarázatot is a megmagyarázhatatlanra, mint a “technikai probléma” vagy a “túlterhelt ügyfélszolgálat”, holott a valóság az, hogy vagy az Apple lop, vagy takargatja azt, aki ezt teszi.

  15. Avatar for gunar gunar says:

    Nem értem, Te ezeket komolyan is gondolod? :thinking:

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mert nem KELL visszakérni, hanem AUTOMATIKUSAN visszatérítésre kerül. elolvastad egyáltalán a fenti cikket, illetve bármelyiket erről az esetről? mindegyikben többször is le van írva, hogy minden ilyen terhelés jóvírásra, minden zárolás pedig feloldásra kerül automatikusan mindenkinél, akit érintett.

    a zárolt összeg nem hagyta el a számládat, ezért az nem jelenik meg terhelésként, és emiatt nem is látszik az Apple-nél terhelésként az előzményekben.

    ez folyamatosan és minden érintettnél éppen megtörténik…

    a terheléseket látják. a zárolások nem szerepelnek az előzményekben, mert nem terhelések, de a bankoknál az Apple kérte minden, tőlük indult zárolás feloldását.

    mivel minden érintett ostromolta az adott vonalat, ezért bármi előfordulhatott, a rendszer nem volt felkészítve ilyen mennyiségű hívásra. mégis többen tudtak velük beszélni ettől függetlenül.

    milyen sorozatos meglopásról beszélsz? a terheléseket visszautalták illetve utalják folyamatosan, a zárolásokat pedig feloldatják. senki pénzét nem teszik zsebre.

    visszakapod a tévesen érkezett terhelés összegét, illetve feloldják a zárolást. egy lopás esetén nem kapsz vissza senkitől semmit.

    anno a Greenpeace az Andrássy iSTYLE előtt tüntetett, szerintük az volt az Apple képviselete, de ott hiába tüntetnél. legközelebb mondjuk Bécsben van Apple Store, de az sem lesz képviselet.

  17. Avatar for vjan vjan says:

    Miért, te elhiszed, hogy ez egy “technikai probléma”? Egyrészt hogyhogy csak a magyarok pénzét lopkodják? Másrészt, egy több milliárd dollár forgalmú cégnél szerinted tényleg előfordulhat olyan malőr, hogy három napig fosztogatnak. És szerinted például egy amerikai, német, francia vagy mondjuk olasz felhasználó beérné egy olyan (másodkézből elhangzó, vagyis hallottam valakitől aki látott…) magyarázatot, amit itt sokan készpénznek vesznek. És szerinted a fenti felhasználók elhinnének egy szintén valaki által mesélt ígéretet, hogy majd egyszer az Apple talán visszatéríti az ellopott pénzt?
    Tudod világ fejlettebb felén az emberek még úgy gondolják, hogy egy ilyen lopássorozat után, amikor a tolvaj cég lebukik, minimum kiad egy nyilatkozatot, amiben kifejti, hogy ki és miben hibázott és milyen következményei lesznek az elkövetett hibának. Valamint azonnal visszaadja a pénz és minimum elnézést kér. De főleg nem sunnyog és zárkózik el arrogánsan a jogosan reklamáló ügyfelektől. Ezt csak Magyarországon merik és lehet megtenni.

  18. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mutass már kérlek egy képernyőfotót, hogy milyen összegeket zároltak vagy terheltek nálad.

    minden érintettnek automatikusan visszautalják az esetleges terhelések összegét, vagy feloldják a zárolásokat, ha ez eddig még nem történt meg.

  19. Avatar for gunar gunar says:

    Te tényleg el is hiszed azt amit írsz, elég nagy a baj.
    A “világ fejlettebb felén” amit emlegetsz, az emberek most kezdik csak megérteni, hogy kb ki fognak szorulni a saját hazájukból, annyira el vannak már kényelmesedve a fene nagy jólétükben és ne hidd, hogy pár megveszekedett euró miatt kimennének bárhová is bármiért is, mikor anno fosztogatták a “leleményesek” a kártyáikról a számláikat és akiknek nem konkrétan kiürítették, sok csak sokkal később vette észre történt valami szokatlan és akkor se tüntettek, csak hívták a bankot, hogy oldja meg, ahogy most is tennék ilyen esetben. Boldogan tapsikolnak a zsebükre menő büntetővámoknak is és stb, mert már lassan az előrelátás és a gondolkodás is fárasztja őket, sajnos, mert régen ez nem így volt.
    Sztem nem kicsit vagy ezzel átesve a lónak a túloldalára, de lehet több lónak is.

  20. Avatar for vjan vjan says:

    Nem utalják és nem utalták vissza. Az, hogy te ezt mondod, még nem az Apple nyilatkozata.
    Amikor három napig elveszik emberek pénzét, az engedélyük nélkül, az bizony lopássorozat. Az, hogy itt mindenféle mendemondák terjednek, valamiféle technikai problémáról, nem változtat a tényen, hogy tömeges fosztogatás történt. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy amelyik cégnél ilyen “technikai probléma” előfordulhat, az sürgősen vizsgálja felül az informatikai rendszerének a biztonságát. Az is érdekes, hogy ez a kis probléma milyen szelektív, csak a magyar ügyfelek pénzét szereti.
    De a legérdekesebb az, hogy mindez három napig folyamatosan működött. Milyen ellenőrzés van egy cégnél, ahol nem tűnik fel, hogy egyetlen országból, napokon keresztül a megszokott bevétel többszöröse érkezik. Ha ilyen lyukas az Apple ellenőrzése, akkor jobb lenbe, ha lehúzná a rolót.
    Ha mondjuk az USA-ban fordulna elő ilyesmi, hamarosan a gatyát perelnék le róluk.

    Szóval értem én, hogy véded az Apple-t (bár nem tudom miért), de ez nem védhető. Hol az Apple nyilatkozata az ügyről? Hol a hivatalos bocsánatkérés? Hol van a pénzem? Mert vissza nem utalták!

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    sehol nem is állítottam olyat, hogy az lenne… az Apple Támogatás által elmondott információról van szó.

    sehol, és ezt láthatod, hogy a cikkben is külön kiemeltük.

    sajnos nekem nem tűnik úgy, hogy bármit is elolvastál volna, csak ugyanazt írod le újra és újra, és ilyen esetben ameddig az általad szabott/elvárt feltételek nem teljesülnek, addig bármiféle magyarázat érdektelen lesz számodra, úgyhogy én ezt itt elengedtem.

    ha most ennyire sérültek a jogaid az Apple-lel szemben, akkor azt semmissé teszi az, ha kiadnak egy nyilatkozatot, kapsz egy hivatalos bocsánatkérést, és rendeződik a terheléseid/zárolásaid kérdése? a hozzászólásaid alapján nekem nem ez jön le, hiszen azt írtad, hogy “sorozatosan meglopja az embereket (mellesleg büntetlenül)”, tehát ez a mostani eset akkor csak egy a sok közül.

    és már ne is haragudj, de komolyan azt gondolod, hogy egy milliárd dolláros cég van annyira idióta és van annyira ellensége saját magának, hogy egy számukra jelentéktelen piacról próbáljanak gyakorlatilag amatőr (hiszen MINDENKI látta) módon pénzt szerezni? ne már.

    és ez melyik bank mégis? a bank mit mondott, amikor felhívtad? egy csomóan pedig pont azt írták már tegnap is, hogy már reggelre vissza is térítették nekik…

  22. Avatar for vjan vjan says:

    Szerintem tévedésben vagy. Eleve normális bankrendszernél nem fordulhat elő, hogy egy felszínre került visszaélés másnap, sőt harmadnap is megismétlődjön. Azonnal tiltanák a fosztogató minden akcióját. A másik dolog az, hogy normális országban van fogyasztóvédelem és bankfelügyelet. Emiatt, ha ott az ügyfél telefonál a bankjának, akkor azonnal megoldják a problémáját, visszakapja a pénzét, azután majd a bank kiharcolja a maga igazát. Elvileg nálunk is így kellene lennie (legalább is az MNB szerint), de ehelyett a bank közli, hogy vedd fel a kapcsolatot az Apple nem létező ügyfélszolgálatával.
    A szerinted mindenbe belenyugvó nyugatiak azért a közelmúltban eléggé nem így viselkedtek, például a francia nyugdíjkorhatár-emelés kapcsán.
    A többi megállapításodról csak annyit, hogy kevesebb kuszaszemű Mariskát és M1-et kellene hallgatnod!

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Mivel egyáltalán nem nézek tv-t és semmi FB-X-Insta-STB sem játszik, pusztán a kint élő és kint dolgozó (EU-banerre-arra) sok barát ismerős, akikkel szoktam beszélni, nem keveset, mondják azt amit szted én csak kitalálok, a régebbi dolgok pedig a saját kinti és a volt párom tapasztalatai voltak. De mindegy is mert Te ahogy az előbb is írtam, el is hiszed azokat amiket leírtál, egy olyan cégről, hogy lop és csak itt mert itt lehet szted, amelyik ha akarná kb kifizetné a teljes államadósságunkat és nem menne csődbe, az a “lopott” pénz meg akkora nekik, hogy észre sem veszik nagyjából, így a fogalmaid szerint biztosan meg is éri ezt tenniük, hát ezek fényében gondolom azt, hogy tévúton jársz, de erősen.

  24. Avatar for vjan vjan says:

    Ne haragudj, de szerintem ha három napig visszatérően lopkodják az emberek pénzét, az nem egyedi, hanem sorozatos bűncselekmény.
    A másik dolog az, hogy igen, az Apple igenis van annyira hülye, hogy ez megtörtént. Mert megtörtént, hiába próbálják a szőnyeg alá söpörni, elhallgatni.
    És valóban, azzal nem lesz megoldva az ügy, ha az Apple bocsánatot kér, de legalább úgy éreznék az emberek, hogy nem tekintik senkinek őket, akikkel bármit meg lehet tenni. Elég szomorú, hogy ez neked nem jön le.
    A visszafizetéssel kapcsolatban, a nagy többség még nem kapott vissza semmit. Az a néhány ember, aki például az ApplePay-ban visszakapta, közvetlenül tett panaszt valamelyik külföldi képviseletnél.
    Például az OTP oldalán tegnapig az volt kiírva, hogy a károsultak vegyék fel a kapcsolatot az Apple (nem létező) ügyfélszolgálatával. Ma reggel óta az van kiírva, hogy az Apple majd visszatéríti a pénzt. Majd egyszer!
    Mellesleg nem tudom mennyit számít az Apple-nek egy ilyen kis ország ügyfeleinek pénze, de ha nem kellene nekik, nem lopták volna el. Az egy igen szép magyarázat, hogy véletlen volt, de a pénz- és bankszektorban nincsenek véletlenek. Dolgoztam benne, tudom, hogy mennyi tesztüzem van elkülönített rendszereken, mielőtt bármilyen változtatás bekerül az éles rendszerbe. Egy ilyen helyen nem lehetnek “kóbor rekordok” valamikor régről. Ez egy szép mese, amit egy szakember nem hisz el. Ja, és persze kizárólag magyar kóbor rekordok! :joy:

  25. Nem tudom volt-e már külföldi bankszámlád, de elmondom, hogy nem ez nem így van. Nem kapod vissza olyan gyorsan mint gondolod, még itt svájcban is volt 2-3 hét mire hisszakaptam a pénzem mikor nyaralás után visszaélés történt vele.

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ebben az esetben tegyél feljelentést a rendőrségen? még csak nem is kell ismeretlen tettes ellen, hiszen tudod, hogy az Apple volt.

    SEMMI köze nem volt az egésznek az Apple Pay-hez, és a visszatértítéshez sincs köze.

    arra továbbra sem válaszoltál, hogy esetedben ez mégis melyik bank, és hogy milyen összegek jelentek meg emiatt nálad, valamint hogy ez most akkor tényleges terhelés vagy zárolás volt, illetve arra sem válaszoltál, hogy mit mondott a bank, amikor felhívtad.

    azt meg szintén nem hiszi el egy szakember, hogy ezt az Apple direkt csinálta, és fosztogatta a magyar felhasználókat, mert “rólunk úgy tudja, hogy jól tűrjük a lopást”…

  27. Ha már más nem teszi a Szifon.com elvégzi az edukációt :man_student::pray:
    Köszönet @Czo -nak is :pray:

  28. Az OTP közleménye alapján úgy tűnik, hogy a mai visszatérítés nem az Apple-nek köszönhető hanem az OTP érdeme/helyzetfelismerése/MNB elvárásához való igazodása (a nem kívánt rész törlendő)
    Szóval az Apple továbbra is a legrosszabbul teljesítő szereplő

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for akisbandi Avatar for imyke Avatar for Czo Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for nofindme Avatar for expa Avatar for vjan Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83