fbpx Skip to content

Már csak 5 nap van hátra a WWDC24-ig, ahol az Apple bemutatja majd a szoftverei legújabb, ősszel érkező verzióit, ami az iOS és iPadOS 18, watchOS 11, visionOS 2, tvOS 18 és persze a macOS 15 újdonságainak leleplezését takarja.

A pletykák szerint az Apple idén az AI felé veszi irányt, ami nem újdonság a cég életében, évek óta fejleszti az AI-hoz használható processzorát és persze a hozzá tartozó szoftvereket. Az iPad Airről szóló cikkünkben már írtam részletesebben az AI-ról avagy a mesterséges intelligenciáról, és arról, hogy az Apple hol és hogyan használja jelenleg. Ebben a cikkben pedig összesítjük, hogy mit várhatunk 5 nap múlva a közel 2 órás Apple eseményen!

Ha esetleg újdonsült Apple felhasználók olvasnának bennünket, akkor érdemes tudniuk, hogy ugyan az Apple eseményen a cég bemutatja a legújabb szoftveres újdonságokat, amik elérhetőek lesznek az újabb iPhone, iPad, Apple Watch, Mac és Vision Pro készülékekre, azonban ezeknek még csak a béta változatait fogjuk ekkor megkapni, tehát érdemben ugyan kipróbálhatóak, de egyáltalán nem ajánlatos használni őket.

(Te is kipróbálnád hazánkban a Vision Pro-t? Kattints ide!)

Ezen kívül az új szoftverek a következő néhány hónapban a béták során folyamatosan fejlődnek majd, egyrészt az esetleges hibák kerülnek javításra, másrészt további funkciókat, apróságokat kaphatnak még a nyár folyamán, ami után ősszel jelennek majd meg mindenki számára elérhetően. Az őszi megjelenéskor sok olyan, szoftveres újdonsággal is találkozhatunk majd, amiket külön nem említett meg az Apple, és biztosan lesznek hardver specifikus, például csak az ősszel megjelenő Apple Watch X esetén elérhető funkciók, amelyeket majd csak akkor tudunk meg és kapunk meg az adott órára.

Összességében elmondható, hogy a következő hónapokban folyamatosan érkeznek majd a hírek az új szoftveres funkciókról és pletykákról, hogy ősszel mit mutat majd be az Apple, így érdemes lesz majd figyelni a Szifon.com-ot, hogy mivel találkozhattok majd még idén.

2024: a mesterséges intelligencia éve?

Korábban megjegyeztük, hogy nem igazságos úgy tenni, mintha az Apple újonc lenne az AI terén, ezt a fenti iPad Air cikkben már részleteztem. A vállalat különösen a Kamera alkalmazásában használta széles körben a gépi tanulást, a számítógépes fotózási funkcióktól kezdve a mesterséges sekély mélységélesség-effektekig.

Bár Siri lemaradt más intelligens asszisztensekkel szemben, ez részben igazságtalan összehasonlítás, részben pedig azért van, mert az Apple nagyobb prioritást adott a felhasználói adatok védelmének (bár néha hibázott).

Ugyanakkor nem kétséges, hogy a generatív AI – hibái ellenére – teljesen megváltoztatta az intelligens asszisztensekkel szembeni elvárásokat. Különösen most sokkal több beszélgetési interakciót, és nagyobb kontextus- és szándékértést várunk el. Ezért döntött úgy az Apple, hogy az AI-funkciókat központi fókuszba helyezi az idei szoftverfrissítésekben – de pontosan mire számíthatunk?

Az Apple elsődleges AI prioritása, hogy Siri sokkal intelligensebbé váljon, elkerülve a gyakori problémákat, mint a szaggatott válaszok és az “Ezt találtam a weben” című válaszok. A vállalat állítólag újraépíti Sirit nagy nyelvi modellek (LLM) segítségével, valószínűleg saját LLM-jük és az OpenAI ChatGPT technológiájának kombinációjával.

Végre elérhetővé válik majd a magyar Siri?

A teljes átállás jövő évre várható, de az iOS 18 kezdeti kiadásában már lehetnek köztes frissítések. Várható fejlesztések:

  • Jobb megértés
  • Beszélt válaszok webes linkek helyett
  • Kontaktok, időpontok és helyek ismerete
  • Értesítések és üzenetek összefoglalása
  • Alkalmazásokkal való interakció
  • Több parancs összefűzése

Ez utóbbi a HomeKit eszközök vezérlésének egyik legnagyobb problémáját oldaná meg, mint például “Hé Siri, kapcsold le a nappali lámpáit, a TV-t, és nyisd ki a garázskaput!”.

Az AI-alapú tárgyeltávolítás lehetővé teszi nem kívánt emberek és tárgyak eltávolítását a fotókról. A cég dolgozik szöveges alapú fotószerkesztésen is, ahol egyszerűen elmondhatjuk a készüléknek, mit szeretnénk elérni. “Hey Siri, távolítsd el az embereket erről a fotóról”, vagy “Legyen kékebb az ég,” és az AI ezt úgy értelmezi, hogy azonosítja és kiválasztja az eget, majd növeli a színtelítettséget 20%-kal. Az Apple modellje képes lehet vágásra, átméretezésre, forgatásra, szűrők hozzáadására és specifikus elemek, például szemek, haj és ruhák szerkesztésére.

A pletykák szerint szerint az Apple AI-alapú egészség- és fitneszedző funkción is dolgozik. A cél az, hogy “motiválja a felhasználókat a testmozgásra, javítsa táplálkozási szokásaikat, és segítse őket jobban aludni”. A platform a mesterséges intelligenciát és az Apple Watch adatait kombinálva adhat javaslatokat életmódbeli változtatásokra, amelyek javítják a felhasználók általános egészségét és jólétét.

iOS 18 újdonságok

Az iOS 18 lesz a WWDC idei kiemelt témája, az AI-funkciókkal az élen, amiről fentebb már szó esett, de emellett számos olyan újdonság, frissítés is lesz, ami megmozgatja majd a a felhasználókat.

  • Egyedi emoji létrehozása a felhasználó leírása alapján
  • Fotószerkesztés írásos vagy szóbeli parancsokkal
  • Hangfelvételek átírása
  • Tartalmak okos összefoglalása a Safariban
  • Kódolási funkciók az Xcode-ban
  • Egészség- és fitneszedző

Az iOS 18 emellett számos egyéb fejlesztést is tartalmaz, például ikonok és widgetek bárhol elhelyezhetők a főképernyőn, és elérhető lesz az alkalmazásikonok színének globális változtatása.

Az Üzenetek alkalmazás először támogatja az RCS-t, ami javítja az iPhone és Android közötti kommunikációt. Új effektek és animációk is elérhetők lesznek, valamint számos rendszeralkalmazás, például a Fotók, Mail, Jegyzetek, Fitnesz, Térképek, Beállítások és Számológép is frissülni fog. A Vezérlőközpont is újratervezett elemekkel bővül, mint a Most játszódó és az új Otthon widgetek.

Ez csak a felszínét karcolja annak, ami várhatóan az egyik legnagyobb iOS frissítés lesz.

A visionOS 2 akkora lépés lehet, mint anno az iPhoneOS 2.0 volt

(Te is kipróbálnád hazánkban a Vision Pro-t? Kattints ide!)

Az Apple első jelentős szoftverfrissítése a Vision Pro-hoz a következő évre készíti elő a készüléket. A visionOS 2 számos fejlesztést hoz a Vision Pro felhasználói élményének javítására, többek között:

  • Több natív Apple alkalmazás (például Naptár, Emlékeztetők, Hírek stb.)
  • Alkalmazások ikonjainak átrendezhetősége a visionOS Kezdőképernyőjén
  • Élő Feliratok funkció, amely valós idejű feliratokat jelenít meg a beszélgetésekhez és az alkalmazások hangjához
  • Frissítések a Tudatosság alkalmazásban, beleértve a légzéskövetést

Ez valószínűleg csak egy töredéke annak, amit az Apple a visionOS 2 számára tervez. Ezenkívül az Apple valószínűleg megosztja a Vision Pro nemzetközi bevezetésének dátumait is.

Az iPadOS 18 várható újdonságai

A Számológép alkalmazás végre megérkezik az iPadre. Az iPadOS 18 legtöbb új funkciója értelemszerűen az iOS 18-ból merít, mivel a két operációs rendszer közös kódbázissal rendelkezik. Az iPadOS 18 főbb újításai között szerepel egy új akadálymentességi funkció, amely lehetővé teszi az iPad szemkövetéssel történő vezérlését, a Vision Pro kezelése alapján. Nem várhatóak viszont nagyobb változtatások a Stage Manager vagy a multitasking funkciók terén.

Az M4 iPad Pro exkluzív funkcióira vagy esetleges macOS bootolási lehetőségére vágyók valószínűleg csalódni fognak, és ezt többek között én is sajnálom, mert jelenleg az M4 iPad Pro egy brutális készülék szinte alig használható szoftverrel. Ezt az alábbi videóban is megerősítette a külföldi kolléga.

A watchOS 11 várható újdonságai

Az idei watchOS frissítés viszonylag kisebb lesz. A watchOS 10 tavaly jelentős változásokat hozott, és idén az Apple más szoftverplatformokra összpontosít. Ennek ellenére a watchOS 11 valószínűleg tartalmaz néhány alapvető új funkciót, amelyek szinte minden új kiadásban megjelennek:

  • További számlapok
  • Új és/vagy továbbfejlesztett edzéstípusok
  • Új módszerek az Óra által gyűjtött egészségügyi adatok felhasználására, például kutatási tanulmányok vagy új eszközök révén.

A fentiek ellenére várjuk a hatalmas Apple Watch X frissítést, amiről korábban ebben a cikkben írtam: Véleményem szerint ősszel érkezik az új designnal ellátott Apple Watch X – érdemes-e még addig órát venni?

A tvOS 18 várható újdonságai

Bár az Apple TV továbbra az Apple termékpalettájának része, és a tvOS éves frissítéseket kap, ezeknek a frissítéseknek rendkívül változó a tartalma. Vannak évek, amikor a tvOS elfeledett platformnak tűnik, míg máskor valóban hasznos, új funkciókkal bővül.

A tvOS 18 valószínűleg inkább az előbbi irány felé hajlik, csak kisebb fejlesztéseket hozva, mivel az Apple a nagyobb platformjait helyezi előtérbe. Ennek ellenére, tavaly a tvOS 17 elhozta a FaceTime-ot az Apple TV-re a Continuity Camera segítségével, és a funkció pozitív fogadtatása inspirálhatott más hasonló fejlesztéseket az idei évre.

Különösen érdekesek lehetnek azok a frissítések, amelyek kihasználják az Apple egyéb eszközeinek ökoszisztémáját, például az Apple új Sport alkalmazásával való összekapcsolás, vagy a megtekintési élmény szinkronizálása a Vision Pro-val, amely lehetővé teszi, hogy egy háztartás tagjai együtt élvezhessék a filmnézést anélkül, hogy mindenkinek egy Vision Pro kellene.

A macOS 15 várható újdonságai

Mint az Apple legrégebbi és legmegalapozottabb szoftverplatformja, a macOS általában kevesebb új funkcióval jelentkezik évente. Azonban idén a mesterséges intelligenciára helyezett nagy hangsúly és a modern Mac-ek erős M3 chipjeinek köszönhetően számíthatunk néhány lenyűgöző AI funkcióra, amelyek kihasználják az Apple Neural Engine-jét.
Az AI-n kívül az Apple frissíti a Mac Rendszerbeállítások alkalmazását is, hogy eleget tegyen a kritikusoknak. A Rendszerbeállítások egy frissített dizájnt kap, új rendezési lehetőségekkel, amelyek megkönnyítik a keresett beállítások megtalálását.

A macOS-t érintő legtöbb fejlesztés várhatóan egyszerűen majd csak az iOS 18 funkcióinak való megfelelést tartalmazza, például frissítéseket a rendszeralkalmazásokhoz és egy új és továbbfejlesztett Sirit.

Te milyen újdonságra vágysz a leginkább?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok